czapsy i buty

Może za bardzo ci łydka lata  😁
Dramka, właśnie to sobie wyobraziłam. 😲 Jak to musiałoby wyglądać 😲
ha znajomi właśnie zawsze podkreślają że mam bardzo stabilną łydkę. ale tak czy siak nie jest to nawet możliwe dziś po prze pastowaniu zażyłam że jest nie dość że gorzej to na skórze porobiły się jakieś dziwne plamki ...dodam że pasta bezbarwna
Miał ktoś kiedyś te czapsy?
http://allegro.pl/jezdziectwo-czapsy-sztylpy-szyte-na-wymiar-i3226955204.html
Szukam czegoś naprawdę taniego, bo kupuję nowe buty do ciorania i chciałam coś do kompletu, bo czapsy też niedługo skończą żywot. Nie mam wielkich wymagań.

nopebow ja mam takie ale przyszły mi dopiero dzisiaj (po 1,5 tygodnia od zamówienia).. szczerze to trochę ciasne w łydce są, chyba jakoś dziwacznie się wymierzyłam... ale może się rozejdą...? jutro pierwszy raz będę je sprawdzała w siodle... takie proste są z wykonania wyglądają w porządku ale zobaczymy w praktyce.. 🙂
do użytkowników sztybletów od allegrowego użytkownika ppawel1-p1
reklamował ktoś sznurowane sztyblety?
mam problem ponieważ rozdwaja mi się zamek 🙁
Kupilam niedawno czesto polecane hippici (romy) i po 3 tygodniach użytkowania wlasnie zaszwankowały. Przy ściaganiu oderwało mi sie zapiecie, a zamek tez niezbyt trwały. Naprawde wygodne i przyczepne, ale do trwalych im daleko.. Jednak do codziennego 'ciorania ' potzrebuje cos znacznie trwalszego  🙂
mils   ig: milen.ju
21 maja 2013 20:16
tolkowa15 moje Romy trzymają mi już ponad 2 lata i nic im się nie dzieje, poza tym, że trochę je rozciągnęłam, wciskając zimą na kilka warstw. 😁 Zamki poszły mi po ok. pół roku? Wymieniłam na plastikowe i od tej pory wszystko działa jak należy. Jeśli chodzi o zapięcie, może trafił Ci się jakiś felerny egzemplarz? Dodam tylko, że nie należę do osób dbających o swoje buty i czapsy. 😉
Ja o swój sprzęt staram się dbać, także wydaje mi się ze trafilam na jakis gorszy egzemplarz, użytkowalam je 6 razy w tygodniu więc dość obficie, ale ich krótkotrwałość mnie nie zadowoliła. Dzisiaj poszły do szewca, zobaczymy co uda mu się z nimi zrobić 🙂
tolkowa reklamuj, hippica nie robi problemów z wymianą/naprawą.
ja mam ale skórzane.
Pomóżcie, dawno temu planowałam zamówić komplet czapsy+sztyblety od p Pawła ze sztyblety.pl wiec pozapisywałam na dysk różne modele i zdjęcia prezz Was tutaj wstawiane, ale w końcu kupiłam co innego i zrezygnowałam z tego zamówienia. Ale zauważyłam przy okazji czyszczenia, że moje sztyblety zbyt długo nie pożyją i czas je wymienić więc powracam do tematu zamówienia od p Pawła.

I tu pytanie czy wiecie może kogo jest poniżej wstawione zdjęcie? To chyba zestaw od p Pawła na pewno było wstawiane tutaj przez kogoś bo miałam zapisane je w takim folderze, ale obecnie nie mogę znaleźć przez kogo kiedy itd, a byłabym wdzięczna. Chyba, że jeszcze ktoś zamawiał takie z podwyższonym łukiem i zwężane w kostce czapsy? Chciałam zapytać jak mierzyliście łydkę żeby było dobrze i jak wyglądają na nodze chętnie zobaczę. Bo właśnie takie sobie wymyśliłam🙂
Magdzior
Też planuję zamówić podobne 😀
strona 59, kasska
Czy komuś się zdarzyło, żeby sztyblety Hippiki odbarwiły się na noskach? Mam je od listopada, zimą nie używane, konserwowane pastą do butów i mydłem do skór raz na długi czas (nie wiem czy dobrze zrobiłam). Zastanawiam się, czy to wina złej konserwacji czy nie i czy je reklamować 🙄
agnesix dzięki  :kwiatek:

czy ktoś zamawiał i pana Pawła sztyblety z lakierowanymi noskami ? bo chciałam się dowiedzieć jaka była orientacyjna cena, bo coś się nie mogę dogadać z p.Pawłem;d wychodzi mi z jego maili, że z lakierowanym noskiem są droższe od całych lakierowanych - rzeczywiście tak jest? WIadomo zapytłąm go o to,ale póki czekam na odpoweidź może tu ktoś podzieli się doświadczeniem.

Bo w jednym mailu napisał mi, że sztyblety ze skóry lakierowej 180 a w drugim, że indywidualne zamówienia (jak lakierowany nosek) są 50% drozsze więć nie wiem już sama.. 🤔wirek:

edit:L i jeszcze jedno tak się zastanawiam jaką długość brać, bo zawsze mi opadają i potem są za niskie, obecne mam 38 cm i wyglądają tak:

myślicie, że dam radę w 40cm?
Moon   #kulistyzajebisty
27 maja 2013 20:43
Magdzior, mi taki zestaw swojego czasu bardzo chodził po głowie, jednak po kolejnych fotach dziewczyn w tym wątku zwątpiłam - Zwłaszcza, że moje chude przeszczepy mają całe 24cm nad kostką, a większość fot jakie widziałam, były... po prostu strasznie szerokie w tym miejscu  😲 Pisałam nawet im maila, to lakonicznie odpowiedzieli że robią na każdą miarę i podali ceny. A pytałam czy jest możliwość podwyższonego łuku, zwężenia w kostce etc. - o tym cisza, więc obawiałam się, że po prostu by to olali. Więc albo Kasska miała wybitne szczęście (bo jak widziałam foty, to pięknie wyglądały!) albo ja mam jakieś fobie  😉

edit: Co do wysokości - nie patrz "na oko" tylko łap za centymetr i zmierz sobie dokładnie - do zgięcia pod kolanem jak Bozia przykazała, to potem nawet jak opadną nie będą za niskie  😉
Moon mi odpisali po jednym dniu i obiecali, że zrobią i podwyzszany łuczek - prosili podać ile cm i zwężone w kostce - również poprosili o wymiary łydki w najszerszym miejscu, na górze i na dole nad kostką, więc licze na to, że jak się o to pytają to tak zrobia, dokładnie p Paweł napisał:
Proszę pomierzyć nogę według instrukcji zamieszczonej na stronie :
http://sztyblety.pl/Jak_prawidlowo_zdjac_miare.pdf
Ponadto proszę podać wysokość łuku oraz obw nogi poniżej łydki.
Uszyjemy czapsy według Pani podanych wymiarów.

Wysłałam im nawet zdjęcie tego kompletu kasski, ze chcę taki profilowane.

Tylko teraz właśnie zastanawiam się z tą wysokością bo jak mi uszyją na wymair to pewnie się nie da zwrócić, wymienić itd, nie chcę żeby były za krótkie ale też żeby nie marszczyły sie jakoś brzydko jak będą za długie 🤔wirek:

edit: No własnie tylko to pojęcie względne (przynajmniej dla mnie..  🤔wirek🙂 skąd do kąd dokładnie mam zmierzyć, na ugiętej nodze dokadnie pod samo kolano tak na styk, a od dołu gdzieś od połowy pięty? no to wychodzi nawet z 41, a obecne czapsy wyglądają tak jak na zdjęciu i one mają 38 wiec spokojnie nad nimi 2 cm pod kolanem powinno wejść...
Moon   #kulistyzajebisty
27 maja 2013 20:56
Magdzior, na pdfie jest, że do połowy pięty (niektóre firmy chcą pomiaru do ziemi) i do samego zgiecia pod kolanem.

Ja z moimi Romami na początku przesadziłam wręcz z wysokością i mi się pomarszczyły paskudnie, ale dałam do szewca na skrócenie i wyszły ok ;-)
Tyle, że tu dochodzi profilowanie i sztywniejsza skóra, więc nie wiem czy w razie wu zwykły szewc dałby radę skrócić...
Magdzior, napisz jak będziesz znała cenę już. Ja bym chciała z noskami lakierowanymi sznurowane oraz z lakierowanym mankietem czapsy, też wąskie w kostce wg wymiarów.
Też planowałam w tamtym roku i w końcu przeniosło się na ten.
Moon no własnie tak wieć chyba jednak wezmę krótsze o ten cenrymetr, dwa może takie jak te żeby się nie marszczyły brzydko.

Perlica póki co to dostałam takie info odnośnie cen:
"Czapsy S-200 + sztyblety (S-100, S-100-L) - skórzane 120zł+170zł
Czapsy S-200 + sztyblety (S-100, S-100-L) - ze skóry lakierowej - 150zł +
180zł
Czapsy z lakierowymi mankietami - 150zł

Model S-100-L jest smuklejszy od S-101."

i drugi mail:
"Można zrobić lakierowy nosek w modelu który Pani zamówi, proszę jednak
pamiętać ,że takie nietypowe zamówienia na specjalne życzenie są 50%
droższe."

czyli czapsy z mankietami lakierowanymi 150 z tego co rozumiem a sztyblety dalej nie wiem.. całe lakierowane 180 a z noskiem jeszcze 50% drozsze? mam nadzieje ze jutro sie dowiem..
Magdzior, wynika że 230 z noskiem sztyblety? Możliwe, chyba tak mi w zeszłym roku pisali...
zdecydowanie większość sztybletów z PBK jakie widziałam było skrojonych na nogi z masakrycznie opuchniętymi kostkami, ale niestety zaczełam na to zwracać uwagę dopiero po zamówieniu i odebraniu moich sztylpów, które wcięcia w kostce prawie nie miały:

Rozmawiałam z bardzo miłą Panią z PBK, dzięki której bardzo szybko sztylpy zostały poprawione i odesłane z powrotem (wszystko na ich koszt).:

Używam ich od kwietnia zeszłego roku 6 razy w tyg. do jazdy i wszystkich prac "polowych", z przerwami kiedy temperatura schodziła poniżej -10. Póki co żyją i mają się dobrze i są zadziwiająco wodoszczelne 🙂
azzawa o no to dobrze to słyszeć, i te poprawione już całkiem fajne wyglądają, ja dzisiaj zamawiam, czekam tylko na odpowiedź o ostatecznych kosztach itd, mam nadzieję, że zdąża w tydzień tak jak obiecują bo mi potrzebne na już🙂

tylko zastanawiam się jeszcze czy w sztybletach brać tylko lakierowany nosek czy całą tą przednią część (tak jak idą przeszcia z językiem i nieco po pokach).. 🤔wirek:
Magdzior, ja bym brała tylko nosek 🙂 co za dużo to nie zdrowo 🙂
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
28 maja 2013 08:34

Rozmawiałam z bardzo miłą Panią z PBK, dzięki której bardzo szybko sztylpy zostały poprawione i odesłane z powrotem (wszystko na ich koszt).:

Dobrze wiedzieć, że jest taka możliwość. Mam nadzieje, że jeżeli odebrałam sztylpy w marcu to da radę poprawić używane jeszcze
nie wiem jak to będzie wyglądać po takim czasie, ja z reklamacją dzwoniłam następnego dnia po odbiorze paczki.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
28 maja 2013 09:45
Zagapiłam się. Stwierdziłam, że skoro taki model wybrałam to nie ma co pisać do nich. Może za dopłatą mi zrobią ( mam nadzieję).
p. Krzysiek odpisał mi i już wszystko jasne tak wiec czapsy z lakierowanymi mankietami 150, a sztyblety z noskami lakierowanymi 190 czyli jednak wszystko się zgadza.

korci mnie dać więcej tego lakierka na sztybletach bo jak widziałam u kogoś chyba  wtym wątku na koniu sztyblety z noskiem tylko lakierkowym to prawie nie widać, korci mnie takie cuś, ale nie wiem czy to nie za duuuzo:

ale chyba zaryzykuję 😜
Magdzior, a bierzesz z licowanej skóry czy z tej miękkiem? Bo mi się te lakierowane mega podobają, ale wolałabym żeby sztylpa była z tej miękkiej skóry 😉

Brązowe też robią lakierowane?
Magdzior, skąd masz takie foto? to przerobione?
Czaps- świetny, ale buty mi się podobają tylko z lakierowanym noskiem.
Z tyłu też but lakierowany?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się