Podróże

Ja strasznie dawno nie podróżowałam gdzieś dalej i na dłużej. Hi!Hi! odkąd kupiłam konia.
I trochę wypadłam z obiegu. Mam pytanie: apteczka. Taki podstawowy zestaw. Antybiotyk i co?
Aspiryna rozpuszczalna na ból głowy. Theraflu, apap, woda utleniona, stoperan, plastry, małe nożyczki. Maść na ukąszenia komarów. Wapno, też rozpuszczalne.
Zależy co ci zwykle dokucza.
Ja zawsze biorę: przeciwbólowe, antybiotyk ( amoksiklav), na rozwolnienie ( loperamid, smecta), na odwodnienie ( gastrolit), na alergię ( zyrtec), na żołądek ( coś z blokerów pompy protonowej- na zahamowanie kwasów w żołądku- Gasec np) i rozkurczową no-spę.
I biorę Ketonal w zastrzyku, oraz adrenalinę i steryd. Do tego bandaże i plastry.
Ale jaki antybiotyk?  😲
U mnie apteczka to zawsze coś przeciwbólowego, bandaż, plastry, espimusan, coś na biegunkę, aspiryna, coś na ból gardła, calcium, witamina c, gaza, coś do odkażania (spirytus albo gaziki leko), maść przeciwbólowa, koc termiczny.
O Matko! To muszę walizkę zmienić. Dziękuję bardzo za rady. Oczywiście pytałam o zestaw podstawowy, nie o leki, które zażywa się indywidualnie.  :kwiatek:
Antybiotyk to zestaw A albo B.
amoksiklav ma szerokie spectrum działania i zwykle pomaga na wszystko
Ja biorę dużo, zwłaszcza jeśli jeżdżę tam, gdzie wiem, że sobie nic raczej nie kupię. Jeśli jedziesz do innego dużego miasta w kraju, to przecież apteki tam będą. Tak więc..wszystko zależy moim zdaniem.  🙂
No właśnie jadę hm.... w siną dal. I języka tam nie znam ani nawet alfabetu. Dzięki. Tak wezmę.
To gdzie Ty jedziesz?
Strasznie dużo tych leków u Was  😲
Taniu, mi się wydaje, że należałoby doprecyzować, dokąd to się wybierasz. Bo inną apteczkę się skompletuje w kontekście wyjazdu na Costa Brava, gdzie się siedzi pod palemką i korzysta z dobrodziejstw słońca aniżeli na wyjazd do amazońskiej dżungli  😉
To gdzie Ty jedziesz?

😉 Odpowiem zagadką, żeby było ciekawiej:
jadę do kraju, gdzie się mówi tak-
I përshëndes të gjithë !
Jeśli planuję dużo chodzić, biorę profilaktycznie bandaż elastyczny i ketonal w maści, na wypadek jakiegoś drobnego skręcenia. No i plastry na odciski 🙂 Coś przeciwbiegunkowego, przeciwzapalnego/przeciwbólowego i ubezpieczenie podróżne, naprawdę polecam.
Tania Albania?
Tania Albania?

Tak. Ty to znasz języki. Dlatego leki raczej wezmę.
kujka   new better life mode: on
21 maja 2013 08:16
Tania, ee tam, wystarczylo w google translate wpisac 😉

a na dlugo jedziesz? gdzie sie wybierasz?
W czerwcu , na 10 dni , do Sarandy. I mam czarne myśli. No, ale towarzysko zabłysnę. Bo nikt ze znajomych jeszcze tam nie był.
kujka   new better life mode: on
21 maja 2013 08:21
Tania, ee czemu czarne mysli! Ponoc bardzo fajnie tam jest! I jedzenie nie kiepskie 🙂
I rakija gratis do oporu. Martwi mnie tylko ta bariera językowa. Lądujemy na Korfu i tam wszyscy normalni zostają. My, z synem dalej promem do Albanii. Oczami duszy widzę taką łódeczkę i szczerbatego chłopa w baranicy co nas wiezie. A na brzegu.... osioł stary i chudy.  😂
Ale takie wypady są najlepsze! Nie zorganizowane wycieczki, tylko takie spontany bez planu, ładu i składu. Dzisiaj tu, jutro tam, i zobaczymy co dzień przyniesie.
My w tym roku planujemy jedynie Węgry, ale byłam tam tylko raz i to aż jeden dzień, więc też trzeba.
I pomimo tego, że jedziemy z balastem (czytaj potomkinią) nawet nie rezerwujemy noclegów.
A wracając do leków, to ja zabieram dużo leków zawsze. Odkąd cierpiąc na faraońską zemstę dostawałam dożylny wlew od podejrzanego pana z podejrznaym max 15letnim pomocnikiem. Wlew zawierał mnóstwo bąbelków, a na moją uwagę podejrzany pan stwierdził, że to nie szkodzi  😁
A ja z siostrą w końcu na Teneryfę 🙂 Jedziemy na początku lipca, z Itaki.
9 lecę na Fuerteventurę  🙂

może ktoś był , jakieś rady ?  :kwiatek:
a my z mezem i dwojka przyjaciol atakujemy w lipcu Chorwacje i Czarnogore - typowo aktywny wypoczynek, lazenie po gorach, wspinaczka i chlopaki chca troche ponurkowac wiec my bedziemy sie w tym czasie opalac 😀 Juz sie nie moge doczekac!!
Jakies miejsca godne polecenia na Chorwacji i w Czarnogorze? Na cos szczegolnie trzeba uwazac?
jak Chorwacja = buty do kąpieli
Nerechta, w Czarnogórzę polecam zobaczyć Kotor i Bokę Kotorską oraz wspiąć się na tamtejszy fort (myślałam, że się skończę w tym słońcu, wspinaczka nie miała końca!), a także ruiny w Starym Barze. My mieszkaliśmy w małym, uroczym miasteczku Petrovac, za dobę płaciliśmy 7,5 euro od osoby!!!! (ale byliśmy we wrześniu) Czyli śmiesznie tanio, byczyliśmy się tam dwa tygodnie za śmieszne pieniądze, bo Czarnogóra jest naprawdę tania w porównaniu do Chorwacji.
Generalnie to jestem zakochana w tym kraju, mogę wrzucić parę zdjęć z jazdy po górach i z samego miejsca 🙂
pewnie! wrzucaj 🙂 Rzeczywiscie noclegi jak za darmo, super 🙂
Ok, zaraz coś wyszukam i wrzucę! A co do noclegów to warto dobrze poszukać, my nasz apartament (super wyposażony, z klimą, tv, czyściutki i przytulny) znaleźliśmy trochę szczęśliwym trafem, jak już byliśmy dość zrezygnowani po zwiedzeniu ok. 10 innych (poza tym byliśmy bardzo zmęczeni po podróży). Inni za dużo gorsze warunki chcieli nas naciągnąć nawet na 25 eu od os.! Także trzeba się nie dać naciągaczom i targować się  😀
po angielsku da rade sie dogadac?
Dają radę, chociaż nie wszyscy. Nieźle znają rosyjski, bo mnóstwo tam Rosjan przyjeżdża.
Oto kilka fot, jak za dużo to krzyczcie to usunę szybko (i tak było meega ciężko coś wybrać, bo mam ich chyba z milion  :hihi🙂 :

W życiu nie widziałam tak krystalicznie czystej wody jak tam! Naprawdę genialne wakacje  😍
Meise, gdzie dokładnie nocowaliście?  😀
W Petrovac, taka malutka miejscowość pomiędzy Barem a Budvą. Super miejsce, polecam! Kilometr od Petrovac są Lucice z przepiękną plażą! Jakie tam są niesamowite skałki, no po prostu raj!  😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się