DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Hana bardzo fajny 🙂 robiłaś z alcantary? a lamówka jak równo  😜  ja muszę sznurkiem przykrywać moje krzywizny  😁
Tak z grubej alkantry 25 zł za m bo ma być na lata , aby dało się przyszyć lamówke musiałam 4 razy brzeg maszyną przejechać by był bardziej płaski i weszło pod stopkę .No i poszły mi tez przy okazji 2 igły - bo grube to nie ziemsko i trzeba było nie źle ciągnąć za materiał i pomagać maszynie by się to wszystko przesuwało.

Mam pytanie czy ktoś szył albo widział z bliska kropierz dla konia- taką rycerską derke - z czego to uszyć by materiał był lejący i oddychał i fajnie wyglądał -Czy to dwuwarstwowe jest?
a ja z pomocą babci , (gdyż ja nie posiadam maszyny i trzeba aż do niej jeździć)  zrobiłyśmy 2 komplety takich owijek , i jedna zapasowa 🙂
cieniutkie te rzepy. nie boisz sie ze sie porozpinają w czasie jazdy ?
nie boję się , może wyglądają  na cienkie i delikatne, ale w naszej pasmanterii jest bardzo mały wybór , i zawsze je biore . mam inne owijki na tych samych rzepach , ale tylko 2 na przody , jeżdze w nich już ze 2 -3 lata , i rzep ani razu mi się nie rozpiął , skakałam w nich przez przeszkody , jeździłam w błotniste tereny ,   mają warunki ekstremalne , żyją , są w dobrym stanie  i nie zawiodły mnie ani razu , używałam ich również do przewozu konia i jestem zadowolona , te rzepy są bardzo mocne , czasami nie moge ich rozpiąć po jeździe 🙂
i trzymają się idealnie
te owijki o których pisałam koń ma nawet na moim zdjęciu profilowym  🙂  😀
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] brak edycji postow
Bardzo ładne. Ale ja zawsze ten szew na brzegach obcinam 😉
Kamilaa też można 🙂 ale jak się zawinie to fajnie na koniu wygląda ten szew 😉
następne w produkcji, dla koleżanki na zamówienie ale maszyna poległa
mają być 2 owijki niebieskie z takiego śmiesznego materiału polaropodobnego ,
i 2 różowe , z konikiem przy rzepie 🙂 (naszywką) , tylko zastanawiam się na jakiej odległości przyszyć rzep na poniaka ;/

🚫
Czy ktoś wie, co sie dzieje z krysiex ? Czekam na pad, a ostatnio była aktywna pod koniec kwietnia  👀
kolebka i chyba ktoś jeszcze też się pytał -  krysiex żyje, ma się chyba dobrze 😉 nie wiem czemu się nie pojawia na forum i nie odzywa do klientów - może zawalona nauką, stajnią czy coś 😉 zaraz do niej napiszę, żeby dała znać tutaj co i jak 🙂

edit WIEŚCI OD KRYSIEX

Nie może się zalogować na forum, jakiś błąd wyskakuje i nawet nie ma jak zapytać o adresy wysyłek itp.
Prosi więc, żeby kontaktować się na maila - krysza213@op.pl - na pewno odpisze 🙂

bardzo dziękuję za info  :kwiatek:
Mam pytanie do osób które szyły coś z siateczki (tej na spod padów) czy ten materiał jest ciągliwy i czy wasze maszyny w związku z tym nie odmawiają współpracy? Mam zamiar kupić taką siateczkę ale boje się ze maszyna nie będzie tego chciała szyć??? z góry dziękuję za odpowiedz
Moje pierwsze nauszniczki na zamówienie w poniedziałek wyruszają do nowej właścicielki 😀
Hej dziewanna- te siateczki sa różne o różnych dziurkaich i różnych grubościach , niektóre są jakby 2 wymiarowe . O które konkretnie Ci chodzi. ja miałm 3 pady i każdy ma inna siatkę. Ale jak siatka jest cieniutka to wystarczy wyregulować docisk stopki i wtedy maszyna szyje - przynajmniej moja .
Dawno tu nie zaglądałam, tyle śliczności przybyło 🙂

Moje padziki w użytku:

I patent do lonżowania, w stylu Masterhorse, brudny bo w ciągłym użytku, sprawdza się rewelacyjnie 🙂
Marlena pokazałabyś ten patent na koniu? Bo ciężko mi się w tym odnaleźć co to jest i jak działa  👀
aneta   foto by Tynka
21 maja 2013 19:10
Czy ktoś robił kiedyś maski przeciwsłoneczne ? Jest możliwość stworzenia czegoś takiego? Z jakich materiałów?
Kamilaa, jutro postaram sie zrobic fotki 🙂
rati88   Jedź tak, by móc żyć ... żyj tak, by móc jeździć
22 maja 2013 10:01
w wątku o lonżowaniu było sporo na temat tego patentu, sama szukam od dawna fajnej linki do zrobienia tego.
zdjęcie zobacz sobie w google, jak wpiszesz patent Masterhorse to pierwsze w grafice wyskoczy 😉
Ja mam takie pytanie, jako, że pierwszy raz biorę się za szycie czapraka 🙂 Czy jeżeli zamówię alkantarę 1m x1,5m to starczy mi na czaprak? Wiem, że mogę sobie zmierzyć, ale jednak wolę być pewna.
23 maja 2013 09:27
chwalę się kolejnym dziełem  😀
sam wzór dużo czasu zajął ale klientka taki zaproponowała i co zrobić  🤣
nawet wydaje mi się że mój koń ładniej wyszedł  😂
na zdjęciach są przed lakierowaniem jeszcze

Ronin.   Każdy orze jak może.
23 maja 2013 22:03
śliczna tabliczka
rati88  po obejrzeniu Twoich tabliczek, przejżałam mase stron int.  widziałam genialne obrazy. I muszę powiedzieć, że dzięki Tobie w końcu znalazłam prezent dla mojego Ł. na urodziny 😀 wypalarka do drewna i masa desek 😀
24 maja 2013 09:46
Ronin. dziękuję  :kwiatek:
zelka2303  bardzo mnie to cieszy, że mogłam kogoś zainspirować  😀 ale musisz kupić duuużo deseczek, bo początki nie są łatwe  😜  a obrazy ❗  jakie oglądałaś to dla mnie i tak są nieosiągalne  jeszcze, za mało wprawy  😉

kilka tabliczek "kwiatowych" dawałam nawet na jakieś okazje, czułam się jak w podstawówce dając ręcznie robioną laurkę  😁
np. taką
spokojnie, niedaleko mamy stolarza oraz sklepy typu hammer, czy Toom, deski na metry za grosze 😀 Dla mnie to moę raczej nie jest, choć pewnie też spróbuje, a co 😀  Ale mój Ł. nie dość, że ładnie rysuje, to ma jeszcze wyczucie do cieniowania, zabawy w takie rzeczy. Napewno mu się spodoba.  A na kolejne imieniny, święta, rocznice etc będzie dostawał nowe deski  😀  😁
24 maja 2013 10:11
chyba że zdąży spalić maszynkę... u mnie już jedna poszła i dwie małe lutownice (mojego Ł.) , którymi dużo lepiej mi się pracowało... no tylko słabe to takie  😁
wow 🙂 niezle niezle 😀
Macie jakiś zaufany sklep/sprzedawcę na allegro, gdzie znalazłabym wszelkiego rodzaju taśmy, bawełniane, parciane itp, rzepy i jakieś zapięcia w różnych kolorach i dobrej cenie? :kwiatek:
co to za tkanina tafta?  nadaje się na czaprak?  Jestem kompletny laik jeżeli chodzi o materiały 🤔
Nie nadaje się 🙂
co to za tkanina tafta?  nadaje się na czaprak?  Jestem kompletny laik jeżeli chodzi o materiały 🤔

na suknię wieczorową czy zasłony to tak, ale na czaprak - nie bardzo. 😉 to jest taki dość sztywny materiał z połyskiem, w dodatku dosyć łatwo się gniecie i ciężko z praniem (w zasadzie nie wyobrażam sobie, żeby uprać to inaczej niż chemicznie). mocniejsza bawełna, drelich, mikrofaza, alkantara - bardziej w tym kierunku szukaj. 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się