KOTY

Ja tez słyszałam o tej hodowli, mówili mi o niej nawet norwescy hodowcy, ale jak zobaczyłam ten film.....straszne
I to zapewne nie jedyna taka hodowla 🙁

mazia, fajna lajba, ja po ostatnim rejsie mam dość

miyako, ja mojemu biorę łeb do góry, palcem otwieram paszcze, wkładam głęboko tabletke, zamykam ryj i czekam aż polknie
Bischa   TAFC Polska :)
17 maja 2013 17:33
Uważajcie z tym rozdrabnianiem, rozcieraniem tabletek. Wiele z nich, czy chociażby kapsułki mają specjalną warstwę ochronną, żeby lek zadziałał w określonym miejscu organizmu. Lepiej zapytać weterynarza.
Bischa, ja podaje mojej proszkowy suplement, a rozcieralam normalne, nie kapsulkowe tabletki, no i za kazdym razem gdy ktorys z kotow musi miec podawane tabsy, konsultuje z wetem w jakiej formie moge je podawac, ale dzieki za ostrzezenie - just in case  :kwiatek:
Bischa   TAFC Polska :)
17 maja 2013 17:54
Ze mnie to się znajomi śmieją, bo prawię im morały pod kątem leków, ale taka już moja natura, tych wszystkich podstawowych zasad i ważnych rzeczy nauczyła mnie mama-farmaceutka 😉
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
17 maja 2013 17:59
I bardzo dobrze, wszelkie dodatkowe informacje zawsze się przydadzą.
Chociaż co do kapsułkowych to nawet logiczne.  😉
O rozcieraniu wet mi nie mówił (tylko pokombinować z podaniem w jedzeniu), jedynie jak kiedyś dostawał betamox. podawałam mu zawiesinę przez strzykawkę.  Mądre zwierzaki i trudno je oszukać.  Ewentualnie będę podawać mu bezpośrednio do gardła....
i dobrze, ze jestes ostrozna i wiesz co i jak podawac  😎 moja kumpela podala swego czasu kotu panadol czy jakis inny brzeciwbolowy, skonczylo sie szpitalikiem, dobrze, ze bez powazniejszych konsekwencji, wiec rozwaga jak najbardzioej zalecana!
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
17 maja 2013 19:04
Drugi kot okazał się pomocny 😁
na widok rywala kot polknal swoj przydzial z tabletka schowana wewnatrz ?  😁
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
17 maja 2013 20:12
Dokładnie, Binka będzie wynajęta do pomocy przy kolejnych dawkach leku.  🏇
Zresztą makrela jest wybitnie smakowita.  😜
moj kot świętuje juwenalia u mnie w mieście😉

kalaarepa, jak moglas dopuscic to tego, zeby maloletni kot tak sie stoczyl, wstydz sie 😉

U mnie w schronie jest wytatuowana kotka korata 🙁
  Boje się, że mu bardziej zaszkodzę.  🤔
Przeraża mnie, że kasłanie i niby wymioty (duszenie podobne przy zakłaczeniu) z przed 2 dni, było objawem powiązanym z sercem.  Nigdy nie miał z tym problemów.  Tylko z suk się męczył, raz na parę lat.
Przerasta mnie to. :/

Mój pies miał takie same objawy, i diagnoza jak widzę dostał taką samą. Słabe serce, co spowodowało problem z płucami - wodę. Przy odpowiednich lekach naprawdę widać poprawę, więc głowa do góry, to jeszcze nie koniec świata 😉
hahaha no konia44 to jakaś patologia jest:>
kalaarepa Haha, świetna Mila!  😀
Kalaarepa, padlam przy pierwszym zdjeciu  🤣 edit. teraz dopatrzylam sie  - ona z Krupnikiem sie zabawia  😜  😡  😎
Konia ma kicia jakas szanse na szczesliwa adopcje? jak to wyglada tam u Was?
sanna, schroniska w Norwegii sa REWELACYJNE.
Latwiej chyba adoptowac dziecko niz wziasc kota ze schronu.
Przed Nortonem bylam u nich ogladac koty z zamiarem adopcji. Koty w wolierach z mozliwoscia wychodzenia na dwor. Nie ma scisku, bardziej wrazliwe koty sa w osobnych pomieszczeniach. Kociaki sa w domach pracownikow.
Wejscie tylko w butach ochronnych.
100 pytan do.....jaki tryb zycia prowadzimy, czy mamy inne zwierzeta, takie bla bla
Jak powiedzielidmy, ze potrzebujemy kota, ktory bedzie czesto jezdzil/latal, stwierdzili, ze na dzien dzisiejszy takiego osobnika nie posiadaja 🙂

Chociaz cena za adopcje nie jest mala, bo kastracja, chip i szczepienia sa wliczone, ale moze w ten sposob mniej kotow wraca na ulice
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
18 maja 2013 07:53
[quote author=Miyako link=topic=12.msg1778232#msg1778232 date=1368806891]
  Boje się, że mu bardziej zaszkodzę.  🤔
Przeraża mnie, że kasłanie i niby wymioty (duszenie podobne przy zakłaczeniu) z przed 2 dni, było objawem powiązanym z sercem.  Nigdy nie miał z tym problemów.  Tylko z suk się męczył, raz na parę lat.
Przerasta mnie to. :/

Mój pies miał takie same objawy, i diagnoza jak widzę dostał taką samą. Słabe serce, co spowodowało problem z płucami - wodę. Przy odpowiednich lekach naprawdę widać poprawę, więc głowa do góry, to jeszcze nie koniec świata 😉
[/quote]

Ile czasu schodziła mu woda z płuc?

Zdjęcie genialne, jak widać kot ma podobne zapędy do Mikana.  😁
Konia, daj wiecej info, rusze sznurki
Konia, to super, ze dziewczynak jest w fajnym, bezpiecznym miejscu.
Wistra, o Tobie pomyslalam, jak przeczytalam, ze to koratka  😀 😎

edit. dziewczyny, kiedys juz wspominalam, ze Niteczka jest prawdopodobnie alergiczka, objawia sie to lysym lub koepsko ofutrzonym brzuszkiem, w nasileniu rowniez lapkami a w extremalnej fazie -rankami - tak jak ta z ktora lecialam niedawno do weta bedac pewna, ze to ugryzienie/podrapanie :-( Szukam jakiejs rozsadnej cenowo karmy na zooplusie.ie ale wszystko dla alergikow jest z dodatkiem kurczaka, a obawiam sie, ze to wlasnie kurczak ja uczula.. Na co przerzucic Nituche aby sprrwdzic, czy to karma ja tak urzadzila czy jakies inne cholerstwo..
Sanna - almo nature holistic ryba i ryz i feline porta 21 holistic kaczka i ryz.
Kaczke my jemy, jest mniam mniam
dzieki Wistra!  :kwiatek:
O czym 'większym' może świadczyć nawracający stan zapalny w drogach moczowych? Ledwo wyleczyliśmy czarnego tuż przed Wielkanocą a dziś od nowa, posikiwanie, krwiomocz z obecnością białka i leukocytów, od razu zaaplikowali mu 3 zastrzyki (tu też z atrakcjami, jutro mamy mu podać uspokajacz przed wizytą). Może wiek ma tu znaczenie? 10 lat mu stuknęło parę dni temu.
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
18 maja 2013 16:44
Na jakiej jest karmie? bytowej czy weterynaryjnej?
Może mocz jest zbyt zasadowy a powinien mieć odczyn kwaśny.  Moje dwa koty mają suk.  I musza być cały czas na karmie urinary royala.  Ona zakwasza mocz.  Raz na jakoś czas można podawać uropet - pasta.
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
18 maja 2013 16:54
fruity_jelly, moje maja krwiomocz i struwity... muszą jeść rc urinary... inaczej kaplica (nawet jak mieszam z inną)... :/
Od dłuższego czasu je Perfect Fit dla kastratów. Na zakwaszanie moczy codziennie dostaje witaminę C w tabletce odkąd po raz pierwszy miał przygody z pęcherzem. A tego Royala dostałam trochę na spróbowanie czy będzie mu smakowało i chyba przy niej zostaniemy. Tylko trochę się martwię, bo to małe granulki a on nie ma w zwyczaju gryzienia. karmy i po prostu je połyka w całości 🙄 jak wyleczymy zapalenie to go dokładnie badamy, USG i tak dalej.
Karma dla kastratów to niestety pic na wodę, a perfect fit to już w ogóle nadaje się do kosza.
Teraz pewnie faktycznie przydałaby Wam się dieta nerkowa
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
18 maja 2013 18:00
Tego typu karmy więcej zaszkodzą niż pomogą.  To jest najgorszej jakości śmieciówka. 
Wróciliśmy z plazy.....jeny, jak gorąco.....28 st, zero wiatru, spieklam sie na maxa.
Koty wykończone

Korat wrócił do właściciela 🙂
Jaki on handsome boy  😍  btw tez bylam na spacerze, w zimowej, najcieplejszej kurtce  🙁 slonca, oczywiscie, zero  🙁 ale obiecuja, ze jutro sie pokaze  😜
Teraz już wiem ale wcześniej człowiek sobie nie zdawał sprawy z tego jak ogromne znaczenie ma to co kot je 🤬 od dzisiaj wchrzania suchą Royala, mam nadzieję, że po leczeniu będzie już dobrze chociaż badania zrobimy koniecznie, bo coś za szybko choróbsko wróciło 🙁 dziś po uspokajaczach dzielnie zniósł zastrzyki, jeszcze tylko dwa dni, więc może wszyscy to jakoś przeżyjemy 😉 wczoraj zrobił dwa razy rzadką kupkę i zastanawiam się czy to po zastrzykach czy po karmie 🤔
są jakieś mokre karmy z gatunku tych 'na zdrowe siuśki'?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się