KOTY
Ja tez słyszałam o tej hodowli, mówili mi o niej nawet norwescy hodowcy, ale jak zobaczyłam ten film.....straszne
I to zapewne nie jedyna taka hodowla 🙁
mazia, fajna lajba, ja po ostatnim rejsie mam dość
miyako, ja mojemu biorę łeb do góry, palcem otwieram paszcze, wkładam głęboko tabletke, zamykam ryj i czekam aż polknie
Uważajcie z tym rozdrabnianiem, rozcieraniem tabletek. Wiele z nich, czy chociażby kapsułki mają specjalną warstwę ochronną, żeby lek zadziałał w określonym miejscu organizmu. Lepiej zapytać weterynarza.
Bischa, ja podaje mojej proszkowy suplement, a rozcieralam normalne, nie kapsulkowe tabletki, no i za kazdym razem gdy ktorys z kotow musi miec podawane tabsy, konsultuje z wetem w jakiej formie moge je podawac, ale dzieki za ostrzezenie - just in case :kwiatek:
Ze mnie to się znajomi śmieją, bo prawię im morały pod kątem leków, ale taka już moja natura, tych wszystkich podstawowych zasad i ważnych rzeczy nauczyła mnie mama-farmaceutka 😉
I bardzo dobrze, wszelkie dodatkowe informacje zawsze się przydadzą.
Chociaż co do kapsułkowych to nawet logiczne. 😉
O rozcieraniu wet mi nie mówił (tylko pokombinować z podaniem w jedzeniu), jedynie jak kiedyś dostawał betamox. podawałam mu zawiesinę przez strzykawkę. Mądre zwierzaki i trudno je oszukać. Ewentualnie będę podawać mu bezpośrednio do gardła....
i dobrze, ze jestes ostrozna i wiesz co i jak podawac 😎 moja kumpela podala swego czasu kotu panadol czy jakis inny brzeciwbolowy, skonczylo sie szpitalikiem, dobrze, ze bez powazniejszych konsekwencji, wiec rozwaga jak najbardzioej zalecana!
Drugi kot okazał się pomocny 😁
na widok rywala kot polknal swoj przydzial z tabletka schowana wewnatrz ? 😁
Dokładnie, Binka będzie wynajęta do pomocy przy kolejnych dawkach leku. 🏇
Zresztą makrela jest wybitnie smakowita. 😜
moj kot świętuje juwenalia u mnie w mieście😉

kalaarepa, jak moglas dopuscic to tego, zeby maloletni kot tak sie stoczyl, wstydz sie 😉
U mnie w schronie jest wytatuowana kotka korata 🙁
Boje się, że mu bardziej zaszkodzę. 🤔
Przeraża mnie, że kasłanie i niby wymioty (duszenie podobne przy zakłaczeniu) z przed 2 dni, było objawem powiązanym z sercem. Nigdy nie miał z tym problemów. Tylko z suk się męczył, raz na parę lat.
Przerasta mnie to. :/
Mój pies miał takie same objawy, i diagnoza jak widzę dostał taką samą. Słabe serce, co spowodowało problem z płucami - wodę. Przy odpowiednich lekach naprawdę widać poprawę, więc głowa do góry, to jeszcze nie koniec świata 😉
hahaha no konia44 to jakaś patologia jest:>
kalaarepa Haha, świetna Mila! 😀
Kalaarepa, padlam przy pierwszym zdjeciu 🤣 edit. teraz dopatrzylam sie - ona z Krupnikiem sie zabawia 😜 😡 😎
Konia ma kicia jakas szanse na szczesliwa adopcje? jak to wyglada tam u Was?
sanna, schroniska w Norwegii sa REWELACYJNE.
Latwiej chyba adoptowac dziecko niz wziasc kota ze schronu.
Przed Nortonem bylam u nich ogladac koty z zamiarem adopcji. Koty w wolierach z mozliwoscia wychodzenia na dwor. Nie ma scisku, bardziej wrazliwe koty sa w osobnych pomieszczeniach. Kociaki sa w domach pracownikow.
Wejscie tylko w butach ochronnych.
100 pytan do.....jaki tryb zycia prowadzimy, czy mamy inne zwierzeta, takie bla bla
Jak powiedzielidmy, ze potrzebujemy kota, ktory bedzie czesto jezdzil/latal, stwierdzili, ze na dzien dzisiejszy takiego osobnika nie posiadaja 🙂
Chociaz cena za adopcje nie jest mala, bo kastracja, chip i szczepienia sa wliczone, ale moze w ten sposob mniej kotow wraca na ulice
[quote author=Miyako link=topic=12.msg1778232#msg1778232 date=1368806891]
Boje się, że mu bardziej zaszkodzę. 🤔
Przeraża mnie, że kasłanie i niby wymioty (duszenie podobne przy zakłaczeniu) z przed 2 dni, było objawem powiązanym z sercem. Nigdy nie miał z tym problemów. Tylko z suk się męczył, raz na parę lat.
Przerasta mnie to. :/
Mój pies miał takie same objawy, i diagnoza jak widzę dostał taką samą. Słabe serce, co spowodowało problem z płucami - wodę. Przy odpowiednich lekach naprawdę widać poprawę, więc głowa do góry, to jeszcze nie koniec świata 😉
[/quote]
Ile czasu schodziła mu woda z płuc?
Zdjęcie genialne, jak widać kot ma podobne zapędy do Mikana. 😁
Konia, daj wiecej info, rusze sznurki
Konia, to super, ze dziewczynak jest w fajnym, bezpiecznym miejscu.
Wistra, o Tobie pomyslalam, jak przeczytalam, ze to koratka 😀 😎
edit. dziewczyny, kiedys juz wspominalam, ze Niteczka jest prawdopodobnie alergiczka, objawia sie to lysym lub koepsko ofutrzonym brzuszkiem, w nasileniu rowniez lapkami a w extremalnej fazie -rankami - tak jak ta z ktora lecialam niedawno do weta bedac pewna, ze to ugryzienie/podrapanie :-( Szukam jakiejs rozsadnej cenowo karmy na zooplusie.ie ale wszystko dla alergikow jest z dodatkiem kurczaka, a obawiam sie, ze to wlasnie kurczak ja uczula.. Na co przerzucic Nituche aby sprrwdzic, czy to karma ja tak urzadzila czy jakies inne cholerstwo..
Sanna - almo nature holistic ryba i ryz i feline porta 21 holistic kaczka i ryz.
Kaczke my jemy, jest mniam mniam
O czym 'większym' może świadczyć nawracający stan zapalny w drogach moczowych? Ledwo wyleczyliśmy czarnego tuż przed Wielkanocą a dziś od nowa, posikiwanie, krwiomocz z obecnością białka i leukocytów, od razu zaaplikowali mu 3 zastrzyki (tu też z atrakcjami, jutro mamy mu podać uspokajacz przed wizytą). Może wiek ma tu znaczenie? 10 lat mu stuknęło parę dni temu.
Na jakiej jest karmie? bytowej czy weterynaryjnej?
Może mocz jest zbyt zasadowy a powinien mieć odczyn kwaśny. Moje dwa koty mają suk. I musza być cały czas na karmie urinary royala. Ona zakwasza mocz. Raz na jakoś czas można podawać uropet - pasta.
fruity_jelly, moje maja krwiomocz i struwity... muszą jeść rc urinary... inaczej kaplica (nawet jak mieszam z inną)... :/
Od dłuższego czasu je Perfect Fit dla kastratów. Na zakwaszanie moczy codziennie dostaje witaminę C w tabletce odkąd po raz pierwszy miał przygody z pęcherzem. A tego Royala dostałam trochę na spróbowanie czy będzie mu smakowało i chyba przy niej zostaniemy. Tylko trochę się martwię, bo to małe granulki a on nie ma w zwyczaju gryzienia. karmy i po prostu je połyka w całości 🙄 jak wyleczymy zapalenie to go dokładnie badamy, USG i tak dalej.
Karma dla kastratów to niestety pic na wodę, a perfect fit to już w ogóle nadaje się do kosza.
Teraz pewnie faktycznie przydałaby Wam się dieta nerkowa
Tego typu karmy więcej zaszkodzą niż pomogą. To jest najgorszej jakości śmieciówka.
Wróciliśmy z plazy.....jeny, jak gorąco.....28 st, zero wiatru, spieklam sie na maxa.
Koty wykończone
Korat wrócił do właściciela 🙂
Jaki on handsome boy 😍 btw tez bylam na spacerze, w zimowej, najcieplejszej kurtce 🙁 slonca, oczywiscie, zero 🙁 ale obiecuja, ze jutro sie pokaze 😜
Teraz już wiem ale wcześniej człowiek sobie nie zdawał sprawy z tego jak ogromne znaczenie ma to co kot je 🤬 od dzisiaj wchrzania suchą Royala, mam nadzieję, że po leczeniu będzie już dobrze chociaż badania zrobimy koniecznie, bo coś za szybko choróbsko wróciło 🙁 dziś po uspokajaczach dzielnie zniósł zastrzyki, jeszcze tylko dwa dni, więc może wszyscy to jakoś przeżyjemy 😉 wczoraj zrobił dwa razy rzadką kupkę i zastanawiam się czy to po zastrzykach czy po karmie 🤔
są jakieś mokre karmy z gatunku tych 'na zdrowe siuśki'?