W miniony weekend odbyła się Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu, w której brała udział moja podopieczna FALENA ur. 2010 r.( Le Duc x Insider ). Podczas piątkowej wyceny uzyskała najlepsze oceny w swojej rasie za chody: stęp ( I ), kłus ( I ) i galop ( I ) oraz bardzo wysokie noty za typ ( II ) i pokrój ( ex aequo II ). Duże znaczenie na końcową klasyfikacje miały obowiązkowe skoki luzem ( ocena liczona x 2 ), co ostatecznie dało jej III miejsce.
Dziwną formę przybrała w tym roku Polagra - nie było w ogóle oceny za kondycję i pielęgnację oraz za przygotowanie do wystawy. W sumie można było przyjechać z brudnym, zaniedbanym koniem, ale jak skakał to plasował się wysoko 😉 Nie było też pokazywania kłusa w ręku, tylko komisja oglądała go w ruchu luzem między skokami. Dla mnie to trochę dziwne, ponieważ ta taka lekka dyskryminacja ujeżdżeniowców, a przecież to wystawa, a nie pokaz w wolnych skokach. Ciekawa jak będzie za rok... Dodam jeszcze, że była tam klacz z Racotu - Rodezja po og. Cantanis z matki po Landos, która podobno fenomenalnie skakała ( oceny 9,5-10-10-10 ). Niestety nie mogłam jej obejrzeć 🙁
Falenka miała wielu fanów 😉