Podróże

Wydaje mi sie, ze ma znaczenie, bo ktoś kto ma trochę oleju w głowie i odpowiedzialnosci zdaje sobie sprawę, ze to na nim spoczywa dostarczenie bagażu w jednym kawałku.
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
17 kwietnia 2013 09:10
Nie wiem, to może ja żyję w jakimś wyidealizowanym świecie, ale dla mnie to jest po prostu normalne, a nie, że ktoś potrzebuje do tego wykształcenia...
Kończąc już ten 🚫
Pracowałas kiedyś z nieukami?
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
17 kwietnia 2013 09:30
Zależy jak na to spojrzeć, w sensie jaka praca, jak się kogo ocenia etc. Niemniej jednak ogólnie to jestem studentką, ale to raczej nie miejsce na rozważania odnośnie tego kto i z kim pracował.
Czy toś z was jechał kiedyś na Schonefeld w celu zakupu last minuty w ciemno?

Podobno niezłe oferty można dostać, już teraz tydzień na Malcie ze śniadaniem w hotelu proponują za ok 1500pln.
thymos,można dostać świetne oferty, z tym ze nastaw sie na to, żeby już tam pojechać z walizka i paszportem 😉
Tak konia44, zakładam, że już jadę spakowana. Ino paszportu brak 😎
bez przesady mery, praca to praca, sami sie na nia pisali, znaja swoje obowiazki i zarobki. Brak szacunku dla czyjejs wlasnosci nie mozna zwalac na to ze sie malo zarabia! Tysiace ludzi dostaje 1500 zl i nie olewa swojej pracy. Jak sie komus nie podoba to niech zmieni prace i tyle... Nie mozna tlumaczyc ze pani w sklepie jest niemila bo malo zarabia...
Zawsze może sie trafić okazja w rejony "bezpaszportowe" 😉

Dwa lata temu znajomy z żona tak polecial, fakt, ze czekali nocke  na lotnisku, ale trafili tydzień na Cyprze w hotelu 4* AL za 1100€
to drogo.
ja znam lepsze okazje 😀iabeł:
za 4000pln/tydzień można all in tajlandię dorwać.
tylko właśnie - trzeba trafić...
Wiesz co, nie wiem jaki był kurs € 2 lata temu, ale dla nich to była okazja.

Co do okazji w PL to faktyczne tez można coś wychwycić.

Mnie ostatnio szlag trafił, bo u mnie w biurze star tour (polskie tui), zrobili tilbud od godz 11-15 na Egipt i Hiszpanie nawet do 70%. Np aquamarine w Egipcie, full wypas, hotel do którego jeszcze kiedyś wrócę z 7000 nok na 1499 nok.
Nie dali wolnego w robocie 🙁
Na heathrow np w trakcie pakowania spadła walizka z wózka i ja olali, samolot poleciał bez niej

Może to moja była  🤣
Czy ktoś z Was miał okazję zwiedzać Neuschwanstein?
Są w okolicy jeszcze inne ciekawe miejsca?  :kwiatek:
Na majowke lece do Billund w Danii. Czy moze ktos polecic w miare tanie hotele w okolicach legolandu?
Znacie może jakieś tanie hostele/ pensjonaty w Rzymie? Mieszkał ktoś kiedyś w namiocie- jest o co się obawiać?
Tanie tzn.? Do jakiej kwoty za noc Cię interesują?
80zł za noc? Jak będzie mniej to jeszcze lepiej 🙂 Do tej pory widziałam tylko namioty w cenie ok.53zł.
No to miejsce, gdzie byłam w wersji pokój dwuosobowy nie zmieści się w tej cenie.
Generalnie, mniej więcej, wiem co i jak w Amsterdamie. A co Wy byście polecili?
Może jakieś fajne i niedrogie miejsca do jedzenia (bardziej o jakieś przekąski, lunche, sałatki mi chodzi).
Jest taka przyjemna kawiarenka tylko za cholerę nie pamiętam jak się nazywa. Na uboczu, obok tych takich śmiesznych okienek z hamburgerami i innym fast foodem.
Gdzie najlepiej szuka hotelu (pokój 2-osobowy) w Rzymie na koniec sierpnia / początek września? Szukam na booking.com ale nie przekonują mnie te oferty jak na razie. Może ktoś zna fajną miejscówkę, ewentualnie jakie miejsca omijać? Będziemy bez auta - zdani na komunikację zbiorową.
Polecam okolice Termini, jeśli chcecie jeździć komunikacją. Mieszkałam tam w zeszłym roku, pod nosem było metro i 101 autobusów, jeżdżących we wszystkich możliwych kierunkach. W autobusach uważajcie na zakręconych kierowców, czasem potrafią nieźle w błąd wprowadzić 😉 Nocleg znalazłam przez booking.com właśnie, luksusów nie było, ale cena znośna i jestem bardzo zadowolona.
Lena, zwiedzałaś Rzym sama? Ja próbuję to jakoś ogarnąć - w końcu ma się spełnić moje marzenie 🙂. Oprócz zabytków chcę też poszwendać się po zakamarkach, żeby poczuć klimat i trochę cofnąć się w przeszłość. Kurcze, aż nie wiem jak się za to zabrać. Mąż kazał zaplanować przynajmniej schemat jakiś tego wyjazdu 😉
Tak, spędziliśmy w Rzymie cały tydzień, zwiedzając na własną rękę.

Polecam bardzo dzielnicę Trastevere na dłuższy spacer. Urocza, mniej zatłoczona turystami, pyszne lody! Urzekła nas tak bardzo, że wróciliśmy tam jeszcze raz. Z Termini jeździ tam autobus linii H (pośpieszny), a ze starej części Rzymu inne busy i tramwaje. Jest tam przepiękny kościół Santa Maria in Trastevere, bardzo bizantyjski, więc w moim stylu.

Sympatyczne na spacery, szczególnie wieczorami są rejony rzeki i Isola Tiberina, ale trzeba się liczyć ze sporą ilością młodzieży, bo są tam różne kluby i dyskoteki. Tłumy będą też na Schodach Hiszpańskich i w rejonie Panteonu.

Na Campo di Fiori jest miły bazar, można kupić przyprawy i inne tym podobne cuda. Okoliczne uliczki też są bardzo ładne i mniej zatłoczone.

Z kościołów, poza w/w w dzielnicy Trastevere, zakochałam się także w Santa Maria Sopra Minerva i San Vitale przy Via Nazionale. Jeśli lubicie zwiedzać, pamiętajcie, że wiele kościołów jest zamkniętych w czasie "siesty", czyli mniej więcej 12:30 - 15:30.

Najmilej wspominam właśnie takie "własne" zwiedzanie, bo oczywiście byliśmy w miejscach typu "must see", ale tam jest tłoczno i wcale nie jakoś szałowo.

ovca   Per aspera donikąd
09 maja 2013 09:17
epk moja koleżanka spała tutaj http://www.gialelbbroma.it/ i była baaaardzo zadowolona. Wybrała go jako hotel o trochę wyższym standardzie, bo była z małym dzieckiem, ceny może nie są hostelowe no ale coś za coś 🙂
No ja w ogóle chciałam hotel w Trastevere, ale wychodzi mi, że jednak lepiej będzie w okolicach Termini, żeby dojazdy wszędzie były łatwiejsze - no i jednak różnica w cenie hoteli 😉. Na Trastevere chcę sobie zostawić dwa dni - to mi wygląda na mój klimat 😉.
Ja bardzo muszę ciąć koszty... Podróż marzeń, ale kasy i tak nie ma 😉

Pytanie czy pokój dwuosobowy w granicach 1300-1400zł za 7 noclegów to dobra cena, czy jest jeszcze szansa na znalezienie czegoś taniej? Koniec sierpnia, początek września.
Ja spałam w Weronie za 20EUR/noc, warunki wyśmienite:
http://www.veronainn.it/
więc 100PLN/os/noc wydaje się tez w miarę ok🙂
Planujemy z siostrą wybrać się na tygodniowe wakacje, w lipcu. Macie jakieś propozycje, gdzie najlepiej jest się wybrać w tym okresie? Chcielibyśmy coś zwiedzić, mieszkać w fajnym hotelu (z all inclusive najlepiej). Da radę do 3000 za osobę coś znaleźć?
My lecimy na Teneryfe (ponownie) w lipcu i mam nadzieje, ze w 3000 za osobę sie zmieszcze w allu
Ja byłam na Teneryfie tydzień w kwietniu. Płaciłam jakoś 3.300 bez all, hotel 5* w Costa Adeje. Wybraliśmy opcję bez all całkiem świadomie bo do all dopłata ponad 1000zł była a i tak prawie nie siedzieliśmy w hotelu... zdażyło się nawet że nie zdążyliśmy na kolację wrócić. Ale są spokojnie hotele z all do 3000 ale raczej nie więcej niż 4* chyba, że na zadupiu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się