hucuły.

Mam prośbę. Najprawdopodobniej będę pisać pracę inzynierską na temat ścieżek huculskich i potrzebowałabym trochę literatury. Znacie jakieś dobre pozycje dotyczące hucułów, może jakieś artykuły o ścieżkach, przygotowaniu koni? Musze się rozeznać trochę, bo w razie czego mam jeszcze czas na zmianę tematu  😉
I znacie jakieś miejsce godne polecenia i chętne na przyjęcie na praktyki, chociaż na 2 tyg?
jekaterina- mi się wydaje, że materiału jest mało jak na pracę inżynierską. Zasady rozgrywania ścieżek huculskich są w programie hodowlanym i w sumie to raczej będzie wszystko- no chyba, że napiszesz historię, musisz mieć pracę badawczą?
Bardziej pracę projektową. Chciałam zrobić coś w stylu zaadaptowania terenu na trasę ścieżki, tyle że jeżeli chce coś takiego robić to muszę wykazać, że hucuł najlepiej się nadaje do użytkowania w takich warunkach (bo mój kierunek to bardziej hodowla zwierząt niż gospodarka przestrzenna).  Nie możemy robić prac badawczych, musi być to w formie projektu :/ Jak nie ścieżka huculska to myślałam też o projekcie hodowli (właściwie czegokolwiek, nie koniecznie hucułów), bądź iść po najmniejszej linii oporu i zaprojektować stajnię... muszę zacząć się ogarniać  😉
Nasunęło mi się takie pytanie jeszcze: czy ta Twoja projektowana ścieżka ma się opierać na istniejących przeszkodach? Tzn tych, które są aktualnie w programie, czy możesz stworzyć coś całkiem od siebie?
Mogę wymyślić coś swojego, byle mnie za bardzo fantazja nie poniosła 😉
No to większe pole do popisu. Chociaż, ja bym pisała o hodowli.
A jakiego szukasz miejsca na praktyki?
W niedziele wieczorem przyjechaly do mnie dwa huculki 🙂 ogier i klacz 🙂 podczas transportu bylo troche stresu. Kenia nie chciala wejsc z poczatku, a pozniej romek podczas jazdy wskakiwal na przednia belke i trzeba bylo go sciagac :/
Zdjecia postaram sie wstawic jak mi odblokuja forum na kompie, bo nie wiem czemu ale mam zablokowane :/..
I jak będą u Ciebie funkcjonować ( o płeć mi chodzi)?

No tak głupio, jak spadłam w sobotę to mi sie jeszcze nie zdarzyło. Ostatnio spadłam ponad trzy lata temu z Pelki jak wlazłam na nią przed zajazdką :P Wtedy miałam obitą kość ogonową, a teraz cały bok mam poobijany, nie wiem czy uda mi się pojeździć pojutrze.
Narazie wychodzą na zmiane z walachem ze stajni  🙂 bedzie kastrowany na dniach 🙂 On jest spokojniutki, jechal z klaczka w jednej przyczepie i nic 😁
a wlasnie, zna ktos dobrego weterynarza do kastracji i kowala z woj swietokrzyskiego, okolice Pinczowa, Michalowa ? 🙂
Kinia- piszę PW
My ostatnio ostro trenujemy z Pampkiem 😀

Skoki luzem:

i jakieś z jazdy:

No i 105cm 😀

wzielam ostatnio Klaczke na lonze, no to co robila to byla poezja 😵 wchodzila do srodka, a na bata reagowala debowaniem w strone czlowieka :/ jeszcze tego mi trzeba..
Kinia- to niestety hucuły są dwa razy cwańsze od innych koni jeśli chodzi o lonżowanie. Miałam te przeboje i z  Witką ( biegłam za nią trzymając lonżę, przez takie błoto i kałuże, że mi się do termobutów górą nalało) i z Funkią- ta właśnie wchodziła do środka i stawała przodem do mnie, a że się bata nie boi to trzeba  było ją ręcznie nawracać .

pampera- Twój Pampek jest rewelacyjny z tym skakaniem. Że mu się chce 🙂

Wrzucę wieczorem zdjęcia, jak moja córka jeździ ( bo ja nie siadam, tyłek mnie nadal boli).
Najlepsze jest to, ze ogier jest bardziej spokojny,dzis mial zalozone oglowie troche pomemlal i odpuscil, a ona miala zalozone dluzej i caly czas nie dawala za wygraną :/
a co zrobic jesli sie odwraca przodem a jak probuje sie ja nawrocic i widzac bata probuje sie wspinac ? robilam ostatnio tak, ze ja trzymalam bata i lonze, a druga osoba szla obok niej trzymajac za oglowie, ale ciagle do srodka wchodzic probowala.
Z Romkiem nie bedzie takich jazd, czuje 😁
a wlasnie, co moge podac na przytycie ? mlody dostaje owies+siano a przydaloby mu sie przybrac pare kg 😉
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
03 maja 2013 15:34
Kinia16322, konsekwentna praca i będzie ok 😉 A na przytycie dobre siano i łąki.
03 maja 2013 17:58
Ale Ty masz w ogóle ogłowie jakoś dziwnie założone. Sprzączki i wszystkie wystające paski powinny być na zewnątrz, a nie od środka. Głupie pytanie, ale masz naczółek?
ale to jest wlasnie takie oglowie, zobacz np na oglowie BR Adlington, ono tez ma sprzaczki od paskow policzkowych i od wodzy do wewnatrz 🙂 ono jest na takie haczyki. Wszystkie jest tak jak powinno być.
mam naczolek, mam, no jak inaczej 😀 nachrapnik zdjelam tylko dlatego, zeby przyzwyczaila sie do wedzidla..
03 maja 2013 18:38
Sprawdziłam to ogłowie, o którym pisałaś i faktycznie ma odwrotnie sprzączki 😀 Nie widziałam takiego czegoś jeszcze. A z tym naczółkiem, to różnie bywa, widziałam już konie chodzące bez, na których ogłowie żyło własnym życiem i stąd pytanie 😉 Może po prostu masz źle wyregulowane paski policzkowe, bo jeśli wędzidło jest ok, to nie widzę innej możliwości.
jak mi do domu przyszlo to oglowie to myslalam, ze mnie w jajo zrobili 😁
tylko, ze paskow od wedzidla nie moge juz wyzej podpiac, moze jednak powinna miec 11,5, tylko, ze wtedy wedzidlo nie wystawaloby jej wcale :/ Na Romku to samo wedzidlo lezy jednak troche lepiej, nie przesuwa sie i jakos ogolnie tak od razu widac, ze jest dobre, a u niej to juz nie wiem.
03 maja 2013 20:59
A możesz dorobić dziurki? Jeśli nie, to ratuje Cię chyba tylko zmiana ogłowia.
Kastorkowa   Szałas na hałas
03 maja 2013 21:38
Przepraszam, że tak się wtrącę w rozmowę, ale jako, że rzadko mam zdjęcia to trochę was po zanudzam.
Tak więc przedstawiam wam młodą klaczkę Azję z którą mam ostatnio przyjemność pracować

m.indira   508... kucyków
03 maja 2013 22:43
Kinia16322 kobieto, wędzidło masz za duże, aby leżało dobrze nie może wystawać z żadnej strony, poza tym dobrze podpięte jest wtedy gdy napinając wodze paski policzkowe nie luzują sie odstając na boki, ale też nie podciągają kątów warg w górę, niestety wiele hucków ma pośrednie pyski czyli 11,5 za małe a 12,5 za duże, a 12 nie ma 😉
Co do zapinania nachrapnika i skośnika, trzeba mocno uważać przy umiejscowieniu, zasada dwóch palców nijak się ma do fizyczności hucuła, nachrapnik musi leżeć tuż pod kością jarzmową, zapięcie niżej skutkuje przymknięciem sporych przewodów nosowych i ograniczeniem oddechu, pojawia się furkanie, no chyba że nachrapnik mamy tylko dla ozdoby 😉
Tak samo jest ze skośnikami, przytkanie potęgując

Kurczak takie ogłowia zapinane na kołki są od wielu lat, dobre firmy-Kieffer, Stubben jak i inne robią je w wielu modelach

m.indira, jak potrzeba 12 to niestety inwestycja w Sprengera, ale się opłaca 😉
m.indira   508... kucyków
03 maja 2013 23:05
m.indira, jak potrzeba 12 to niestety inwestycja w Sprengera, ale się opłaca 😉

😉 ale, można sie poratować też podwójnie łamanym, leży bowiem zupełnie inaczej w pysku
to wedzidlo jest za duze ? kurcze pytalam paru osob i mowili ze jest ok, do tego w sklepie tez pytalam i dziewczyna mowila, ze ma wystawac troche z pyska : /
ja mam 2x lamane 12,5 ale myslalam ze cos nie tak, bo ten miedzany lacznik zajmuje jej strasznie duzo miejsca w pysku :/
Kinia- Tak po zdjęciach to ciężko ocenić to wędzidło, bo się załamuje w pysku, jak jest podwójnie łamane. Spróbuj jej sznurkiem zmierzyć szerokość i przyłóż do wędzidła. Osobiście podwójnie łamane używam 11,5 a pojedynczo mam wielokrążek WM 12,5.

Ale jak masz za duże ogłowie i nie da się z tym nic zrobić już to może wymień? Albo dokup same paski policzkowe.

Dorzucam zdjęcia mojej córki na Pelce ( słabej jakości, bo moja siostra stwierdziła, że się nie da lepiej, bo koń się rusza)

mi sie od poczatku wydawalo, ze jest za duze troche, bo lacznik zajmuje jej prawie caly pysk, przekrzywia jej sie i do tego wystaje po obu stronach, szkoda, ze nie mam od kogo pozyczyc 11,5, zeby zobaczyc, czy faktycznie to rozmiar zly..
ale jest poprawa, Kenia dala sie spokoojnie sciagnac z padoku, weszla do stajni bez buntow , bo zawsze wydziwiala i nie chciala wejsc sama, wiec sie ciesze, ze jest juz lepiej 😉
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
04 maja 2013 21:47
jak tam przygotowania do majówki ? ktos  się  wybiera ?
program:
http://pzhk.pl/wp-content/uploads/program_majowka_regietow_2013.pdf
dzisiaj w koncu przeschlo podloze 😀 wzielam Romka na lonze, najpierw polatal w kolo, bo mial tyle energii, ze hoho, zmeczyl sie i odpuscil, podpielam lonze i cwiczylam zmiany chodow, bylo dobrze, kon tylko caly mokry.. z Kenia bylo gorzej, o wiele ... lonzowalam w lonzowniku, to taka cholera jest, ze z poczatku szla na mnie i deba stawala ciagle, dopiero jak naprawde sie zmeczyla, to powiedzmy, ze odpuscila troche, z nia bedzie naprawde duzo pracy, dobrze,ze Romus taki spokojny jest, nawet weszlam na chwilke na niego dzisiaj🙂
potrzebuje jednak tego wedzidla 11,5, ale wolalabym sprawdzic jednak wczesniej czy nie bedzie za male, a nikt akurat nie ma tutaj takiego :/
Inaczej nie moge wstawic zdjec, nie wiem czemu :
Kenia:
http://imageshack.us/photo/my-images/12/s0zmniejszaczplimg3341z.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/825/s0zmniejszaczplimg3315z.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/716/s0zmniejszaczplimg3269z.jpg/

Romuś:
http://imageshack.us/photo/my-images/23/s0zmniejszaczplimg3455z.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/822/s0zmniejszaczplimg3283z.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/803/s0zmniejszaczplimg3460z.jpg/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się