Czytelnia

Szukam książek o skarbach, takiego Indiany Jonesa w wersji papierowej. Zależy mi na dobrym poprowadzeniu wątku pod kątem historii sztuki czy archeologii oraz na tym, aby książki zaliczały się bardziej do literatury niż czytadeł 😉 Brown i Perez-Rewerte są mi znani.
Cussler często poruszał taką tematykę, ale to raczej czytadła, niż literatura, choć ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

Kto by pomyślał, że zajrzę do wątku książkowego kiedykolwiek... 😉
A jednak. Z racji zainteresowań jest u mnie na tapecie literatura podróżnicza i faktu.
Jeśli ktoś lubi, to szczerze polecam Piotra Strzeżysza Campa w sakwach i Makaron w sakwach. Nie wszystkim się podoba jego nieuporządkowany styl myślowy, ale do mnie trafia. Pochłonęłam w tempie zabójczym.
Również leży mi styl Romka Koperskiego - Przez Syberię na gapę. Lektura lekka, z opisami zarówno przyrody, ludzi, sytuacji, jak i ciekawostkami z zakresu geografii, historii i innych. Nie spodziewałam się, że przypadnie mi do gustu, a jednak.
Obecnie na tapecie Dobra krew Magdy Skopek. Nie tak dobra może, ale również czytam i oderwać się nie mogę.

W kolejce m. in. Szczygieł, Turistika extreme panów Ryszardów i przede wszystkim Morze (może) wróci Bartka Sabeli.
Do tego ostatniego spróbuję zachęcić filmikiem:
http://vimeo.com/61812746

Z biblioteki też co chwilę coś ostatnio brałam, ale z racji zakupu kilku książek i tego, że czytałam po kilka pozycji na raz, chwilowo zrezygnowałam (choć ciągnie). Filie mam blisko, jedną w budynku gdzie pracuję, więc kusi 😉
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
17 kwietnia 2013 11:16
12x śmierć - Jestem w trakcie, trochę nudnawa. Jakoś nie mam empatii do kogoś kto zajmował sie małym ,, handelkiem" . Ksiażka pisana raczej w takiej lekkiej tonacji pretensjonalnej.
A ,bo kiepsko karmią, a bo na nogi zakłądają obrecze z łańcuchem,, a bo prawa człowieka sa łamane, a bo te tabletki jeszcze w latach '70 były uznawane jako antydepresant, a bo wiezienny lekarz na wszystko przepisuje paracetamol, a bo mecenas z ambasady naciąga rodzine na kasę i nic nie robi, i tak w kółko.
Tylko, że biorąc sie za taką robotę koleś doskonale wiedział na co się pisze w przypadku złapania. Nikt go za ładne oczy nie przyskrzynił.

ps. A o rasistowskich pogladach, które dają po oczach to nawet nie wspominam.

kujka   new better life mode: on
17 kwietnia 2013 17:27
wlasnie skonczylam to:

Ciekawe, bo wojna opisana jest przez rosyjskiego zolnierza. Ciezko sobie wyobrazic, ze takie rzeczy w ogole mozna przezyc. Przygnebiajace jest to, ile ludzkich istnien niszczy wojna. Nawet tych, ktore wyjda z niej bez urwanych konczyn.

idac troche za ciosem, wzielam (i za chwile skoncze, bo to takie malutkie i krociutkie):

Ciekawy opis, 100% Ramzana w Ramzanie  😁  Ale nie moge sie przekonac do samego autora, no jakis to dla mnie antypatyczny typ.

i juz mam chyba dosc Kaukazu na jakis czas 😉
Mery, no i zapomniałam podziękować za pamięć i podzieleniem się wrażeniami  :kwiatek:

Doszłam do wniosku, że te miliony książek ze współczesnej literatury hiszpańskiej mogą poczekać chwilę.
Choć z półwyspu nie uciekłam i się zaczytuję panem Saramago. Nabrałam na niego chrapkę po inspirującym wykładzie świetnego polskiego tłumacza, Wojciecha Charchalisa.  😁
czy Wy też macie problem: "do której książki sięgnąć, jak skończycie jedną?" ? 😉

właśnie skończyłam kolejny szwedzki kryminał, tym razem Asa Larsson i nie wiem czy dalej w kryminały iść, czy po jakieś inne sięgać...?
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
24 kwietnia 2013 15:26
ja zwykle sięgam po najnowszy zakup, a kupuję dość często - takim sposobem rośnie mi sterta nieprzeczytanych książek, bo nie nadążam😉

czytał ktoś coś Ursuli Le Guin?
[quote author=Diakon'ka link=topic=50.msg1758028#msg1758028 date=1366813612]
nie nadąrzam😉
[/quote]
jezusiemaryjusie  😵

Ja czytałam "coś", dawno. Z tego co pamiętam to było całkiem ok.
Dla tych, którzy lubią rosyjskie kryminałki.
Do Marininy i Polakowej radzę dodać Darię Doncową. Dobrze się czyta. Tak spójnie napisane i zabawne.
http://lubimyczytac.pl/autor/13985/daria-doncowa
[quote author=Diakon'ka link=topic=50.msg1758028#msg1758028 date=1366813612]

czytał ktoś coś Ursuli Le Guin?
[/quote]

Czytał, 4 części Ziemiomorza, jakieś 3 razy 🙂 W czasach, kiedy byłam amatorką fanatasy, bardzo lubiłam.

edit: jak już jestem, to dopiszę kilka książek, które mi się ostatnio spodobały.

"Wyznaję" - rzadko czytam tzw. bestsellery, ale zdecydowanie warto było sięgnąć po tę cegłę 🙂 Pokręcone, ale dobre.
"Before I go to sleep" - po polsku jako "Zanim zasnę" S.J. Watson - ciekawe, trochę kryminał może, ale mocno psychologiczne, do mnie trafiło.
"Diabeł. Autobiografia" - Tosca Lee. Nie należy się bać tego, że książka należy do kategorii "literatura chrześcijańska", napisana ciekawie, miło się czyta, tłumaczenie nawet znośne. Bardzo ciekawe podejście do tematu jak dla mnie.

Przeczytałam też obie książki Hosseiniego, poruszające i bardzo dobrze napisane, myślę, że wyważony pogląd na Islam jako zjawisko, nadal przerażające.
07 maja 2013 07:17
Pod niemieckimi łózkami- dawno się tak nie uśmiałam 🙂  polecam dla tych co mają gorsze dni 🙂
Zwariuję jak sobie nie przypomnę - jaka książka zaczyna się od opisu życia leniwca? ( z leniwcami wcale nie związana 🙂😉
Kojarzy ktoś?

edit: a co do "Sprawidliwości owiec" pierwsza super, można się pośmiać w głos, druga ( pod trochę innym tytułem, niebieska okładka ) - kiepska.
udorka, "Życie Pi" 🙂

czytał ktoś może książki Charlaine Harris o Sookie Stackhouse? Na ich podstawie powstał serial Czysta Krew, który (mimo że momentami mocno żenujący) mnie całkiem wciągnął i jestem ciekawa czy te książki się w ogóle nadają do czytania? :P
czytał ktoś może książki Charlaine Harris o Sookie Stackhouse? Na ich podstawie powstał serial Czysta Krew, który (mimo że momentami mocno żenujący) mnie całkiem wciągnął i jestem ciekawa czy te książki się w ogóle nadają do czytania? :P
Nie nadają się. Byłam szczerze zdziwiona, że z takiego chłamu da się zrobić całkiem przyzwoity serial.
Koszmarnie napisane (przetłumaczone chyba jeszcze gorzej) a fabularnie, szkoda gadać.
Polecam Lesley Lokko - Gorzka Czekolada i Pamiętne lato. Obyczjowe, dobrze napisane, wciągające, bez przesłodzonych happy endów. Takie życiowe 🙂
W biedronce jest książka "kobiety dyktatorów" w cenie 24zł. Normalnie książka kosztuje prawie 40😉 jak ktoś lubi historię opowiedzianą inaczej to polecam 🙂
.
28 maja 2013 06:17
oo Vanilka a mozesz podać przykład tych podkolorowanych emocji ?  :kwiatek:
Właśnie się zastanawiam czy nie kupć tej pozycji oraz jej drugiej części.
Ja nie zauważyłam podkolorowanych sytuacji, fakt może styl pisania nie każdemu przypadnie do gustu ale jest sporo fajnych faktów historycznych. Kończę czytać i nie narzekam  😉
czytał już ktoś Kronos? Trafiła mi w ręce ,,Pracownicy morza'' Hugo, jestem gdzieś w jednej trzeciej. Podoba mi się dyskretna ironia, ale poza tym jeszcze nic więcej nie mogę powiedzieć.
Jestem w połowie "Dallas" Kinga. Super napisana. Świetnie się czyta. Tylko ciężar straszny jak w torebce noszę. 😉
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
04 czerwca 2013 15:25
Zbliżam się właśnie do końca "Szmaragdowej tablicy" C. Montero i muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem. Książka wciąga od pierwszych stron i właściwie przez cały czas trzyma w napięciu, do tego mnie bardzo poruszył temat prześladowań Żydów przez Niemców i w ogóle realia II wojny światowej (chociaż zazwyczaj staram się unikać takiej tematyki), do tego dołożyła bym jeszcze subtelnie zarysowany wątek zakazanego romansu, który jest jedynie dodatkiem do fabuły. Jedna z lepszych książek jakie ostatnio czytałam, z czystym sumieniem polecam wszystkim 🙂
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
04 czerwca 2013 15:31
Te okazje w Biedronce są super- dorwałam "Niełatwy dzień" za 26zł, muszę częściej tam zaglądać  😉

Pauli ale ja Cię dawno nie widziałam na forum!
04 czerwca 2013 15:51
smarcik
Jakoś nie miałam czasu się udzielać, sporo się u mnie działo ostatnio, ale zaglądałam od czasu do czasu.
Tęskno mi było za RV 😉
Czytam teraz "Szeptem", ciekawe, polecam dla zabicia czasu :-)
Książka fantasy z motywem miłosnym i trochę religijnym (anioły), miło pisana i wciągająca szczerze mówic. Porusza wyobraźnię
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
18 czerwca 2013 11:52
ktoś czytał?
to moja znajoma napisała, niezła historia - pracowała w korporacji, po kilku latach rzuciła tą pracę, zajęła się psychoterapią i właśnie pisaniem książki🙂
strasznie jestem ciekawa, recenzje są niezłe
02 lipca 2013 10:43
Dzisiaj się dowiedziałam, że książka ,,Regulamin tłoczni win" miała swoją ekranizację-> Wbrew regułom.
Film widziałam, na szczęście na tyle dawno, że nie zaburzy mi to procesu pochłaniania czytadełka 🙂
Ciekawostką jest że w 2000r.  ,,Wbrew regułom" dostało Oskara za scenariusz adaptowany... a pisał go nie kto inny jak  sam Irving  😍
07 lipca 2013 12:56
Miłośnikom kryminałów polecam "Ostre przedmioty" Gilian Flynn, właśnie skończyłam lekturę i do tej pory jestem pod wrażeniem, książka jest niepokojąca, a zakończenie szokuje.
A ja się cieszę jak małe dziecko, bo jestem nieomal 100% pewna, że dane mi będzie uczestniczyć w hiszpańskiej edycji Hay Festival  😜
http://www.hayfestival.com/portal/index.aspx?skinid=1&localesetting=en-GB

Będzie Vargas Llosa i Muñoz Molina, absolutny szał!  😍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się