Kącik Ujeżdżenia

No jeżeli nie wychodzą od razu to w takiej zamrożonej krwi też ich nie będzie  😉
Wiadomo ,że morfologia nie trwa godzinę , jak ja robiłam badania kupno sprzedaż to wyniki dostałam na drugi dzień, też były badania krwi. Wetka potrzebowała chwilę na opisanie zdjęć , właśnie na morfologię i analizę wszystkiego (tylko to zwykły koń rekreacyjny jest )
Badania może i drogie ale chyba droższy jest transport w razie czego we dwie strony , no bo zakładam ,że ludzie nie przyjeżdżają  "zza plota" po te konie. No i przy takich kwotach to takiemu badaniu ciężko przyznać skalę drogiego  😉
Jedynie to logiczne by było porównanie krwi zamrożonej z pobraną na bieżąco.
Tyle że przy transakcjach koni koszty transportu itd.przy winie sprzedawcy,ponosi sprzedawca.Właściwie to tak powinno być przy każdej transakcji.A odnośnie tych długotrwałych składników,to jak się robi szczegółowe badania pod kątem dopingu to z tego co wiem,to tą zamrożoną krew się odmraża,i część bada się od razu,część jakoś tak,że robi się serię badań w przeciągu paru dni czy tygodnia-stąd np.przy badaniu krwi na ME MŚ czy IO,wyniki badań znane są po dłuższym czasie od zakończenia rozgrywek.Ale nie wiem dokładnie,jak wygląda ta procedura-wiem tylko że ta próbka badana jest na przestrzeni jakiegoś okresu czasu.
Poza tym nie wiem czy przy ewentualnych sprawach w sądzie nie jest konieczne badanie krwi przez niezależne laboratorium - a do tego potrzebna jest krew.
rozumiem ,ma to sens. U nas wetka robiła badania  krwi po kątem ew. ukrytych stanów zapalnych i niedoborów. Wiadomo,że o dopingu u nas nie było mowy, nie ten poziom  😉
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
13 kwietnia 2013 00:22
Hej ja tu nowa ,bo pierwszy raz mam genialne siodło ujeżdzeniowe .
Mam pytanie planuje zacząć w tym roku starty w ujeżdżeniu i chciała bym spytać jak wyglądam na tych pierwszych zdjęciach w ujeżdzeniówce .Wiem ze nie widać za dużo ale choć drobiazg jest dla mnie ważny .

gajara18, obawiam się, że to siodło jest dla ciebie za duże: podstawowym wymiarem i szerokością "twistu". Będziesz wędrować między przednim a tylnym (zazwyczaj tylnym) łękiem, będzie prowokowało do dosiadu fotelowego. Popatrz co się dzieje z puśliskiem. Jak by nie jeździć, puślisko musi być w pionie. Jeśli tak jak siedzisz ustawisz puślisko (i strzemię) w pionie - wyjdzie ci klasyczny dosiad fotelowy. Ew. mogłabyś sprawdzić na ile stabilnie i wygodnie jesteś w stanie siedzieć jak najbliżej przedniego łęku i sporo skrócić strzemiona (ale ty masz jakiś problem z kostkami chyba? tak kojarzę - jeśli tak, to kostki (stawy skokowe) biedne). Niewykluczone, że to siodło będzie dla ciebie bardzo wygodne w jeździe bez strzemion, ale w strzemionach - dramat.
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
13 kwietnia 2013 07:49
Miałam wcześniej 15 i była zamała ta 16 wydaje mi sie spoko ,a ten twist to szerokość siedziska prawda?
Mam problem z kolanami ale to w skokówce jak mam bardzo zgiete stawy .
Ja myślałam nad wydłużeniem strzemion ,albo nad jazdą póki co bez strzemion licze że usiade w dobrym miejscu wtedy .
A tak wyglądam bez strzemion .
Jak na mój gust,to twoje strzemiona są za długie...ale to wynika raczej z tego że całe to siodło po prostu jest źle dopasowane,nie ta poduszka z przodu do twoich nóg,i za duże siedzisko.
Hmm, wg mnie ta 15" była dobra w siedzisku. Tybinkę trudno mi oceniać jak masz nogę tak ułożoną bez strzemienia.
Ta 16 jest na Ciebie ogromna. Możesz wydłużyć strzemiona - tylko to nie chodzi o to, żeby jeździć na prostej nodze a masz ją już dość prostą. Mam też wrażenie, że kolano wchodzi Ci na klocek i przez to masz odstawione łydki - to może powodować sytuację jaką opisała halo - będziesz jeździć między łękami. Ty nie masz tam przypadkiem klocka na rzepy? Może go spróbować podnieść maksymalnie w górę?

edit: to jest do przeniesienia do wątku o siodle uj. - bo tu jest niezłym off top-em
mils   ig: milen.ju
13 kwietnia 2013 13:23
Mnie ciekawi, co to był za zastrzyk w staw u tego siwka na filmiku?
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
13 kwietnia 2013 14:27
Mnie ciekawi, co to był za zastrzyk w staw u tego siwka na filmiku?

Ten lekarz wet. co robi zastrzyk mówi że starszym koniom mającym pewne problemy zdrowotne trzeba pomagać.

Więc pewnie to dostawowy zastrzyk jakiegoś czegoś.
Więc pewnie to dostawowy zastrzyk jakiegoś czegoś.

Kwasu hialuronowego 🙂
13 kwietnia 2013 16:59
No, pewnie tak, kwasu.
Ja to bym powiedziała, że powinnaś wziąć nogę do przodu i pociągnąć ją w dół, bo trzymasz ją za bardzo do tyłu 🙂.
A tak z innej beczki (chociaż właściwie może i tej samej bo też o ujeżdżeniu). Na Mazurach, na Ranczu Zimna Woda odbędą się konsultacje ujeżdzeniowe z Anną Mickiewicz :3. Wybieram się tam i jestem bardzo ciekawa jak to będzie.
Już byłam w tej stajni i bardzo mi się podobało, bardzo polecam.
Wie ktoś coś o zawodach w tym tygodniu w Warszawie , będzie ktoś na nich z voltowiczów ?, oczywiście przylazłam tu prosić o zdjęcia z zawodów . Była bym ogromnie wdzięczna za zdjęcia  😍 
ogloszenie
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogloszenie w niewlasciwym miejscu
Do filmiku: nie wiem, jak to jest w Danii, ale w Szwecji jest NAKAZ wypuszczania wszystkich koni na padok. Niezaleznie od wartosci i umiejetnosci. 😉
Na tym dzikim gniadym siedzi moja znajoma szwedka. Pracowala jakis czas w naszej stajni, bo jej byla szefowa dzierzawila u nas boksy. Jest tam juz 3 lata i totalnie szczesliwa.
Czy to fabryka, czy nie - to kwestia punktu widzenia.
21 kwietnia 2013 17:25
Do filmiku: nie wiem, jak to jest w Danii, ale w Szwecji jest NAKAZ wypuszczania wszystkich koni na padok. Niezaleznie od wartosci i umiejetnosci. 😉
Na tym dzikim gniadym siedzi moja znajoma szwedka. Pracowala jakis czas w naszej stajni, bo jej byla szefowa dzierzawila u nas boksy. Jest tam juz 3 lata i totalnie szczesliwa.
Czy to fabryka, czy nie - to kwestia punktu widzenia.

oni tam maja te mini padoczki i pokazane było wypuszczanie jakiegoś konia.Co do nakazu chyba jest coś takiego ale dokładnie nie wiem.

Na duńskim forum ludzie opisują jak tam idą do stajni Helgstranda na tygodniowe praktyki (w szkle średniej jest taki obowiązek by uczeń przez tydzień gdzieś poszedł do jakiegoś zakładu pracy na praktyki) i niektórym się to podobało i to bardzo - mimo tego że sporo pracy mieli.
Robil ktos zdj na hpp kucy?
Ronin.   Każdy orze jak może.
21 kwietnia 2013 19:44
Nie widze tam, mojej kucykowej pary , Paulinki i Wikinga z (9-11)
Jakby ktos mial ich zdj , pokazcie🙂
Nie widze tam, mojej kucykowej pary , Paulinki i Wikinga z (9-11)
Jakby ktos mial ich zdj , pokazcie🙂

Tylko znalazłam takie [url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.355482891219610.1073741828.257402547694312&type=1#!/photo.php?fbid=454301207981931&set=a.453734471371938.1073741827.413930362019016&type=1&theater]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.355482891219610.1073741828.257402547694312&type=1#!/photo.php?fbid=454301207981931&set=a.453734471371938.1073741827.413930362019016&type=1&theater[/url]
O tak to moi 🙂
O tak to moi 🙂

Viking PP poznałam go jako młodziaka  😉, fajną masz parę podopiecznych i widać nauka nie idzie w las  😉 gratulacje!
Ogarnieci sa bardzo i pracujemy🙂
I skoki jechali i ujezdzenie, a ja po cichu planuje i wkkw male🙂
22 kwietnia 2013 08:35
Ogladałam wczorajszy finał HPP seniorów - programy dowolne do muzyki CC-8. Byłam pod wrażeniem  jazdy zawodnika  Rishata Sabitova ktory jechał na 18 letnim kasztanku wlkp w skarpetkach Fidesie który pomimo wieku wspaniale został pokazanya (64,9% i 7 miejsce) drugi przejazd na Azzarro sp też kasztanie - przejazd bez fajerwerków ale dokładny, dobry technicznie  spokojny (66 % i 3 miejsce).

Bardzo fajnie pojechały siostry Łukasik, szczególnie interesująco prezentuje się się koń Uniek, niesamowicie umięśniony koń.

Troszkę trybuny ubawił Farid Atulenov na 2 koniach startujący Gorbathov L i Nabokov L. Konie widać że fajne ale strasznie nieregularnie to wyglądało a już najlepsze były zmiany co 2 i co 3. Zamiast liniii prostych były jakieś zygzako-węzyki  a jeździec tak się rzucał po siodle że mało co nie spadł. Zajęli ostatnie miejsca.
Elu widziałaś może przejazdy Jarka Poręby na Doktrynie i Sylwii Sygudy ? "Moi" zawodnicy i ciekawa jestem jak im poszło  🙂
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
22 kwietnia 2013 09:21
ElaPe Uniek zawsze był fantastyczny, od młodziaka. Zawsze będę mu kibicować 🙂
22 kwietnia 2013 09:24
Elu widziałaś może przejazdy Jarka Poręby na Doktrynie i Sylwii Sygudy ? "Moi" zawodnicy i ciekawa jestem jak im poszło  🙂

nistety nie widziałam

ElaPe Uniek zawsze był fantastyczny, od młodziaka. Zawsze będę mu kibicować 🙂

Ten koń na 1szy rzut oka niezbyt urodziwy ale ma potężną charyzmę
sei   . let's grow old together & die at the same time .
22 kwietnia 2013 09:57
ElaPe, byłam dzień wcześniej. żałuję, że przegapiłam przejazd azzaro - bardzo go chciałam zobaczyć na żywo, ponieważ to syn rubina 😉 fides choćby nie wiem jak dobrze pokazany, nie podoba mi się strasznie. ale nie jestem fachowiec tylko laik 🙂

Uniek faktycznie zwraca uwagę.

ten pan, o którym wspominasz na końcu, super ma tego c.gniadego zwierzaka 😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się