PSY
O produktach pochodzenia zwierzęcego
http://www.zwierzaczek-wroclaw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=254:cala-prawda-o-ubocznych-produktach-pochodzenia-zwierzecego&catid=46&Itemid=95
Krople na kleszcze ważne do kwietnia br. do kiedy mogę swobodnie używać? Warszawska AMUSTELA to krętacze, zdecydowanie nie polecam! 😉
ja tydzień temu zakropliłam sierścia advantixem, od tamtej pory byłam kilka razy w lesie i na łąkach na spacerze, kleszcze zdejmowałam z psa łba i grzbietu, ale takie małe nie wbite tylko leżące, tak więc na razie jestem zadowolona, działa
Ech a moja Szardynka po ostatniej wizycie znajomej nagle się zorientowała, że jest przecież terytorialnym chodskim psem, w związku z czym czuje się w obowiązku aby obszczekac każdego gościa. W ramach tego odkrycia zrobiła się też znacznie bardziej czujna, czyli jak usłyszy w nocy jakieś głosy na klatce schodowej, to zaczyna alarmować 🤔
My specjalnie nie wiemy jak się zachować - uciszać, ignorować? 🙁
Na szczęście e.g. szczekanie psów czy dźwięki dobiegające z zewnątrz jej nie ruszają, ale ta klatka schodowa w nocy niestety tak... Całe szczęście, że mieszkamy na ostatnim piętrze i mamy tylko jednego bezpośredniego sąsiada.
Uciszaj, ja ignorowałam szczekanie w nocy i przez długi czas nie mogłam go oduczyć tego.
zalezy co chcesz osiągnąć, bo ignorowaniem nie da sie psa oduczyć zachowań samonagradzających.
Ja na początku szłam do psa, sprawdzałam to co mi pokazywał szczekaniem i mówiłam coś w typie "widzę, sąsiad na korytarzu". A później już tylko starczyło "słyszę, ktoś tam jest, a teraz chodź spać" 😉
Mój szczeka tylko jak ktoś obcy dobija się do drzwi ( o dziwo ile razy ja go próbowałam nabrać jak wracałam i nigdy mi się jeszcze nie udało), ew jak ktoś na prawdę głośno tłucze się czymś na korytarzu.
Za to on jest panem i właścicielem w stajni i lubi sobie na nieznanych ludzi poszczekać zwłaszcza takich chłopów co z sianem czy czymś innym przyjeżdżają. Zwykle go przyciszam i odwołuje, żeby był przy mnie, bo tacy to zwykle są z tych co jeszcze będą tupać ,pokrzykiwać i go drażnić.
Teraz w parku nas prześladuje pan, który ma całe spodnie obwieszone kluczami i strasznie brzęczy, więc trzeba go oszczekać! Generalnie go odwołuję rzucam mu zabawkę czy coś, żeby biegał z pieskami, ale ciężko mi idzie, jak sympatyczny pan ciągle na niego tupie znienacka nogą i cały ubawiony mówi: aahahaha nie boję się ciebie! 😵
zalezy co chcesz osiągnąć, bo ignorowaniem nie da sie psa oduczyć zachowań samonagradzających.
Hehe, lubię pojęcie 'zachowania samonagradzającego' 🙂
No jasna sprawa, że chciałabym, aby Szardi nie szczekała - jak mam więc ją uciszać? Ostro - 'nie wolno', 'na miejsce'? Czy raczej spokojnie - 'śpij mała, wszystko ok'?
spokojnie 🙂 bo ostro to pomysli ze miala racje. skoro ty sie denerwujesz to cos jest na rzeczy . a tak zyciowo to ja tak reaguje na ile jestem zaspana 🙂 im bardziej tym gorzej. z tym ze moje ze dwa razy w roku szczekna
Mamy kaganiec! Psiak spędził trochę czasu na ogrodzie i śpi padnięty 😁
dziewczyny, czy tylko mi zdaje się, że coś jest "nie tak" na rzeczy...?
kupowałam młodej karmę x w opakowaniach 2 kg, większych nie było.
teraz dojechały duże worki i taki kupiłam.
karma niby ta sama, ale na końcu dodano "menu", a pachnie i wygląda inaczej.... suce się też rozluźniły kupy i z oczy nieco popłynęło, a było inaczej na małych workach....
PumCass Widzę, że wilczyce grasowały dziś na mojej dzielni 😎
Endurka może coś dodali nowego do składu?
joakul a jakby inaczej 😀 u mnie z osiedla najwygodniejszy dojazd do Jelitkowa: wsiadam w tramwaj na przystanku niedaleko bloku i jadę do końca, bez zabawy w przesiadki 😁
Yasmine, fantastyczny! Marzy mi się whippet 😉
Proszę o kciuki za Larwe, za godzinę ma ostatnią operacje, wczoraj powtarzalismy rtg po pół roku i klatka piersiowa jest czysta, nie ma przerzutów serce w normie 🙂 jeśli dziś wszystko się powiedzie to ma szansę żyć jeszcze wiele lat 😅
Jara rasę bardzo polecam.Jedna hodowczyni fajnie określiła: "nieskomplikowane wesołki" z czym w pełni się zgadzam.
Yasmine, napisz coś więcej o charakterze, szybkości uczenia się i podatności na szkolenie 🙂
Yasmine, dawaj więcej zdjęć! 🙂
my dziś odebraliśmy pierwsze badania krwi po przejściu na BARF i jesteśmy bardzo zdorwym młodzieńcem 😅
abre To trzeci chart w moim życiu, więc mam jakieś porównanie. Przy afganie i saluku to whippet jest jak owczarek niemiecki 😎 W wieku 4 miesięcy nauczył się pięknie siad, waruj, do mnie i noga. Jest prymuskiem szkoleniowym 😅 Bardzo ułatwia szkolenie fakt, że za jedzenie da się pokroić.
Zarówno afgan jak i saluk były zbyt dumne, żeby w ogóle zrobić coś o co prosi człowiek. Dla porównania saluk ma 3 lata i umie jedynie siad i waruj ( o zgrozo! nauka waruj zajęła ponad rok) a jego odwoływalność to 0% w przypadku jak zobaczy coś co uzna za ważne.
Mały whippet ma skończone 5 miesięcy i na chwilę obecną jest odwoływalny w 100% 😍
Ogólnie whippet jest polecany dla "początkującego charciarza", bo nie jest skomplikowany w obsłudze jak inne charty ( szczególnie orientalne). 😉
Wiadomo, że zawsze można trafić na egzemplarz bardziej "charci" i mniej podatny na szkolenie, ale jednak znaczna większość whippetów to przydupaski.
W przypadku afganów czy saluków znaczna większość to "autystyki", ale ponoć gdzieś ktoś kiedyś słyszał o jakimś co wykazał jednak chęć współpracy z właścicielem 😀iabeł:
Polecam artykuł ze strony jednej z hodowli whippetów : [[a]]http://www.lazarus-whippet.net/ksiazki/whippety%20art.pdf[[a]]
Zdjęć malucha mam malutko, ale jak coś będę mieć to wstawię 🙂
Możecie mi powiedzieć czy tylko ten zapis mówi o zakazie wypuszczania psów luzem czy są jeszcze jakieś inne?
Art. 10a. Ustawa o ochronie praw zwierzą
1. Zabrania się:
3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.
4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.
chyba jeszcze każde miasto ma swoją ustawę/rozporządzenie które też reguluje "psie" sprawy
korsik - Kodeks Wykroczeń:
Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia,podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
JARA - widziałaś?
http://schronisko.avx.pl/psy-do-adopcji/item/1865-muchomorek
korsik, każde miasto ma swój regulamin.
figura, widziałam, ale schronisko nie współpracuje z osoba, które chcą psu pomóc.
escada, jak po operacji, wszystko ok?