Zakłady Treningowe dla klaczy
faraa bonitacją nie ma się co kierować, znam kulawe (od źrebięcia) klacze z kozińcem, garbem na głowie (klacz z Campetotem w papierze) zbonitowane na 82,
najlepsza janowska klacz hodowlana miała średnią bonitację😉
i jest tak jak piszesz- co perełka i właściciela stać to pójdzie na MPMK albo pokaże się w sporcie w inny sposób. ZT to najtańszy pensjonat z opcją zajeżdżenia i "treningu podstawowego"
powiedz jak w ogóle stawka z polówki? bo rodowody dużo ciekawsze niż w Bogusławicach, a trakenka, która wygrała to już w ogóle🙂
Imka fajna!! 🏇
faraa bonitacją nie ma się co kierować, znam kulawe (od źrebięcia) klacze z kozińcem, garbem na głowie (klacz z Campetotem w papierze) zbonitowane na 82,
najlepsza janowska klacz hodowlana miała średnią bonitację😉
Oczywiście, że nie jest to wyznacznik, ale też jest to jakaś informacja na temat konia, przy założeniu, że koń został rzetelnie oceniony. Dla mnie jest oczywiste, że najlepsze klacze zostawia się do hodowli.
właśnie..rzetelna ocena...
opowiadaj jak wrażenia po próbie, jak Kodziowe Wolfy? 🙂
Karla, mogę się wypowiedzieć tylko od strony technicznej - wszystko było dobrze zorganizowane, szkoda, że pogoda nie dopisała - pewnie byłoby więcej klaczy. Na temat koni nie chcę nic pisać.
Karla🙂
No wiesz nasza seniorka, Czempionka z Bogusławic, matka bardzo przyzwoitych ma 79 pkt w tym uwaga 13 pkt za ogólny wygląd. Joł 🤔wirek:
Bonitacja bonitacji nie równa... Moja gniada dostała mniej pkt za ruch od babki, która dosłownie 'tupta', jest słaba na nogach, a gniada rusza się na prawdę poprawnie i na pewno dużo lepiej, niż matka 😉
15ego są kwalifikacje na II turnus w Bogusławicach, ktoś jedzie? 👀
Co do zakończonego zakładu, to naprawdę stawka klaczy była słaba. Wspomniana Laura miała problem z kontaktem i pod jeźdźcem testowym nieomieszkała tego zademonstrować. A do tego jej bardzo kiepski kłus i sztywność dały taką ocenę a nie inną. Bonitacja była niska. Klacz która wygrała została zbonitowana na 72 pkt. Janowskie klacze to kolejny rozdział. Jak dla mnie to szału nie było.
Jutro okaże się jake klacze będą na kolejnym ZT.
pogubiłam się chyba, CZEMPIONKA ZT została zbonitowana na 72 punkty?
wow
czyli jest szansa, że skończy się używanie w hodowli klaczy, które skończyły ZT (ledwo) i ledwo złapały lub nie bonitację. Może idzie ku lepszemu? Nie każda klacz musi zostać matką... tylko no co zrobić z dotacyjną, krzywą, niejezdną, nieskaczącą, nie ruszającą się klaczą? 😉
edit. Ciekawi mnie czemu walewickie klacze pojechały daleko na ZT a nie tuż pod nosem...
w Anglii jest zawód shooter... 😁 moze moda przyjdzie do Pl? 😁
Jak widać z niską bonitacją można wygrac zakład, ale wpisu do księgi głównej nie będzie.
Też mnie zastanowiło czemu Walewice wysłały tam konie. Choć patrząc na to co robią i jaką mają pokrętną logikę to może nie aż takie to dziwne. Czekam tylko co się urodzi w przyszłym roku.
Jak widać z niską bonitacją można wygrac zakład, ale wpisu do księgi głównej nie będzie.
Może głupie pytanie, ale na jakiej podstawie klacz dostaje wpis do głównej księgi? Na podstawie bonitacji? Jest jakiś próg? 😉
[quote author=Karla🙂 link=topic=89952.msg1748566#msg1748566 date=1365939748]
edit. Ciekawi mnie czemu walewickie klacze pojechały daleko na ZT a nie tuż pod nosem...
[/quote]
Też mnie to ciekawi.
breakwayy
Obecnie aby klacz wpisać do księgi musi być źrebna bądź przy źrebaku, dopiero wtedy klacz jest bonitowana i uzyskuje wpis. Od 2014 r. wpis do księgi sp i wlkp będzie mogłą uzyskać klacz po zdanej próbie dzielności, ale (tu zmiana) nie musi być źrebna przy źrebaku.
Minimum kiedyś wynosiło 74, teraz chyba 72 punkty.
Klacze młp próby zdawać nie muszą.
nne zasady mają też oczywiście klacze z ksiąg zrzeszonych poza PZHK.
no tak.. są równi i równiejsi...w sumie po co koniowi na kiełbasę próba dzielności 🙄 pzhk idzie chyba w promowaniu takiej jakości koni w tej rasie... 😎
cieszy jedynie to, że są hodowcy, którzy dają klacze na ZT,MPMK i te młp potrafią gorzej lub lepiej rywalizować z innymi rasami
[quote author=Karla🙂 link=topic=89952.msg1748566#msg1748566 date=1365939748]
[/quote]
Rzeczywiście 82 km lokalnymi dróżkami to tuż pod nosem, a 90 km autostradą to daaaleeekoo 🤣
Karla🙂
Przez taką, a nie inną politykę to rasa niedługo zniknie...
armara dzięki za wyjaśnienie :kwiatek:
Czyli klacze młp nadal będą wpisywane do ksiąg tylko po zaźrebieniu i odpowiedniej bonitacji? Żadnych prób dzielności, nic?
ktośtam nie patrzyłam autostradą- ale może masz rację, zawsze walewickie jechały do Bogusławic, często nawet wcześniej były w stadzie przygotowywane- stąd moje zdziwienie.
breakwayy
Tak, próba dzielności to dobra wola właściciela.
Karla🙂
Z jednej strony równi i równiejsi, z drugiej ja nie wiem czy bym klacz oddała na ZT, wolałabym polówkę, a polówek u nas jak na lekarstwo...
zorganizowanie polówki to żaden problem- drążyłam temat🙂 bez względu na rasę- a tu jak widać jedna rasa, która zamiast się rozwijać ewidentnie cofa się nie tylko jeśli chodzi o użytkowość (sory, ale latanie w dywanie, z łukiem jak mówi mój znajomy historyk nie jest miarą użytkowości współczesnego konia wierzchowego), ale niestety i o pulę genetyczną, eksterier, jezdność itp. jest traktowana wyjątkowo...
tak nie powinno być moim zdaniem
Obecnie aby klacz wpisać do księgi musi być źrebna bądź przy źrebaku, dopiero wtedy klacz jest bonitowana i uzyskuje wpis. Od 2014 r. wpis do księgi sp i wlkp będzie mogłą uzyskać klacz po zdanej próbie dzielności, ale (tu zmiana) nie musi być źrebna przy źrebaku.
Minimum kiedyś wynosiło 74, teraz chyba 72 punkty.
Ogiery i klacze wpisywane do ksiąg powinny:
uzyskać w ocenie pokroju w skali 100-punktowej co najmniej: ogiery 78 pkt., a klacze 75 pkt.
klacze pochodzące od matek nie wpisanych do ksiąg muszą uzyskać co najmniej 78 pkt. bonitacyjnych w tym za typ minimum 13 pkt.
jak poszły wczorajsze kwalifikacje klaczy? 👀
ConstantiaTen zapis w programach hodowlanych jest nieaktualny od 1.01.2013
[quote=PZHK]
Od 2013 r. próg bonitacji wymaganej przy wpisie klaczy do księgi rasy Polski Koń Szlachetny Półkrwi zostanie obniżony z 75 do 72 punktów.[/quote]
Pełna treść wprowadzonych zmian do znalezienia
TUTAJ.
armara ale tam jest napisane że u klaczy SP a mnie chodziło o małopolaki. U małopolskich tez jest ta zmiana?
A na zakładzie jest 14 klaczy. Nie ma jeszcze na tę chwilę szczegółowych danych, trzeba poczekać aż zamieści je PZHK.
A walewickie poszły do Włocławka, bo się tam umówili na zajeżdżanie tych klaczy.
Constantia
Zapis faktycznie dotyczy tylko rasy sp.
Mnie ten zapis strasznie dziwi. Dopuszcza się co raz więcej zagranicznych bardzo dobrych ogierów to i minimum bonitacyjne powinno raczej wzrosnąć ale ..........
777 - w tym wszystkim dobre jest to, że niektórzy hodowcy nie chcą kryć swoimi ogierami klaczy, które są mierne, aby nie psuć reputacji ogierowi.
Dla mnie obniżenie PB też jest chore. Rasa dopiero powstaje, (25 lat to jeszcze bardzo mało) tworzona z myślą wyhodowania koni do sportu - jeśli można będzie kryć klacze niepoprawne, z kiepskim ruchem, to niczego dobrego się w tym kierunku nie zrobi. Do tworzenia rasy powinny być brane najlepsze matki, z bdb ruchem i nie powinno być żadnej ulgi, bo koni SP jest i tak za dużo.
Nawet najlepszy ogier na klaczy z 72 pb nie da nic dobrego, poza tym, jakbym miała taką klacz, to w ogóle bym jej nie kryła... większość pokryje tanim ogierem i hodowla będzie się tylko uwsteczniać.
😵
A jak to jest z punktacją?
Jeśli np. 80 to bdb, to jak się mają oceny np. 75 i 72? To oceny dobre?
Wybitna ocena to 100? 🙂
Chodzi mi o widełki ocen. Czy gdzieś znajdę taką rozpiskę?