Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

W tej chwili myślę, że duży wpływ ma pogoda. Długa zima. Mam nadzieję, że ruja się unormuje jak będzie ciepło i słonecznie.
tajnaa
skąd wiecie, że u Was kicha? Przecież inseminowaliście wczoraj? Bo się pogubiłam 👀
bo dziś badaliśmy i jednak pęcherzyk nie pękł, francowaty rośnie i maleje. Parę dni temu miał 4,7, wczoraj miał 4, więc myśleliśmy, że pękł i zalaliśmy ostatni raz. Dziś badaliśmy z myślą, że będzie "pusta", a tu pęcherzyk 4,3.  😵  🥂
ok, już pasuje. Wczoraj pisałaś, ze pękł dlatego zgłupiałam... 😉
A podawaliście / myśleliście o podaniu chorulonu?
hszonszcz   wredny hszonszcz.
11 kwietnia 2013 22:00
tajnaa, jak wy aplikujecie te plemniki?  👀
To chyba na regulację cyklu. Ona ruje ma raczej regularne, teraz tylko ześwirowała. Jak będzie potrzeba na pewno dostanie.

tajnaa, jak wy aplikujecie te plemniki?  👀

Inseminujemy, takim specjalnym pistoletem, który wygląda jak słomka 😉
To na pewno przedłużająca się zima. Ja wczoraj badałam swoją kobyłę, z nadzieją, że już się da zaźrebić, ale ona jeszcze zupełnie w śnie zimowym tkwi. Muszę jeszcze poczekać ze 3 tygodnie. Mam nadzieję, że się ruszy kobyła jak ciepło poczuje.
tajnaa,
chorulon to właśnie na pęknięcie pęcherzyka jest. Po jego podaniu dochodzi do owulacji. Może przy mrożonce, ograniczonych jakby nie było możliwościach pozyskania nasienia (jednak za mrożonkę płacisz chyba za każdą porcję?), problemach z owulacją trzeba by spróbować? Osobiście uważam, że im mniej chemii, hormonów itp. to lepiej, aczkolwiek może warto to przemyśleć? 😉

My po badaniu - póki co nie mogę narzekać tfu tfu tfu!! I to w pierwszej rui się udało 😅

Trzymam teraz kciuki za resztę przyszłych re-voltowych końskich mam! :kwiatek:
na pęknięcie pęcherzyka receptal podamy, ale już nie w tę ruję.
ja nie zaźrebiam a moja się grzeje non stop 🙂 a  że am jeszcze wałacha to się zabawiają na padoku 🙂
to tak zawsze jest 😀
kłopotliwe to dość, bo jak przyjdę z treningu i ściągam siodło na korytarzu, a nie daj bóg jakiś kolega lub jej wałach zarży czy łeb wystawi to nogi jej miękną i z automatu hektolitry moczu , które muszę sprzątać  😵
pewnie jak będę chciała zaźrebić to wtedy będzie odwrotnie  😂
My na pękanie podawaliśmy właśnie chorulon.

ancyk1991
Gratulacje 🙂
Pozwól, że nie będę dziękować - tak na wszelki wypadek - 11 miesięcy to jednak szmat czasu 😉

Słuchajcie, gdzieś czytałam (ale nie wiem gdzie dokładnie), ze chorulon nie powinien być podawany więcej niż 2 razy w sezonie ponieważ wytwarzają się jakieś przeciwciała. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? 👀
W sumie nigdy żaden lekarz o niczym takim nie wspominał...

Co do grzania się - moja grzała się calutką zimę i to konkretnie. Koniom to współczułam, więc Perlica nie panikuj - jak chce dziecko to raczej jej to za szybko nie przejdzie 😁
12 kwietnia 2013 12:17
Perlica, to na co czekać?  🤣
Śmiejecie się...
Moja klacz arabska zawsze jak ma ruje to gdy tylko dojrzy człowieka, zaraz sika na "dzień dobry". Ilekroć ktoś przyjdzie, ona z tejże radości "popuszcza".
Teraz jest tak, że gniada ma ruję po siwej. Wymienny "handel" hormonami.  😉
12 kwietnia 2013 12:36
Być, mojej znajomej koń tak reaguje na... kowala  🤣 Leci za nim kłusem, galopem-byle za nim! No i kończy się na tym, że dostaje objawów rujowych, bo wtedy zawsze się przytula i nie opuszcza na krok  😀
Przepraszam, że pytam jeszcze raz, ale sprawa mega pilna, a mój post zniknął na ostatniej stronie. Wybaczcie proszę  :kwiatek: Czy wiecie coś na temat potomstwa og. Sir Robin? http://www.bazakoni.pl/horse_5196.html
Katharina   "Be patient and trust in the process"
12 kwietnia 2013 13:56
episode w KJ Amazonka Borków stoi kobyła po nim - Blanka (pewnie kojarzysz 🙂 ) http://www.bazakoni.pl/horse_164295.html
my tez po usg - macica już rujowa i  można by inseminować za 3 dni,    jednak czekamy na następną ruję i następne USg za 19 dni. Teraz te ruje są dość słabe więc nie ma co ryzykować.
tajnaa co ile godzin badacie  ? bo to bardzo istotna rzecz - dzisiaj rozmawiałam z moja wet. i powiedziała że badanie co 6 godzin jest bez sensu - bo za rzadko - wiem że się praktykuje badanie co 4 h
Katharina Fajna? Skacze?
hszonszcz, ja idę w karierę szportową 🙂
my tez po usg - macica już rujowa i  można by inseminować za 3 dni,    jednak czekamy na następną ruję i następne USg za 19 dni. Teraz te ruje są dość słabe więc nie ma co ryzykować.
tajnaa co ile godzin badacie  ? bo to bardzo istotna rzecz - dzisiaj rozmawiałam z moja wet. i powiedziała że badanie co 6 godzin jest bez sensu - bo za rzadko - wiem że się praktykuje badanie co 4 h

Tak właśnie badaliśmy, co 4-6h. :/
nie martw się teraz na pewno się uda
mam nadzieję 🙂
Przepraszam, że pytam jeszcze raz, ale sprawa mega pilna, a mój post zniknął na ostatniej stronie. Wybaczcie proszę   :kwiatek: Czy wiecie coś na temat potomstwa og. Sir Robin? http://www.bazakoni.pl/horse_5196.html

Znałam trzy córki:
od klaczy Lota- padła
od klaczy Syrena i klaczy Balanga- chętne, skoczne, aczkolwiek charakterne. Sam ogier charakter miał ok.
marysia550, od klaczy , a po ogierze 🙂
Faktycznie błąd zrobiłam.  O takiej porze z myśleniem u mnie marnie.
1.   Czy ktoś się orientuje ile aktualnie kosztuje nasienie zinedine
pytam bo wydawało mi się ze 1000 eur ale nie jestem pewna a na stronce ludgera nie widzę http://www.ludger-beerbaum.de/beerbaum/index.php?id=68&L=

2.      tajnaa,  a inseminowałaś mrożonką  🤔
jeśli tak to mrożonkę się "podaje" po pęknięciu pęcherzyka a nie przed
dlatego że komórka żyje średnio 12 h a nasienie rozmrożone do 6 h
ja tylko przekazuje to czego się dowiedziałam od mojej wetki - może i coś pokręcić mogłam ale na pewno mrożonka po pęknięciu pęcherzyka
jak się już wie że pęcherzyk ma pęknąć to po prostu częściej się robi USG
jakiś czas przed pęknięciem zmienia sój kształt z okrągłego na "gruszkowaty"  😉

777
2000 euro, jeszcze na początku roku było chyba 1300 Euro
Cenę znajdziesz tutaj:
http://www.ludger-beerbaum.de/beerbaum/index.php?id=68

Co do inseminacji mrożonką - też tak słyszałam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się