kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Venus   You're my wonderwall
05 kwietnia 2013 07:53
Przenioslam konia w tym miesiącu do nowej stajni, gdzie wlasnie na śniadanie konie mogą dostawać owies śrutowany. Dlatego tak wypytuje. Ale w takim razie chyba zostaniemy przy opcji pełne ziarno na śniadanie i pasza na kolacje 🙂 Dziekuje bardzo  :kwiatek:
LatentPony, ja skarmiam srute jeczmienna. nie widze powodu do srutowania owsa, jest wystarczajaco miekki, zeby kon go pogryzl. dobrze, ze sruta byla moczona, nie wyobrazam sobie podac suchej.  czy zlego? po prostu srednio sensownego.
jestes pewna, ze to nie bylo gniecione?
BASZNIA   mleczna i deserowa
05 kwietnia 2013 17:10
halo, jasne 🙂. Ja akurat nie mam potrzeby, wiec nie mysle o gnieceniu, u mnie gnieciony ma raczej minusy niz plusy, moja ma krzywy zgryz i przy gniecionym gorzej sciera zeby i szybciej trzeba robic, poza tym jednak codzienny obowiazek gniecenia. Tez karmilam babule gniecionym ze wzgledow, ktore podala katija, ale mowilam o ogole koni, nie o szczegolnych przypadkach 🙂.
Martita Gillian
Wiem że Ivett od derek, ale nie skojarzyłam z padami..:P Dzięki  :kwiatek:

Niestety mam pewien problem.. Prawdopodobnie od niedoczyszczenia pod pachą Farysowi zrobiła się taka "rana". Nie wiem czy to odparzenie czy otarcie 🙁 Wczoraj przemyłam wodą z szarym mydłem i przyłożyłam wacik z alusprayem (psikać sobie nie da). Nie boli go to, bo nie było żadnych reakcji przy zabiegach. Wiem, że to trudne miejsce i długo będzie się goiło, ale czy macie może pomysły jak leczyć, czym smarować? Ja myślałam o sudocremie, on jest na odparzenia u dzieci. Co Wy na to?

*nie znalazłam wątku o odparzeniach dlatego pisze tutaj.

Sudocrem bardzo dobry, jak najbardziej polecam:-)
Ta rana jest pod pachą, tam gdzie jest tak dużo skóry
Myślicie żeby nie jeździć? zaczekać aż się zagoi?

Magda Pawlowicz Mam akurat w domu, to dziś mu posmaruje, zobaczymy czy pomoże 🙂
Jedynie na oklep, popręg może go drażnić
Czytałam jeszcze o maści tranowej i propolisowej na odparzenia
Dobre sa?
Beladonna mój koń z 2 lata (?) temu też obtarł sobie lewą nogę w tym miejscu i wbrew pozorom u nas bardzo szybko się zagoiło mimo że ładnie nie wyglądało.. Jak bardziej ''przyschło'' zaczęłam smarować maścią witaminową i w może tydzień nie było śladu 😉
Nasi znajomi smarują wszelkie obtarcia, nieduże skaleczenia wezeliną. Nigdy wcześniej o tym sposobie nie słyszałam i prawdę mówiąc byłam zdziwiona. Co myślicie o tej wazelinie na zadrapania i ranki, ma to jakikolwiek sens?
Ma taki sens, że utrzymuje skórę elastyczną i nie dochodzi do pęknięć wysychającej ranki, tylko ewentualny strup odchodzi w całości, albo w ogóle się nie tworzy.
To zależy od miejsca i wielkości odparzenia, czy rany. Ja bym na to odparzenie dała sudokrem, bo z założenia służy na odparzenia pieluszkowe u niemowląt. A tu jest w takim miejscu, że nie powinno dojść do pękania zasuszonej skóry.
Czytałam jeszcze o maści tranowej i propolisowej na odparzenia
Dobre sa?

tak jak dziewczyny piszą, najpierw lepiej smarować sudocremem, jak przeschnie to maść propolisowa może się przydać (nawilża i uelastycznia, więc zapobiegnie pękaniu strupka)
Pewien znany mi Koń miał coś takiego, smarowaliśmy "Effol Haut Repair" i goiło się bardzo ładnie 😉 A maść propolisowa jest o tyle fajna, że propolis jest bardzo antybakteryjny.
Czy możecie mi polecić jakieś dobre książki o kopytach i chorobach koni? Zależy mi żeby były napisane dość łatwym językiem dla laika jeśli chodzi o takie tematy.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
06 kwietnia 2013 21:40
Beladonna, propolisowa jest dobra na wszystko 🙂
propolisowa jest dobra na wszystko pod warunkiem, ze zawiera porpolis, a nie w ilosci 3% 😉 ja u mojego konia wygoilam taka mascia okropna rane, ktora dluugo nie chciala sie goic, a po zastosowaniu propolisu momentalnie.
ale ja na to odparzenie uzylabym alantanu.
Czy możecie mi polecić jakieś dobre książki o kopytach i chorobach koni? Zależy mi żeby były napisane dość łatwym językiem dla laika jeśli chodzi o takie tematy.

O kopytach jest fajna "Kopyta Doskonałe", Jakub Gołąb. Nie ma tam nadmiaru w stylu, jak się struga, podkuwa itd (ja się podkuwaniem nie zajmuję, więc i książki o podkuwaniu nie szukałam😉 ), natomiast bardzo ładnie wytłumaczone jest działanie i budowa kopyt. Do dziś jestem pod wrażeniem tego, jak genialnie stworzone jest kopyto. Dużo zdjęć, fajne opisy. Ja byłam zachwycona. Książka niegruba i niedroga 😉
Teraz czytam "Bez kopyt nie ma Konia" też fajne, ale jakoś Gołąb mi się bardziej podoba póki co. Jakoś ta treść u niego bardziej przejrzysta i zwarta mi się wydaje.
Pod jakimi hasłami mam szukać na angielskim ebay'u białych bryczesów, koszulek polo, kurtek jeździeckich, czapraków, ochraniaczy?  :kwiatek:
Może głupie pytanie ale zawsze się nad tym zastanawiam.  😀
Dlaczego jak kon je pewne rzeczy to zaczyna lizać ścianę, drzwi boksu, lizawkę.? Mój potrafi czasami tak robić podczas jedzenia co chwile. Poliże sobie chwilę i potem znów wraca do jedzenia. 
Pialotta, wpisz sobie good equestrian 😉
Sonkowa W ten sposób utrwala sobie smak jedzenia 😉
Ostatnio jak mu dalam jeść przed jazdą i jadł w ten sposób godzinę(!) to stwierdziłam że robi to specjalnie mi na złość. ;p
Jakie powinny być odległości dla dużego konia między:
a) drągami na galop
b) skok-wyskok
c) na jedną, dwie i trzy fule między przeszkodami

Chodzi mi i o metry i o kroki  :kwiatek:
Podam Ci tylko w metrach:
a) ok 3 m
b) 3-3,5 m
c) odleglosc na 1 foule 7-8m, na 2 ok 10-11m na 3 14-15m
😀
powie mi ktos jaka jest róznica miedzy parada a polparada ? wszedzie gdzie bylam zawsze padalo slowo polpadara 😀
Parada prowadzi do zatrzymania konia.
Sonkowa - dajesz jeść konikowi przed jazdą (paszę treściwa ? ) ?
Nie wiem gdzie o to zapytać, więc napiszę tu gdzie pytają o wszystko  🤣
Czy istnieje jakieś urządzenie, które liczy prędkość podczas jazdy konnej? Taki licznik do roweru, tylko że do konia?  🏇 Chciałabym np. wiedzieć ile robię km w terenie i z jaką prędkością jadę w danym chodzie. Da się tak? Chłopak polecił mi kupić sobie GPS  🤔
Ja mam taką aplikację w telefonie, działa wlaśnie przez GPS., nazywa się toto Coach.
Chłopak polecił mi kupić sobie GPS  🤔

Oprócz prędkości i chodu całą resztę może zmierzyć całkiem nieźle. Na Łódzkim Szlaku Konnym mają podobno jakieś GPS przy siodłach ale nie wiem dokładnie co.  🤔 Mój tata miał też kiedyś aplikację w telefonie do biegania która mu wszystko miała mierzyć tyle że nie działała. Ja bym się na twoim miejscu rozejrzała za gadżetami dla biegaczy może coś będzie dało się dopasować.
Jak nie to mapa i zegarek  😎
Aszra Jeśli masz smartphona to polecam endomondo(http://www.endomondo.com/home). Działa za pomocą GPS. Pokazuje trasę, prędkość, czas, tętno itd. Baaardzo fajny program 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się