Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka
agnesix, ja o toczek dbałam, leżał zawsze w worku, czyszczony, używany rekreacyjnie, więc nie miało co się w nim popsuć.
Ale czyszczeniem i dbaniem nie zapobiegniesz utraty właściwości materiału, z którego jest wykonany. Wszystko z czasem je traci, nawet jeśli o to dbamy. Materiał, z którego jest wykonany kask musi mieć takie właściwości, aby przy uderzeniu chronił głowę. Nieuniknione jest to, że po pewnym czasie materiał ten robi się np kruchy i nie spełnia swojego zadania. To tak jak np gumka do zmazywania, po pewnym czasie traci swoje właściwości i nie da się nią zmazywać, ale pomimo tego możesz nosić ją dalej w piórniku...
A to czy używany rekreacyjnie czy sportowo, myślę że nie ma różnicy. Zawsze należy dbać o głowę 😉
agnesix, dlatego teraz kupuje kask... fakt troche pozno, po tylu latach, ale wczesniej nie bylo za co i nie czulam wiekszej potrzeby kupienia nowego...
Dopiero teraz znalazłam ten wątek i powiem, że bardzo mi pomógł. 🙂 A tak ogółem mam pytanie co do kamizelek ochronnych - jak sądzicie jeździć w nich cały czas, bez przerwy czy np. tylko od czasu do czasu. ? Ogółem jeżdżę od tamtego roku i w wiosnę (...) cały czas w niej jeździłam. Dopiero na zimę przestałam bo pod kurtkę nie włożę, na kurtę tym bardziej. 😫 Niebawem przychodzi wiosna i się tak zastanawiam...wiem, że na 100% będę w niej jeździła w tereny bo nie wiadomo gdzie i na co można spaść. :/ Ale co z padokiem. ? Owszem, trzeba przyznać, że bez kamizelki jest wygodniej no, ale już sama nie wiem...poradźcie. 😉 + mam taką kamizelkę : http://www.amigo-konie.pl/40b-equi-theme-kamizelka-ochronna-dla-doroslych.html i coś co bardzo mnie denerwuje to to, że ręce po boku okropnie odstają. ! Wiecie jak temu zaradzić, żebym jakoś normalnie wyglądała. ? Dodatkowo w jeździ to troszkę wadzi bo nie mogę poprawnie rąk ułożyć...
Jesli skaczesz to zakladaj na treningi skokowe 😉
(...)
Mam tę kamizelkę. Wiele osób mi polecało, na razie czeka w szafie (zaopatrzyłam się w nią po złamaniu kręgosłupa) ale już niebawem ją przetestuję 🙂
Ogólnie świetnie zrobiona, dopasowuje się do ciała.
Justyna, własnie przeczytałam Twój list do Gallopu o tej kamizelce. 🙂 Tak myślę, że to Ty, złamanie kompresyjne skojarzyłam i nick. Gratuluję wygranej 😀
I przepraszam, za OT... :kwiatek:
Jak mi nie spasuje kask z Deca to zastanawiam się nad Casco Nori, mam tylko jeden dylemat. Jest to kask kierowany głównie dla dzieci, aczkolwiek jest dostępny rozmiar 50-55. Ja mam głowę małą, bo noszę 54-55, więc powinnam się zmieścić, ale jeśli jest on OD 50cm to czy jest ryzyko, że nie spasuje? Nigdy nie miałam styczności z kaskiem regulowanym przez pokrętło i nie wiem jak do tego podejść.. Co sądzicie?
[quote author=Justyna Trz link=topic=153.msg1731351#msg1731351 date=1364553147]
(...)
Mam tę kamizelkę. Wiele osób mi polecało, na razie czeka w szafie (zaopatrzyłam się w nią po złamaniu kręgosłupa) ale już niebawem ją przetestuję 🙂
Ogólnie świetnie zrobiona, dopasowuje się do ciała.
Justyna, własnie przeczytałam Twój list do Gallopu o tej kamizelce. 🙂 Tak myślę, że to Ty, złamanie kompresyjne skojarzyłam i nick. Gratuluję wygranej 😀
[/quote]
to ja, trafiłaś. 😀
dziękuję! 🙂
Byłam dziś w Krakowskim Decu, Fouganzowe kaski były. Sięgnęłam po ten z serii jump, brązowy. No niestety mi nie spasował wcale.. Od środka wyglądał jak tani kask rowerowy, paski strasznie sztywne, w środku wyściółka też. Jedynie wizualnie wygląda fajnie, te napisy, kratka na zapięciu i ta skorupa miła w dotyku xD Nie mniej ja na pewno go nie kupię :P
aa no tak, ja tez bylam wczoraj i widzialam go z zewnatrz fajnie wyglada, ale faktycznie w srodku tandeta 😉 ten co wyzej wstawilam, to taki kupilam i wydaje sie calkiem fajny, w wewnatrz fajnie wykonczony 😉
gllosia, to ja też w związku z Twoją powyższą opinią, przestaję się już tak rajcować kaskami z tej serii 😉
No mój zapał do tych kasków znikł szybko jak wzięłam pierwszy do ręki.. A szkoda, bo z zewnątrz wyglądają naprawdę fajnie. Może jak wypuszczą te nowe, to będzie nad czym się zastanawiać? Myślę jednak, że najlepiej jest i tak samemu obejrzeć 😉
Gllosia te nowe nie beda sie roznily niczym poza mniej odstajacymi paskami, ot taka tansza alternatywa i dzieci je lubia 🙂
Ouu.. To ja już na nie polować nie będę :P Ale każdy szuka i oczekuje czegoś innego, może właśnie dla dziecka czy początkującego te kaski są dobre ja już szukam czegoś.. no po prostu lepszego 🙂
Kinia16322 a jak ten twój się sprawuje podczas jazdy, jest jakiś przepływ powietrza? wpadł mi w oko taki śmieszny z tej serii, z diamencikami 😁
Ja dostałam w łapki mojego nowego Casco Mistrall i jestem zachwycona! Leciutki, przewiewny, super wygodny, a na dodatek ładny 🙂
Gllosia ale zadbalam, zeby dla Ciebie nie brakowalo zadnego rozmiaru! 🥂
Też mam Casco Mistral i jestem bardzo zadowolona. Jeżdżę w nim kilka koni dziennie po kolei, a jest naprawdę super przewiewny. W GPA i Charlesie Wellingtonie po cięższym treningu miałam zawsze ''przepocone'' włosy.
Super ofert kasku!
Jeśli ktoś z Was poszukuję kasku do rekreacji to znalazłam fajną ofertę. Kask Villa Horse - Rozmiary : 54cm- 61cm
Kolory : brązowo/czarny; czarno/szary; czerwono/szary; granatowo/szary; czarny
http://sklep.bergo.pl/kask-villa-horse-wyprzedaz-p-1078.html ja już zamówiłam 🙂😉
w niektórych przypadkach można zaoszczędzić ponad 150 zł!!!
Cavallia, wlasnie dopiero bede go uzytkowala, wiec pozniej bede mogla sie wypowiedzieć 🙂 ale fajnie lezy na glowie, nie ma wodoglowia jak przy niektorych ktore mierzylam w Decu, jest leciutki i ladny :P chociaz zawsze mowilam, ze nigdy brazowego ;D
Cavallia, wlasnie dopiero bede go uzytkowala, wiec pozniej bede mogla sie wypowiedzieć 🙂 ale fajnie lezy na glowie, nie ma wodoglowia jak przy niektorych ktore mierzylam w Decu, jest leciutki i ladny :P chociaz zawsze mowilam, ze nigdy brazowego ;D
a ja zawsze mówiłam "bez kryształków" 😀iabeł: czekam na relację 🙂
Super ofert kasku!
Jeśli ktoś z Was poszukuję kasku do rekreacji to znalazłam fajną ofertę. Kask Villa Horse - Rozmiary : 54cm- 61cm
Kolory : brązowo/czarny; czarno/szary; czerwono/szary; granatowo/szary; czarny
http://sklep.bergo.pl/kask-villa-horse-wyprzedaz-p-1078.html ja już zamówiłam 🙂😉
w niektórych przypadkach można zaoszczędzić ponad 150 zł!!!
A czy taki kask ma choćby niewielka możliwość regulacji obwodu?
nie, nie jest regulowany, ale dla kogoś komu nie rośnie głowa 🙂
Gllosia ale zadbalam, zeby dla Ciebie nie brakowalo zadnego rozmiaru! 🥂
Oh, jest mi niezmiernie miło, dziękuję :emota200609316:
Koniczka , karolinak , bardzo mnie cieszy, że piszecie o Mistrallu takie opinie, bo właśnie wczoraj go zamówiłam 💘 Doszłam do wniosku, że wolę wyłożyć więcej kasy, ale mieć coś z wyższej półki, lekkiego, przewiewnego i wygodnego.
A pochwali się któraś zdjęciami w casco mistrall? Bo sama się zastanawiam nad zakupem ale w sklepach w moich okolicach nie ma gdzie pomacać 😉
Jutro moge porobili Djecia, bo znajoma ma casco mistrall
Byłabym bardzo wdzięczna :kwiatek:
Chodzi jak wygląda na normalnej głowie, z profilu zwłaszcza, bo modelki stoją tak pod kątem trochę i nie widać tego, co mnie najbardziej interesuje, czy nie wygląda jak ufo, przez to, że jest płaski 😉
Prześwietny jest ten model matowy ze wzorkiem 😍 dziecinny trochę ale podoba mi się