kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
Taki jeszcze mały 🚫 i wrócę do tematu problemu z wyszukiwarką - niestety u mnie też często coś nie działa.
Czasami bez problemu po wpisaniu hasła wyskakują mi wyniki wyszukiwania, a czasami czegokolwiek bym nie wpisała to i tak wypluwa, ze za krótkie hasło, brak wyników itp. Więc coś w tym jest 😉
I biorę pod uwagę fakt w którym dziale w danej chwili jestem.
ancyk0991 u mnie to samo 😉
ancyk0991 i u mnie to samo 😉
Taki jeszcze mały 🚫 i wrócę do tematu problemu z wyszukiwarką - niestety u mnie też często coś nie działa.
Czasami bez problemu po wpisaniu hasła wyskakują mi wyniki wyszukiwania, a czasami czegokolwiek bym nie wpisała to i tak wypluwa, ze za krótkie hasło, brak wyników itp. Więc coś w tym jest 😉
I biorę pod uwagę fakt w którym dziale w danej chwili jestem.
to trzeba wtedy jeszcze raz nacisnąć "szukaj" i w 80% coś Ci wyszuka,chyba,że faktycznie czegoś takiego nie ma. 😉
edit:właśnie próbowałam z podanym wcześniej przykładem "daw mag" i tez mi nie wyszukuje nic.
To moze sie jakos zawiesza czy cus. Napiszcie z przykladami do uzytkownika root.
Bo daw maga znajduje jak się wpisze "daw-mag" - tak jak jest w tytule. Niestety należy znać dokładny tytuł wątku żeby go znaleźć. Dlatego też, nauczona doświadczeniem, najczęściej korzystam z google.
Tak na fali tegotygodniowego ujeżdżenia:
Czy otrzymanie przez zawodnika żółtej kartki skutkuje czymś poważnym, poza dyskwalifikacją w danych zawodach oraz zagrożeniem, że jeśli sytuacja się powtórzy w ciągu roku to zawodnik zostanie zawieszony? Czy np. ma zakaz startu w kolejnych zawodach pucharu albo coś w ten deseń?
edit:[s] Jak jest żółta, to może być i czerwona: za co jeździec może dostać czerwoną kartkę? I czy czerwona to już ban na dwa miesiące czy na dłużej?[/s]
edit2: A jednak angielska wixa twierdzi, że w jeździectwie są tylko żółte
: A jednak angielska wixa twierdzi, że w jeździectwie są tylko żółte
to jaki maja sens? 🤔
Za 2 żółte w ciągu roku zostaje się zawieszonym na 2 miesiące.
Koniczka, dzieki za wyjasnienie. czy dwa miesiace to nie troche malo?
Nie bardzo wiedziałam gdzie o to zapytac, ale.. teoretycznie mamy wiosnę heh 😉 konie zaczynają liniec, wypada im zimowa sierśc, zauważyłam ,że pojawił się przy tym łupież na ciele konia. Czy jest się czym zamartwiac czy tak może się dziac przy zrzucaniu sierści ? dodam również ,że koń jest przed odrobaczaniem to również może miec wpływ ? Nigdy wcześniej nie zaobserwowałam u niego łupieżu, dopiero od niedawna w tym okresie zimowo-jesiennym. Kupiłam nawet preparat przeciwłupieżowy z leovet do grzywy, łupież zniknął z grzywy ale nie do końca. Skonsultuję się z weterynarzem ale chciałam się najpierw dowiedziec co wy o tym sądzicie czy ktoś z was borykał się już z łupieżem u konia
to trzeba wtedy jeszcze raz nacisnąć "szukaj" i w 80% coś Ci wyszuka,chyba,że faktycznie czegoś takiego nie ma. 😉
edit:właśnie próbowałam z podanym wcześniej przykładem "daw mag" i tez mi nie wyszukuje nic.
A ja mówię, że w 99% podany przez Ciebie sposób nie zadziała 😉
Bo daw maga znajduje jak się wpisze "daw-mag" - tak jak jest w tytule. Niestety należy znać dokładny tytuł wątku żeby go znaleźć. Dlatego też, nauczona doświadczeniem, najczęściej korzystam z google.
Ja już pomijam szukanie wątku. Ale jeżeli wiem, że uczestniczyłam w jakiejś rozmowie, czytałam na forum informacje na dany temat i wpisując w chol*re słów, wyrażeń, które w nim wystąpiły nie mogę niczego znaleźć to znaczy, że coś nie działa. Tym bardziej jeżeli np. dzień wcześniej wpisując DOKŁADNIE te same słowa wyniki wyskakiwały 🤔wirek:
Ale ok, kończymy dziewczyny bo to chyba nie ten wątek :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Nie bardzo wiedziałam gdzie o to zapytac, ale.. teoretycznie mamy wiosnę heh 😉 konie zaczynają liniec, wypada im zimowa sierśc, zauważyłam ,że pojawił się przy tym łupież na ciele konia. Czy jest się czym zamartwiac czy tak może się dziac przy zrzucaniu sierści ? dodam również ,że koń jest przed odrobaczaniem to również może miec wpływ ? Nigdy wcześniej nie zaobserwowałam u niego łupieżu, dopiero od niedawna w tym okresie zimowo-jesiennym. Kupiłam nawet preparat przeciwłupieżowy z leovet do grzywy, łupież zniknął z grzywy ale nie do końca. Skonsultuję się z weterynarzem ale chciałam się najpierw dowiedziec co wy o tym sądzicie czy ktoś z was borykał się już z łupieżem u konia
Witaminy. Złe gospodarka (niedobór) mikro i makro elemntów = zły stan skóry.
O tej porze roku siano kiepskawe już, a trawy nie ma - nie ma witamin. dl tego samo linienie to proces dość "energożreny" dla konia. Warto w tym okresie wspomóc konia "żywieniowo".
Całkiem niedawno spotkałam się ze stosowaniem małych ręczników jako "ekonomiczną wersję" podkładek pod owijki.Zastanawia mnie,czy więcej z tego szkody czy pożytku?
Całkiem niedawno spotkałam się ze stosowaniem małych ręczników jako "ekonomiczną wersję" podkładek pod owijki.Zastanawia mnie,czy więcej z tego szkody czy pożytku?
moim zdaniem bez sensu, bo podkładki są grubsze i pikowane, dzięki temu się nie zaginają. ręcznik jak najbardziej może się zagiąć, podwinąć, wtedy nie ma mowy o równomiernym rozłożeniu nacisku owijki, czyli podstawowa funkcja podkładki nie jest spełniona
To samo pomyślałam,ale Polak zna się na wszystkim i nie przegadasz.Jednak jeśli chodzi o grubość-przeglądam sobie pasi-konika i widziałam podkładki o grubości 3mm.
iskierkowa neoprenowe są często takiej grubości, ale mają równą powierzchnię, a chodzi tu przede wszystkim o to rozkładanie nacisku. co do tego, że niektórych nie przegadasz całkowicie się zgadzam, niektórzy swoje wiedzą i tyle, ja słyszałam nawet o podkładaniu owijek na jazdę watą 😁
Jako że do tej pory mój ogon śmigał wyłącznie na owsie i jakiś witaminkach, ale teraz muszę go podtuczyć, a w owies wyżej nie pójdziemy bo przy kg dziennie maluch ma tyle energii że pół stajni rozdzielimy... Tak więc moje pytania odnośnie żywienia. Czy w przechodzeniu z owsa na paszę powinnam zacząć wprowadzać ją stopniowo? A drugie pytanie po co podaje się sieczkę? 😡
[quote="Venus"]Czy w przechodzeniu z owsa na paszę powinnam zacząć wprowadzać ją stopniowo? [/quote]
moim zdaniem tak
[quote="Venus"] A drugie pytanie po co podaje się sieczkę? [/quote]
1) żeby koń wolniej jadł, lepiej przeżuwał, gryzł do porządku i nie rzucał się na jedzenie
2) sama sieczka (niepomieszana z niczym) może mieć zastosowanie przy rekonwalescentach (albo przy cukrzykach czy innych koniach na diecie), które owsa ani innej paszy nie mogą dostać, a denerwują się, bo widzą, że konie obok jedzą
3) niby na podtuczenie, ale osobiście jakichś wielkich efektów tuczenia sieczkami nie widziałam (ale ja też dawałam max kilka garści, bo zależało mi na punkcie nr 1)
4) jako dodatkowe włókno (jeśli można to tak określić)
Sankaritarina, czyli zakładając że chce dojść do momentu w którym np. będzie jadł 2 kg paszy + 1 kg owsa jak to powinnam zacząć dawkować?
Ja mam takie pytanie..
Kto robi pady Caball i skąd moge dostać namiary?
Trochę na forum przesiedziałam, ale nadal nie mogę tego rozgryźć :P
Beladonna Caball tworzy forumowa Ivett Jest również strony Caball na Facebook'u, bądź oficjalna strona internetowa.
Beladonna, ivett 🙂
http://caball.pl
Czy mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyć różnicę pomiędzy pełnymi ziarnami owsa, owsem gniecionym i śrutowanym? :kwiatek:
Owies gnieciony jest zgnieciony, w maszynie dostaje sie pomiedzy dwa walki i robia sie takie "platki". Srutownik zas miele owies, jak grubo to zalezy od sita.
Ale jeśli chodzi o przyswajanie, właściwości odżywcze to ma to jakieś znaczenie? Słyszałam że pełne ziarna pomagają ścierać zęby a za to gnieciony jest lepiej przyswajany 👀
Venus, tak, pelne ziarno lepiej sciera zeby, jesli konie nie jadaja takiego, trzeba czesciej kontrolowac stan zebisk. A lpsza przyswajalnosc gniecionego owsa to w sumie mit, roznica jest o ile pamietam na poziomie 2 procent, natomiast gniecione ziarno szybko sie psuje i traci cenne skladniki.
Ale gnieciony: a) szybko traci najbardziej pobudzające substancje pod łuską b) dobrze się miesza, nasiąka - ot, grube płatki owsiane, czyli łatwo użyć do meszu, zaaplikować olej, witaminy...
roznica jest o ile pamietam na poziomie 2 procent
3% 😉 jednak roznica rosnie w przypadku np koni starszych, koni majacych problem z zebami, gastryczne itp. czyli w przypadku zdrowego konia ta roznica jest niewielka, ale w przypadku koni z problemami moze wzrastac do znaczacego poziomu.
Venus, owsa sie raczej nie srutuje, jest za miekki, za duza maka z niego wychodzi. podaje sie caly lub gnieciony. srutuje sie np jeczmien czy kukurydze, grubo (choc koniom i te zboza lepiej podawac gniecione)
Venus, owsa sie raczej nie srutuje, jest za miekki, za duza maka z niego wychodzi. podaje sie caly lub gnieciony. srutuje sie np jeczmien czy kukurydze, grubo (choc koniom i te zboza lepiej podawac gniecione)
Wtrącę się tylko jako ciekawostka - stałam w stajni, gdzie na każdy posiłek śrutowało się owies, następnie moczyło (aby nie wydmuchiwały) i karmiono konie. Nadal w tej stajni tak się karmi. To coś złego?