DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Przykro mi, ale nie mam lepszych fotek napisów 😡, po prostu nie pomyślałam żeby je zrobić, dorzucam takie dwa może będzie lepiej widać, po świętach jednak będę sporo "pisała" więc na pewno porobię zbliżenia  gotowców jeżeli chcecie  🤣
dora123 naprawde super Ci wychodza  👍 .
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
31 marca 2013 22:00
W sumie nie wiem w jakim wątku zadać to pytanie..Ale bezpośrednio dotyczy to DIY więc zaryzykuję tutaj 😁 Przeglądałam sobie ogłoszenia i natknęłam się na takie podkładki http://ogloszenia.re-volta.pl/sprzet/szczegoly/39131?q=&kategoria=16&rodzaj=35&stan=&lokalizacja=&sortuj=0&widok=0&strona= czy sądzicie,że nadają się one do jazdy ?Chodzi o to,że mam w domu taki materiał toteż pomyślałam,że mogłabym sobie podkładki sama uszyć 🙂 Tylko właśnie pytanie czy one się sprawdzą do jazdy czy jedynie pod stajenne owijki?
ja tam się nei znam na podkładkach, nie używam. ale chyba kazkde powinny być oddychające i grzejace tylko jeśli potrzeba, a jak nie mają grzać a chronić, to mocne zeby przed uderzeniami chroniły i rozprowadzały nacisk źle zawiniętej owijki. no i do tych potrzeb trzeba dobrac materialy

żeby nie było że nic nie robie: :P
xxKooniexx   Wprowadzam do doliny łez, teorie sensu życia.
01 kwietnia 2013 00:28
Gniadata, to ogólnie nazywa się filofun. Znajdziesz masę technik jak splatać w internecie. Ta akurat jest jedną z tych najprostszych.

Przykład:
dora dzięki tobie odkryłam że moja maszyna ma hafciarkę  😀iabeł: Super robisz te napisy.
Hej! 🙂
Z góry przepraszam za  🚫 ale czy ma ktoś może zgraną książkę "ekwipunek jeździecki" i mógłby mi przesłać ją na e-maila? 🙂 [email]gr.samek@wp.pl[/email]
Z góry dziękuję!  😅

Grala ja mam, już Ci wysyłam 🙂
dora123 t wy na Photoblogu sprzedajecie te czapraki i nauszniczki? czy zbieg okoliczności?
hszonszcz   wredny hszonszcz.
01 kwietnia 2013 17:15
Malolata98, mogłabym też?  :kwiatek: e-maila podam Ci na pw 🙂
Malolata98 Dziękuję bardzo!  :kwiatek:
Malolata98, Ja też ci wysłałam e-maila, zaczyna się od dencia, mam nadzieje że wiadomość dostałaś, byłabym wdzięczna za wysłanie :kwiatek:
Już powysyłałam. Mam nadzieje, że podochodziły 🙂
hszonszcz   wredny hszonszcz.
01 kwietnia 2013 18:59
Dzięki  :kwiatek:
i ja dziękuje 🙂
Malolata98, , ja też dziękuję serdecznie  :kwiatek:
Siwa953   przyszłość zaczyna się dziś, nie jutro.. :)
01 kwietnia 2013 22:37
widziałam ,że jedna osoba się zabrała za robienie ochraniaczy transportowych ale nie znalazłam instrukcji jak zrobić
mógłby ktoś chociaż tak ogólnie opisać co i jak po kolei? i proszę o jakieś wymiary ochraniaczy cob  :kwiatek: :kwiatek:
tu chwile temu byl link , z tego co pamietam to do strony amigo, tam sa zwymiarowane ich ochraniacze.

właśnie walczyłam z naczółkiem stajenna, ktory przykleił mi się do paneli 🙂😉)) (przyklejałam podszycie i musiałam przygnieść na te 24 h toną książek... no i jakas tam kropla wyciekła czy coś i się przykleił haha dobrze, że po  paru h sprawdzałam, jutro bym wycinała 😀

konik

Co do ogłowia bezwędzidłowego, to ono naprawdę jest proste jak konstrukcja cepa. Tyle, że moim zdaniem nachrapnik powinien być "normalny", czyli zapięty od dołu (to odnośnie wątpliwości horse_art) Wnioskuję to z treści książki pana Gołębia, który pisze, że nachrapnik ogłowia powinien być zapięty dość ciasno (żeby przy pociągnięciu za wodze nie podjeżdżał do góry) i zapięty ok 3-5cm poowyżej kąta warg, ażeby powyżej nachrapnika można było wyczuć sam koniec wcięcia nosowego. Pan twierdzi, że założenie zbyt wysoko spowoduje mniejszą efektywność działania, a z kolei założenie niżej - upośledzenie oddychania, bo będzie on naciskał na miękką część nozdrzy. Tak więc ja sądzę, że nachrapnik powinien być zapięty pod spodem, skoro ma nie podjeżdżać. Dalej pan dodaje - i ma rację - że te linki obejmujące głowę konia lepiej zrobić z czegoś okrągłego (ja kupiłam w którymś markecie budowlanym taką mięciutką, polipropylenową linkę, ok 1 - 1,5 cm średnicy) gdyż płaskie paski mogą się o siebie zacinać, a  okrągła linka nie 😉 Ogłowie ma ten plus że ponoć jest niemal bezbolesne, ze względu na duży obszar nacisku.
Ja zrobiłam z tzw. "indiańskiej" taśmy, takiej, z jakiej lagat robi. I podglądałam stronę bitlessbridle. Tam też gdzieś był filmik o dopasowywaniu...
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
02 kwietnia 2013 11:46
Dziewczyny jesteście bardziej doświadczone i miałabym do Was prośbę. Mam naczółek opadający rozmiar XFull z ogłowia Artemis:

Jego długość to 43,5cm jednak u mojego wielkoluda pomimo rozmiaru ogłowia XFull w ogóle nie opada, bo jest za mały na to... Tutaj widziałam ktoś napisał, że 48cm ma opadający naczółek, ale to rozumiem, że dla konia o standardowym rozmiarze FULL? Gdybyście miały do zrobienia naczółek opadający dla takiego wielkiego konia to jaką długość byście mi podpowiedziały, bo pewnie porywam się z motyką na księżyc, ale chce sobie sama zrobić wymarzony naczółek 😉 ?
xequus, na moim cobo-fullu (mały full)  46 cm wygląda tak :

czyli powinnaś zrobic sporo większy.
najepiej wez jakiś rzemyk, ułóż mu na głowie tak żeby było ladnie i zmierz, dodaj 1-2 cm dla pewności (jak więcej  opadnie to lpiej niż za krotki. no i przed zrobieniem uszu na stałe jeszcze możesz przymierzyć raz
Ronin.   Każdy orze jak może.
02 kwietnia 2013 12:01
Czy ktoś robi podkładki futerkowe pod siodło na zamówienie ? Ja bym chciała taką z żelem ,ewentualnie ktoś mnie poinstruuje gdzie można kupić takie futerko i jak je doszyć do żelu ?  :kwiatek:
Moje dzisiaj dokończone 🙂

zelka2303 tak to są moje wyroby  🙂
Robił ktoś z Was podkładkę pod siodło? Co najlepiej zastosować na wypełnienie - czy nadają się do tego pianki tapicerskie 2-3 cm np --> klik

edit: zmienilam szyk zdania i stylistykę, bo strasznie zamotane było
dora123  tak właśnie myślałam. Genialne są te Wasze czapraczki.
zelka2303 dziękuję, uczyłam się właśnie na tym forum  😍 teraz tylko dopracowuję szczegóły  👀
rati88   Jedź tak, by móc żyć ... żyj tak, by móc jeździć
02 kwietnia 2013 15:22
Ktoś chciał sznurek :
http://passionroom.pl/pl/p/Sznurek-barwiony-kolorowy-1,5mm/1470

ja szukałam ale grubszy, bo ten to ma 1,5mm    🤔
dora123 Maszyna, którą szyjesz to jakaś przemysłówka? czy raczej domowa maszyna do szycia? Bo szukam czegoś dla siebie. Znaczy nie ma czapraki ale jakiejś domowej maszyny, może kiedyś w przyszlości jak opanuje maszyne sprobuje porwac się  na czaprak 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się