Podróże

maleństwo   I'll love you till the end of time...
26 marca 2013 08:00
grzesiek.1993, zazdraszczam! ja pojade dopiero jak za maz wyjde pewnie 🙁

Dlaczego? pytam absolutnie z czystej ciekawości laika - mężatce bezpieczniej czy inne powody? mój tata miał kiedyś propozycję wyjazdu na placówkę właśnie do Arabii, razem z nami, ale stwierdził, że chyba się boi właśnie podołania różnicom.
A my mamy teraz w szkole studentów z AS na kursie polskiego i angielskiego, są całkiem spoko 🙂
kujka   new better life mode: on
26 marca 2013 08:07
maleństwo, bo Saudyjczykow w ogole jest sporo w Olsztynie. Ponoc dla nich restauratorzy przedluzyli godziny pracy wieczorem 😉

Generalnie kobiety maja problem z wjazdem do Saudi. Najlepiej, zeby wjechala z meskim opiekunem: bratem, ojcem... Najczesciej mezem.

ze strony http://www.transazja.pl/wiza/Arabia_Saudyjska
"Kobiety poniżej czterdziestego roku życia muszą podróżować w towarzystwie ojca, męża lub brata. Kobiety, które podróżują samotnie, aby uniknąć opóźnień w odprawie paszportowej, powinny zadbać o obecność na lotnisku sponsora lub opiekuna (ich pomoc jest również niezbędna przy załatwianiu formalności meldunkowych w hotelu)."
Oj, mi też się wyjazd do Saudi marzy. Grzesiek.1993 ja też zazdroszczę!
Czy ktoś był w Albanii? Mam kilka pytań.  :kwiatek:
maleństwo   I'll love you till the end of time...
26 marca 2013 08:19
kujka, dzięki 🙂
26 marca 2013 08:21
maleństwo, serio ten wyjazd do Saudi to jest oprocz spraw formalnych w razie W, jedyny powod, dla ktorego bym mogla za maz wyjsc 🤣
nie wiem jak dobrze obczajasz kulture szefow ale tak czy inaczej spodziewaj sie szoku kulturowego. to zdecydowanie nie jest normalny kraj 😉

średnio obczajam 😉 coś tam wiem, ale nigdy jeszcze w żadnym arabskim kraju nie byłem. Lecę na 10 dni (z końmi samolotem :hihi🙂. Mam nadzieję, że będę miał możliwość zwiedzić trochę Saudi. Oby w okolicy był jakiś targ, wiecie taki stragan. Chcę kupić trochę przypraw, kawę, choć nie piję, myślałem nad jakąś fajną fajką wodną. Opłaca się przywozić shishę z tak daleka? czy nie ma sensu i lepiej gdzieś w Polsce (czy gdzieś w Europie 😉 ) kupić? Co w ogóle jeszcze można przywieźć ciekawego z tamtych okolic?
Tania ja byłam ale praktycznie jeden dzień, w Pogradeci (niedaleko granicy z Macedonią). Wrażenia - sama nie wiem, bo cały czas padało, a ja bardzo nieodpowiedzialnie chodziłam po mieście sama no i się zgubiłam... Choć mysle, ze Albania jest bardzo ciekawym krajem no i zaluje, ze nie mialam mozliwosci zwiedzic wiecej 🙂
27 marca 2013 07:35
grzesiek.1993, z Saudi to mozna w dobrych cenach przywiezc zloto albo daktyle :p bo tam nic nie rosnie i sprowadzaja wszystko z krajow ktore nie sa sama pustynia :P

nie wiem jak z targiem, ale podejrzewam ze cos sie powinno znalezc, w koncu te masy imigranckich sluzacych gdzies musza sie zaopatrywac.

fajke wodna mozesz kupic ale z kims kto sie zna na tym (w Polsce/Europie przeplacisz, a za naprawde dobra to jakies kosmiczne ceny beda). tylko uwaga - najczesciej fajka jest albo ladna/oryginalna/fikusna, albo dobra 😉

jak nie byles w zadnym innym kraju arabskim to pamietaj, ze to co widzisz w Saudi nie specjalnie sie ma do tego, co zobaczysz w innych krajach arabskich. nie przestrasz sie po prostu, bo podejrzewam ze mozna sie po takiej wizycie zrazic (albo nie 😉 ale wole ostrzec). 😉
na Twoim miejscu nie probowalabym tam wwozic biblii ani alkoholu 🙂
Już wiem gdzie dokładnie jadę - do samej stolicy, Rijadu  😜 szał ciał.

Dziś załatwialiśmy wizy w ambasadzie w Brukseli - nie chcieli nam uwierzyć, że mamy list od króla Arabii  😁
29 marca 2013 15:05
grzesiek.1993, zazdrosc!

a wiesz juz co bedziesz tam robil? pokaza Ci cos, czy bedziesz zasuwal w pracy caly dzien?
Był ktoś z was na Malcie?
ovca   Per aspera donikąd
29 marca 2013 15:57
hanoverka mery była 🙂
Tania ja byłam ale praktycznie jeden dzień, w Pogradeci (niedaleko granicy z Macedonią). Wrażenia - sama nie wiem, bo cały czas padało, a ja bardzo nieodpowiedzialnie chodziłam po mieście sama no i się zgubiłam... Choć mysle, ze Albania jest bardzo ciekawym krajem no i zaluje, ze nie mialam mozliwosci zwiedzic wiecej 🙂

Dziękuję. Relacja skąpa, ale chęci złote.  :kwiatek: Jeśli pojadę i wrócę-napiszę.
ovca dzięki już wynalazlam 😀

na własną rękę, zdecydowanie 🙂 nie praktykuje w ogóle wyjazdów zorganizowanych!

co byś chciała wiedzieć 🙂 ?? tak na szybko! najlepszy termin na Maltę, to jednak koniec września/październik bo i takich nienormalnych upałów nie ma. całą wyspę można zwiedzić samochodem w 3 dni i nie żałuję, że wynajęliśmy go na dwa dni chociaż 🙂 miejsca warte obejrzenia: Marsaxlokk, Blue Grotto, Paradise Bay i oczywiście Valletta 🙂 nocleg można fajny znaleźć na booking.com, za bilety zapłaciłam 370zł w dwie strony z bagażem! może w weekend wrzucę jakieś zdj na zachętę 🙂

mery dawaj zdjęcia proszę! Chcę sie tam wybrać niebawem na tydzień, jednak sporo zależy od tego w jak szybkim tempie uda się zorganizować paszport dla mojej córki. Strasznie się nie cierpliwię i tak naprawdę we wtorek po świętach będę wiedziała czy wyjazd dojdzie do skutku i uda się zorganizować ten paszport.
o... Malta...  muszę tam wrócić! 💘  💘
a nie wrzucałam zdjęć? musiało mi umknąć 😉

generalnie było pięknie! przecudna pogoda, klimat i atmosfera!

i jeszcze jeden post wrzucę 😉 nie za dużo?
towarzystwo było zacne 😉

kolor wody w Blue Grotto!

raz padało!

ale następnego dnia było już tak:
💘

to już na Gozo:

no i maltański specjał: królik !

i na sam koniec portrecik 😉

ale wspomnienia ożyły... 😀  😍 😍 😍
ojejej mery! Dziękuję ci za to! Faktycznie jest pięknie! Mam nadzieję, że wszystko się tak potoczy i 16 będę już na miejscu jea jea jea  😅 Tego mi teraz potrzeba w tą paskudną pogodę!
grzesiek.1993, zazdrosc!

a wiesz juz co bedziesz tam robil? pokaza Ci cos, czy bedziesz zasuwal w pracy caly dzien?

Będę luzakował! 🙂 Mam tylko 2 konie, więc nie będzie dużo roboty, zwłaszcza że przejazdy jako takie będą późnym popołudniem, albo w nocy (za gorąco w ciągu dnia). Więc rano trochę pracy, w południe karmienie i wieczorem zawody. W międzyczasie będę wolny, więc pewnie coś pozwiedzam (jeśli nie będę umierał z gorąca...). Już się nie mogę doczekać! Wstawię fotki robione moim tosterem 🙂
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
29 marca 2013 20:40
Moja znajoma mieszkała na Malcie, zakochana jest w wyspie 🙂
Lotnaa   I'm lovin it! :)
06 kwietnia 2013 17:06
Co możecie polecić w bliskiej okolicy Barcelony?
Na pewno Girona, chcę też pojechać do Cap de Creus. Co jeszcze? Był ktoś z was w Montserrat?
santa   Po każdej wojnie ktoś musi posprzątać.
07 kwietnia 2013 12:07
Ja byłam na Montserrat i jak dla mnie to taka góra z kościołem. Jeśli jesteś wierząca/religijna to może cię to zainteresuje ale jak bym miała wybierać to zamiast tam pojechałabym gdzie indziej( szczególnie biorąc pod uwagę, że trochę się pod tą górę wjeżdża a później z nie zjeżdża)
07 kwietnia 2013 12:17
santa, a sama góra nie jest ciekawa? Pal licho ten kościół  😉
santa   Po każdej wojnie ktoś musi posprzątać.
07 kwietnia 2013 12:28
Dla mnie nie, ale pasjonatką gór nie jestem. Trzeba też przyznać, ze byłam tam z wycieczką więc tylko klasztor zwiedzaliśmy
07 kwietnia 2013 12:35
santa, dzięki  :kwiatek:
W takim razie zobaczę, czy starczy mi czasu, będę to miała jako back-up plan. Kościołami zazwyczaj nie potrafię się zachwycać, ale górami już zdecydowanie tak. A ta wygląda dość ciekawie i, hm, inaczej  🙂
Ja,nie mogąc się doczekać na wiosnę, wybywam w przyszłym tygodniu na Mały Kaukaz, do Gruzji. Tam już temperatury 20-23 st. 😀
Zazdroszczę Gruzji, mnie tam się Kazbek marzy, ale to tylko marzenie niestety. A ja kupiłam bilety na Maltę i za tydzień wylot 😅
hanoverka MEGA! zazdroszcze 😉 dobry wybór zdecydowanie 🙂
Co możecie polecić w bliskiej okolicy Barcelony?
Na pewno Girona, chcę też pojechać do Cap de Creus. Co jeszcze? Był ktoś z was w Montserrat?

Byłam na Montserrat, nic specjalnego, ale wjeżdżałam kolejką. Może wspinaczka jest ciekawsza. Jak lubisz góry to polecam Tibidabo - góra z kościołem i parkiem rozrywki oraz kolejką zbudowaną w 1901 roku. W samej Barcelonie możesz wspiąć się na Montjuïc - żydowskie wzgórze, na które droga prowadzi przez najsłynniejsze barcelońskie zabytki: od Placa Espanya przez Palau Nacional z kompleksem fontann Font Màgica (wieczorami pokazy wody z kolorowymi światłami - niesamowite wrażenie) aż po Castell de Montjuïc - forteca z XVII wieku, a zaraz obok Stadion Olimpijski i Poble Espanyol - zabudowa w starym stylu wioski hiszpańskiej, gdzie kręcono ostatnią scenę Pachnidła - polecam zwiedzać wieczorem! Niedaleko Barcelony znajduje się również słynne Sitges - miejsce wypoczynku bogaczy i celebrytów, a także gejów 😉 z uroczą plażą, licznymi zabytkami, knajpkami. Polecam na wieczorne wypady, nocne życie w Sitges kwitnie.
Zawsze możesz iść do Park Guell na piechotę.  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się