DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie
bede wysyłać pod warunkiem dzielenia się efektami i jak się sprawdzają zastosowane materiały i rozwiązania 😉
taka wspólna praca wątkowa..tak jaki był plan hym?
i ja coś spróbuje w końcu stworzyć 🙂
Wie ktoś może, jaki jest krój, wzór (nie umiem się wysłowić) na ochraniacze kontaktowe? Coś tego typu klik Proszę tagować długie linki, bo rozjeżdżają forum na niektórych przeglądarkach.
Chciałabym zrobić takie z kilku warstw polaru, a kompletnie gubię się, przy kroju :p
Może ma ktoś może zdjęcia jakiegoś "projektu"?
Będę bardzo wdzięczna :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
wawrek mi się ten link nie otwiera. Ale kiedyś ktoś tu robił ochraniacze z neoprenu, tylko nie pamiętam kto.
A i mam takie pytanie czy pod wszystkie owijki trzeba nakładać podkładki? Bo znam dziewczynę która nawet pod polarowe ja nakłada.
Mam stary wyciurany wycięty czaprak, który chciałabym przerobić na czaprak z futrem. Myślicie, że jak kupię futro, zaniosę je z czaprakiem do krawcowej i pokażę jak ma to wyglądać, to da radę zrobić mi czaprak z futrem od spodu i futrzanym obramowaniem? Czy do tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt? Moja mama całkiem sprawnie posługuje się maszyną, nawet gąbkową podkładkę pod siodło mi kiedyś uszyła, ale nie wiem czy nasza stara wysłużona maszyna poradzi sobie z wszyciem takiego futra 🤔
Kamilaa, ja tam nie zakładam podkladek. mam grube długie polary. tylko pod elastyczne. czasem jak polarowo-elastyczne i (takie preferuje) to+ strychulce jak ćwiczymy coś przy czym jest duze ryzyko stukania o stawy.
tak, ktos robił,. nawet wynalazłam, że robiła je na zamówienie przez fb czy cos, jakość była jak pierwszych w życiu czapraków (co oczywiste), a cena jak za komplet markowych w sklepie bez promocji (co już szokujące..)
fruity_jelly a nie szkoda ci futra za 100zł + krawcowa (albo samemu) żeby stary wyciurany czaprak obszywać ? nie lepiej kupić jakiś tani nawet ale nowy?
nie znalazłam żadnego taniego czapraka z futrem pod wszechstronne siodło 👿
fruity_jelly, ale kup/zamów jakiś bez futra i doszyj futro. po prostu nie opłaca sie doszywać do starego. kup najzwyklejszy ale nowy(czy tam prawie nowy)
no to ten się kwalifikuje jako 'prawie nowy' 😁 nie jest jakiś poprzecierany ani nie ma dziur, po prostu jest już brzydki i wyblaknięty, chciałam mu nadać nowy image zwłaszcza, że już od dawna się czaję na czaprak podszywany futrem 😉
oooo, jak się nazywa ten splot na nachrapniku tego kantarka ze zdjecia co wstawiła rati88?
nie wiem jak to się nazywa ale robi się chyba tak albo coś w tym stylu 😉
horse_art jakbyś zrobiła ten projekt na ochraniacze to wstaw proszę tu :kwiatek:
gdybym miała kogoś w stajni z takimi to po prostu odrysowałabym i zaznaczyła w którym miejscu zaszewka na stawie pęcinowym,
ale u mnie nikt nie ma a ja chętnie zrobiłabym sobie takie 🤔
fruity_jelly myślę że u zwykłej krawcowej tego nie zrobisz, bo moja mama ma własny zakład krawiecki i jak jej przyniosłam futro z barana do zrobienia paru rzeczy (w tym futerkową podkładkę pod siodło) to jej maszyny przemysłowe rady nie dały 🤔 🤔 🤔 (maszyny ma nowiutkie JUKI z "Unii" dostała) 😁
potem zrobił mi to chłopak w firmie tapicerskiej gdzie pracuje...
zaraz się wezme. tyle, że mam tylko takie male L i XL w domu. te pasujące dla mojego (czyli L) oddalam krawcowym do naprawy (wszyscia nowych rzepów)
no ale..najwyżej się pozmienia długości,szerokości, proporcje zostaną.
tylko ciałabym takie, żeby rzepów tych bocznych nie było widać, bo one brzydkie. spróbuje o to projekt zmodyfikować
pomyślcie nad materiałem. bo sam polar to chyba zbyt elastyczny - będzie się rozciągał i "zjeżdzał" nawet przy kilku wartwach. może wsmocnić wartwą filcu? (tylko skąd taki dość sztywny o 3-5 mm wziąć?) albo..nieiwme - czymś elastycznym?
horse_art spoko, jak zrobię je, to potem wstawię foty, i napiszę jak się sprawdzają 😀
Ja myślałam nad kilkoma warstwami polaru a do środka, np gąbkę tapicerską 4-5mm 🙂
fruity_jelly ale Tobie chodzi o taki że od konia cały obszyty futrem? Znalazłam takie ale są bardzo drogie.
http://www.okazje.info.pl/sh/sport-i-hobby/waldhausen-czaprak-z-owczym-futrem-wadhausen.htmlhttp://www.sklep.horsemarket.pl/produkt/1321931/ o te są fajne bo futro kolorowe 😀
Podsunęłyście mi fajny pomysł, mam jeszcze sporo futra 🙂
Deborah w końcu nadarzył się projekt godny uwagi i pochwalenia się, czaprak jeszcze nie gotowy, ale aparat już lepszy więc pewnie będzie więcej widać 😁
dora123 łoł mi by się aż tak nie chciało kolorować 😉 a czy ja dobrze widzę, nie masz w ogóle stopki tylko sam uchwyt?
Kamilaa stopka jest ale jakoś jej tu nie widać, stopka jest typowo do haftu, kolorowałam, bo takie zamówienie było, dostałam konkretny obraz, to będzie na czapraku i go tu wstawię po świętach jak już będzie skończony, kiedyś wstawiałam zdjęcia z takiego "ręczno - maszynowego" haftu
Nigdy nie zrozumiem jakim cudem to ci wychodzi 🤔wirek:
Ostatnio stwierdziłam że chyba mam talent 😅
a hafciarki komputerowej nadal nie posiadam bo jeszcze kasy na takową nie uzbierałam, więc trzeba sobie inaczej radzić, chociaż takie projekty są trochę czasochłonne, imiona to kwestia minut już 😉
No bo ja właśnie mam najzwyklejszą stopkę do pikowania i dzisiaj stworzyłam mój pierwszy napis na czapraku i jak go skończę to pokażę 😀
Tylko że z tego powodu iż nie mam zygzaka bo jeszcze takowej płytki ściegowej nie kupiłam musiałam cały napis kolorować i jeździć tak tą igłą :P
Ale serio stopka do pikowania to był najlepszy zakup. Szczerze polecam!
dora123- gratuluje - taki napis w kilka minut, ja mam hafciarke i ona taki napis wyszywa około 10-12 minut a ty recznie szybciej. Co masz za maszyne ?
Hana ja mam starego łucznika,kiedyś wstawiałam jego zdjęcie, a raczej foto relację z robienia takiego haftu, było to dość dawno nie pamiętam już która to była strona coś około 200, taki napis też robię do 10min, w literkach się już wprawiłam bo sporo ich robię ostatnio
dora123- jestem pod wrażeniem !!! Ja to robisz na łuczniku bo sa maszyny do szycia co maja 2-3 kroje pisma (jak Bernina )ale i tak to trwa i trwa, a tu człowiek szybszy niz hafciarka . To jest dopiero wprawa. 🙂
jeżeli hafciarki komputerowe tak długo haftują to muszę się jednak zastanowić czy na taką zbierać pieniądze, mi taki haft nie zajmuje więcej czasu niż 10 min szczególnie, że często robię je po obu stronach czapraka, oczywiście im mniej liter tym szybciej, najdłużej schodzi z pierwszą bo ona najczęściej jest większa i grubsza od reszty i muszę przekręcać materiał, przy małych haftuję tak jakbym pisała
[quote author=Gniadata link=topic=88.msg1730717#msg1730717 date=1364496137]
oooo, jak się nazywa ten splot na nachrapniku tego kantarka ze zdjecia co wstawiła rati88?
nie wiem jak to się nazywa ale robi się chyba tak albo coś w tym stylu 😉
[/quote]
cholera, to jak to jest zrobione na nachrapniku kantara?? bo właśnie mam linkę nową, i szukam inspiracji, żeby jakoś inaczej niż zwykle zrobić.
ma ktoś może jakieś inne ciekawe sploty? :P
wydaje mi sie że rati wstawiła inny splot, jestem na 99% pewna że to ten
LINK
Eh no nic, zrobię rozeznanie, może pani kaletnik by się tego podjęła.
Kamilaa tak, dokładnie o coś takiego mi chodzi, te czapraki które wstawiłaś już widziałam, strasznie droga impreza. I jednak skłaniam się ku naturalnemu futerku, jakoś nie jestem fanką ekstrawagancji w końskim image'u :P
Gniadata, rati wstawiła pare postów wyżej jak to sie robi.
casines to jest chyba to samo, tylko że rati wstawiła oplatane na jednym sznurku, a tu jest na dwóch :P
niemniej na nachrapniku tego nie zrobię nijak, bo mam 2 sznurki, i nie wiem jak to przeskoczyć...
hszonszcz tak, widziałam, nawet to zacytowałam.
chodzi mi o to, jak zapleść to na nachrapniku kantara sznurkowego, czyli na dwóch sznurkach a nie 3 czy 4, czytaj ze zrozumieniem :p
jednak to nie ten sam splot, wydaje mi się że podany przez casines jest bardziej trafny.
i na pewno nie są te same bo w tym co ja pokazałam nie wiąże się "supła" tylko jakoś oplata jeden potem drugi 🤔wirek:
w każdym razie i jeden fajnie wygląda i drugi też 💃
a na dwóch sznurkach to nie dasz rady żadnego splotu zrobić... musisz jakoś dołączyć trzeci 😀iabeł:
jeszcze na pulpicie znalazłam coś takiego z koralikami ale tu też trzy trzeba sznurki i jedziesz warkocz 🤣