DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie
Cześć, to mój pierwszy post i z góry przepraszam, jeśli takie pytanie się już pojawiło (:
Czy jest na forum jakaś osoba, która szydełkuje konikowe breloczki, ma na nie jakiś wzór/sposób i mogłaby się podzielić? Nigdy nie szydełkowałam, a chciałam zrobić sobie takie cacko, żeby mi majdało w samochodzie przy lusterku. :kwiatek:
Z tego co kojarzę, Sio robi lub robiła.
do amigurumi (mam nadz. że nie poprzestawiałam literek) wystarczy umiejętność szydełkowania na poziomie łańcuszków i półsłupków 🙂 przed przystąpieniem do szukania wzorów radzę na sucho poćwiczyć łańcuszki i półsłupki
Ja dziergam igłą, ale zasada taka sama (też są oczka) tylko nie mam wzoru-improwizuję,więc jedyne co, to mogłabym pokazać na żywo 🙁
Sio co dziergasz igłą? jak? welne? czy na płótnie ?
Dzięki dziewczyny, poszukam w takim razie jakiś prostych wzorów na początek, żeby sobie poćwiczyć trochę :-)
Moje wełniaki dziergam igłą-technika nazywa się naalbinding (jedna z popularnych w XI-XIIIw)
http://konikszajbusek.blox.pl/
SIO genialne. nigdy o tym nie słyszałam. obejrzałam kilka filmików na youtube. W sumie troszkę podobne do szydełkowania, nawet ściegi wyglądają podobnie. Dla mnie bomba 🙂
Hej 🙂
Jestem tu nowa, i nie wiem, może już padło takie pytanie-czy da się zrobić owijki elastyczne? Jeżeli tak, to bardzo bym prosiła o instrukcje i potrzebne materiały, i gdzie takie materiały można kupić? 😀
Pozdrawiam! :kwiatek:
Dziewczyny, ile mniej więcej wychodzi zrobienie owijek fullowych polarowych?
Ja właśnie jestem po usunięciu lakieru i farby z starego ogłowia. Jutro jeszcze jedna dekoloryzacja skóry, potem natłuszczenie i na koniec bedziemy się szykowac do farbowania na nowy kolor. 😵
Wyraźniejsza fotka naczółka od horseart 🙂
Shetty pewno że da się zrobić, z takich szerokich taśm gumowych, zalezy czy całę elastyczne czy np polarowo-elastyczne. To wtedy jeszcze polar. I niezaleznie od wersji trochę rzepa. Tylko że mnie pani w pasmanterii zniechęciła troszke oferując 9 zł za 1 m takiej taśmy. To w przeliczeniu się wogóle nie opłaca, lepiej nowe kupić. Chyba, że ktoś wie gdzie taniej kupić, bo jednak "ta" pasmanteria jest dość droga wogóle, ale tylko tam taką taśmę znalazłam w moim zasięgu 😉
Zorilla, ale masz czadowego fotografa...
moge zdjęcie wykorzystać?
ale uważam, że mogłby być ten naczółkek dłuższy=mocniej opadający, ale twój gust, sama wymiary podalas (? podalas w koncu, czy tylko że cob? :P)
a ten kryształek to wypadł z koszyczka? bo pojedynczy to nei ma jak się odkleić. no cóż - taki urok tych w metalu, plastikowe w plastiku się nei otwierają, ale się wrysują i nie mienią. tu jest ryzyko (niezależnie od firmy i zy to w naczółku czy w ubraniu, bransoletce...) ze się ząbek trzymający kryształek któryś odegnie (np. jak potrzesz o bluzke czy o coś ...) i moze wypaść. chyba zaczne dołączać zamienne 😉 w moich to piewsze doniesienie (oprócz mojego, ale używam tylko jego a koń się ociera o mnie, o płot, o ochraniacze....zupełnie zapomninam, ze to delikatne jednak, a on sie lubi czochrać, wiec tez właśnie wymieniam ze 3 w nachrapniku i naczółku) - to nie są ozdoby jednak na takie hard-cory hhehe 😉
jeszcze moge przesmarowywać lejem zeby się trzymały- przykleić do koszyczka, ale moze sie mniej błyszczeć (zakryje metal...) musze potestować...tzn i tak tak co kawałek robie wzmocnienia, ale nie pod tym kątem..
Tak z RAMKI 😀
Napisz do Karoliny Rey na facebooku i zapytaj 🙂
A naczółek był mierzony dla innego konia ale na tego wielko głowego też pasuje takze jest ok 🙂😉)
Wypadł chyba sam z siebie bo używałam bardzo uważnie. Ale luz nie widac 🙂.
moze sie gdzieś zaczepił nawet wcześniej. pech to pech. w tyknij tam coś jak razi, kiedyś ci dośle. tylko proponuje w podobnym kolorze.
ha! i tu historia jak został zauważone u mnie przekleństwo artyzmu (z opowieści, pamiętam skrawki):
- w wieku łóżeczkowo-kojcowym, zdarłam kawałek jasnej tapety ze ściany. żeby nikt nie zauważył i nie miał pretensji, no i po prostu taka dziura wygląda brzydko, to ją zamalowałam, z rozmachem i cieniowaniem - kolory ładnie przechodziły w siebie. no bo właśnie - użyłam jedynego materiału kryjącego jaki miałam - czekolady. mlecznej(ciemnej).
podobno sam Pollock by sie dzieła nie powstydził
😀
No coś w tym jest, bo ja nad swoim łóżeczkiem z braku chęci na sen w porach wyznaczonych zdrapywałam farbę ze ściany , a wielkość i dokładność wydrapanych fragmentów była zaskoczeniem dla wszystkich odwiedzających / widok musiał być bardzo szokujący jak pamiętają do tej por . Pierwszy raz nożyczek w poważniejszej roli użyłam w celu wycięcia wszystkich kwiatków z kuchennego obrusika , na swe usprawiedliwienie tłumaczyłam ze on sam mnie poprosił by mu te kwiateczki powycinać 😁
W oczekiwaniu na wiosnę 😉
O! Coś nowego , fantastyczne 😍
czad 🙂 jak i wcześniejsze zresztą 🙂
zrobilam taki jeden, no tyle że na twardej skórze jak normalne nachrapniki i z podszyciem, ale mojemu takie "skomplikowane" nie pasują 🙁 bardziej takie mniej opadające - fale niż jęzory, albo v z falą, tak samo jak V mu nie pasują nawet gładkie.
a koniki najlepiej w prostych i mocno ozdobnych ale nie nie pstrych - kolory ułożone pasami (np ten kwiatki ciemne i krysztalki na brzegu) itd.
trzeba sobie poszukać kolejnego konia :P
Waćpanna, naczółki są śliczne. bardzo ciekawy pomysł. mnie jednak razi to, ze koraliki leża nierówno... da sie to poprawić?
Dziękuję Wam 🙂
deborah naczółki zazwyczaj wykonuję na konkretny wymiar czoła konia, żeby profil pasował i nic nie odstawało. Na tych zdjęciach miałam do dyspozycji 2 modelki na których czołach ułożenie naczółka powoduje, że wydaje się że coś jest nierówno. Zapewniam że koraliki są równo przyszyte 😉
agu_kastela dziękuję 🙂
poszukam po jakichś pasmanteriach 🙂 Dzięki jeszcze raz :kwiatek:
A ja z powodu braku możliwości wychodzenia z domu przez kontuzję palca postanowiłam zrobić coś innego niż dla konia
Stworzyłam więc obroże i zabawkę dla mojego kota ^.^
Zabawka wykonana filcowaniem na mokro(hmm, czyżby nowa pasja?😉 )
A obróżka pasek+ozdobna taśma(mam nakupiła tego trochę, serio cudowne wzory *.*)
Wie ktoś może, jaki jest krój, wzór (nie umiem się wysłowić) na ochraniacze kontaktowe? Coś tego typu
http://konik.com.pl/templates/images/thumb/3778/700/600/pl/0/templates/images/products/3778/4a9e79601698323837b0b3d9daeb6560.jpg.Chciałabym zrobić takie z kilku warstw polaru, a kompletnie gubię się, przy kroju :p
Może ma ktoś może zdjęcia jakiegoś "projektu"?
Będę bardzo wdzięczna :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
czy ktoś wie gdzie kupić taką linkę? 😍 😍 😍
oooo, jak się nazywa ten splot na nachrapniku tego kantarka ze zdjecia co wstawiła rati88?
Shetty, no dobra...bo ja wlasnie takie chcialam - "owijki dla leniwych"
to ja zrobie taki projekt.... puki mam w domu kontakty 😉
Oooo, dziękuję 🙂😉)
Będę czekać 🙂
A może wyślesz mi później na PW? :kwiatek: