Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

a co myślicie o kaskach z pokrętłem z tyłu? (stary model soft takie miał- może niektóy kojarzą takie plastikowe z twardym daszkiem)
na ile one są bezpieczne? ja się nad tym nie zastanawiałam, natomiast została poruszona taka kwestia na spotkaniu z Fouganza. W zasadzie tylko jedna osoba była przeciwko, że przy upadku może odpaść pokrętło i wtedy kask się luzuje. Wg nich nie ma takiej możliwości. A jakie jest Wasze zdanie?
W końcu kaski mają atest i są sprawdzane na 10 stron, jakby coś było nie tak to by nie przeszło? Klienci je bardzo lubią- bo nie muszą co chwile kupować większych.
Ale kasków z pokrętłem Fouganzy czy ogólnie różnych firm?
Ja właśnie jestem zła na mój kask bo się uleżał i zaczął spadać mi na oczy  😤
Ale może to i dobrze, przynajmniej zmusiło mnie to do zmiany.

Kuszą mnie casco, na jakiej zasadzie mają one regulację? Też pokrętło, czy coś innego?
Czymś się różnią te wszystkie modele?
Strasznie podoba mi się ten z fioletowym paskiem  klik
Ale zauważyłam, że w niektórych kaskach można wymieniać te linki na kolorowe klik , a też nie chcę wydać tyle pieniędzy na kask. I teraz zastanawiam się nad  tym i tym i po prostu dokupię fioletową linkę.
Wie ktoś może czym się różnią te kaski (oprócz takich typowo wizualnych rzeczy jak kolor i daszek)  ?
I czy w ogóle warto się nad nimi zastanawiać?

edit: już trochę znalazłam. Po opiniach myślę, że to dobry wybór. To zostaje tylko pytanie czym się różnią, i czy te linki łatwo się wymienia/można to w nich robić?
Posiada ktoś zdjęcie w kasku Uvex Exxential  :kwiatek: ?
Wiem, że to świetne kaski, ale jak leżą na głowie? Lubię takie subtelne w stylu Casco  😁
Kaktus, ja mam ten kask z pokrętłem już jakieś 3-4 lata i wszystko z nim okej, wygląd tylko średni, ale jak masz jakieś pytania od producenta to wal śmiało na PW 🙂.
mils   ig: milen.ju
26 marca 2013 21:05
agnesix mam kask Casco Choice od 2 tygodni jakoś? Póki co jestem zachwycona. Jako regulację ma z tyłu pokrętło, nie przeszkadza,a regulacja samaw sobie, to świetna sprawa. Tak sobie myślę, jak przyjdzie mi wymieniać kask, to pewnie wezmę model Champ. 🙂 Nie miałam do czynienia z innymi modelami, ale IMHO różnią się głównie wyglądem. Co do linek, przymierzam się do wymiany na jakąś kolorową, tylko nie mam pojęcia jak to zrobić. Jak rozgryzę tą kwestię, to dam ci znać. 😉
super, dziękuję za odpowiedź  :kwiatek:
W takim razie chyba jestem zdecydowana na któryś z nich. I mam jeszcze większy problem. W Bergo Champ kosztuje 639zł a nie jak w większości sklepów koło 800zł więc jak będę kupowała koło czerwca kask, to może być to ciężki wybór. Przydałoby się miejsce gdzie można przymierzyć te trzy modele  🙂
agnesix, Casco Choice My Style bardzo fajnie się prezentuje (znajoma posiada ten biało-czarny z czerwoną wstawką), i ma dobrą wentylację.
agnesix, ja mierzyłam champ w hidalgo i od tamtej pory nie mogę o nim zapomnieć
a Casco Spirit  .................. boski z zamkniętymi oczami mogłam stwierdzić jaki kask mam na głowie
Kaktus, ja mam ten kask z pokrętłem już jakieś 3-4 lata i wszystko z nim okej, wygląd tylko średni, ale jak masz jakieś pytania od producenta to wal śmiało na PW 🙂.

w zasadzie o tych kaskach nie rozmawialismy, bo zostaly juz "wycofane" i za nie jest ten nowy model safety 🙂 natomiast tak jak pisalam wczesniej chca te pokretla znowu wprowadzic i ciekawa jestem opinii uzytkownikow co do ich praktycznosci i bezpieczenstwa 🙂
POSZUKUJĘ TOCZKU!
Toczek nie dla mnie - do rekreacji, jazda 1-2 razy w tygodniu, wytrzymały do 300 zł.
Zdaję się na Was, dziękuję  :kwiatek: :kwiatek: 💘
hszonszcz   wredny hszonszcz.
28 marca 2013 09:10
Olaa1002, York Dynamic. Tani, atesty ma i polecają 😉
a ja zmówiłam i oczekuję na taki kask

CSO aix. Ma odpinane wnętrze, jest bardzo lekki, otwory 'wentylacyjne' z przodu i od góry. Czekoladowy 😍 Przymierzałam taki sam kask harry's horse (cirocco) i przede wszystkim zrobił na mnie wrażenie bardzo porządnego, solidnego, dobrze wykonanego.

Moon   #kulistyzajebisty
28 marca 2013 09:39
junona, swojego czasu podobały mi się te kaski nawet, ten grill z przodu nie taki wielki i wiejski jak w KEPach, i cena przyjemniejsza  😉 Pokaż koniecznie fotę jak przyjdzie!
wytrzymały do 300 zł.

wytrzymaly? a kasku nie powinno sie zmieniac po kazdym powaznym upadku?
Moon   #kulistyzajebisty
28 marca 2013 09:48
Gdziee tam, powinien pewnie wytrzymać i uderzenie młotem pneumatycznym  🤣
28 marca 2013 09:51
Mój toczek ma już 7 lat i nadal mi służy.. Toczek, jak toczek..poważnego upadku nie miałam, więc nie musiałam wymieniać i się trzyma..
a skąd wiesz, czy po jakimś upadku skorupa nie pękła i nie absorbuje już tak siły uderzenia?
28 marca 2013 10:31
Kaktus, zaliczyłam z tym toczkiem tylko jedną glebę-przewróciłam się z koniem, tyle że to kucyk, więc do ziemi miałam blisko i uszkodzenia żadnego nie było...a druga to zsunięcie się z konia, bo straciłam przytomność po spotkaniu z drzewem, więc zleciałam na nogi.
nie słyszałam o tym, że trzeba zmieniać kask po każdym upadku.
jeśli trzeba to o tym nie wiedziałam. chodzi mi głównie oto, żeby nie był za bardzo tandetny.
hszonszcz dziękuję  :kwiatek: 💘 💘 💘
emptyline   Big Milk Straciatella
28 marca 2013 16:03
Owszem, kask powinno się zmieniać po każdym upadku, ale takim w którym ten kask uczestniczył. Logiczne, że jak spadliśmy na pupsko, to kaskowi się nic nie stało.

Co do kasków CASCO, Mistrall i Choice mają regulację łatwym w obsłudze pokrętłem, można w nich wymieniać linki na inne kolorki. Choicy występoują jednak tylko w jednym rozmiarze, do 55cm w obwodzie więc nie każdy się w niego wciśnie. Dalej, droższy, ale też i ładniej wykończony Champ nie ma pokrętła, ale też jest regulowany za pomocą ergonomicznej taśmy.

agnesix, wymiana linek jest banalnie prosta. Wyciągasz ją u nasady - jest zakończona taką sprężynką i haczykiem. trzeba tę gumkę (bo linka jest tak naprawdę gumką) naciągnąć, żeby haczyk się odpiął u tak samo wyjąć z drugiej strony po czym włożyć nową.
Jullqa   Małymi kroczkami do przodu :)
28 marca 2013 17:32
Dopiero teraz znalazłam ten wątek i powiem, że bardzo mi pomógł.  🙂 A tak ogółem mam pytanie co do kamizelek ochronnych - jak sądzicie jeździć w nich cały czas, bez przerwy czy np. tylko od czasu do czasu. ? Ogółem jeżdżę od tamtego roku i w wiosnę (...) cały czas w niej jeździłam. Dopiero na zimę przestałam bo pod kurtkę nie włożę, na kurtę tym bardziej.  😫 Niebawem przychodzi wiosna i się tak zastanawiam...wiem, że na 100% będę w niej jeździła w tereny bo nie wiadomo gdzie i na co można spaść. :/ Ale co z padokiem. ? Owszem, trzeba przyznać, że bez kamizelki jest wygodniej no, ale już sama nie wiem...poradźcie. 😉 + mam taką kamizelkę : http://www.amigo-konie.pl/40b-equi-theme-kamizelka-ochronna-dla-doroslych.html i coś co bardzo mnie denerwuje to to, że ręce po boku okropnie odstają. ! Wiecie jak temu zaradzić, żebym jakoś normalnie wyglądała. ? Dodatkowo w jeździ to troszkę wadzi bo nie mogę poprawnie rąk ułożyć...
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
28 marca 2013 17:38
jak sądzicie jeździć w nich cały czas, bez przerwy czy np. tylko od czasu do czasu. ?

Możesz jeździć od czasu do czasu ale zakładaj w te dni w które spadniesz z konia 😁
Gniadata   my own true love
28 marca 2013 17:47
przepraszam za  🚫 ale Misskiedis, hahahahahahahahah  😜
ChingisChan   Always a step ahead! :)
28 marca 2013 18:12
Jullqa można kupić dopasowaną i wygodną kamizelkę, która nie krępuje ruchów.
Mój toczek ma już 7 lat i nadal mi służy.. Toczek, jak toczek..poważnego upadku nie miałam, więc nie musiałam wymieniać i się trzyma..

Z tego co wiem to nie tylko po upadku z udziałem kasku, co jest logiczne chociaż mało kto to robi, ale i bez niego co chyba 5 lat z powodu zużycia materiału i zmian jego właściwości...  Mój przeżył i upadki na głowę i z 5 lat też już ma  😡 i dopiero jak zaczął mi ostatnio spadać na oczy przy skakaniu, doszłam do tego, ze trzeba wymienić
28 marca 2013 21:19
agnesix, ja o toczek dbałam, leżał zawsze w worku, czyszczony, używany rekreacyjnie, więc nie miało co się w nim popsuć. Teraz muszę sobie kupić kask, bo planuję jechać na obóz, a z toczkiem nie wyskoczę 😉 Miałam jakieś szczęście co do zakupionego sprzętu- bryczesy mam 7 lat-fakt przykrótkawe trochę, ale je lubię bo są fajnie dopasowane;  toczek się trzyma, jedynie już trochę jest przytarty na wierzchu, sztyblety także mam dobre mimo iż mają swoje lata to nie przemakają, skóra tylko pozaginana i aż szkoda ich wymieniać, bo je lubię 😉
28 marca 2013 22:25
ChingisChan mi trochę trudno tak dopasować, bo tu gdzie mieszkam to nie ma kamizelek jeździeckich, albo są takie beznadziejne i muszę przez neta zamawiać. :/
ChingisChan   Always a step ahead! :)
28 marca 2013 22:31
Jullqa a co to za problem się zmierzyć w paru miejscach i najwyżej odesłać kamizelkę do sklepu? Ja dostałam bardzo zgrabna i na tyle giętka, że mogłabym w niej robić mostki.
28 marca 2013 22:39
Wow. ! Już na zdjęciach to widać.  😀 No, ale jak na razie z mojej jestem zadowolona. :P
Dopiero teraz znalazłam ten wątek i powiem, że bardzo mi pomógł.  🙂 A tak ogółem mam pytanie co do kamizelek ochronnych - jak sądzicie jeździć w nich cały czas, bez przerwy czy np. tylko od czasu do czasu. ? Ogółem jeżdżę od tamtego roku i w wiosnę (...) cały czas w niej jeździłam. Dopiero na zimę przestałam bo pod kurtkę nie włożę, na kurtę tym bardziej.  😫 Niebawem przychodzi wiosna i się tak zastanawiam...wiem, że na 100% będę w niej jeździła w tereny bo nie wiadomo gdzie i na co można spaść. :/ Ale co z padokiem. ? Owszem, trzeba przyznać, że bez kamizelki jest wygodniej no, ale już sama nie wiem...poradźcie. 😉 + mam taką kamizelkę : http://www.amigo-konie.pl/40b-equi-theme-kamizelka-ochronna-dla-doroslych.html i coś co bardzo mnie denerwuje to to, że ręce po boku okropnie odstają. ! Wiecie jak temu zaradzić, żebym jakoś normalnie wyglądała. ? Dodatkowo w jeździ to troszkę wadzi bo nie mogę poprawnie rąk ułożyć...

Mam tę kamizelkę. Wiele osób mi polecało, na razie czeka w szafie (zaopatrzyłam się w nią po złamaniu kręgosłupa) ale już niebawem ją przetestuję 🙂
Ogólnie świetnie zrobiona, dopasowuje się do ciała.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się