Stajnie w Warszawie i okolicach
Medziiik Corleando w Prażmowie, Google twierzą, że z Ursynowa 26 km 🙂 Ludzi tak troszczących się o konie jak tam ze świecą szukać. Hala, karuzela. Wolnych boksów nawet kilka.
podpisuję się ręcamy i nogamy
z dzierżawczynią wszystko da się dogadać, zawsze służy wsparciem, a u konia nawet ugryzienie komara nie przejdzie niezauważone
A i ja się podpisuję pod tym co dziewczyny napisały o Prażmowie. Lepszej opieki nie znajdziesz chyba. Dojazd z Ursynowa łatwy i przyjemny jeśli ma się samochód, jeśli nie to jest pks lub pociąg + L19 (na kartę miejską na dwie strefy dojeżdża się prawie pod samą stajnię, więc tanio), jest hala, karuzela, lonżownik, nieziemskie tereny. Ja opuszczając swoją ostatnią stajnię (ze względu na brak placu do jazdy) myślałam, że lepszej opieki nie znajdę nigdzie. A tu proszę. Teraz nie było mnie 3 dni w stajni ze względu na drobną kontuzję i codziennie koń był wcierany i dokładnie "badany" (również mała kontuzja), a ja codziennie wieczorem miałam mega długiego smsa ze sprawozdaniem czy boli, jak boli, jak się zachowuje itd. 🙂
A jakie są ceny w Enklawie i Prażmowie C-L.?
Enklawa, 1000zł duża stajnia, 850 małe stajnie, Prażmów 1200.
Poszukuję wolnego boksu od 1 kwietnia w Warszawie i okolicy, ale nie dalej niż 30km od Mokotowa/Ursynowa z halą. Może ktoś wie coś o wolnych miejscach :kwiatek:
Ja polecam kj Plejada (ok 17 km od Piaseczna w stronę Tarczyna). Super opieka, hala, karuzela boksowa, duuuzo padoków i świetni szkoleniowcy (możliwy trening skokowy i ujeżdżeniowy). No i rewelacyjna atmosfera🙂 i z tego co wiem, są wolne boksy w chwili obecnej. (mają str. na facebooku jeśli ktoś jest zainteresowany)
Od tygodnia stoję z końmi w Zielonym Zakątku i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem tego, jak bardzo się tu o wszystkie konie troszczą. Wygląda na to, że przenosiny tutaj były dobrym posunięciem, mimo tempa w jakim decyzja została podjęta.
Medziik w Koniku jest wolny boks
Medziiik, zapraszam do nas 🙂
medzik. Ja podpisuje sie pod dziewczynami,jak najbardziej Corleando Land w Prazmowie 😉
jak już mowa o szkoleniowcach to samo corleando jest prowadzone przez zawodniczkę ujeżdżenia która prowadzi treningi a także przyjmuje konie w trening... obecnie pod opieką/w treningu ma chyba z 5? koni, może więcej... nie licząc własnych
edit: oczywiście mimo profilu uj stajni skoczkowie znajdą dla siebie miejsce 😉 chyba z pensjonariuszy to w sumie więcej jest obecnie ludzi bardziej nastawionych na skoki niż uj... albo przynajmniej po równo
Medzik, w krakowianach jest miejsce.
koniczka, oby wam się dobrze jeździło w Zielonym Zakątku. Byłam tam jak szukałam stajni, bardzo mi się podobało, przyjechałam praktycznie bez zapowiedzi, a było czysto, zadbanie. I hala bardzo fajna. I trawiaste padoki zaraz przy stajni. Jestem w końcu w innej stajni, gdzie prowadzisz jazdy od czasu do czasu, ale Zielony Zakątek to bardzo dobre miejsce, przyjazne dla konia.
No ja jak na razie jestem bardzo zadowolona. Dbają o te nasze potworki bardzo i nie robią problemu z niczym. I widać, że konie też się dobrze tu czują.
Ja też rozważałam Zielony Zakątek - bardzo przyjemne miejsce, ale nie poczułam tego czegoś. No i końcu stanęło na Trzcianach. Przeprowadzka zaplanowana na 30 marca 🙂
[quote author=damarina link=topic=46.msg1719242#msg1719242 date=1363630813]
A'propos niespodzianek typu "braku korka": ku mojej radości nie ma korków na trasie na północ: wisłostrada-Most Północny-Modlińska-rondo w Jabłonnej-skret na Chotomów-Nowy Dwór Maz.
Z Żoliborza - z domu do stajni w Górze(na trasie do Nowego Dworu Maz) jadę samochodem 30 min.
Most Północny czyni cuda + obwodnica Legionowa poprawiła szalenie płynność ruchu.
Polecam ten kierunek.
tylko czasem lekki korek na głównej w Legionowie 😉
[/quote]
Tylko że przez Legionowo nie przejeżdżam :-)
W Jabłonnej skrecam na Chotomów i objeżdżam Legionowo od str. zachodniej.
[quote author=dar link=topic=46.msg1722582#msg1722582 date=1363859892]
[quote author=damarina link=topic=46.msg1719242#msg1719242 date=1363630813]
A'propos niespodzianek typu "braku korka": ku mojej radości nie ma korków na trasie na północ: wisłostrada-Most Północny-Modlińska-rondo w Jabłonnej-skret na Chotomów-Nowy Dwór Maz.
Z Żoliborza - z domu do stajni w Górze(na trasie do Nowego Dworu Maz) jadę samochodem 30 min.
Most Północny czyni cuda + obwodnica Legionowa poprawiła szalenie płynność ruchu.
Polecam ten kierunek.
tylko czasem lekki korek na głównej w Legionowie 😉
[/quote]
Tylko że przez Legionowo nie przejeżdżam :-)
W Jabłonnej skrecam na Chotomów i objeżdżam Legionowo od str. zachodniej.
[/quote]
Hm, od dwóch miesięcy jeżdźe do stajni Góra, przez Jabłonne prosto na Nowy Dwór Maz i skręcam na Okunin. Nigdy tam nie spotkałam korka nawet małego...
Ale tak apropo to chyba temat opini o stajniach a nie korków do stajni :P
Gdybym miała objeżdżać Legionowo to zrobiłabym więcej kilometrów do stajni. 10 minut mnie nie zbawi 😉
Na szczęście to nie Puławska ani nawet Górczewska (czasem). 😉
Ogólnie jeśli ktoś by szukał w rejonach Legionowa stajni, to właśnie zakomunikuję, że w Stangrecie jest już hala, można na niej jeździć + pensjonat dalej kosztuje 500 zł (chyba, albo 550-600 max)
Czy ktoś wie ile aktualnie wynosi koszt pensjonatu w Largo ? A może ktoś z forumowiczów tam stoi ? 🙂
Właśnie zadzwoniła do mnie moja znajoma z informacja, że zdecydowała się przejąć prowadzenie stajni "Sabat" (dawne "Talarkowo"😉 w Nowej Wsi k/ Pruszkowa.
Chce utrzymać i rozwijać stajnię pensjonatową pod kątem indywidualnej opieki nad końmi.
Ponieważ jest to osoba, którą znam od dłuższego czasu i cenię za zaangażowane, rzetelność i dobrą organizację - informacja o przejęciu przez nią Talarkowa bardzo mnie ucieszyła.
Wprawdzie nie szukam obecnie nowej stajni, ale myślę że osoby, które rozglądają się za miejscem dla konia na południowy-zachód od W-wy moga być zainteresowane.
Obecnie funkcjonuje tam pensjonat, cena 800 zł.
dar jakiej wielkości mają tą halę i z jakim podłożem?
damarina no proszę to dobra wiadomość, bo słyszałam, że były tam ostatnio znowu jakieś zawirowania....
a ja Wam musze powiedzieć, że jestem naprawdę bardzo zadowolona z Sobieskich. Rewelacyjna astmosfera, czysto w boksach ( sprzątane kilka razy dziennie ) , padoki, karuzela, hala ... koń totalnie wyluzowany 🙂 I teraz fajny dojazd jest autostradą do Wiskitek i obwodnicą ( trasa 50 ) .. z pruszkowa jadę max 25 minut. Gdyby ktoś był zainteresowany to od kwietnia zwalnia nam się kilka boksów 🙂
dar jakiej wielkości mają tą halę i z jakim podłożem?
Hala nie jest duża biorąc pod uwagę, że tam rekreacji za bardzo nie ma. Myślę, że ogólnie max 2-3 konie mogą równocześnie na niej chodzić. W środku nie byłam, podłoża nie widziałam.
damarina, nie wiem o kogo chodzi, ale też słyszałam że są przetasowania i najprawdopodobniej na lepsze 🙂 no i jak na dojazd vs. odległość od wwa vs. warunki vs. cena, no to jest git... ogółem obecny sabat będzie/jest w trakcie "zmiany składu zarządu" i "rebrandingu" i zmian funkcjonalnych jak tylko stopnieją śniegi 🙂 możliwe że stajnia ruszy w końcu z kopyta 🙂
damarina, nie wiem o kogo chodzi, ale też słyszałam że są przetasowania i najprawdopodobniej na lepsze 🙂 no i jak na dojazd vs. odległość od wwa vs. warunki vs. cena, no to jest git... ogółem obecny sabat będzie/jest w trakcie "zmiany składu zarządu" i "rebrandingu" i zmian funkcjonalnych jak tylko stopnieją śniegi 🙂 możliwe że stajnia ruszy w końcu z kopyta 🙂
Potwierdzam.
Zmiany w "zarządzie" Sabat/ Talarkowa już się zadziały - przynajmniej taka informację otrzymałam z pierwszej reki (teraz kończą załatwiać kwestie formalne).
Też uważam, że Talarkowo ma potencjał i osoba/ by które będą teraz zajmować się stajnią, daja nadzieję że dobrze ten potencjał wykorzytaja.
Oczywiście, nie ma sie co łudzić - to jest stajnia dzierżawiona, więc nie będzie jakiś fajerwerków inwestycyjnych. Ale przyzwoita opieka nad końmi, z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb - to jest podstawa do tego, aby Talarkowo miało pozytywna opinię stajni, która przyciaga do siebie klientów.
Trzymam mocno kciuki za to miejsce.
a czy w Stajni Sabat planowana jest jakaś hala? z tego co kiedyś obiło mi się o uszy jest tak chyba kryty lonżownik, nawet dośc spory- to prawda?
Ja nowym zarządzającym życzę powodzenia ale z własnej woli bym tam swojego konia nie wstawiła. Uważam że stajnia ma super lokalizację ale to jedyny pozytyw według mnie. Dla mnie brakuje tam jeszcze wielu rzeczy żeby stajnia znalazła się w moim kręgu zainteresowania.
Brak tam tak podstawowej rzeczy jak chociażby porządne ogrodzenie - w końcu to miejsce w którego bliskiej okolicy znajdują się ogródki działkowe - wystarczy sobie pomyśleć jak jakaś mocno narąbana ekipa wpadnie na pomysł "odwiedzenia koników". Koniec wtedy może być tragiczny. Niestety. Stajnia jest drewniana - to działa na moją wyobraźnie.
Życzę nowym zarządzającym powodzenia, roboty jest baaardzo dużo, oby podołali i zrobili z tego fajny ośrodek. :kwiatek: 😀
edit:Mada, tak mają tam kryty lonżownik. Hali nie ma.
Mada, hala jest w planach ale niestety najpierw muszą być pensjonariusze... generalnie istnieje chęć odgórna ku takim inwestycjom, ale z tego co mi wiadomo w tym celu potrzebują drugie tyle pensjonariuszy co teraz żeby w ogóle ten ruch miał sens
lonżownik jest spory, zadaszony i na upartego można na nim jeździć
powiem tak, na tyle na ile osoba mi dobrze znana i zaufana opowiadała jakie są plany jak tylko śniegi zejdą, czyli równanie i ulepszanie podłoża na placu, wygospodarowanie kolejnej ujeżdżalni, walcowanie padoków trawiastych(obecnie zrytych przez dziki), które są obszerne i wydzielenie kwaterek-dużych dla koni z problemami lub indywidualnymi zaleceniami, trzeci lonżownik (na razie jest jeden kryty i jeden odkryty), rozkręcenie rekreacji, wyrównanie i zlanie podłoża na lonżowniku krytym, wyczyszczenie i uruchomienie czwartej stajni, drobne naprawy a to pastucha a to stajni...
jest dużo do roboty, ale myślę że para nie pójdzie w gwizdek, bo są tam ogarnięci ludzie, którzy znają się na koniach i na pewno zadbają o nie najlepiej jak potrafią...
aczkolwiek warto będzie podrzucić pomysł czujki dymu czy coś, bo przecież nawet stajenny czasami ma prawo spać i wszystko może się shajcować w 5 sekund... ale jak by nie patzreć wiele, nawet najlepszych stajni ma ten sam problem, już nawet nie jak nie dopuścić do pożaru, ale jak szybko wykryć i reagować zanim zwierzętom stanie się krzywda...
A to Talarkowa nie prowadzi już poprzedni dzierżawca Duchnic?
A to Talarkowa nie prowadzi już poprzedni dzierżawca Duchnic?
NIe, nie ... już bardzo dawno nie.
jeszcze ostatnio się ogłaszali.
A wiesz dlaczego już nie?