DIY - zrób to sam

dragonnia   "Coś się kończy, coś się zaczyna..."
25 lutego 2013 20:01
dragonnia, to decoupage?
POdpowiedz cos...probowalam zrobic podkladki pod szklanki, wszystko ladnie pieknie, ale pofaldowala mi sie od kleju naklejana bibulka i tak zostalo...Co schrzanilam?

Bibulki mają to do siebie że pod wpływem wilgoci puchną. Jeśli chcesz by ładnie wyszło (chodzi o powierzchnię płaskie jak Twoja podkładka) to najpierw posmaruj klejem podkładki, poczekaj aż klej lekko zaschnie i jak będzie lekko lepki połóż motyw. Na to papier do pieczenia i zaprasuj żelazkiem. Jak wystygnie to pokryj całość lakierem. Drugi sposób to gabeczka lub wałek ale o tym napiszę jak siądę do kompa, bo moja lepsza połowa właśnie pracuje i pozostała mi komórka.
Sio   nowe wcielenie marchewki
25 lutego 2013 21:40
zelka2303 a czym tniesz filc, że tak ładnie?
To ja wrzucam zdjęcia jednych z moich łapaczy snów 🙂
Sio Nożycami do kurczaka 😀
Poprzedni filc kupiłam jako okrągłą podkładkę, twardy strasznie, odcisków sobie narobiłam i krzywo było. W sobotę byłam w galerii i przypadkiem znalazłam 100x50 kawalek filcu, zastanawialam się czy wziac czy nie bo to sporo w koncu wzielam przy kasie okazalo się że obniżka jakaś i z ten kawalek zaplacilam niecale 4euro. Ten filc jest dosyć gruby i miękki, dobrze się tnie 🙂 zostala mi ponad połowa wiec zastanawiam się jak go wykorzystać 😀

Swoją drogą znalazłam w jednym ze sklepów materiał do kupienia, wyglądający identycznie jak derki z eskadrona. Pikowany granatowy, przeciwdeszczowy materiał w środku z watoliną.  Przyglądałam sie mu z dobre 5 min po czym przyszedł mój mężczyzna i powiedział mi, że nastepnym razem kupimy ten materiał na derke, bo najpierw musimy kupić maszynę do szycia :p
Stałam się chyba przewidywalna, Wszystko co chcę kupić to rzeczy dla kota i konia. 😀
c.d.
BASZNIA   mleczna i deserowa
26 lutego 2013 07:48
dragonnia, dziekuje Ci bardzo 🙂 Te juz polakieruje, trudno, a nastepnym razem poprobuje wedlug Twoich rad 🙂
dragonnia   "Coś się kończy, coś się zaczyna..."
26 lutego 2013 21:07
BASZNIA, koniecznie wrzuć tu fotkę jak wyszły nawet te pofaldowane.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
28 lutego 2013 19:44
Nowosci 🙂
Efekt dzisiejszego dłubania (ozdabianie piniaty)

Nie starałam się zbytnio mając świadomość tego, że ktoś go będzie tłukł kijem  🤣
Fotka niestety komórczana, pewnie w dniu egzekucji zrobię jakieś lepsze.
extra 😀
Dziękuję, przekazałam Koniowi (niestety już nie ma go między nami)
Oto ciąg dalszy + lepsza fotka konia
Dinożarł po wyschnięciu wyglądał lepiej. Czerwień spod spodu tylko lekko przebijała i było całkiem nieźle.
galopada_   małoPolskie ;)
11 marca 2013 21:31
moja mama dopracowuje swoje poduszki. Odkryła sporo rożnych opcji w swojej nowej maszynie i szaleje  😜

i jeszcze fb, gdzie w folderach 2012 i 2011 są zdjęcia większości wianków jakie zrobiła  😜

https://www.facebook.com/pages/Wianki-Jolanta-Wianecka/451096044961536?sk=photos_albums
te poduchy są MEGA 😀
galopada_   małoPolskie ;)
11 marca 2013 22:29
śpię z trzema  😁
zanacie tą stronę? http://www.facebook.com/handimania.fp/photos_stream
fajne inspiracje i podpowiedzi, instrukcje 🙂
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
20 marca 2013 10:05
[[a]]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=213075188829499&set=pb.197939013676450.-2207520000.1363773643&type=3&src=https%3A%2F%2Ffbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net%2Fhphotos-ak-snc7%2F418160_213075188829499_1063005901_n.jpg&size=600%2C668 [[a]]

Słuchajcie jakiego kleju mogę użyć aby wykonac sobie takie oto buciorki?
Mam identyczne  jak na fotce, skóra ekologiczna albo plastikocośpodobne - coś w ten deseń.
Szkoda mi wyrzucać bo są dość wygodne. Do jeansów by pasowały... tylko czym przykleić brokat 🤔
na zdjęciu jest klej nazywający się "jewel glue" czyli coś na styl klej do biżuterii. z tego co w necie wyczytałam to dobry będzie klej UHU plus 300kg albo UHU plus 5 min, obydwa po ok 20 zł w necie do kupienia.
20 marca 2013 13:40
ogromne dzięki  :kwiatek: :kwiatek:
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
21 marca 2013 17:27
Uwaga zdjęcia drastyczne!!

Chciałabym wam przedstawić historię lisa. Nie byle jakiego lisa.

Historię lisa pospolitego, pokrowca na telefon, renomowanej hodowli Sio. Lis w nowym domu miał wieść spokojne i dostatnie życie, nikt nie spodziewał się takiego obrotu sprawy. Prawdopodobnie jeden z nowych współlokatorów pomyślał, że lis jest jego lub dla niego. Lis był pod stałą obserwacją...

Niestety list został na moment spuszczony z oka..

Na szczęście tym razem wyszedł bez szawnku. Jednak od teraz musi przebywać w miejscach niedostępnych dla drapieżników.

:kwiatek:
temu psu sie z paszczy dymi  👀
PIES WAWELSKI
22 marca 2013 09:49
Jednak trzeba przyznać, że Bule dobrze z oczy paczy  😎
Scottie   Cicha obserwatorka
22 marca 2013 12:12
Jeśli będą robić remake teledysku 'dry your eyes, mate' zespołu The Streets, to Buła ma angaż, jak nic!!!
Takie pytanie od żółtodzioba mam. Do zszycia 2 grubych materiałów na maszynie ( 2x filc 4 mm), jak grubej igły potrzebuje? Stara maszyna da radę, to zależy od igły prawda? 
Sio   nowe wcielenie marchewki
22 marca 2013 21:25
O jaaa!!Mój lis pokonał bultka i teraz się z niego śmieje z góry 😉 jak to dobrze,że przeszedł testy wytrzymałości
Galopada rewelacja. Pogratuluj Mamie !!!!

A ja wlasnie skonczylam szyc takiego misia dla coreczki kolezanki. :-)
JARA, zarówno lisek jak i psinka bardzo sympatyczne 🙂

Ja mam dziś dzień wolny od pracy, ten jeden w tygodniu.
Za oknem przygnębiająca angielska pogoda, więc czas czymś się zająć... przedstawiam Johnniego, pierwszego lokatora w moim angielskim domku 🙂
Jakoś mimo chęci ciężko mi się do czegokolwiek tu zmobilizować po 6 dniach pracy jak mam wolne, prócz nic nie robienia i oglądania filmów... no ale się udało  😅
Po strasznie długiej przerwie, wrzucam ostatnie wynalazki 🙂
dla odmiany wisiorek i pudełeczko na kredki 🙂
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
23 marca 2013 18:38
Spłodziłam dziś sukienkę historyczną na turniej. Taką małą księżniczkę będę miała na Czersku 🙂

Zrobiona trochę na wyrost, bo sezon do końca sierpnia mamy 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się