kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

marysia550, nie no w sumie racja, ale przez chwile mialam przed oczami obraz osoby ktora nie umie klusowac, a juz galopuje :P widzialam osoby ktore tak uczą :P

osoba ktora przechodzi do nauki galopu powinna juz raczej miec opanowany klus i w miare ogarniety dosiad :P

W galopie w  polsiadzie tez sie da zwolnic. Przepraszam za brak polskich znakow  :kwiatek:

Owszem, da się. Ale powinno się zwalniać w pełnym siadzie. Masz większy kontakt z koniem = bardziej efektywne i posłuszne przejście do chodu wolniejszego...
a co jeździec robi z rękoma?

Jeśli jeździec początkujący ćwiczy pierwsze galopy na lonży, to wodze zazwyczaj są podpięte, a ręce trzymane na przednim łęku siodła, choć dobrym ćwiczeniem jest galop na lonży bez trzymania się siodła  🤣

---------

Korzystając z okazji: w tej dziedzinie jestem niedoświadczona, bo jeszcze nie miałam przyjemności spotkać się z taką sytuacją: mianowicie pojechałam do sklepu, aby kupić dereczkę... no i stanęłam przed tymi derkami i mnie zamurowało. Tyle jest tych firm rożnych, że trudno się połapać. Możecie mi którąś polecić z własnego doświadczenia??
😵 jaki nick!  😵
Truskawkowa zgodze sie z tym : ) tylko chcialam rozwiazac to stwierdzenie ze sie nie da
😵 jaki nick!  😵

Pozwolę sobie na  🚫 : Coś nie tak z moim nickiem??
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
20 marca 2013 19:25
[quote author=•••тяυѕкαωкσωα••• link=topic=1412.msg1722078#msg1722078 date=1363806365]

Korzystając z okazji: w tej dziedzinie jestem niedoświadczona, bo jeszcze nie miałam przyjemności spotkać się z taką sytuacją: mianowicie pojechałam do sklepu, aby kupić dereczkę... no i stanęłam przed tymi derkami i mnie zamurowało. Tyle jest tych firm rożnych, że trudno się połapać. Możecie mi którąś polecić z własnego doświadczenia??
[/quote]

http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,43.0.html  temat o derkach
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
20 marca 2013 19:26
•••тяυѕкαωкσωα••• nie przejmuj się ostatnio zostaliśmy oskarżeni o bycie bezczelnymi, staramy się po prostu sprostać oczekiwaniom 😉. Pamiętaj o edycji postów.
•••тяυѕкαωкσωα•••, ano nie tak jest a ncikiem - jeśli ktoś nie ma opcji "szybka odpowiedź" a chciałby do ciebie napisać "z klawiatury", to jak ma to zrobić, hmm?
A merytoryczne uwagi sobie podaruję, bo jeszcze zostanę uznana za bezczelną 🙂
Rada: nie pisz tak kategorycznie.
•••тяυѕкαωкσωα•••, ano nie tak jest a ncikiem - jeśli ktoś nie ma opcji "szybka odpowiedź" a chciałby do ciebie napisać "z klawiatury", to jak ma to zrobić, hmm?
A merytoryczne uwagi sobie podaruję, bo jeszcze zostanę uznana za bezczelną 🙂
Rada: nie pisz tak kategorycznie.

Dobrze. Rozumiem, że nie jestem tutaj mile widziana z moim nickiem... Ale nie musicie po mnie jeździć. Wy jak sobie nicki wymyślałyście to myślałyście o tym, ze komuś będzie trudno napisać do was wiadomość, jeśli nie ma opcji szybkiej odpowiedzi??  🤔
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
20 marca 2013 20:52
Tutaj chodzi o rodzaj czcionki i znaczki, owszem nick wygląda ładniej z ozdobną czcionką i kropeczkami ale jest kłopotliwy w obsłudze dla innych użytkowników. Ty natomiast jako osoba jesteś tak samo mile widziana jak każdy z nas 🙂
Ja w czasie nauki galopu na lonży miałam spróbować wysiedzieć i ręce na boki bez trzymania się siodła. Ładnie wysiaduję jak lecę lonżą, ale samodzielnie za nic w świecie nie umiem wysiedzieć i telepię się jak szmaciana lalka w w siodle,  biodra lecą mi do przodu. Półsiad jest o niebo łatwiejszy, choć jak koń się potknie, albo niespodziewanie przejdzie do kłusa to leci się na grzywę. I moje pytanko: czy są ćwiczenia, by ogarnąć siebie z ziemi, czy jazda, jazda,jazda?  👀
Averis   Czarny charakter
20 marca 2013 21:23
•••тяυѕкαωкσωα•••, poza tym rozjeżdżasz forum.
Dama-jak znajdziesz środek ciężkości to nigdzie nie lecisz.
moim głównym problemem jest to , że w czasie kłusa dosłownie leżę na szyi, bo tak się garbię. W galopie za to chciałabym trochę się wyprostować, ale właśnie wtedy lecę "z biodra"
Wydaję mi się, że tylko regularna jazda Ci w tym pomoże. 😉
Nie wiem gdzie zapytać, ale może ktoś wie czy tutaj znajduje się jakiś wątek na temat treningów koni i podałby linka?

BASZNIA na moderowanej nie mozna edytowac postow.
BASZNIA   mleczna i deserowa
21 marca 2013 09:31
PO pierwsze jest watek o skierowaniu do wlasciwych watkow, przyklejony na samej gorze towarzyskich, gdzie bywasz i to czesto.
PO drugie edytuj posty.
Widzę, że temat "jak uczyć galopu - w pełnym siadzie, czy półsiadzie?" należy rozwinąć.
Pamiętajmy, że rozważamy pierwsze zagalopowanie w życiu.

Lepiej by było zaczynać zawsze od pełnego siadu, ale wtedy wyłącznie na dobrze wyszkolonym, wypiętym koniu, na lonży.
Ponieważ tak jak słusznie zauważyła bezczelna BASZNIA:
latwiej jest w polsiadzie nie narobic ogolnego balaganu koniowi.
Wiadomo, że przy pierwszym zagalopowaniu w pełnym siadzie nie dajemy wodzy do rąk. Dlatego lepiej konia wypiąć, bo na wiszącej wodzy robi się bałagan. No chyba, że mamy do dyspozycji wersję west - tak jak Magda Pawłowicz i konie nauczone tzw. lopu, lub jakiegoś wyjątkowego człapaka galopującego na lonży równiutko i sennie, bez kontaktu. (Pomijając, że u koni "klasycznych" taki sposób poruszania się jest niepożądany.)

Ale ponieważ nie zawsze jest możliwość zagalopowania na lonży, równie dobrze i bezpiecznie można zacząć na ujeżdżalni lub w terenie za ogonem. (Ja lubię w terenie, pod górkę - bezpiecznie). I w tej wersji lepiej półsiad.
Dlaczego? Bo można wtedy w razie czego oprzeć co najmniej jedną rękę na szyi konia. Dzięki temu wodze mogą pozostać na kontakcie, koń nie będzie szarpany, a jeździec będzie mógł się w tym momencie skupić na najważniejszym - sprężynujących nogach.

Czy są jakieś skuteczne ćwiczenia na stabilniejsze oparcie i ulepszenie dosiadu?  :kwiatek:
Jest milion ćwiczeń. 😀 Zależy na co konkretnie. (Oparcie czego?)

Dama, Dobry instruktor, który nauczy nietrzymania się siodła nogami.

Wydaję mi się, że tylko regularna jazda Ci w tym pomoże. 😉
Wydaje Ci się.
Zły nawyk bez korekty się jedynie pogłębia.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
21 marca 2013 12:35
A tak podsumowujac- przy zagalopowaniu wypchnac konia czy ma isc od lydki a my siedzimy jak w cwiczebnym? Bo wersji to ja juz slyszalam kilka (siedzisz prosto ale nie wypychasz, siedzisz prosto i wypychasz, siedzisz z jednym biodrem bardziej wysunietym do przodu ale nie wypychasz, biodro wysuniete i wypychasz)
jaki jest przedział wiekowy u: młodziaków, juniorów, juniorów młodszych, młodych jeźdźców, seniorów  🤔  ❓
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
21 marca 2013 15:33
popieram bezczelną Julie oraz bezczelną Basznie: zaczynać nauke galopu w dosiadzie ćwiczebnym.
I moje pytanko: czy są ćwiczenia, by ogarnąć siebie z ziemi, czy jazda, jazda,jazda?  👀

Jest naprawdę duuużo ćwiczeń...  Z ziemi też. Zależy co chcesz w sobie "ogarnąć". Dosiad? Równowagę? Postawę??

-------
Nie czepiajcie sie już o nick... wysłałam PW do administratora z prośbą o zmianę...  :bum:
Diołem, juniorzy młodsi do 15(od ilu nie pamiętam), juniorzy 26-18, młodzi jeźdźcy 19-21, a potem seniorzy😉
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
21 marca 2013 19:54
[quote author=•••тяυѕкαωкσωα••• link=topic=1412.msg1722968#msg1722968 date=1363883763]
Nie czepiajcie sie już o nick... wysłałam PW do administratora z prośbą o zmianę...  :bum:
[/quote]

No weź przestań! Słodziaszny ten twój nick 😀

[quote author=diołem link=topic=1412.msg1722816#msg1722816 date=1363873682]
jaki jest przedział wiekowy u: młodziaków, juniorów, juniorów młodszych, młodych jeźdźców, seniorów  🤔  ❓
[/quote]
Lecę od prajaszczurów:
senior                  22- do nieskończoności życia jeździeckiego
młody jeździec    19-21
junior                  16-18
junior młodszy      ...-15  (może 13-15)
młodzik nie wiem

Czy przepisy mowia cos na temat startowania w zawodach w okularach korekcyjnych?
I ogolnie nauce jazdy w takich okularach?
Jeśli o okulary chodzi to wiem tylko tyle że od -4 nie powinno się jeździć ;/ . Ogólnie można w okularach jeździć tylko dla bezpieczeństwa powinno się zakładać takie gumeczki.  😉

edit:  nie doczytałam na zawodach również można jeździć w okularach
Julie oparcie w strzemionach.
Chodzi mi również o ćwiczenia na np. równowagę i głębszy dosiad.

bielanska21 gumaczki ? Mozesz podeslac link jak to wyglada ?
Jeśli o okulary chodzi to wiem tylko tyle że od -4 nie powinno się jeździć ;/ .

Wszystko zależy od rodzaju wady. Ja mam -6 i astygmatyzm. Noszę soczewki i nie ma żadnych medycznych przeciwwskazań do jazdy konnej. Mój kolega niestety z podobna wada teoretycznie nie może uprawiać sportu ponieważ grozi mu odklejenie siatkówki.
Pialotta, Oparcie w strzemionach: kłus i galop na zmianę w półsiadzie i pełnym siadzie (np. po 10 taktów).
Głębszy dosiad: rotacja uda (poszukaj w wątku "poprawny dosiad"😉 + różne ćwiczenia np.  bez strzemion lub w kłusie ćwiczebnym.
Wszystko z powyższych poprawia równowagę.
Ale też wszystko wymaga sprawdzenia przez kogoś z ziemi czy jest wykonywane poprawnie.

Misskiedis, Od łydki i dosiadu, ale tego działania dosiadem nie nazwałabym "wypychaniem", tylko delikatnym impulsem popędzającym i podążaniem za ruchem.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się