kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

vanille- Mnie bolały kolana jak jeździłam dużo i/lub w krótszych strzemionach.
Glukozamina pomagła zawsze (kupisz w każdej aptece bez recepty).
vanille - ja ci polecę końską maść rozgrzewającą 🙂 Po 4 letniej przerwie zaczęłam jeździć 4 konie na dzień i nagle zaczęło mnie boleć bardzo kolano (o dziwo tylko jedne). Smarowałam uparcie maścią i trochę Fastum, następnego dnia ból o połowę mniejszy, a jeszcze następnego - całkowicie ustąpił. Od tamtej pory ból już nie wraca 😉
Dzięki dziewczyny za pomoc  :kwiatek: nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować Waszych porad
Jak doczyścić zakurzonego konia  😵 ? Mój konio ogolony, w derce stoi , czyszczony codziennie ale niestety teraz na hali nam się strasznie kurzy i wraca cały oblepiony. Zwykłą szczotką się nie da tego doczyścić bo jak przejadę pod włos to pojawia się znów. Myślałam nad mokrymi chusteczkami ale to też nie wiele daje. Niby taki głupi problem a mnie denerwuje strasznie bo koń wygląda na niezadbanego... Niech już przyjdzie lato i czas kąpieli !

pucus27 doskonale Cię rozumiem, ale do lata.... 😵
narazie polecam dmuchać 😂, albo ściągaczem do wody 🙂
pucus27, odkurzaczem 🙂.
pucus27, odkurzacz 🙂. Działa cuda. Jak nie mogłam w zeszłym roku wykąpać konia to przed pierwszymi zawodami go po prostu odkurzyłam. Super efekt.
Gniadata   my own true love
17 marca 2013 09:22
takie głupie pytanie - czy olejem rzepakowym który mi został po wymaczaniu oglowia można posmarować kopyta?  👀
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
17 marca 2013 11:21
Zgadzam się zwykły mały odkurzacz i koń czyściutki.
Witam! Mam do Was dużą prośbę. Dwa tygodnie temu poznałam wspaniałego i pięknego araba, jest to klacz. Jest teraz jak moja i mogę z nią robić wszystko co chcę, a więc postanowiłam zdobyć jakąś więź z tym koniem. Zupełnie nie wiem od czego zacząć. Chciałabym osiągnąć jak najwięcej, dodam, że jestem u niej raz w tygodniu i bardzo liczę na Waszą pomoc. 😉 Pozdrawiam. 😉
eros, nawiązanie więzi z koniem przez jeden dzień w tygodniu jest dość... trudne, ale raczej nie nie możliwe!
może spróbuj naturalnie, join-up albo siedem gier? to naprawdę bardzo poprawia więź
takie głupie pytanie - czy olejem rzepakowym który mi został po wymaczaniu oglowia można posmarować kopyta?  👀

można
eros zacznij od najprostszych czynności przy czyszczeniu, dawanie nóg, czyszczenie głowy, przesuwanie, cofanie. Potem, jak już będziesz widziała, że Ci ufa, stoi odprężona i nie reaguje napięciem na każdy Twój ruch, możesz zacząć robić coś dalej, np. spacery po terenie stajni, potem coraz dalej, przekonywanie jej, że z Tobą nic jej nie grozi, przyzwyczajanie do rzeczy, których się boi. Daj jej i sobie czas, nic na siłę. Nie oczekuj, że nagle będzie jak u Monty'ego Robertsa, przy jednym dniu w tygodniu to może zająć naprawdę dużo czasu.
pucus27, kiedyś skorzystałam z rady znajomej przy probie doprowadzenia do ładu Hucułka, który kąpieli nie uznaje i panicznie się boi. Plac przy wiacie to istna pustynia i źródło wszelkiego kurzu.  😵 Zwykła, włosiana, gęsta szczotka,  gdy jest mokra - bardzo ładnie zbiera kurz. Oczywiście co jakiś czas musisz zebrany kurz na szczotce opłukać, nadmiar wody strzepać i znów jakiś mały fragment wyczyścić. Ze szczotki nie musi cieknąc woda - ważne żeby włosie było wilgotne. Wierz mi ze zwierzak wyglądał pięknie po takich zabiegach.. przez jakąś godzinę bo zaraz po jeździe się radośnie wytarzał 😉 Odkurzacz byłby lepszy, za pewne działa mniej powierzchownie, ale ten patent nie jest zły ^^
Jaki olej jest najlepszy dla koni? Który najlepiej podawać?
17 marca 2013 13:47
grzesiek dzięki🙂
Dzięki wielkie. 😉 Postaram się Wam zdać relacje. 😉

Ps. Jest tutaj może wątek gdzie można kupić/sprzedać sprzęt dla konia? Jeśli tak, to gdzie go znajdę?
17 marca 2013 14:46
eros nie do końca wątek 😉 http://ogloszenia.re-volta.pl/
Są jakieś dobre sposoby na czyszczenie koni podczas gubienia sierści ? Zwyczajnie zgrzebłem i miękką szcotką można się zajechać przy naszych huckach z futrem jak u mamuta  😎
eros nie do końca wątek 😉 http://ogloszenia.re-volta.pl/

Dziękuje bardzo. 😉
Nancy, parę lat temu kucyki, które zarosły okropnie czyściłam szczotką do ogona (o taką ). Ładnie wyciągała, lepiej niż zgrzebło, ale i tak było ciężko 😉
Nancy gumowe zgrzebło bardzo fajnie ściąga sierść i do tego nie ma ona jak się przyczepić w przeciwieństwie do plastikowego.
eros Coś wiem o zarastających kucykach. Jak pomagałam w fundacji był jeden taki z którego codziennie można by było poduszki robić  🏇
O tej szczotce bym nie pomyślała. Będę jutro próbowała co z tego wyjdzie.

aaga84
  Będę musiała się z gumowym zgrzebłem przeprosić po roku nieużywania go jak szczotka do grzywy nie pomoże.
I oczywiście obu dziękuję za odpowiedzi 😉
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
17 marca 2013 16:38
Nancy, furminator 😀 Fajnie wyczesuje martwą sierść, było o nim w wątku o akcesoriach do czyszczenia 😉
Takie coś:

Po 2-3 porządnych wyczesaniach jest o niebo mniej latających kłaków, podczas czyszczenia konia włosy zostają w szczotce a nie na twarzy czyszczącego.
no to ja, może nie żółtodziób, ale mam od zawsze problem z zagalopowaniem. To jest tak, że nie potrafię wypchnąć konia, chociaż już podczas galopu mam prawidłowe ruchy biodrami, nie wybija mnie i dobrze siedzę w siodle.
Moje pytanie: czym to jest spowodowane? I co mogę zrobic żeby to zmienić? Jakieś ćwiczenia czy coś.?
aleksandra. a oprócz działaniami biodrami używasz innych pomocy jezdzieckich? jak np. pół parada
Do czyszczenia zimowej sierści ja jeszcze polecę gumową szczotkę do masażu, mniej więcej taką: http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/86/98/54/3086985408. Jest świetna i lepsza nawet od gumowego zgrzebła, bardzo dobrze włoski wybiera, a jak się konie odprężają 🙂
[quote author=angelika95 link=topic=1412.msg1717934#msg1717934 date=1363538667]
aleksandra. a oprócz działaniami biodrami używasz innych pomocy jezdzieckich? jak np. pół parada

staram się używać, ale instruktor mówi że problem tkwi w wypchnięciu. Ale niestety nie wie co na to poradzić, bo wypchnięcia nie mogę zrobić tylko na zagalopowaniu.. o.O
Ja bym radziła zmienić instruktora, jeśli uważa, że na zagalopowaniu trzeba konia 'wypchnąć' i w tym tkwi problem u Ciebie.
NancyPotwierdzam- furminator czyni cuda. O wiele, wiele lepszy od wszelakich zgrzebeł i innych szczotek. Koń wyczesany z zimowej sierści w 5min 😉.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się