Kobitki... (antykoncepcja)
a nie przyjmuje twoj gin prywatnie?
ja jak kiedys bylam w podobnej sytuacji poszlam do swojej prywatnie. przyjmuje w tym samym gabinecie wiec ma kartoteki i wszytsko inne.
albo zapisz sie na wizyte do swojego lekarza pierwszego kontaktu moze ci wypisze 🙂
no wlasnie jej w ogole nie ma-tak mi powiedzieli w przychodni.
dlatego wlasnie pytam, i przejde sie do mojego rodzinnego i tak ma do niego jeszcze inna sprawde-końską 😉
Solina, stomatolog też może wypisać, tylko, że w przypadku jakiejkolwiek kontroli będzie to dziwnie wyglądało...
moja matka jest niesamowita, poszła do apteki wziełą plastry i obiecała ze recepte doniesie w przyszłym tyg 😲
jest nieźle przekonującą osobą 🙄
Brzask, aptekarki moga lek wziac 'na siebie' i w ogole wydac go bez recepty jak sie ma dar przekonywania. Albo znajoma aptekarke, ja przez ponad rok dostawalam co miesiac pudelko tabletek bez recepty 😉
Ja zaczynam od przyszłego tyg brać tabletki - mój gin przepisał mi Dianę. Mam nadzieję, że nie będe mieć jakiś strasznych jazd, w razie czego kazał sie konsultować. Uprzedził, że tabsy nie są zupełnie obojętne dla organizmu, ale żebym tez nie wierzyła we wszystko co sie na forach wypisuje. No w każdym razie największy plus - zabezpieczenie przemawia na korzyść tabletek(pomimo, że Diana nie jest lekiem antykoncepcyjnym choc ma takie działanie, jak mi wyjaśnił 🙂 ). Poza tym mam tak rozregulowany cykl i bolesny okres, że cieszę się że będę brac tabletki, bo podobno wtedy przechodzi się okres lżej... Zresztą, zobaczymy jak to będzie 🙂
Branka gin sam przepisal Ci Diane, czy chcialas te konkretnie?
Pytam z czystej ciekawosci, gdyz dokladnie jak Ci gin wyjasnil, Diane jest srodkiem, ktorego dzialanie antykoncepcyjne jest tylko dzialaniem ubocznym, ma konska dawke hormonow (chyba ze cos sie zmienilo) i przepisuje sie go glownie przy problemach z cera z tego co wiem. Ja 2x zmienialam tabletki na takie z coraz mniejsza iloscia hormonow, generalnie wydaje mi sie, ze im mniej hormonow tym lepiej... Daj znac jak to na Ciebie zadziala, bo ja znam 2 skrajne przypadki przy Diane35, kolezanka brala kilka lat i czula sie super, cera super, libido tez... druga nie wytrzymala na nich miesiaca.
Tabsy na pewno ureguluja Ci okres i powinien byc duuuzo mniej bolesny🙂 Trzymam kciuki zeby te tabletki byly trafione w Twoim przypadku 🙂
Ja właśnie zaczęłam drugie opakowanie novynette i jestem bardzo zadowolona.Żadnych skutków ubocznych,wąchań nastrojów,libido ok,waga ok.Okres po skończeniu ostatniej tabletki-krótki,nie bolesny 😀
Przepisał mi ze względu na cerę. Powiedział, że to nie jest tak, że to mnie zabije albo co:P Powiedział, że każdy reaguje inaczej i mam sie z nim skonsultowac jak to znoszę. Powiedział, że jak będzie ok mam brac ok 9-12 miesięcy i potem przejdziemy na normalne tabletki(jak będę chcieć - a pewnie będę). Leczyłam się juz wiele u dermatologów, więc chętnie spróbuję tabletki, może one pomogą 🙂 CO prawda z wiekiem cerą lepiej, ale chciałabym, by było jeszcze lepiej. Tylko boję się czy po odstawieniu wszystko nie wróci 🙁
W każdym razie mówił, że w pierwszych 3 miesiacach mogę być poddenerwowana, senna, może mi spaść libido itp - ale jeśli nie będzie mi to przeszkadzać w funkcjonowaniu to mam przy nich zostać, bo to minie i najlepiej przez rok je brać. Zobaczymy co się będzie działo...
Prawie 2 lata brałam Diane35, ginekolog-endokrynolog przepisał mi ze względu na m.in. zaburzenia hormonalne (przy okazji zespół policystycznych jajników). Żadnych efektów ubocznych nie miałam. Po ponad roku przerwy od tabletek i wizycie u ginekologa zaczęłam brać Novynette. Efekty uboczne- małe problemy z utrzymaniem płaskiego brzucha (odkłada się to i owo), plamienia międzyokresowe, często suchość w ustach. Ginekolog zalecił branie tabletek przez jeszcze jeden cykl, jak plamienia nie przejdą to badania i zmiana tabletek. Co do plusów- spadku libida nie zaobserwowałam, a może nawet wzrosło.
Cały czas zastanawiam się nad Evrą, na razie powstrzymuje mnie cena i zwiększona dawka hormonów, jaką otrzymuje organizm.
a ja bralam diane i novynette i juz podziekuje za wszystkie tabletki 🙁 kompletny brak libido, suchosc w jamie ustnej, jazdy, syfy na twarzy itd. Tragedia.. No nic teraz organizm sam sie bedzie bujal
Ja zaczęłam brac tę Dianę tydzień temu. Na razie skutków ubocznych nie widze, ale mam grypę od dwóch dni więc trudno ocenić. Ale grypa chyba lekko przechodzi bo dziś już nie mam gorączki i się lepiej czuję 🙂
Branka wracaj szybko do zdrowia 🥂
Ja za miesiac wracam na Nuva Ring, moze obejdzie sie bez rewelacji... 🙇 🤔wirek:
Aha, wczoraj bylam u dentystki i z ciekawosci zapytalam u zrodla jak to z tym przepisywaniem tabsow przez stomatologow. Powiedziala, ze nie moze przepisac, bo za bardzo ich teraz sprawdzaja :/ A kobieta naprawde fajna, jakby mogla na pewno by recepte wypisala, ale widac moze miec pozniej za duzo problemow... 🤔
Szyszka najwidoczniej te tabletki nie były odpowiednie dla ciebie. Może jednoskładnikowe? Albo próbować dopasować inne. Ja ani po jednych, ani po drugich nie miałam skutków ubocznych.
Dziewczyny, rzuciłam piguły miesiąc temu i jest SUPER 😀 😀 Nie to samo życie, naprawdę... A libido, fu fiu... 😎
Szyszka najwidoczniej te tabletki nie były odpowiednie dla ciebie. Może jednoskładnikowe? Albo próbować dopasować inne. Ja ani po jednych, ani po drugich nie miałam skutków ubocznych.
wlasnie sie zastanawiam co zrobic, czy pozwolic organizmowi samemu wrocic do normy czy probowac dalej
Jesli zależy Ci na antykoncepcji hormonalnej to najpierw znajdź dobrego ginekologa, zrób podstawowe badania i spróbujcie coś dobrać. A jak nie pigułki to plastry. Chociaż plastry dostarczają więcej hormonów. Hmmm cięzkie zadanie.
ja w koncu po długiej przeprawie i rozniastych badaniach( poziom hormonow, usg, cytologia etc..) dostałam tabletki . wiec od 4 dni biore yasminelle, czuje sie jakby nigdy nic, ale to chyba za wczesnie, zeby stwierdzic.
Dzionka, no widzisz, znaczy ze to nie tylko moje fanaberie byly.... 😀 ja tez bez pigul szczesliwsza jestem!
Ja zażywam tabletki (Cilest) dwa miesiące, jedyny efekt jaki zaobserwowałam, to spadek libido, co mi zupełnie nie przeszkadza, bom sama jest 😉
Efektów pozytywnych (mniejsze przetłuszczanie się skóry, a docelowo zanik trądziku) póki co nie ma 🙁
Moona, to po je bierzesz? 🤣
Moona a jakie badania miałas robione przed przepisaniem akurat tych tabletek?
Ja też jestem sama a biorę 😉 Czy to jakaś wielka różnica? Przecież nie będę zakładać, że będę sama wieczność, a poza tym Diana ma być sposobem na cerę - czy zadziała zobaczymy. Nie nastawiam się pozytywnie póki co, bo skoro żadne antybiotyki za bardzo nie działały... No ale, zobaczymy, jak po roku nie będzie efektu to je odstawie 🙂
Ja zaczęłam brać tabletki anty na jakiś tydzien przed poznaniem męża 🙂 A zaczęłam wyłącznie z powodu cysty na jajniku - w końcu tabsy maja wiele uzytecznych "skutków ubocznych" 😜
Czyli jest szansa, ze poznam w tym tygodniu swoje przyszłego męża 🙂
A ja odstawiłam pigłułki prawie 3 miesiące temu (yamin) i od tego czasu zauważyłam problemy z cerą i pojawiły się krostki na dekoldzie i plecach czego wcześniej nie było 👿. Chciałam zrobić przerwę bo nie mam teraz partnera ale znowu zastanawiam się czy nie zacząć ich przyjmować.
Slojma ja niedawno zrobilam sobie 3 miesieczna przerwe od tabletek (po kilku ładnych latach 'brania'😉 i mialam dokladnie tak samo. Teraz biore juz chyba czwarte czy piate opakowanie po przerwie i dalej sie tych krostek nie moge pozbyc. Nie wiem na ile to zbieg okolicznosci a na ile dzialanie tabsow, ale podczas brania nie mialam wlasciwie zadnej, najmniejszej krostki, tak samo zniknela opryszczka wargowa ktora mnie łapała raz na kilka miesiecy zanim zaczelam brac.
Krostki i opryszczka wrocily po niecalych dwoch miesiacach niebrania :/ Coz, rozregulowalam sobie hormony to teraz cierpie 🤬 Moze niedlugo wszystko wroci do normy, choc za niecale pol roku i tak planuje odstawic calkowicie wszelkie hormony...
A narazie przechodza na Nuva Ring, moze to jakos poprawi sytuacje :/
Branka może coś w tym jest? 😁 🤣
Sama bralam bedac sama, ale tylko i wylacznie ze wzgledu na jajnik. tak sobie, zeby miec mniej pryszczy czekajac na faceta bym nigdy nie brala. wkoncu to nie jest naturalne, moze wyrzadzic wiecej krzywdy niz korzysci z ladnej cery. A lekarze wypisuja kazdej nastolatce... to nie jest zloty lek na wszystko. nieregularne okresy, buch tabletki, bolace okresy, buch tabletki, cysta, buch tabletki. bez zadnego wywiadu, bez konkretnej diagnozy...owszem, tabletki bardzo czesto pomagaja, ale najwazniejsza jest diagnoza, bez niej moga porobic wiele zlego.
my_karen- Wisz co jest dziwne ja wcześniej nie miałam problemów z cerą, teraz w sumie też nie mam zbytnich, od tak jedna dwie krostki, ale nigdy nie miałam krostek na dekoldzie lub plecach 👿