DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

slw95   żyj i pozwól trwać
15 marca 2013 13:40
kena007, mnie podoba się pierwszy i ostatni 🙂 Duży plus dla Was za estetyczne wykonanie! Szyłyście już wcześniej czapraki czy to pierwszy raz?
rati88   Jedź tak, by móc żyć ... żyj tak, by móc jeździć
15 marca 2013 14:53
kena007  żółty jest piękny  😍

Wstawiam kolejne moje dzieła sztuki wykonywane na życzenie forumowej Fazy  😎

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] prosze usunac ogloszenia z podpisu i spod awataru. po usuniecu prosze o kontakt w celu zdjecia uciszenia
slw95 to nasze pierwsze sztuki, w ogóle to pierwszy kontakt z maszyną do szycia 🙂 pierwszy czaprak szyłyśmy 12 godzin, w palcach dziury od szpilek, 1 igła złamana, a ile było prucia bo nitki się plątały pod spodem  😀 teraz to 3-4 godzinki i czapraczek gotowy

ogloszenie
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogloszenie w niewlasciwym miejscu
Ja też nie wierzę że to pierwszy raz 😉 musiałyście coś wcześniej szyć.
ej no kurcze...bez przesady. wstawiają tu prawie wszyscy rzeczy, które robą i na sprzedaż ale nei w celu zareklamowania wsprost, nie wszystko, bo tak  po prostu żeby  się pochwalić (w końcu słowa uznania cieszą bardziej chyba niż samo zrobienie i wsadzenei do szuflady), czy sie wymieniają, dostali (np ja z zorillą i widek)....ale, że pisac wprost ze to sprzedane komuś, że zbiera zmówienia  (jak rati) albo że sa do sprzedania i dawać linki (kena007)? jeszcze wytłuszczone? no przesada...
to wątek do radzenia, chwalenia, cieszenia... a nie handlu ;/
horse_art zgadzam się w zupełności.
I to byłoby zbyt piękne żeby tak od razu coś takiego uszyć. Musiałyście co najmniej już wcześniej coś szyć. Bo to wszystko jest zbyt perfekcyjne jak na pierwszy raz.
I to byłoby zbyt piękne żeby tak od razu coś takiego uszyć. Musiałyście co najmniej już wcześniej coś szyć. Bo to wszystko jest zbyt perfekcyjne jak na pierwszy raz.

a ja wstawię moje najnowsze cudo specjalnie dla mojej koleżanki bo mnie o taki poprosiła 😉

a ja wstawię moje najnowsze cudo specjalnie dla mojej koleżanki bo mnie o taki poprosiła 😉

Jejku sorki za dwa posty ale coś mi się z kompem zwaliło :/
15 marca 2013 17:37
horse_art a co masz do mnie za "ale"?  czy ja zbieram jakieś zamówienia? i skąd wiesz że jej sprzedaje a nie robię prezentu...
lepiej nie snuj domysłów, bo innym przykrość robisz  😕

zresztą sama ostatnio jak wstawiałaś zdjęcia naczółków to pytałaś o dane adresowe do jakiejś osoby i
ja w tym momencie też mogę "się domyślać" że to co robisz to na sprzedaż i napisać wszem i wobec jaka Ty jesteś BE. ale po co?

pisząc poprzedni post właśnie się chwalę jaka zdolna jestem i kto mnie docenia 😅 
i wstawiam zdjęcia bo może kogoś zainspiruję taką twórczością...
rati88 mnie to właśnie ciekawie jak to robisz bo chyba jeszcze nie mówiłaś albo tego nie doczytałam 😀
I jeszcze raz sorki za spam ale komp mi się już wali :/
rati88,  - jestes zdolna i ja cie doceniam 😉)))  ja kiedyś wypalałam ale wypaliłam przy okazji stół, ubranie w paru miejscach, palce i prawie oko i język (nie pytajcie jak - mam talent). za dzieciaka więcej, teraz jedno (na jakiś warsztatach z dziecmi byłam) i chyba mi się znudziło hehe. ale może poszukam gdzieś tej zsrr wypalarki którą miałam w dzieciństwie? 😉

moze zle odebalam jak pisalas, ze dla kogoś 😉 bylo ok, przepraszam - zle zabrzmiało, za ostro.  zdenerwowała mnie bezczelność wręcz kena007 (pewnie na fali twoich wpisów - pewnie dlatego cię powiązałam 😉 )

pytalam o adres i pislam dla kogo - ale tez bylo wiadomo i mówione, że ja od widek i zorilli czaprak i uszy DOSTAŁAM, dostane (np ten co prosilam o pomoc w wyborze wzoru) i ja im tez robie naczółki - bez zobowiązań finansowych itp, zupełnie nie handlowo jak kartki w watku o kartkach świątecznych 😉 (dlatego wpisalam to w przykladzie)
tak - sprzedajemy, wiele razy ten temat byl poruszany, tez w kontekscie wstawiani a"100 pad ala anky od x/y/z"
ale nigdy nie było podawania linów do sprzedaży jak kena007...
Ircia   Olsztyn Różnowo
15 marca 2013 18:30
A ja się pochwalę naczółkiem od horse_art  💘 co prawda zaprezentowany na źrebaku, bo to dla niego na przyszłość i mimo tego że  miał  ogłowie pierwszy raz na łepetynie to udało się zrobić jakieś zdjęcia  😉

Ircia, naczółek śliczny, ale ten nachrapnik jest za wysoko, chyba że tylko tak do zdjęcia zapięłaś 😉
Ircia   Olsztyn Różnowo
15 marca 2013 18:46
Przecież pisałam że to źrebak i TYLKO do zdjęcia bez regulacji no bo po co?  😉
Ircia, rzeczywiście, sorry, przeczytałam po łepkach, bo zapatrzyłam się na łeb konia  🙂
Kamilaa chcesz być moją koleżanką?  😍
Ircia mimo że nie przepadam za blingami, a w szczególności za blingami na odmianach, to tu mi się bardzo podoba  😜 Źrebol postawił sobie, że jak już mieć coś na głowie, to musi to jakoś wyglądać i pewnie dlatego nie protestował  😉
o cholera..on ma faktycznie wielką głowe ....nie będzie za mały jak mu jeszcze urośnie? robiłam większy, tak jak rozmawiałysmy, ale może trzeba jeszcze większy? właśnie takie robie, mogę ci wymienić...

i faktycznie fajnie wygląda... mojemu w ogóle ten kształt nie pasuje ;/ i gratuluje modela - mi się nie udaje na moim- albo mina dziwna/ na trupa/szkape albo się rusza...
rati88, a horse_art nie chodziło przypadkiem o kena007? Bo ona wstawiła tutaj linki do ogłoszeń swoich czapraków. Swoją drogą bardzo fajne tabliczki, trzeba się przy nich zapewne wykazać nielada precyzją 🙂 Rysujesz najpierw ręcznie, czy masz jakieś wzory, wg których odrysowujesz i wypalasz?
Ircia,super kształt, w połączeniu z blig bling... bardzo fajnie wyszło i pasuje twojemu koniowi 🙂 tylko czy nie jest ciut przyciasny?
Sio   nowe wcielenie marchewki
15 marca 2013 20:28
kena007 mi się podoba pierwszy czaprak-bardzo
no tak tak, o kena, kena007. właśnie widze, że się pomyliłam w nicku. już poprawiam.
czapraki mi sie podobają bardzo, ale linki do ogloszeń już nie - poprostu .... ;/

to jest bling bling? czyli że świecące? (no świecą się świecą :P) zawsze myślałam, że bling-bling to takie jakby łańcuszkowo-kryształkowe, takie...dyndające jak łańcuszek...
nawet nie wiem co robie 😉))
i tez mi się wydaje, że ma ławy ;/ chyba źle zmierzyłaś Ircia, , cos trzeba pomyśleć jak to wymienić....zrobie ci drugi.
rati88,  świetne te tabliczki. Kupiłam niedawno kucyka i dostałam z nim w pakiecie taką deseczke o nieregularnym kształcie z wypalonym jego imieniem. Będę miała chwilkę to zrobię zdjęcie i Ci wyślę. Chciałabym coś podobnego z imieniem drugiego konia z którym stoi 🙂

Kamilaa, Fajny ten czaprak,podoba mi się zestawienie kolorów. Ty nie wszywasz lamówki,tylko podwijasz? Czy mi sie wydaje, że nie obszywany ten czaprak?
horse_art, ano bling bling znaczy, że świecące 😉
15 marca 2013 21:33
horse_art ja też przepraszam  😡  troszkę mnie poniosło  🤬

już wyjaśniam jak to się zaczęło  😉

otóż coś wspomniałam że trzeba mojemu kopytnem tabliczkę zrobić bo mam go od 2 miesięcy i w stajni wszyscy go mylą z bardzo podobną klaczą a on wałach 😂
identyczne odmiany, maść, postura... itp.
mój chłopak pracuje w firmie meblowej dokładnie w "skórach" i "baranach"...
ale co jakiś czas przynosi odpadki drewniane do palenia w piecu i taka jedna klapeczka leżała sobie w piwnicy i tak na mnie zerkała  👀
no to ja ją hop i do domku  😀iabeł: i myślałam godzinami jak tu się zabrać bo kiedyś siostra wypalała rozgrzanym gwoździem (!) do kilku koni,
ale mój facet na tyle pomysłowy, że podpowiedział że ma taką małą lutownicę z taką "inną" końcówką co mogłaby dać radę 😁
no i spróbowałam do Bohuna zrobić. No, a że zawsze artystycznie uzdolniona byłam to jakoś to wyszło  😎
facet polakierował i wywiercił dziurki do powieszenia i jakoś wygląda, ale zrobiłam kilka tabliczek na prezent do znajomych i stwierdziłam że fajnie byłoby zainwestować w profesjonalną maszynkę.
Facet znowu pomyślał (!) i mi zamówił taką specjalną do wypalania drewna i tak się zaczęło  😁

On "kroi" deseczki a ja szkicuję ołówkiem i wypalam, potem on lakieruje i wierci. taka oto symbioza między nami  😂
ciężko to idzie bo jedna to z 3 godz. od A do Z ale warto, bo jak mi tak fajnie tabliczki do Fazy wyszły to taka dumna się czułam że spać nie mogłam i już się nie mogę doczekać kiedy ona je zobaczy i powie WOW ale super 😀  lubię innym robić dobrze  😁 😁 😁

zdjęcie przedstawia szkic jaki pokazuje osobie zainteresowanej przed wypaleniem, do tego momentu można wszystko zmienić, a jak zacznę to aż wióry lecą i nic już nie da się zrobić  😀iabeł:

harja no precyzja mnie wykańcza i dym który leci w oczy i szczypie, aż płakać się chce...
wzory biorę z wójka google 😉  wpisuję "koń naklejka" i masz od wyboru do koloru  😉

no i naczółek horse_art u Irci jest obłędny  😍 😍 😍
To mnie pytała horse_art o adres i dzisiaj dostała przesyłkę :kwiatek:, a w niej naczółek dla Widarka za darmochę he !  😉 i jeszcze  cudny drewniany konik 💘/ to dla mnie?  ale  niespodzianka i jaka z niego radocha 😁/.
  Jestem przeszczęśliwa ze zdecydowałaś by mnie obdarować tym naczółkiem i jeszcze okazało się , ze odgadła co mi się spodoba bez pudla  . Dzięki Horse art. 🙇, trafiłaś w sam środek jest doskonały, te wcześniej wstawione fotki zupełnie nie pokazały jego urody . Zrobimy sesję na koniu , jestem bardzo ciekawa jak będzie w nim wyglądał . Do stajni pojadę najwcześniej w niedzielę , postaram się już coś zrobić , ale to tak wstępnie jak się układa , a takie fajniejsze zdjęcia to poczekamy. Teraz jeździmy tylko na hali i światło jest nienajlepsze do robienia zdjęć ,a muszę go pokazać w naturalnym świetle by było widać jak się prezentuje na czarnym  Z tym klejeniem doszłaś do perfekcji , super to obmyśliłaś 
Jeszcze raz dziękuję jest piękny  :kwiatek: . Ten konik z drewna też jest rewelacyjny , wzór opracowałaś sama ?
z szyciem nie mam nic wspólnego, ale z czystej ciekawości chciałam zapytać: jaki jest tak średnio całkowity koszt uszycia czapraka (materiał, wypełnienie, lamówka)?  :kwiatek:
rati88, a wiesz, ze są takie gotowe maszynki? z różnymi końcówkami? kiedyś nawet w lidlu były (albo jakimś innym markecie jedzeniowym)
a jak bedziesz chciała zrobic ze zdjęcia, to trzeba wrzucić wyraźną, kontrastową fote do programu graficznego i pobawić się z ustawieniami kontrastów, swiatla  i zrobić na czarno-białe (lub z szarościami jeśli umiesz pocieniować). potem drukujesz i przenosisz na deske, mozna "przekalkować" chociaż kontur żeby proporcje były... jakby co prześlij mi zdjęcie - spróbuje przerobić. robiłam kiedyś do grafik, jak się w linoryty w ten sposób bawilam (tzn. we wzory na nie). a wlasnie? robił ktoś linoryty? fajna sprawa 🙂😉) łatwe i fajne 🙂

widek
- o hoho... nie tak łatwo!
konik jest kupny - przyznaje - nie mam wyrzynarki takiej.  nie zorientowałaś się o co chodzi? kto mi przysłał materiały żebym robiła z nich z wielkim czerwonym smokiem? hym?
konik jest do pomalowania, obklejenia, cokolwiek. to twoje zadanie domowe 🙂😉)))
Cytuje
Bardzo dobrze manipuluje ludźmi i ich omamia .  🤣  😜

16 marca 2013 09:34
horse_art właśnie wszystkie dotychczas lutownicą robiłam, ale facet mi kupił maszynkę i ma 6 końcówek, doszła niestety jak tabliczki Fazowe skończyłam więc nic jeszcze nią nie robiłam.
Co do obrazków to robiłam takie dosyć proste te wypalanki bo lutownicą nie miałam za bardzo jak się popisać (jedną spaliłam bo za długo robiłam, druga się też szybko przegrzewała i musiałam spore przerwy robić) 😁
ale teraz to może ze zdjęciami pokombinuje, graficznie też trochę uzdolniona jestem bo informatyk ze mnie i kadrowa, więc sobie poradzę z foto  😉
no chyba że mi coś nie wyjdzie to do Ciebie napiszę  🤣
Szukajka nic mi nie wypluła. Czy ktoś wprawiony w szycie czapraków mógł by mi polecić fajniejszą maszynę do szycia tzn. z możliwością pikowania i wkładania grubszych materiałów no i oczywiście nie za jakąś kosmiczną cenę? 😉 Miałam pożyczoną jakiś czas ale niestety było strasznie ciężko wsunąć grubszy materiał, a o pikowaniu nie było mowy..  🤔 Mimo to uważam że czaprak jakiś strasznie paskudny nie jest jak na pierwszy raz, a szczerze mówiąc śledzę troche wątek i zapaliliście mnie do szycia na nowo.  😁
Ja dziś zakupiłam czerwoną i błękitną wełnę, więc będą nowe nauszniczki :P
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się