ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Może w tym wątku mnie ktoś poratuje bo za nic nie mogę znaleźć na stronie pzj zestawienia startów danego zawodnika/konia, jestem pewna, że było coś takiego bo na pewno sprawdzałam potrzebne mi informacje ale ich nie zapisałam, a teraz w ogóle nie pamiętam jak to wówczas znalazłam, nie wie ktoś czasem?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
08 marca 2013 11:32
jest,jest,w regulaminie skoków
Artykuł 1 KATEGORIE WIEKOWE.
1. Zawodników obowiązują następujące kategorie wiekowe oraz
dozwolona dzienna liczba startów:
1. Młodzicy Mł od 9 do 11 lat do 4 startów dziennie
2. Dzieci Dz od 12 do 14 lat do 6 startów dziennie
3. Juniorzy młodsi JM od 12 do 15 lat do 6 startów dziennie
4. Juniorzy J od 16 do 18 lat startów dziennie
5. Młodzi Jeźdźcy MJ od 19 do 21 lat bez ograniczeń
6. Seniorzy S od 22 bez ograniczeń
2. Wiek zawodnika określa się zgodnie z rokiem urodzenia.

edit: chyba,że chodzi Ci o RK - to sa w wynikach, np. tu:
http://pzj.pl/modules/zestawienia/zawody.php
jak kilkniesz na czytaj więcej,to przy wyniku masz info o RK - tak czy nie...

edit 2: a jak chcesz pocztać,gdzie i z jakim wynikiem ktoś startował,to jeszcze na bazie koni jest info (niepełne,ale są)
wybierając zawodnika,albo konia,możesz obejrzec dopięte do niego wyniki:
http://www.bazakoni.pl/events.html
Ktoś dziękuję bardzo właśnie o ten link do strony pzj był mi potrzebny🙂 co prawda jednych zawodów nie mogę tam znaleźć (Bolęcina z września 2011) ale reszta, którą chciałam sprawdzić jest  :kwiatek:
pytanie z cyklu głupich płaciłam w WZJ-cie 3 tyg temu za licencje swoją i koni i nadal nie ma tego w zestawieniu na PZJcie czy Wam też tak długo to szło czy może być coś nie tak
żaczkowa   gone with the wind
15 marca 2013 16:47
jak licencja WZJu ma być w PZJcie? 🤔wirek:
PESTKA35, licencje regionalne zazwyczaj powolutko spływają do PZJ, bo związki wysyłają dopiero hurtem jak zbiorą ich więcej. Oczywiście zależy też jaki związek, niektóre działają szybciej, inne wolniej.

żaczkowa, jak to jak ?? Normalnie. Licencje regionalne trafiają też do głównej bazy. Tylko, że spływają zazwyczaj powoli.
15 marca 2013 20:40
mnie nigdy nie było w bazie PZJu dopóki się nie zarejestrowałam w PZJcie 🤔wirek:
no, ale nasz WZJ to ewenement na skalę krajową 😤
To nie sprowadzaj tego, że nie było w bazie Ciebie do ogólnej reguły.
Jak nie wierszysz to sobie wejdź w bazę na stronie PZJ i wobacz, że jest rubryczka licencje regionalne.
15 marca 2013 23:40
ależ nic nie sprowadzam, moje wypowiedzi wyrażały bardziej zdziwienie 😉
wierzę, dzięki  :kwiatek:
A ja mam może głupie pytanie ale już mi się dwoją i troją literki i tabelki  na stronie Pzj 😵
Więc niech mi ktoś powie jeżeli chce startować w zawodach regionalnych ale na terenie całej Polski to muszę sobie i koniowi wykupić licencje w Pzj?
I teraz mam zrobioną licencje sportową którą się robi na L na styl i byłam zarejestrowana w mzj przed  2006 rokiem.
Ile kosztuje dla mnie licencja w Pzj i ile dla konia i czy w ogóle mając tylko licencje bez żadnych odznak mnie zarejestrują?
I czy oprócz lekarza trzeba jeszcze jakieś inne papierzyska składać?
Przepraszam za głupoty ale nie mam siły już o tym czytać, więc niech mnie ktoś poratuje 😵
Wystarczy ci licencja regionalna. Wejdź na stronę swojego WZJ i doczytaj. Będziesz się musiała (i konia) zarejestrować w WZJ (chyba, że nie zmieniasz WZJ, to twoja kartę odszukają) a potem/jednocześnie wykupić licencję na ten rok.
Nie wiem, jaki jest twój WZJ, w celu orientacji możesz sobie wejść na stronę WMZJ i tam doczytać co potrzeba. Jeśli już byłaś zarejestrowana przed 2006 to odznak nie potrzebujesz (jeśli jest tego jakiś dowód). Protokół egzaminu licencyjnego będzie potrzebny do oznaczenia III lic.
W WMZJ wszystko można załatwić by net (skany dokumentów).
Ok, dziękuje! 😉
Mam taką sytuację:
- sobota - zawody regionalne/mistrzostwa województwa.
- niedziela - akademickie mw
Obie imprezy odbędą się w tym samym ośrodku. I mam zagwozdkę, ile razy mogę wystartować na jednym koniu? Czy mogę mieć dwa przejazdy w sobotę i dwa w niedzielę? [jeśli skrócą zwykłe mw z dwudniowych do jednodniowych, no to wtedy również w sobotę wystartowałabym w mw, ale to chyba nie ma znaczenia]
Mowa oczywiście o zawodach ujeżdżeniowych.
Czy wiecie gdzie na stronie PZJ mogę znaleźć regulamin dotyczący organizacji i zgłaszania zawodów towarzyskich do OZJ? Na prośbę o zgłoszenie do kalendarza zawodów zostałam odesłana właśnie na stronę PZJ w celu zapoznania się z tym regulaminem. Nie mogę go znaleźć, albo coś znalazłam, ale nie wiem, że to to.
Pomożecie?  :kwiatek:
Tak z ciekawosci, rejestrował się ktoś niedawno w MZJ-cie? Po jakim czasie od wysłania dokumentów mailem jest szansa na pojawienie się w bazie na stronie PZJu?
Przeglądałam kilka stron tego wątku,ale nie znalazłam podobnego pytania.Otóż - zdałam w grudniu egzamin licencyjny.Przejechałam parkur 105cm i uzyskałam licencję.W najbliższym czasie wybieram się na srebrną odznakę - jadę ujeżdżenie i zdaję teorię.Jeżeli pozytywnie zaliczę egzamin z odznaki,to mogę jeździć już konkursy P i N w skokach,czy muszę czekać na jakieś zaświadczenie,że mam B3? Proszę o podpowiedź w tej sprawie. 🙂
Ferna1991, sędziowie sprawdzają bazy danych WZJ i nie są obowiązani studiować twoje zaświadczenia. Jak najszybciej przesyłasz do właściwego WZJ info o zdaniu srebrnej odznaki (zapewne protokół z egzaminu dotrze po 2-3 dniach) i protokół (mailem?) z konkursu egzaminacyjnego + prośbę o nadanie 3 licencji. Nie jestem pewna, czy trzeba wypełniać nowy wniosek, ale możesz zadzwonić do WZJ i zapytać. Po kilku dniach info o B3 powinno pojawić się w bazie danych, później dotrze do ciebie nowy "plastik", ale info w bazie wystarcza do startów P,N. Zakładam, że licencję W na ten rok już masz. Jeśli nie masz - to przesyłasz całość dokumentacji i wtedy dostaniesz już identyfikator z B3. Jak szybko info o licencji 3 pojawia się w bazie danych WZJ - zależy od danego WZJ. Warto wcześniej sprawdzić dzień, w którym załatwiane są sprawy licencji, żeby np. nie przesłać w czwartek, gdy ten dzień to środa 🙂 (zbędny tydzień nerwów) i warto po przesłaniu zadzwonić, czy wszystko dotarło, czy wszystko OK.
haloDziękuję bardzo za szczegółową odpowiedź.  :kwiatek:
Jeszcze Cię dopytam - Mam wyrobioną licencję zawodnika na ten rok i oczywiście nie jest jeszcze uwzględnione,że mam B3.Jak zdam odznakę,to powinnam do swojego WZJ zgłosić,że mam już uprawnienia na konkursy P i N,tak?
Jak zdałam licencję,to nie otrzymałam żadnego potwierdzenia zdania egzaminu.Dowiadywałam się później w ośrodku,w którym zdałam licencję jak mogę udowodnić w swoim WZJ,że przejechałam ten parkur i właściciel ośrodka powiedział mi,że protokół ze zdanego egzaminu jest w biurze PZJ.To samo powiedziałam w moim związku i nie stwarzali problemów. 🙂 Jeżeli po zdanej odznace doniosę protokół i przypomnę,że mam już licencję,to wyślą wszystkie papiery do PZJ i przyjdzie mi nowa plakietka?
Przepraszam za tyle pytań,ale nie chcę popełnić jakiegoś błędu w tych wszystkich formalnościach. 😉
Ferna1991, nie - "zdałam licencję", tylko "ukończyłam konkurs egzaminacyjny z pozytywnym wynikiem" 🙂. Swój protokół zawsze warto po konkursie wziąć - jeden egzemplarz jest przeznaczony da zawodnika, jeśli go nie odbierze - zostaje u organizatora i często... znika (jaka idea przechowywać papierzyska, skoro druga kopia idzie do WZJ?). Kopia poszła do WZJ - bo to WZJ nadają 3 i 2 licencję, PZJ nadaje licencję 1. I gdzieś tam w WZJ jest - wypadałoby podać miejsce, datę, nazwisko egzaminatora, żeby osoba odpowiedzialna za licencje mogła to łatwo odszukać. Po dołączeniu info, że zdałaś srebro (protokół też pójdzie do WZJ) - występujesz o nadanie 3 licencji. Nie - "masz licencję" - dopiero zdałaś egzamin, licencję będziesz miała, gdy ją otrzymasz/zostaniesz wpisana do bazy danych jako B3. To jest istotne. WZJ "papiery" ma "u siebie". Do PZJ zgłasza zapotrzebowanie na identyfikator + info do centralnej bazy danych, gdzie też zostanie wpisana B3 - licencja regionalna. W sprawnym WZJ często już po 2,3 dniach od skompletowania warunków (konkurs egzaminacyjny, srebro) jesteś w bazie danych i możesz startować wyżej w swoim WZJ. Na starty w innym WZJ czasem trzeba poczekać na wpisanie do bazy PZJ i/lub nowy identyfikator, choć w praktyce wystarcza wydruk z bazy danych macierzystego WZJ (bo nie zawsze i nie wszędzie sędzia ma możliwość "zajrzeć" na właściwą stronę - rutynowo sprawdza się bazy danych PZJ i WZJ-u w którym odbywają się zawody). W każdym razie uprawnienia do startów "wyżej" daje nadana licencja i informacja o tym w bazach danych, nie każdy sędzia zaakceptuje protokoły egzaminu i odznaki, choć tak też bywa w praktyce, ale zgodnie "z literą prawa" decyduje Nadanie licencji - przez WZJ.
haloDziękuję serdecznie za pomoc. :kwiatek: Teraz już wiem,co mam robić.Dziękuję raz jeszcze. 🙂
Czy jeśli bylam w zeszłym roku zarejestrowana (w wmzj) jako niezrzeszona, a w tym roku chcę startowac jako zrzeszona, to muszę jeszcze raz ponieść opłatę rejestracyjną i powysyłać druczki rejestracyjne czy wystarczy samo przedłużenie licencji (i druczek z pieczątką klubu)?
Chciałam się upewnić: Mając licencję regionalną mogę startować w zawodach krajowych WKKW klasy L w innym województwie?
tak
Licencja PZJ jest potrzebna od klasy P czy jeszcze jakoś inaczej?
Od ** krajowych.
No to ja jeszcze chciałabym rozwiać moje wątpliwości póki co czysto teoretyczne odnośnie wkkw i RK. Myślałam, że już wszystko rozumiem, ale sprawdzając w wynikach ile i kiedy RK zrobiłam nasunęło mi się kilka pytań.

1) RK jest ważne w bieżącym roku i nastepne 2 lata. Zatem w tym (2013) roku obowiązują jeszcze RK uzyskane w roku 2011 i 2012 tak?

2) Mam RK z 2011 i 2013 roku w L. Załóżmy, że zacznę jeździć w tym sezonie P i nie zrobię w nim RK - co wówczas? Czy w 2014 muszę na nowo zaczynać robić kwalifikacje do P? (no bo w 2014 to RK z 2011 już nie będzie ważne). Bo jeśli zrobię 2 RK w P no to nie ma problemu bo jest kwalifikacja do krajowej * i wtedy można 2014 zaczać od P, a co jeśli zrobię tylko jedno RK 1 P?

1) tak
2) jak zrobisz 1 x P - to zagranie z 2013 do P masz (bo to w sumie będzie jak 2 x L - przyjrzyj się klasom sportowym), jak nie zrobisz - nie mam pojęcia 🙁, mało prawdopodobne się wydaje, ew. zostaje dodatkowy start w L w razie W (zakładam, że w 2012 "dziura"😉
pewnie tak, ale właśnie zaczęłam za bardzo teoretyzować i się zamotałam 🤔wirek: mam nadzieję, ze jednak nie będę musiała się nad tym w praktyce zastanawiac
tak w 2012 dziura bo w ogóle nie byłam zarejestrowana🙂
Co to za cudo ??
"Konkurs klasy N: Speed and music wg tabeli C" 
No co? Konkurs szybkości klasy N z towarzyszeniem muzyki 😀 Tabela C przelicza zrzutki na czas 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się