siodła bezterlicowe
Cobrinha, wstawiam dwa zdjęcia. Moja łezka jest tu czarna więc niewiele widać, poszukam jeszcze z niebieską
edit. znalazłam
tez rozwazam zakup ale wczesniej czekam na recenzje 😉
tak, ja używam juz ok roku . Jeżdżę w teren raz w tygodniu na 2-4 godziny. Polecam.
Nie jest to siodło profesjonalne z wyższej półki ale na lesne wędrówki w sam raz. Nic się z nim nie dzieje, skóra ok, bardzo wygodne pod 4 literami. Koń też zadowolony.
Ja mam nieco inny model ale z tej firmy.
ja też miałam to siodło, dokładnie takie jak z linka. Bardzo wygodne, jednak niestery widelec był za szeroki na mojego konia, nawet grube podkładki tego nie wypełniły. Pewnie na szerokiego "bezkłębowca" będzie super leżało 🙂
no wlasnie szukam na chudego mega klebowca 😵
prowadze tereny na trzech koniach na zmiene, jeden wymiarowy, drugi chudy jak szkapa z kłębem a trzeci krotki waski i wykłebiony maksymalnie ;(. i na tym najczesciej jezdze.
jaaaa..... ktore siodlo bedzie mi pasowalo na takiego 😕 ktore mozecie mi polecic? 🙇
w ogole jestem w szoku jaki drogi osprzet do westu jest! 😲
mówiąc drogi masz na mysli to siodło z linka wyżej za 1400zł? To bardzo tanie siodło. Przy 10 tys można powiedzieć, ze sprzęt faktycznie drogi😉 ALE o ile czaprak czy ogłowie można kupić byle-jakie, to siodło musi być dobre i koniec kropka. Jak uda się wydać na nie mniej niż 2 tys super!
mówiąc drogi masz na mysli to siodło z linka wyżej za 1400zł? To bardzo tanie siodło. Przy 10 tys można powiedzieć, ze sprzęt faktycznie drogi😉 ALE o ile czaprak czy ogłowie można kupić byle-jakie, to siodło musi być dobre i koniec kropka. Jak uda się wydać na nie mniej niż 2 tys super!
wiesz.... to zalezy jeszcze ile kto zarabia :/ ... dla ciebie 1400 to jak za darmo, a dla innych to wszystko za co muszą miesiac przezyc..
mowiac osprzet mam na mysli pady i inne gadzety, ktore bądz co bądz kupic trzeba..
ech... 😵 koniec ery czapraczkow wciaz nowych choc tanich.. teraz juz tylko jeden pad na cale zycie 🙇 🤣
ktos wie gdzie mozna dostac korekcyjny pad( wysylkowo,polska) i podbity naturalnym futrem?
i pytanko do Was- CZY "MISIEK" KTORYM PADY PODBIJAJĄ (sztuczny jak mniemam) nie odparza?
mam alergie na sztuczne futerka, wszystkie moje bydlaki mają naturalne... a tu taki zonk 😵
Aleks Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
03 marca 2013 18:53
OBIBOK - pady korekcyjne są dostępne w wwr
http://www.wwrshop.pl/Czaprak_western_ortopad_0061_B-1242.htmledit: nie jestem jednak pewna czy jest sens kupować siodło west bezterlicowe i do niego pad korekcyjny.
a czemu sensu nie ma?
problem w tym ze to siodlo chcialabym na 2 , 3 konie, kazdy inaczej zbudowany..
a jaki pad pod takie siodlo najlepiej?
Aleks Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
04 marca 2013 16:49
Miałam okazję siedzieć w siodle bezterlicowym, pod którym znajdował się pad korekcyjny taki jaki pokazałam w linkach. Wrażenie było jedno, pad powodował że siodło leżało bardzo niestabilnie. Pad korekcyjny ten z linku to pad moim zdaniem wyłącznie pod siodła terlicowe, wypełnia to czego brakuje po obydwu stronach kłębu i powoduje że siodło terlicowe nie opada w przód, stabilizuje je. Pod siodłem bezterlicowym moim zdaniem ( zaznaczam ) "traci" swoje właściwości za to powoduje, że wystarczy mocniej się oprzeć w jednym strzemieniu, a lecisz wraz z siodłem na tę bardziej obciążoną stronę, ( nie miałam zbyt słabo dociągniętego popręgu). Piszesz, że dwa z koni na których jeździsz są szczupłe i wykłębione a trzeci, wymiarowy ( co to znaczy wymiarowy ? ). Uważam, że może powinieneś się zastanowić nad kupnem siodła terlicowego west w rozmiarze widelca semi-quarter i do tego pad korekcyjny. Ja mam takie siodło i taki pad i jeżdżę w nim na trzech różnych koniach, dwa z nich są z bardziej spadzistą łopatką.
Dodam jeszcze, że bywa, że i pad korekcyjny na niewiele się zda pod siodłem west jeśli koń jest na prawdę mocno wykłębiony. Trzeba mierzyć przed zakupem bo można nie trafić najzwyczajniej.
no niestety problem jest tego typu, ze nie ma mozliwosci obmacania siodla przed kupnem, bo sklep internetowy..
pad korekcyjny wlasnie z tego wzgledu chodzi mi po glowie ze dwa koniska naprawde potrzebują wynalazku zeby siodlo lezalo, i obawiam sie ze bezterlicowka po prostu siądzie na klebach- licze na to ze gruby pad z przodu podniesie cos to siodlo. terlicowe siodlo odpada ze wzgledu finansowego i wagowego- mam kregoslup 90 letniej babci i nie wolno mi dzwigac.. 😵.
nie mam kompletnie doswiadczenia w westowkach i bezterlicowkach- moj pierwszy raz 😅
takze metodą prob i bledów bedziemy rzeźbic 😉 a kazda wskazówka mile widziana 😉
np. jakiej dlugosci (w calach) popręg na konie 155-165?
05 marca 2013 12:16
OBIBOK - a kontaktowałaś się z nimi ? Wydaje mi się, że pasują siodła i jak nie wysyłają to przyjeżdżają przymierzyć. A to siodło z linku z allegro, które pokazałeś to bezpośrednio od producenta przypadkiem nie jest ? Pogadaj z nimi, zadzwoń, pewnie Ci konkretniej będą mogli doradzić.
http://galopagos-shop.pl/.
Oni z tymi siodłami byli na
"Myśląc o koniu" ostatnio, kurcze gdzieś miałam ulotkę.
jestem z nimi w kontakcie caly czas 😉 babka twierdzi ze szczególnie na wyklebione pasują, ale zdjecie wyglada od przodu jak calkiem plaskie siodlo.. 🙁. no nic, przelew poszedl, czekam na przesylke i trzese portkami 😉
OBIBOK wlasnie wczoraj odeslalam do tego sklepu siodlo,ktore okazalo sie nieodpowiednie. Przed zakupem umowilam sie z wlascicielka,ze jak nie bedzie pasowalo,to im odesle a oni zwroca mi kase.
tez sie tak z babeczką umowilam 😉 a jakie siodelko mialas?
fajne te siodła się wydają. napisałam do nich czy można by było przetestować/przymierzyć ujeżdżeniówkę z ich oferty
super ze wsyawilas zdjecia, masz moze foty tej bezterlicowki na koniu? a najlepiej w ruchu na koniu? 😉
jezeli ktos ma ochote to mam na sprzedaz winteca westowego 15' niestety na ciasnego na mojego cialaczka- rozmiar wlasnie semi. kupilam nowego na konik.com.pl, jezlilam 2miesiace wiecstan idealny.
co do siodla ujezdzeniowego galapagos to sama je mialam ale sprzedalam, niestety do siodla ujezdzeniowego mam troszke wieksze wymagania. siodlo wygodne i dla mnie i konia ale zero stabilizacji, poduszki kolanowe widoczne na zdjeciu nie pelnia zadnej funkcji. tez mysle o westowce tej firmy bo mam duzy problem z dopasowaniem siodla do mojego zwierzaka tym bardziej ze jego budowa sie zminia, ma dopiero 4,5roku - nabiera masy i miesni 😉 najchetniej kupilabym barefoot arizone ale widze ze mozna ja dostac tylko bezposrednio od producenta, no i cena mnie troche odstrasza.
czekam na wasze kolejne opinie co do westowek galopagos
Bambi, zdjęć na koniu nie mam.
Arizonę najlepiej poszukać na niemieckim e-bay'u, są czasem używki w dobrych cenach.
szukam i szukam 🙂
powiedz mi prosze na czym polegalo niedopasowanie galopagos na Twojego konia? jak oceniasz - na jakie konie nie bedzie pasic?
Bambi, oto mój nieudolny rysunek tego jak leżało siodło z galapagos i jak leży moje 🙂
haha spoko, rysunek powiedzial mi wszystko 🙂 ale slyszalam tez ze kazde siodlo bezterlicowe lezy na poczatku niedopasowane i z czasem sie "uklepuje" na koniu 😉 moj dzieciak jest dosc szeroki, zdjecie ktore wstawilam w innym watku jest z poczatku zimy a moj maly po zmianie diety i pracy w sniegu w terenie troszke sie rozpasal. jako ze byl koniem przeznaczonym na mieso, ma w sobie troche zimnokrwistosci, dlatego martwie sie o dobor odpowiedniego siodla. moje semi quarter jest zdecydowanie zbyt semi 😉
bambi, widelec narożnikami kuł mojego konia, a on jest sztywny i się nie uklepie 🙂
aha no wlasnie o to mi chodzilo! moje obecne siodlo mam wrazenie ze tez jest za waskie w tym miejscu, chyba poprosze ich o dokladne wymiary w tym miejscu i wtedy porownam.
Bambi, poproś trenerkę, aby sprawdziła jak leży twoje siodło, ona na pewno dobrze doradzi, z taką wiedzą 🙂
niestety do mojego konia nie dotrze ale robie dokumentacje na filmikach. juz mnie glowa boli od tych siodel - napewno bardziej niz mojego konia grzbiet. wiem ze 3/4 ludzi by nie zwrocilo na to uwagi ale ja po porstu nie jestem w stanie jezdzic na niedopasowanym sprzecie. niestety ani mila pani od barefoot ani od galopagos nie spiesza sie z udzielaniem odpowiedzi- widac bardzo zalezy im na sprzedazy sprzetu 🙄
Witajcie, mam pytanie czy jest ktoś z łodzkiego, kto posiada bezterlicówkę barefoot? Przymierzam się to tego typu siodła, ale chciałabym chociaż raz posadzić w nim tyłek i wymacać wszystko, zobaczyć jak to wygląda. Może ktoś mógłby mi troszke pomóc?
Nie wiem czy nie powinnam to do ogłoszeń, ale najpierw spróbuję tutaj.
barefoot mozna wiac na test za kaucja na 7dni ale niestety skontaktowac sie z dystybutorem to prawdziwa sztuka
Bambi, ja nigdy nie miałam problemu. Dziewczyny odbierały telefon i odpisywały na mejle bardzo szybko