Zawody Hipodrom Sopot i okolice.....
Ooo, czyli jeszcze bardziej rozrywkowo... Szkoda gadać. :/
Podobał mi się też najazd w L (Całego P nie wysiedziałam, niestety...) na stacjonatę z rowkiem.
Najazd - nie powiem, wymagał od jeźdźca albo teleportowania się z koniem, albo amputacji kolana, żeby najechać NA WPROST, w rytmie, nie robiąc zakrętu z kątem 90 stopni.
Respect dla zawodników, którym się udało, naprawdę.
Mówisz o sobocie? Akurat w sobotę widziałam tylko P.
Dzisiaj od banera na stacjonatę w L było ciekawie, nie powiem. W drugiej fazie na szereg też wyglądało grubo.
Dzisiejsze zawody oczywiście chodzi mi o parcour! .....załosne udowodnienie wszystkim..JA WAM POKAŻE! zmusiło mnie poraz pierwszy do zabrania głosu na forum. Uważam , że pozwalamy sobie juz za długo nie widzę żadnego sensu w " kastowaniu " młodych koni i młodych jezdzców w klasie LL i L. to nie są mistrzostwa Swiata!!!
LL , L , P... to nie tylko najnizsze konkursy... N i C.. tez nie zawsze sa madre.
To maja byc zawody i dla sportowcow i dla hobbystow i dla towarzystwa.. mile , madre, fair dla uczestnikow..Jak ktos chce wyzszy poziom jedzie na ZOO
trzeba naprawde coś z tym zrobić! jak większość bojkotuję i nie będzie nas na zawodach z udziałem tego parkurmajstra. startuję dla przyjemności i chcę ,żeby mój koń też miał te same odczucia! a nie złapać za ryj i zakręt i wrzuta na okser. dzisiejszy parcour to dla konia zgadywanka, którą teraz skacze? ciekawe jak szybko tak jezdzone konie przestaną skakać?
Podobno juz cos zostalo zrobione.. i niebawem bedzie nastepna rzecz..
A mysle ze klub widzi statystyki... Skoro 2 tyg temu bylo ponad 190 przejazdow... i zawody trawaly dlugo.. wwiekszosc na 0 a teraz bylo w niedziele po 15-20 koni i polowa eliminacje..
dziejsze parkury!! porazka!! 🙄
w czasie dekoracji na LL zawodnicy bardzo otwarcie mowili sedziemu co mysla nt ustawienia przeszkod i mam nadzieje ze wiecej taka sytuacja sie nie powtorzy...
już kiedyś pojawiały się w Sopocie parkury LL i L z murem i rowem, co dla mnie było przegięciem 😉
w sobotę tez było kilka "dziwnych" rzeczy. Ale z tego co tu czytam w niedzielę musiało być naprawdę ciekawie 😉
kleopatra66 sa przepisy regulujace przeszkody na parkurze i w klasie LL nie może byc rowu ani muru... ale niestety tez o tym slyszalma, wiec kazdy widzi ze jest jak jest...
ja majac mlodego konia, 4 letniego, ktory byl na zawodach 2 razy w zyciu mocno sie zastanawialam czy nie zrezygnowac... ale przez szacunek do ludzi mi pomagajacych tego nie zrobilam. kobył jakos sobie poradzil wiec jestesmy bogatsze w nowe doswiadczenie. mimo wszystko wole omijac takie sytuacje...
Po prostu ostatnie parkury przekroczyły granicę między ciekawe a trudne ;]
Mnie zastanawia jeszcze jedna sprawa. LL często stoi bardzo nisko, nie ma nawet tych przepisowych 80 cm i nie ma raczej żadnych zbędnych urozmaiceń w postaci murków, płotków itp. Natomiast L u nas najczęściej jest pełnowymiarowe i z urozmaiceniami. Dla kogoś, kto jedzie jedno i drugie to jest bardzo duży przeskok, jakby jechać L, potem od razu C. Pojawiają się wprawdzie konkursy L szkoleniowe dla młodych koni i juniorów, ale nie wszyscy chętni się łapią na te kategorie wiekowe. Mnie osobiście brakuje czegoś pomiędzy taką niewyrośniętą LL-ką, a normalną L-ką. Skoro można robić konkursy L1, P1, to może można raz na jakiś czas zrobić prostszą L-kę otwartą dla ludzi, którzy dopiero wskakują na ten poziom, albo wracają po przerwie. Może być stylówka, jeszcze lepiej.
tez kiedyś przywiozłam konia świeżynkę na zwody na łatwe LL i musiał skakać mur 🤔
Dziewczyny ode mnie ze stajni tez mówiły, że porażka. Ja niestety nie mogłam być [Rewir znowu chory], ale wyobrażam sobie jak to debilnie musiało stać. No cóż, nowe władze, nowe porządki, nowy "szef" no to i nowe podejście do sprawy :/
A tak nawiasem, koleżanka prosiła, macie może zdjęcia Pokranta albo Bradora?
Lena to fakt, tez to zauwazylam...
tylko ta L szkoleniowa 2 tyg temu przyjaznie stala
2 tyg temu wszystko stało przyjaznie i mądrze. bo stawiał kto inny parkur! co z tego że się otwarcie o tym mówi wczoraj w Sopocie większość mówiła ale albo między sobą albo do sędziego, a to nic nie pomoże. zgadzam się z Leną skok jest naprawdę duży i wysokości i trudności między LL i L.
tylko na L szkoleniową nie wszyscy się łapią. Starość nie radość. 🙁
ale wczoraj i LL stała koszmarnie trudna. nie wyobrazam sobie przejechac to na mlodym koniu lub ,żeby jechało małe dziecko. Chyba , że chcemy szybko zrazić do tego sportu. Jest relacja z Poznania na on line. 130 nie stoi tak jak wczoraj w Sopocie na HZR!!!!.
Linie , odległości mają być utrudnieniem tak jak na całym świecie!
Mnie w ogóle brakuje konkursów na styl... nie tylko L-ek szkoleniowych.
Czasem 'głupią' LL-kę ludzie jeżdżą tak, ze przykro patrzeć i nic tylko oczy zamykać.
Nie wspominając o wyższych konkursach.
A co do murków i rowków w LL... Mogę zrozumieć ustawienie murka w LL, podmurówki, w końcu niech się młodzież uczy jeździć 'w łydkach', a konie niech nabierają doświadczenia i niech się 'opatrzą', ale niech na litość boską będzie to ustawione fair, w pasujących odległościach, na równe pełne skoki z obszernych zakrętów i łagodnych łuków.
A nie parkur rodem ze slalomu giganta, o odległościach dalekich od poprawnych, gdzie młode konie, niepodstawione jeszcze przecież, zabijają się na zakrętach.
Ale ponoć za tydzień ma stawiać drugi parkurmajster.
Edit:
Kto był na konsultacjach ostatnio w Sopocie i widział parkury...
Ktoś z widowni się zapytał o klasę ustawionego przez trenera parkuru... Odpowiedział, że to parkur średniej klasy międzynarodowej (Nie chodzi tu o wysokość) - A na parkurze był jeden łuk, szereg, linia i drugi, trochę trudniejszy łuk po stacjonacie z rowem do szereg. Ustawione fair, bez pułapek i ukręcania głowy koniowi w zakrętach - A przestrzeń ta sama...
Stylówki wspominam z sentymentem 😉 Ciekawe, czy gdyby tego samego dnia zorganizowali przyjazną L-kę na styl dla początkujących i bardziej wymagającą normalną L-kę, powiedzmy z rozgrywką, ile osób by się pokusiło o pojechanie stylówki 👀
Na konsultacjach trener znał swoją wartość i nie musiał nic nikomu udawadniać, łapać itp. przecież to ZR wstęp dla koni i jezdzców, gdzieś się muszą uczyć, a to co pokazał Parcur majster było zaprzeczeniem metodyki. a ja w western się nie chce bawić. Czemu organizator czyli SKJ nie widzi problemu, przeciez to deycyzja organizatora kto stawia! Jednak wiedzieli kto ma stawiać HPP!!!! Bali się! Czy jednak dostrzegają problem, lecz boją się poczynić jakieś kroki?
LL na styl w Kętrzynie są, na zawodach otwartych 😀
Czemu organizator czyli SKJ nie widzi problemu, przeciez to deycyzja organizatora kto stawia! Jednak wiedzieli kto ma stawiać HPP!!!! Bali się! Czy jednak dostrzegają problem, lecz boją się poczynić jakieś kroki?
Myślę, że to pytanie śmiało możesz zadać bezpośrednio w klubie.
Ale ponoć za tydzień ma stawiać drugi parkurmajster.
Edit:
Kto był na konsultacjach ostatnio w Sopocie i widział parkury...
Ktoś z widowni się zapytał o klasę ustawionego przez trenera parkuru... Odpowiedział, że to parkur średniej klasy międzynarodowej (Nie chodzi tu o wysokość) - A na parkurze był jeden łuk, szereg, linia i drugi, trochę trudniejszy łuk po stacjonacie z rowem do szereg. Ustawione fair, bez pułapek i ukręcania głowy koniowi w zakrętach - A przestrzeń ta sama...
To w ten weekend 13-14 też będą zawody?? bo propozycji jeszcze nie widziałam.
a co do parkurów na konsultacjach były naprawdę przyjazne dla jeźdzców i koni;-)
Co do parkurów to się zgodzę... nie były najprzyjemniejsze do jazdy, jest tu głównie z tego co widzę mowa o LL-kach i L-kach ale P i N też było nieźle zakręcone, nawet pijany okser się trafił 🙂
Poniuś, weekend to jest 14-15 😁
To w ten weekend 13-14 też będą zawody??
Hmm.... nic nie slyszalam zeby mialy byc.
SKJ milczy w kazdym razie.
Poniuś, weekend to jest 14-15 😁
cii po sesji nie wróciłam jeszcze do świata żywych;]
No oczywiście chodziło mi o weekend 14-15
.To w ten weekend 13-14 też będą zawody??
Hmm.... nic nie slyszalam zeby mialy byc.
SKJ milczy w kazdym razie.
Świetnie, mój sezon halowy bardzo marnie wygląda, zawody są zawsze akurat kiedy mam zjazdy;/ a pewnie będą 21-22 jak się u mnie sem. letni zaczyna..
co do poziomu trudnosci parkurow to sie zgodze ze to jest przegiecie. sama jechalam kiedys LL z murem i L ze stacjonata z rowem na ktora byl genialny najazd z mega ostrego zakretu od bandy ...
Poniuś nie martw się ja właśnie zaliczyłam swoje drugie zawody w tym sezonie halowym. A co roku miałam tak, że zawsze co tydzień gdzieś startowałam. Ale cóż, życie ... 😉
Poniuś nie martw się ja właśnie zaliczyłam swoje drugie zawody w tym sezonie halowym. A co roku miałam tak, że zawsze co tydzień gdzieś startowałam. Ale cóż, życie ... 😉
Ja nigdy jakoś szczególnie dużo nie startowałam w sezonie halowym, ale teraz po tych konsultacjach z trenerem Wassibauerem, są rzeczy które musze doskonalić przez starty w domu tego wszystkiego nie wyeliminuje a tu d**a blada.
Pewnie będzię tak,że dopiero na 2 konsultacjach coś więcej po skacze ' jak na zawodach' a potem dopiero na HPP, a przydało by się coś więcej wcześniej pojeździć. No ale coż jak napisałaś życie 😉
Pozdrawiam
Ponia