Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)
cavaletti,
BTW. stosował ktoś mydeł jako szamponów do włosów? Bo ostatnimi czasy strasznie przetłuszczają mi się włosy(prawdopodobnie przez wcierkę Capitavit) i zastanawiam się nad użyciem mydła alepp do skóry głowy.
Ja mam Alepp 25 % oleju laurowego i po umyciu włosów były strasznie klapnięte i już po połowie dnia przetłuszczone. Efekt jak po użyciu zbyt dużej ilości odżywki bd. Tak więc ja nie polecam🙂 Chyba, że są na to inne metody nić wtarcie mydła w skórę głowy i roztarcie w rękach i przejechanie po długości🙂
Pytanie głównie do cavaletti, ale może komuś innemu coś przyjdzie do głowy: czy to możliwe, żeby Sanosan (płyn do mycia + szampon) mnie podrażniał, a Facelle nie? Chyba w Sanosanie nie ma żadnych podrażniaczy, a myję włosy tymi szamponami na zmianę po kilka dni i kiedy zmieniam Facelle na Sanosan- strasznie mnie swędzi głowa do tego stopnia, że robię sobie strupy. Nie w trakcie mycia, tylko jakiś czas po. Kolejnego dnia znowu myję włosy Sanosanem, żeby zobaczyć, czy to on- i głowa mnie nie swędzi. Używam różnych odżywek przy zmianach, więc to niemożliwe, że od nich się podrażniam (poza tym przed użyciem Sanosanu nie było takiego problemu). Nie używałam żadnych wcierek, płukanek, więc to chyba on.
Ja zrobilam eksperyment. Nie mialam pod reka zielonego kremu z biedronki, ktorym zwykle zabezpieczam koncowki po myciu. Uzylam wiec... kremu nivea soft. Efekt rewelacja! Koncowki miekkie, blyszczace i w pasmach (pozostawione same sobie zamieniaja sie w suche siano- szczote szorstka).
Scottie, no jasne, że może podrażniać. Możesz być wrażliwa na dany składnik (np. subst. zapachową) albo na połączenie składników. Grunt to znaleźć produkt, który będzie odpowiadał 🙂
Scottie - możesz też być najnormalniej w świecie uczulona =)
szafirowa nivea soft ma alkohol denat w skladzie, ja bym go nie kladla ani na wlosy ani na skore
dziewczyny zawiesiłam się
płukanka z pokrzywy ściemnia włosy?
Epikea, podobno. Ja efektu nie zauważyłam ale może używałam za krótko 🙂
cavaletti, ufff, czyli dziwna nie jestem 🙂 Wracam do mycia Facellą.
Po niemal całodziennym drapaniu się i zastosowaniu wcierki z kozieradki myślałam, że następnego dnia będę miała tłuste włosy- a tu mega zaskoczenie, nie musiałam ich myć, ba! nawet suchego szamponu nie musiałam używać! 🙂 Dołączam do fanek kozieradki 🙂
A to Sanosan... u mnie właśnie jak dotąd jako jedyny się sprawdza, głowa w ogóle nie swędzi! Włosy są miękkie i błyszczące. A po equilibrze mnie swędziało. Co człowiek to inna głowa, ja Sanosan sobie na dłużej przygarnę 🙂
A ja mam pytanie, bo albo coś źle robię, albo BD fur mama jest do d*py w moim przypadku...
Kupiłam BD fur mama w Rossmannie (500ml, z fioletowa górą). Chciałam umyć tym głowę, ale w ogóle nie potrafię, bo jest rzadkie i strasznie ciężko nakłada mi się to na włosy. Pomijając, pierwsze mycie robię z BD, drugie moim szamponem Amla. Na to odżywka Alterry z granatem, maska biovax. Wcierka Saponics lub Joanna Rzepa, na włosy trochę odżywki farmony b/s (ta ze skrzypem), A+E na końcówki. Czyli wszystko tak jak do tej pory przez ostatnie 2 miesiące, dołożyłam tylko BD fur mama i Alterrę z granatem.
I gdzieś pojawił się problem. Włosy zawsze myłam co drugi, trzeci dzień. Teraz myję rano, a na drugi dzień koło południa już są przetłuszczone 😵
Ja po BD fur mama też miałam o dzień krócej włosy. U mnie pomogła tylko zmiana na zwykły BD i mogę myć co drugi dzień :-)
A u mnie wręcz przeciwnie. Myję włosy rzadziej a w dodatku dopiero teraz mi się kończy a zaczęłam w połowie września. 😀 Tylko nadal jestem załamana ilością moich włosów. Niedługo to ja łysa chyba będę. :/
Miszka, tylko, ze moja skora, ktora w ciazy oszalala, uwielbia sie z nivea soft- jest nawilzona nawet bardziej niz po ziai z maslem kakaowym. Jedyny produkt, ktory 'lubi' az tak.
Kurcze, to może ja kupiłam nie ten BD fur mama co trzeba? Co prawda jedyny w Rossmannie jaki był, ale czy to na pewno ten co trzeba?
To ten po prawej:
Flygirl, a jak stosujesz swój BD? Tak jak napisałam wcześniej, może ja coś źle robię?
Kajula, kupilas dobry. Moze zbyt mocno Ci nawilza, on ma pelno olejkow.
Ja jestem przerazona moim wypadaniem wlosow, nigdy mi tak jak teraz nie wypadaly, kitka jest 2 razy ciensza, wlosy sa oklapniete... Jak obejmuje kitke dwoma palcami to jest duzy luz, gdzie jeszcze w grudniu ledwo moglam je tak zlapac. Jak dojade do domu wstawie zdjecia porownawcze. Moze to " tylko" wiosenne przesilenie?
Przed:

Po:
Kajula, może Twoje włosy nie lubią jak za dużo na nie dajesz? Bo jak dobrze zrozumiałam to nakładasz najpierw alterrę, potem jeszcze biovax potem jeszcze odżywka b/s?
Nie wiem czy to naprawdę może być przyczyną, ale może spróbuj przy jednym myciu użyć mniej kosmetyków?
A jak Ci się tak przetłuszczają to też może być chyba coś z hormonami.
Wrr. Kallos Latte mnie uczula, Keratin się nie sprawdza... Chyba jestem jednak skazana na odżywki zgodne z CG.
Heval, hormony hormonami - odstawiłam anty dwa miesiące temu i organizm teraz wariuje. To wiem i rozumiem. Ale w momencie kiedy powoli zaczynało być lepiej kupiłam BD, użyłam tak jak zawsze i jest dupa 🙁 Bardzo mi zależało, żeby go używać, bo się dużo ostatnio naczytałam i stwierdziłam, że tego potrzebują moje włosy.
Co do odżywki d/s - mieszam na dłoni trochę alterry z biovaxem, a po spłukaniu daję odrobinę farmony radical b/s na końcówki (z 15cm długości). Próbowałam ostatnio dać tylko sam biovax, bez alterry i bez radicala, ale było to samo. Stąd wnioskuję, że to wina BD 😕
Florcik, moim zdaniem wygląda to bardzo źle. Robiłaś morfologię? Może jakaś anemia?
BD ten duzy do całego ciała jest w promocji za 7.99 :-)
Kajula, robiłam morfologie i poziom zelaza w grudniu, zelazo wynosilo 50.4 przy normie 50-170... Ale od tego czasu ciagle jestem na suplementach z zelazem, wiec powinno byc lepiej. Od niedoboru magnezu tez moga wypadac wlosy? Od niecalego miesiaca mam ciagle ochote na czekolade, ktorej normalnie nie lubie. Hmm, jak skoncze opakowanie tabletek z zelazem to pojde po skierowanie na morfologie i poziom zelaza. 🙁
Kajula a spróbuj użyć na jedno mycie tylko BD i Alterry. Ja BD na jedno mycie używam bardzo mało, ciężko tak powiedzieć ile dokładnie, na pewno minimalnie większą ilość na skalp niż na długość, bo na nią używam odżywki i chwilę trzymam. Albo może czas, żebyś umyła porządnie SLSem?
florcik, zrob badania koniecznie i przekonsultuj to z lekarzem. A moze odstawialas ostatnio tabletki anty?
[b]flygirl[/b], co ktores mycie myje wlosy SLSem. Musze w jakis wolny dzien umyc tylko bd i alterra, zobaczymy..
Kajula, mnie BDFM też bardzo szybko przetłuszczał włosy. Normalnie myję je codziennie, bo na 2 dzień są już nieświeże, ale tragedii nie ma, do ludzi da radę wyjść. Po myciu BDFM były mocno przetłuszczone następnego dnia. Widocznie Tobie też nie pasuje, trudno.
Flo a jak u Ciebie z jedzeniem? Dobrze się odżywiasz? Bo ja przeboje z wypadaniem miałam w szpitalu na samych parówkach.
Kajula, o właśnie, a może nie domywasz? Albo rzeczywiście po prostu nie pasuje.
Sama muszę wypróbować.
Dziś mam bad hair day, jakieś takie bez szału są dziś i jeszcze się nie ułożyły w ogóle 🙄
szalonakobyła, jestem wegetarianką, więc warzyw, owoców, pełnoziarnistego pieczywa, makaronów, soczewicy itd. u mnie nie brakuje, dzień zaczynam zazwyczaj od owsianki ze słonecznikiem, migdałami, pestkami dyni i owocami, jem co 3 godziny. Generalnie jem zdrowo, jeszcze dzisiaj przejdę się po magnez do apteki bo jestem prawie pewna tego niedoboru. Na początku myślałam, że wyolbrzymiam to wypadanie, ale jednak zdjęcia pokazują, że problem naprawdę jest. 🙁
Kajula, nie brałam tabletek anty. 😉
Florcik, no to koniecznie do lekarza. Naprawdę kiepsko to wygląda. Życzę powodzenia i dużo zdrowia:kwiatek:
Kajula, ja miałam ogromny problem z myciem bdfurmama, nawet
Pon Pon i
Cavaletti mi próbowały pomóc wklejając instrukcję mycia włosów ( :lol🙂, ale okazało się, że po prostu nie jest dla mnie. Później myłam facellą, którą byłam zachwycona, niestety szybko zaczęły mi po niej wypadać włosy garściami i w tym momencie myję włosy
takim produktem i jest wybornie 🙂
bo to jest tak, że nie ma jednego złotego produktu dla wszystkich
u mnie przy początkach z włosomaniactwem BD robiło szał, potem zaczęło mi robić cna glowie podczas mycia jakiś mix supła - z kopą siana i nawet nałozeniena to odżywki powodowało wyrywanie włosów
przerzuciłam sie na Facellę - i też najpierw szał, a potem zaczął mnie skalp swędzieć okrutnie...
Wrócilam do szamponów z SLS - niby to silny środek myjący ale na mnie działa o wiele lepiej niż betaina w w/w produktach 🙂
To niestety każdy musi sobie sam potestować i dopasować do siebie 🙂
Ja niezmiennie polecam firmę FARMONA 🙂