Wysłałam zgłoszenie na zawody przed Cavaliadą, mam nadzieję, że nie będzie siary 😁.
Vanilka, kopne podłoże wspomaga pracę zadu :P
Wspomaga też uszkadzanie ścięgien 😉
Oj no żartowałam przecież 🙂😉)
Przede wszystkim cieszymy się jako stajnia, że zawody były udane i że wszystkim uczestnikom się podobały. Udało się zawody przeprowadzić w miłej atmosferze od początku do końca.
Zaniepokojonych informujemy, że zgodnie z przepisami zapewniona była opieka medyczna, którą zgodnie z przepisami sprawuje lekarz z samochodem bądź sanitariusze z karetką. W przypadku ZR w Wieży był to lekarz.
Moi drodzy, sędzia główny zawodów nie rozpoczął by zawodów bez obecności lekarza.
W zawodach udział wzięło 36 koni w 3 konkursach szkoleniowych i 3 konkursach regionalnych. Bardzo licznie zaprezentowała się STAJNIA DRWAL - pozdrawiamy ;-)
UKS APIS PSZCZELA WOLA - serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy za pozytywne opinie odnośnie organizacji ;-)
SJ Łąki - Arleta pozdrowionka! oraz LKJ Lublin - również dziękujemy i pozdrawiamy ! większość koni bo chyba 19 z naszej skromnej SJ Wieża ;-)
Zawody miały być i były dobrą zabawą na dobry początek sezonu 2013. ;-) Udanych startów życzymy wszystkim zawodnikom!
SJ WIEŻA
Nie wątpimy, że były. Każdy ma jednak prawo do własnej opinii. Ja nie krytykuję wszystkiego (odniosłam się jedynie do obecności karetki, dla mnie nadal nie przekonująca jest obecność samego lekarza) i też ciesze się, że coś się wreszcie dzieje. Ale dobrze wiemy wszyscy jakie są realia. Tyle w tym temacie, pozdrawiam. :kwiatek:
Ponieważ organizatorzy zawodów w Dominowie poczuli się niepotrzebnie dotknięci poniższą wypowiedzią, która przewinęła się wcześniej w wątku:
Nie wiem jaka była wysokość opłat, ale po organizacji towarzyskich w ujeżdżeniu, wiem, że chcieć to móc - jeśli stajnia nie chce się "nachapać" na organizacji imprezy to naprawde wystarcza na wszystko - sędziów, nagrody i inne niezbędne rzeczy...
pragnę doprecyzować, że jest to stwierdzenie ogólne dotyczące wszystkich stajni (ogólnie) organizujących zawody sportowe - również, a może zwłaszca - bliskiego mi do niedawna Lubelskiego Klubu Jeździeckiego, który jak się okazało, na organizacji zawodów z okazji 50 lecia "ledwo wyszedł na 0"... tak tak, wiem, że to zabawne, skoro na organizacji zawodów T w ujeżdżeniu, z 8 końmi z zewnątrz można wyjść na czysto i jeszcze ufundować z wpisowego fajne nagrody...
Innymi słowy... organizatorzy - zapewniajcie nam dobre podłoże, dobrą atmosferę, sensowne sędziowanie i jakiekolwiek nagrody (z głową :P), a wszyscy chetnie powrócimy.
Co do wspomnianej obstawy medycznej. Jeżeli byłaby karetka a coś by się stało to teoretycznie oni muszą udzielić pomocy ale wzywają i tak karetkę z miasta. Jeżeli karetka z obstawy zawiezie poszkodowanego do najbliższego SORu ( a z Dominowa jest to MSWiA) to zawody są przerywane do momentu powrotu zespołu karetki. Tak więc mógł być lekarz ale z potrzebnym sprzętem medycznym (typowym przy urazach).
Paramedica wszystko fajnie pod warunkiem, że złamię sobie "niegroźnie" rękę albo zrobię coś co "może poczekać" na karetkę z miasta. W sytuacji, gdy dzieję się coś o wiele poważniejszego, bezpośrednio zagrażającego życiu już czekać bym nie chciała, nawet gdyby obok mnie stał lekarz i próbował mnie ratować..
Ja tylko tłumaczę, jak to wszystko wygląda. Zaopatrzenie złamanej ręki potrwa kilka albo kilkanaście minut łącznie z dostępem dożylnym, żeby podać lek p/bólowy więc karetka z miasta na sygnale dojedzie bez problemu. Aczkolwiek nie o to chodzi, żeby się gryźć między sobą. Pewnie do organizatorów już dotarły wszelkie za i przeciw i oby następnym razem było już wszystko w jak najlepszym porządku 😉
Paramedica o tym, że jak karetka "z zawodów" wiezie kogoś poszkodowanego to się wstrzymuje rozgrywanie zawodów, to wie chyba każdy kto kiedykolwiek startował... 🙂
Tak czy inaczej, również proponuję zakończyć temat wspomniane karetki lub jej braku, bo zdaje się, że są jeszcze jakieś ciekawsze tematy 🙂
Jeździ któś w stajni Fiordranczo , kojarzy ktoś ciemnogniadą klaczkę małopolską 6letnią 162 wzrostu , Hajati ?
Mam takie pytanko - zgłosiłam się na zawody regionalne przed Cavaliadą.Jeżeli nie wpłacę opłaty organizacyjnej na konto bankowe,to wykreślą mnie z listy?Chciałabym zapłacić za wszystko na miejscu.Proszę o odpowiedź. 😉
Ferna1991, zadzwoń i się dowiedz, ale raczej tak 😉 Ja chciałam zapłacić w siedzibie LZJ, przy okazji odbierania licencji, ale nie można było, trzeba na konto.
Ferna1991 Jeśli nie wpłacisz wpisowego do 18 lutego zostajesz automatycznie skreślona z listy startujących, startowe najpóźniej godzina przed startem w danym konkursie 😉
A jakie jest tam podłoże?
Z fejsa:
"Mam przyjemność poinformować,ze jeszcze przed pierwszym halowym turniejem Pucharu Zamoyskiego Rancho , podłoże w naszej hali ulegnie całkowitej wymianie. Piach zostanie zastąpiony innowacyjną mieszanką piasku kwarcowego z fizeliną, kaoliną oraz wieloma innymi składnikami gwarantującymi elastyczność, sprężystość i bezpieczeństwo podczas naszych zawodów. Podłoże wykona firma Cartrans, której produkty są wykorzystywane między innymi przez organizatorów imprez międzynarodowych takich jak Cavaliada lub CSI *** w Pradze czy Ostrawie.Serdecznie zapraszamy !"
Karino1998 z Wieży cały skład bd jechał 😉
Potrzebuję telefon do kogoś z SJ Krupiec, obojętnie do kogo, ma ktoś? Będę winna przysługę. :kwiatek: :kwiatek:
Czy ktoś z was ma konika-alergika? szczególnie zależy mi na kimś w obrębie Lublina 😉
czy w niedzielę (10marca) wraca ktoś z Cavaliady w Warszawie do Lublina po zakończeniu konkursów i ma wolne miejsce? 😉
Jak tam po Debry? Mnie nie było , bo śnieg i samochód nie dał rady ale jtr raczej będę . Jeśli ktoś by mógł cyknąć fotki w 80 Espanioli to byłabym baardzo wdzięczna :kwiatek:
Ja się do Debr wybieram na 22-24 marca 😉. Ktoś z forum będzie? 😉
breakawayy Ja , muszę poprawić dzisiejszą porażkę 😂 Tłumacze sobie że ktoś musi dostarczać widzom rozrywki , po tych wszystkich pięknych przejazdach 🤣
Karino1998 czyżby Wam nie poszło? Powiedz na jakim koniu startujesz, to postaram się zgadać, jak gdzieś Cię zobaczę 😉. Ewentualnie możemy wymienić się numerami i spotkać na spokojnie. Pisz na PW, jak masz ochotę :kwiatek: