Ciężko sprzedać, ciężko kupić- Wasze refleksje o handlowaniu końmi

Kujka, kiedy czytam ogłoszenie to brakuje mi takich samych informaji o jakich pisały dziewczyny: jakie poziom ujeżdżenia, jaki poziom / wysokość skoków. Może kilku słów o charakterze konia.

Szukam teraz do kupienia konia dla siebie, ale na ogłoszenie które zaproponowałaś nie zwróciłabym uwagi bo jest tam za mało informacji i kiedy widziałam je wcześniej sądziłam, że jakaś stajnia rekreacyjna wyprzedaje konia, który generalnie czasem skacze, jest dobrze ujeżdżony czyli nada się dla początkujących i będzie grzecznie chodził na ląży. By poprzeć twierdzenie, że jest do sportu fajnie byłoby zamieścić albo jakiś filmik z zawodów albo informacje o osiągnięciach.

wszystko prawda 🙂
A tu w ogłoszeniu i tytule rzuca się w oczy informacja nr 1, że koń jest wybitnie urodziwy (pomijam, że po fotkach patrząc-  nie jest :P). To robi wrażenie jakby to była główna, najważniejsza a może i jedyna zaleta tego konia, a tymczasem po zdjęciach ewidentnie widać że konik jest fajnie ujeżdżony i to należało by podkreślić w ogłoszeniu. Tak mi się wydaje.
hahaha, ale się uśmiałem... 😵 jakim cudem możesz ocenić po fotkach, że koń jest  fajne/dobrze ujeżdżony ?  jesteś jakimś znachorem  🤔
Myślę, że to widać w sylwetce konia, na zdjęciach pod siodłem.
kujka   new better life mode: on
20 lutego 2013 07:55
po 1 zdjeciu? bo po tym w skoku to chyba sie nie da ocenic poziomu ujezdzenia tego konia?
tereska, No właśnie nie bardzo.
Już pomijam fakt, że każdy widzi to co sam widzi, a niekoniecznie co jest faktycznie 😉 i fakt, że po zdjęciach w ogłoszeniu wstawionym przez Smarcika właściwie nic nie da się powiedzieć (no, tyle, że skakał; no i że był na zawodach/odznace), to ogólnie zdjęcia mogą mocno przekłamywać, bo zostały zrobione w dobrej fazie kłusa/galopu, dobrym sprzętem fotograficznym, w dobrym świetle, pod świetnie jeżdżącym człowiekiem (a kto wie czy nie przepuszczone przez photoshopa...) itd, itp 😉
Myślę, że to widać w sylwetce konia, na zdjęciach pod siodłem.

😵 😵 😵 gratuluję wiedzy na prawdę  😂 koń ma ładną sylwetkę więc jest dobrze ujeżdżony   🤔wirek:

Sankaritarina a ty skąd wiesz,że jeździec na zdjęciach jest świetnie jeżdżący ?  👍
korysindex4, A przeczytałeś ZE ZROZUMIENIEM co napisałam? Najwyraźniej nie, zatem polecam przeczytać post jeszcze raz.
aaa przepraszam, siedzę na tablecie i kijową mam czcionkę  👍    :kwiatek:
Podsumowując: po co wogóle wstawiać zdjęcia do ogłoszeń? Po co wogóle wystawiać ogłoszenia???
Ja po prostu nie mogę na ten re-voltowy tok rozumowania... :/
Ale przecież z drugiej strony , funkcjonuje sobie parę osób ogłaszających się w stylu :
"Sprzedam rózne konie do wyboru do koloru wszystkie zarąbiaszcze więcej info na tel nie odpowiadam na maile (pocałuj mnie w nos)"

Moze to jest jakś metoda  🤔wirek:
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
22 lutego 2013 13:14
O rany, ale się raban zrobił z tego wszystkiego, mogłam nie pytać tu o zdanie bo tylko dostałam antyreklamę dla ewentualnego kupca  🙄

Dziękuję dziewczynom wypowiadającym się na początku za rady  :kwiatek: Ale dalszy ciąg tej dyskusji to jakaś porażka, np stwierdzenie esef, że koń nie jest ładny. Gust jest jak d, dla jednych jest dla innych nie  🙄

edit: ja nie jestem żadnym handlarzem itp, po prostu muszę rozstać się z moim przyjacielem i stąd moja prośba o rady.
koń jest ładny, każdy koń jest ładny na swój sposób, ale jak ktoś może ocenić poziom ujeżdżenia ze zdjęć ?  🤔wirek:

też  niedawno rozstałem się z dwoma  moimi przyjaciółmi. Jednego usypiałem, drugiego sprzedałem.

W Twoim ogłoszeniu nie ma nic, co by np. moją osobę przyciągnęło do tego konia- za mało, prawie w ogóle konkretów. Jeśli chcesz to mogę Ci napisać ogłoszenie 🙂  tylko muszę wiedzieć jaki to jest koń, co potrafi, jakieś ewentualne wady, szczepienie, odrobaczania, jak z transportem, jak się dogaduje w stadzie. Konkrety sa potrzebne, a kupiec się znajdzie
22 lutego 2013 14:14
korysindex4 już piszę PW, bardzo dziękuję za pomoc  :kwiatek:
korysindex4, napiszesz ty, czy twoja dziewczyna ajlona szalodzialona?  bo jesli ona, to raczej bym nie polecala 😉
już Ci pisałem, że ona NIE JEST MOJĄ DZIEWCZYNĄ!!! 😤 znamy się, ale nie nic poza tym . uwierz  🙇
O rany, ale się raban zrobił z tego wszystkiego, mogłam nie pytać tu o zdanie bo tylko dostałam antyreklamę dla ewentualnego kupca  🙄

Dziękuję dziewczynom wypowiadającym się na początku za rady  :kwiatek: Ale dalszy ciąg tej dyskusji to jakaś porażka, np stwierdzenie esef, że koń nie jest ładny. Gust jest jak d, dla jednych jest dla innych nie  🙄

edit: ja nie jestem żadnym handlarzem itp, po prostu muszę rozstać się z moim przyjacielem i stąd moja prośba o rady.

ach, ach - nie napisałam że nie jest ładny tylko że nie jest "wybitnie urodziwy" i z tym to się chyba nie sposób nie zgodzić. A już na pewno nie uwierzę, że wygląd to jego jedyna zaleta, którą można podkreślić w ogłoszeniu.
masz rację, po kijowym zdjęciu z boku  😵 na prawdę masz podstawy,żeby sądzić, iż ten koń nie jest urodziwy...
22 lutego 2013 14:35
esef dla mnie jest najurodziwszy na świecie i nie zamierzam pisać "sprzedam brzydkiego konia" bo akurat Tobie się nie podoba  😉 Dla mnie np araby są obrzydliwe, chociaż dla dużej liczby osób uchodzą za wzór piękna. Ja po prostu lubię urodę małopolaków  😉 Tak czy inaczej mam nadzieję, że potencjalny nabywca najpierw zechce przyjechać, zobaczyć, pojeździć a potem będzie wyrokował czy koń jest dla niego dobry czy nie  😉
hej, moje ogłoszenie nadal wisi, ale postanowiłam zmodyfikować i dopisałam parę szczegółów. Będę wdzięczna za ocenę :kwiatek:

treść:
"Na sprzedaż 4,5 letnia klacz.
Mix klaczy małopolskiej i ślązaka nowego typu.
Poprawnie zbudowana, bardzo "dziewczęca".
Zajeżdżona w wieku 3,5 lat. Zdrowa, dobrze przyswaja paszę, bosa (piękny ruch od piętki).
Klacz jest regularnie werkowana, odrobaczana, ma komplet szczepień. Nauczona wchodzenia do przyczepy.
Z charakteru ciekawska, przede wszystkim grzeczna, ale jeśli chodzi o jazdę, dla doświadczonego jeźdźca, który ją poprowadzi. Ma swój pomysł na jazdę, ale szybko akceptuje nowe warunki. W stosunku do reszty koni bardzo ugodowa, lubi inne zwierzaki.
Elastyczny ruch, nosi miękko. Z ziemi nauczona ustępowania przodem, zadem, bokiem, cofania, zwrotów. W siodle na razie mamy opanowane ustępowanie zadem, cofanie, ćwiczymy z resztą chodów bocznych. Przejścia w miarę płynne.
Obecnie z braku mojego czasu chodzi ok. 2 razy w tyg.
Tylko w dobre ręce! Jeśli znajdzie się dobry jeździec cena do sporej negocjacji.
Do zobaczenia pod Wągrowcem (Wklp.)"

Niestety od 2 tyg konia ma zupełną przerwę (tylko lonże 3x w tyg.), bo ja jestem zawalona w pracy i nie mam nawet czasu dojechać, nie wiem czy to też dopisać...
Wywalić tą "dziewczęcą", czy może być?  😎

Link (zdjęcia):
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/4967
22 lutego 2013 14:59
Thymos, zdjecie w czapce - nie wiem po co.
zadnej wzmianki o wescie w ogloszeniu?

niestety jakos wasz obrazek z wielu filmikow i Twoich postow na forum rozmija mi sie z wizja konia z ogloszenia.
nie mogę ze słowa "mix"  🏇

napisałbym,że dobrze wykorzystuje paszę, regularnie szczepiona i odrobaczana. Dla osoby jeżdżącej, wspomniałbym jeszcze o padokowaniu. Dziewczęcą bym wyrzucił lub zastąpił słowem żeńska 🙂 Tylko w dobre ręce, cena do negocjacji.

Edit: alez ona jest śliczna  😍
Bo ja nie jeżdżę west😉
Zapomniałam - faktycznie, codziennie padokowana.
22 lutego 2013 15:06
Thymos, a Twoj trener nie jezdzil na niej w siodle west i w stylu west? Czy to nie Ty mialas pomysl, zeby w klasyczym rzedzie jezdzic westowo, bo stoisz w westowej stajni i uwazasz ze ten styl jest lepszy?
Widac juz tak stara jestem, ze mi sie roi.
Fajne ogłoszenie i fajna kobyłka, życzę znalezienia równie fajnego kupca!!
A swoją drogą, z perspektytwy potencjalnego kupca - wolicie jak jest nie podana cena, albo 10-20 tys, albo "do negocjacji"? Czy też konkretnie, np.  "12500 do negocjacji".
Mi się wydaje że konkretnie jest lepiej. Bo 10-20 tys to może być zarówno 11 jak i 19 tys, a jednak ludzie chyba patrzą na cenę - mają budżet i konia w jakims przedziale cenowym szukają. Ja np. omijałam takie ogłoszenia gdzie nie było wcale ceny - szkoda mojego czasu na dzwonienie i pytanie jak się ma okazać że to nie moje widełki cenowe.
22 lutego 2013 15:43
esef, oczywiscie ze lepiej konkretniej. ale jak ktos ma napisac, ze cena do negocjacji, to juz wole te widelki.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
22 lutego 2013 15:50
albo cena albo widełki. Bezcenny jest dla mnie nie do zaakceptowania
jeszcze widełki 5-7 tys są w miarę  ok, ale 10-20 tys są bez sensu.
To w końcu za ile, za 10 czy 20? 10 tysięcy to spora różnica.
Jak juz sprzedający wspomina o 10 tysiącach , to po co wspomina o 20 ? To ile chce za tego konia ? Mysli o cenie minimalnej 10 tys, ale jak kupiec przyjedzie Beemką, to zaproponuje 18.600 ? 

Ja najbardziej lubię jak jest podana cena konkretnie lub bardzo mały przedział cenowy z dopiskiem do negocjacji.

Ja najbardziej lubię jak jest podana cena konkretnie lub bardzo mały przedział cenowy z dopiskiem do negocjacji.

podpisuję się 4 kończynami  😉

edit. źle cytowałem. sorki.
hej, moje ogłoszenie nadal wisi, ale postanowiłam zmodyfikować i dopisałam parę szczegółów. Będę wdzięczna za ocenę :kwiatek:

treść:
"Na sprzedaż 4,5 letnia klacz.
Mix klaczy małopolskiej i ślązaka nowego typu.
Poprawnie zbudowana, bardzo "dziewczęca".
Zajeżdżona w wieku 3,5 lat. Zdrowa, dobrze przyswaja paszę, bosa (piękny ruch od piętki).
Klacz jest regularnie werkowana, odrobaczana, ma komplet szczepień. Nauczona wchodzenia do przyczepy.
Z charakteru ciekawska, przede wszystkim grzeczna, ale jeśli chodzi o jazdę, dla doświadczonego jeźdźca, który ją poprowadzi. Ma swój pomysł na jazdę, ale szybko akceptuje nowe warunki. W stosunku do reszty koni bardzo ugodowa, lubi inne zwierzaki.
Elastyczny ruch, nosi miękko. Z ziemi nauczona ustępowania przodem, zadem, bokiem, cofania, zwrotów. W siodle na razie mamy opanowane ustępowanie zadem, cofanie, ćwiczymy z resztą chodów bocznych. Przejścia w miarę płynne.
Obecnie z braku mojego czasu chodzi ok. 2 razy w tyg.
Tylko w dobre ręce! Jeśli znajdzie się dobry jeździec cena do sporej negocjacji.
Do zobaczenia pod Wągrowcem (Wklp.)"

Wyrzuciłabym dziewczęca i napisała zeńska, bo takie określenie funkcjonuje z powodzeniem. Mix bym wyrzuciła, zamiast tego dopisałabym zdanie o pochdozeniu. Pochodzi po ojcu takim i takim, który ma takie i takie osiągnięcia (jeśli ma) od klaczy takiej i takiej i tu ew. też dwa zdania charakterystyki.
Cena do negocjacji, bez tego "jeśli". Klacz obecnie roztrenowana, ze względu na brak czasu/warunki pogodowe itp.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się