Nie mam za bardzo kogo..;/ A u mnie w tel kamera nie działa.. I co myślicie o wędzidle oliwkowym..?
Konikowa_18, w srodowisku jezdzieckim panuje jakis dziwny mit, ze oliwka (do tego gruba) jest wedzidlem najdelikatniejszym, co niestety nie do konca jest prawda - poniewaz kolko nie moze sie obracac, jak w zwyklym wedzidle, tworzy sie taka jakby dzwignia, co sprawia, ze wedzidlo ma nieco silniejsze dzialanie. Z gruboscia wedzidla tez nie mozna zbytnio folgowac - jezeli masz konia o malenkim pysku, trzeba by bylo kombinowac z czyms cienkim, gdyz wedzidlo grube sprawiloby, ze kon nie moze domknac pyska, nie ma wystarczajaco duzo miejsca na jezyk i ogolnie jest niewygodne, co sprawiloby duze problemy z jakimkowlek kontaktem
tak to jest ruchome , coś jak koralikowe
a więc na jednym z wędzideł pisze* coś w tylu multra germany i jest znaczek
To drugie z grawerem to HS Sprenger.
*jest napisane 😉
o dzięki super 😀 bo nie wiem w ogóle w jakich cenach chodzą i wolałabym się dowiedzieć 🙂, więc jeszcze za pomoc dziękuję.😀
No to jakie mam wędzidło kupić..?
jak najgrubsza oliwke 13,5.
Konikowa_18, nie sluchaj Nienawidzera 😀iabeł: To jest bardzo trudne pytanie, jedyna osoba, ktora ci moze na nie powiedziec jest... twoj wlasny kon. 😉 Przeczytaj tego dlugiego posta, co niedawno napisalam jeszcze raz i w stajni sprawdz, czy u twojego konia nie wystepuje choc jeden z podanych przeze mnie punktow. Konie bardzo, bardzo, nawet niezwykle bardzo rzadko machaja glowa bez przyczyny, dobrze by bylo ja znalezc. Mysle, ze samo wedzidlo duzo nie pomoze.
Generalnie, to kazda stajnia moim zdaniem powinna miec mini-magazyn z wedzidlami, zeby mozna bylo dobrac do konia najlepszy rozmiar, szerokosc, ksztalt. To tak, jak z kupnem butow - owszem, mozna chodzic w tanich butach z Chin, ale zawsze a to palec uwiera, a to pieta jest obtarta. O ile wygodniej przejsc sie w milych butach szytych na miare 😍
bobra tez nie sluchaj! gruba oliwka 13,5 jest dobra na wszystko! 🏇
Katija jak mam zajady to tez powinnam sobie kupic oliwke co? 😎
faith, oczywiscie, ze tak! 13,5 koniecznie!
Czemu jej katija mam nie słuchać..? Ja mam do w przy domowej stajni u mojego dziadka, a z uzębieniem jest ok..🙂 I tu chodzi o wędzidło..:p
Konikowa_18, nie przemuj sie nami, my sobie jaja robimy z siebie nawzajem
katija, ja ci specjalnie Sanktuarium Grubej Oliwki 13,5 cm zbuduje 🏇 Ja tu sie produkuje, a ty wyskakujesz z poczuciem humoru 😀iabeł:
Konikowa_18, mierz wszystko co masz w stajni i co mają Twoi znajomi < może poza pelamami 😉>, sama zobaczysz co jest fajne 🙂 dużo wędzideł na volcie można kupić dość tanio nawet na testy- jakiś plastik, czy zwykłe puste, albo cienkie.
No własnie z volty chcem kupic oliwke..;P A,ty jakie proponujesz..?
Konikowa_18, chcę a nie chcem.
Ja Ci napisałam- mierz różne i zobacz co Ci koń pokaże.
katija, ja ci specjalnie Sanktuarium Grubej Oliwki 13,5 cm zbuduje 🏇
poprosze! daj znac gdzie i kiedy, bede tam glownym kaplanem!
[quote author=Konikowa_18 link=topic=1598.msg1696177#msg1696177 date=1361483216]
No własnie z volty chcem kupic oliwke..;P A,ty jakie proponujesz..?
[/quote]
kupuj oliwke, nie zastanawiaj sie. to sama lagodnosc. kon na pewno nie bedzie rzucal glowa.
Właśnie chcem kupić, i jednak się zdecyduje na oliwke..🙂 A pisze tak, jak mi się podoba..:P
dafdaleruhwebfahvgdsa bslbfdsabv hfhhbgf weubhkhfk gkahnv
Konikowa_18, wlasnie napisalam ci pewna rade, ale nie mozesz jej odczytac, bo napisalam tak, jak mi sie podoba
Ludzie staraja sie ci pomoc, a ty pokazujesz brak szacunku licha ortografia
ikarina , świetna rada, na pewno wszyscy na tym skorzystamy 👍 😁
dafdaleruhwebfahvgdsa bslbfdsabv hfhhbgf weubhkhfk gkahnv
ja uważam, że nie ma racji.
Jak dla mnie powinna zastosować igiichg zamiast hfhhbgf. To dużo daje
Zamrucz, bylas blisko, chodzilo mi bardziej o hdvacfhgfhbial 😉
Widział ktoś może w jakims sklepie wędzidło tego typu, ale raz łamane ??
ikarina ale to z Twojego linku jest 2x łamane i nie ma przelotek. 😉
Klami może Sprenger? Takie łączenie wędzidła z kółkami + przelotki widziałam tylko u Sprengera i Stubbena (to z Twojego zdjęcia to Stubben o ile się nie mylę).
ashtray, to jest Sprenger i jest to to samo wedzidlo - ma przelotki 😉
ikarina, ale chodzi o raz łamane własnie. Mam obecnie pożyczone i chciałam kupić żeby miec swoje, ale nigdzie takiego nie widzę. Podwójnie łamane robi na pewno Sprenger i Stubben, Stubbena moge mieć nawet i jutro, bo wiszą w sklepie w Sopocie.
ashtray, no własnie Stubben ma tylko podwójnie łamane. Obstawiałam Sprengera, ale też nigdzie nie widzę.
ikarina, brakuje mu tych przelotek. Widzę, że asthray podlinkowała mi takie o jakie chodzi. Znaczy się istnieje nadal.
ashtray, oooo !!! Dziekuję ! Znaczy się, że istnieje, jest w ofercie. Czyli może uda mi się je dostać w Niemczech, bo na to, że ktoś mi do Polski sprowadzi wczesniej niz za rok to nie liczę.