jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia
Siwa jest spięta zawsze wtedy kiedy ma galopować. Nie wiem co kto robił z nią kiedyś ale nie było to nic dobrego. Pierwszy galop ma jak parowóz i dopiero po pierwszym galopie można zacząć z nią pracować... Zęby robione pół roku temu i wtedy też były oglądane plecy. Miały się lepiej jak na początku, ale nie było super i już raczej nie będzie... Na początku naszej współpracy wgl. chodziła jak lama z głową pionowo. Za tydzień kolejna wizyta weta mam nadzieje że powie coś więcej 🙂 , niestety nie mam jak w obecnej chwili wezwać innego - specjalisty. Nie wiem kurcze... Kombinować jeszcze z wędzidłami? Czy zostać na razie na wielokrążku na 2 wodzach ale bez łańcuszka?
Ojojoj po twoim opisie widać, ze kon gdzieś tam odczuwa bol. Mogą to być plecy, mogą to być zęby, może to być glowa, a może to być siniak w jakimś głupim miejscu. Definitywnie kon próbuje ci pokazać swoim zachowaniem, ze gdzieś tam odczuwa dyskomfort 🙁 A dentysta, jak robił zęby, to zaglądał, czy w pysku nie ma żadnej gulki?
Hmmm, myślę, ze zmiana wędzidła wiele by nie pomogła. Pomysł na chłopski rozum - czy jakby ktoś cię dzgal w plecy, sprawiał bol, to mialabys ochotę w tym samym czasie ssać cukierka? Raczej skoncentrowalabys się na bólu i starała się go uniknąć. Dobrze, ze wet wkrótce przyjeżdża, może on miałby namiary na kogoś, kto spojrzałby profesjonalnym okiem?
W sumie to ja podejrzewam bardziej plecy. Z zębami wszystko w porządku, z tym że koń miał w wieku 11 lat pierwszy raz w życiu robione zęby(zdaniem dentysty). Z tym że ona wyznaje zasadę że w zęby to ja jej mogę tylko zajrzeć. Także były z ty duże problemy, ale dentysta nie znalazł niczego niepokojącego. Obecnie koń daje się normalnie czyścić w miejscu siodła. Specjalistę będę mogła wołać dopiero w pod koniec maja... Zobaczę co powie wet w piątek. Dziękuje za odzew - jednak zostanę przy wielokrążku jak było do tej pory.
Ja uważam, że spina się od zbyt mocnej ręki/zbyt mocnego wędzidła. Proponuję przejść na zwykłe wędzidło, na próbę.
Zamrucz Zbyt mocnego wędzidła? Jasne... Pisałam już jakich wędzideł używałam... Na zwykłym wędzidle jeżdżę po zamkniętym, ale że mój plac ogranicza się do rozmiarów 15/30 to raczej nie mam tam za dobrych warunków do popisu... Na otwartym zagryza wędzidło i rura z brykami.
Ps. na zdjęciu z awatara koń ma zwykłe wędzidło
skoro zagryza i rura z brykami, to raczej nie wędzidło i nie siodło jest problemem, tylko braki w wyszkoleniu.
Z Ceną jest tak samo, jak ma odpuszczane to bryka i szaleje, dyscyplina i koń nie do poznania.
Zamrucz, no wlasnie brykanie to niekoniecznie braki w szkoleniu. Tak mocno sie uczepilam kameleonika, gdyz sama mam podobny problem - moj kon do zle szkolonych nie nalezy, a jednak problemy z kontaktem i okazjonalne pobrykiwania byly - pozniej sie okazalo, kon mial okropna przeszlosc i probowal mi "zakomunikowac", ze czuje bol.
Zamrucz nie znasz siwej, nie wiesz jaka jest. I to nie jest taki koń jak Cena, tylko koń po przejściach. Mam informacje, że była bita. To mogą nawet nie być problemy z kręgosłupem tylko z jej psychiką. O dziwo po pierwszym galopie jest dużo lepiej. W piątek popytam weta itd., zapytam o specjalistów od kręgosłupa. Będę szukać. A Cenoza jakoś super wyszkolona też nie jest.
ikarina dziękuję za rady, na pewno z nich skorzystam 😉
Czy ktoś z was uzywał wędzideł firmy TRUST? .
I jak zadowolona jestes? Widzisz róznice w porównaniu do poprzedniego wędzidła. Koń chętnie żuje?
W zasadzie wszystko na tak, jak dotąd mam pożyczone ale szał jest wielki i z czasem będzie plan na własne, są duże szanse że na nim zostanę. Ale też kształt jest specyficzny a nie standard.
Te wędzidła są puste czy pełne? 👀
Dzięki Burza. :kwiatek:
Zastanawiam sie własnie nad wymianą na wiosnę-late z naszego podwójnie łamanego Sprengera na podobne wędzidło TRUST. Tylko ciężko mi było znaleźć jakiekolwiek opinie na ich temat użytkowników.
ashtray, pełne ale mają tyle modeli, że nie ręczę.
http://www.trust-equestrian.com/Pages/en-GB/over-TRUST/TRUST-catalogueasds, żeby zweryfikować musiałabym dorwać jakiś TRUSTowy standard, a nie mam jak 😉 u mnie to kwestia kształtu, a nie 'smaku' wędzidła.
Proste niełamane wygięte w port.
A Cenoza jakoś super wyszkolona też nie jest.
Nie jest, ale ja zamiast kupować 20 czaprak wydaję pieniążki na konsultacje z trenerem ;>
No i nie ustawiam przeszkód po kole i nie każę ich skakać z jeźdźcem na lonży. Zobacz na zdjęcia ze skoków luzem i pod jeźdźcem jak kobyła się składa, boi się kontaktu, musiałyście jej krzywdę zrobić ucząc się na niej skakać. Z resztą przecież "zdziczała" Ci przez Kalsk 😀
Daleko nie szukać winnych, wina jest moja i p. Pasiecznika, od co!
Szukaj dalej pomocy z koniem przez internet, a jak ktoś wyraża swoją opinię- szuka przyczyny, obrażaj się i napadaj. To że widziałam konia, działa tylko na mój plus i pozwala mi lepiej ocenić sytuację, Ty natomiast proszą o poradę przez internet, powinnaś zdawać sobie sprawę, że ktoś z otoczenia też może to przeczytać.
Następnym razem proponuję dać klauzulę "Nie chcę pomocy od osób z woj. lubuskiego, które widziały konia/mnie na koniu i są w stanie ocenić umiejętności po czymś więcej niż zdjęcie o wymiarach 3/5 cm"
I nie unoś się i nie atakuj, tylko pogódź się z brakami i konsultuj.
Mnie brakuje bardzo wiele, ale nie zadaję pytań na forum.
AMEN
Hej mam do Was pytanie..? Mam konia, który podczas jazdy starsznie macha głową i nie reaguje za bardzo na wędzidło które mam.Mam gumowe, czy możecie mi poradzić jakie mam kupić wędzidło..? Pozdrawiam.>🙂
Zamrucz jeżdżę z trenerem przynajmniej 3 razy w miesiącu(od początku czerwca trener będzie przyjeżdżał 2x w tygodniu). Na więcej mnie nie stać i tyle. A kto do mnie dojeżdża to nie twoja sprawa. Tak samo nie twoją sprawą jest ile mam czapraków... Nawet nie wiesz ile z nich to prezenty które dostałam od kuzyna/przyjaciółki, a co najlepsze większość zrobiłam sama z materiałów które miałam w domu. O Kalsku nigdy nie mówiłam złych rzeczy. Jeżeli doszły Cię takie słuchy to oznacza że to plotki, których w Kalsku jest tyle że.. Jak dla mnie to grubo przesadzasz i robisz ze mnie nie wiadomo jaką chamską babę. Nie życzę sobie tego. Myślę że na forum zawsze można zadać pytanie, bo może ktoś miał taki sam problem i jakoś pomorze. Nie mam nic do osób z lubuskiego - można tu znaleźć wielu kompetentnych i uczciwych osób.
Przepraszam za 🚫 ale chciałam się wytłumaczyć żeby nie było, że jestem zła i niedobra, jak to niektórzy uważają.
Za twoją wypowiedź oczywiście też dziękuję :kwiatek: . Może spróbuję jak się dowie co jest przyczyną takiego a nie innego zachowania siwej.
Ja chyba zaczne prosic wszystkie osoby proszace o rade w tym watku o filmik. No na prawde na forum, na podstawie jednego, krotkiego postu nie da sie jednoznacznie odpowiedziec, jakie wedzidlo powinien kon miec. Czasami konie "preferuja" konkretny ksztalt, badz stop metalu, ale w takim przypadku, gdzie kon jest traktowany i jezdzony dobrze jest to takie wybieranie wisienki na czubku tortu.
Wiele jest tu jednak wpisow, ze "kon jest niedobry", ze "kon macha glowa/ucieka/jest agresywny. W takich "ekstremalnych przypadkach to, ze nie reaguje na wedzidlo/napiera/macha glowa/lata z glowa w gorze/bryka/przyspiesza/itp. moze miec na prawde milion powodow:
- zle dobrane wedzidlo (nie tylko rodzaj, ale dlugosc, grubosc, material, ksztalt)
- bol pyska spowodowany: zlym stanem uzebienia, zmianami/stanami zapalnymi dziasel, uszkodzeniem, badz nierownosciami w pysku, nierownosciami zuchwy, zbyt duzy jezyk, SZTYWNA, SILNA REKA, SZARPANIE ZA WEDZIDLO W CZASIE JAZDY)
- bol reszty ciala: zla, nierownomierna budowa ciala, krzywe nogi/miednica/lopatka/itp., siniaki, rany, zgrubienia, drazliwosc skory, zle zalozony czaprak, "szczypiacy" popreg, ZLE DOBRANE I ZALOZONE SIODLO, ZLY DOSIAD JEZDZCA (bardzo czeste siedzenie na tylnim leku, brak lekkosci dosiadu, zla rownowaga)
- ZLE DOBRANY TRENING: zakladanie wypinaczy/gum/czarnej/"pomocy DIY"/itp., gdy kon niegotowy, wymaganie od konia noszenia glowy w dole, gdy fizycznie i psychicznie nie jest gotowy, przeganaszowywanie, wymaganie zbyt trudnych elementow, zle dobrana rozgrzewka itp, itd
- Problemy z charakterem: konie bite, jezdzone zbyt ostro, oczekujace od jezdzca bolu, baaaardzo malenki procent koni, ktore sa zlosliwe bez przyczyny.
Nie pisze tego do konkretnej osoby, prosze nie brac tego bardzo osobiscie, ale obserwujac watek i "real" to sa glowne powody problemow z pyskiem konia. Zmiana na ostrzejsze/gume/oliwke/plastik duzo nie pomoze. Najpierw trzeba sprawdzic, co jest nie tak z koniem, jako caloksztalt, a dopiero potem pomyslec, czy aby to wedzidlo moze rozwiazac problem 😉
Uff, sorki, za dlugo to we mnie siedzialo 😉
Konikowa_18, pokaz filmik z jazdy! 😉
Niestety nie mam żadnego filmiku..;/ Kon jest u mnie dopiero od dwóch tyg, niektórzy doradzali mi wędzidło oliwkowe.. Ja mam do niego lekką ręke, i nie chce przyjmować wędzidła..
Powiedzcie mi dziewczyny co to są za kiełzna.
Przywiezione z Niemiec. i czemu one służą.
A i pytanie odnośnie pelhamu. może orientujecie się jakiego producenta może być,bo nie mogę rozczytać.
1. Wędzidło z łopatką, ta łopatka leży na języku i nie pozwala koniowi języka przekładać góra-dół i pobudza ślinienie - w końcu kawał metalu na jęzorku😀
2. Wędzidło podwójnie łamane z łącznikiem?
3. Pelham
ikarina, uciekło ci jeszcze: złe ułożenie wędzidła w pysku, za długie/za krótkie paski policzkowe i źle dobrany/dopasowany nachrapnik.
Konikowa_18, kamera jest niemal w każdym telefonie, to zupełnie wystarczy, poproś kogokolwiek - i już.
nasicc, pierwsze z łyżką, teoretycznie przeciw przekładaniu języka, drugie wygląda na jakąś wersję "magica", pelham wygląda na trust albo podobnej firmy, tylko kolor metalu już zmieniony.
halo, dzieki, zapomnialam jeszcze o oglowiu. Dodalabym jeszcze zle, nierownomierne zalozenie, niechlujnie ulozona grzywa pod oglowiem (dobrze konia w tym miejscu ogolic, badz obciac) oraz wrazliwosc potylicy, ktora jest bardzo, bardzo wazna
Racja, w tym - dość często dużo za krótki naczółek (a konie szlag trafia od wpijania się krawędzi skóry w uszy).
Ok dzięki wielkie 😀 zastanawiałam się właśnie nad tym z łyżką,ale teraz wiadomo przynajmniej 😀
nasicc, a to w srodku nie jest wielolamane? bo gumki zaslaniaja.
tak to jest ruchome , coś jak koralikowe
a więc na jednym z wędzideł pisze coś w tylu multra germany i jest znaczek