Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
16 lutego 2013 17:48
Justusowi przyznali licencję? Bo widze ofertę stanówki 🙂
galopada_   małoPolskie ;)
16 lutego 2013 17:49
tak  😉 nie było innej możliwości  😉 kilka naszych klaczy też pokryje, więc w przyszłym roku będziemy mieć małe cukiereczki  😍
Polecam ogiera Konkret II, znajduje się w sezonie 2013 w Pyszczynie pod Bydgoszczą  😉
Bardzo podoba mi się Konkret II, ale czy on daje dobre potomstwo? Zna ktoś? Jaki ruch mają po nim konie i exterier? 😉
marrisa
Ogłoszenia umieszczamy w innym dziale.
ok 😉 już poprawione 🙂

koniareczka22 po Konkrecie II jak na razie w Polsce jest niewiele potomstwa, na tym forum wiem ze ktoś ma po nim ogierka, kasztana, na zdjęciach bardzo poprawny. Sam Konkret bardzo dobrze się rusza, w tym roku powinno się po nim urodzić kilka źrebiąt. Zanim został sprowadzony do PL krył w kilku niemieckich związkach więc podejrzewam że byle czego by nie wykorzystali w hodowli  😀
ale konkret ......
po cholerę polecasz ogiera o którym nie jesteś w stanie nic zupełnie nic napisać
to na jakiej podstawie go tak reklamujesz
wniosek z tego ze żaden cud z niego
cuda rzadko się zdarzają  😀
'reklamuję', ponieważ jest to koń sprawdzony w sporcie, poprawny i z dobrym ruchem. Mimo, że nie został szeroko użyty w hodowli i nie można wyciągnąć żadnych miarodajnych wniosków na temat potomstwa uważam, że jest to koń godny rozważenia.
Dziękuje za wyjaśnienie.
Jednak takie refleksje mnie nachodzą ze to stary koń i potomstwa raczej po nim nigdzie nie widać a o jakości ogiera świadczy właśnie to co po sobie zostawił.
Sory za moje uniesienie 😉 ale zwyczajnie wkurzają mnie takie wypowiedzi typu polecam a potem ...nic
. Mało ma potomstwa ,więc trzeba czekać, co da, podobno pierwsze źrebaki już tuz ,tuż.
koń jest o tyle ciekawy, że jego ojciec ,był porównywany do Landgrafa, i nawet sami Niemcy o nim mówili, że to Landgraf Niemiec wschodnich, był uznany w landach zachodnich, ...do tego Konkreta matka jest po xx, co w hodowli koni sportowych ,zawsze jest mile widziane. Poczekajmy, za nim zaczniemy osądzać  😉
nic się nie stało, też mogłam pomyśleć i bardziej treściwie pisać 😉
ni ma źrebaków dużo, bo był w sporcie do 2011, a to trochę utrudnia rolę reproduktora. W tym sezonie z tego co wiem jest nim spore zainteresowanie więc będzie można go niedługo oceniać też na podstawie potomstwa 🙂 pozdrawiam  :kwiatek:
Kto wybiera się w sobote na Wolice ? 🙂
A ja ponowie pytanie - jakiego ogiera możecie polecić:
Z dobrą głową i szyją; dobrym, elastycznym ruchem; skaczącego (super gdyby do tego wszystkiego był jezdny) no i na dobrym spodzie? 👀 :kwiatek:
ancyk  koń marzenie  hehe

ja ostatnio rozpatruję Huzara z Walewic  http://www.walewice.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=54
Ogier 72  HUZAR xo
Umaszczenie:kary
Urodzony: 2004
Wymiary: 168-191-21,5
Ojciec: Jalienny xo
Matka:Huanita xo po Toledo xx
Wyhodowany: Stadnina Koni Walewice
Własność: Stadnina Koni Walewice
podobno niezłe konie sie po nim rodzą, uzyskałam nawet opinię od Hodowcy ze  moze przescignąć Frazesa

moze ktoś z was widział te potomstwo, ma jakies "lepsze" wieści niz od samego hodowcy?  byłabym wdzięczna za  info jakieś konkretniejsze
Mnie się Huzar dużo bardziej podoba niż Frazes, tylko mnie niepokoi jego gorący charakter. Rusza się bdb i skacze technicznie znacznie lepiej od siwego. Rodzina żeńska też na +
Sporo zdjęć potomstwa jest tutaj.
sei   . let's grow old together & die at the same time .
19 lutego 2013 16:49
uważam, że frazes nie jest zły (raczej bardzo dobry, niedoceniony z resztą w naszej hodowli), ale jakiegoś super potomstwa to się nie dochował póki co, więc huzar nie ma za bardzo czego 'gonić'...
rzeczowe informacje masz na forum małopolskim 😉
Czy ja na prawdę aż tak dużo wymagam? Już druga osoba mi to mówi 😎

Mam kobyłę dosyć poprawną z fajnym ruchem i niesamowitą siłą w skoku - niestety nie jest ona jakoś super techniczna.
Jedyne na czym mi zależy to uzyskanie fajnego konia, który ruchowo nie będzie gorszy od matki a w skoku wykaże lepszą technikę. Dlatego szukam ogiera nie dość, że skaczącego to jeszcze dobrze ruszającego się. Dodatkowo, zależy mi na dobrej szyi, ponieważ klaczy trochę jej brakuje... Dobry spód to u mnie obsesja 😁 a jezdność to dodatkowy atut.

Nie wierzę, że ogier spełniający "tylko" albo "aż" te wymagania to koń ideał, który nie istnieje 😀
Gorzej gdybym musiała/chciała poprawiać każdy cm2 klaczy i charakter itp. i liczyłabym na to, że faktycznie ogier poprawi wszystkie wady i będzie cacy - no to wtedy byłoby to faktycznie marzenie z mojej strony...  😉 😁
Pomyśl o tym ,lub o Landino
http://www.bazakoni.pl/horse_121329.html
titina,
on ma licencję?
No pewnie, robił razem z moim  😉
galopada_   małoPolskie ;)
19 lutego 2013 19:58
Joanna_ my mamy 2 konie po Huzarze
No tylko Twój jest/był w rejestrze ogierów a jego nie widzę 👀
Ogier z polecenia Titiny

http://www.bazakoni.pl/horse_121329.html- co on ma z nogami tylnymi?  78 pkt bonitacji,  19 miejsce w MPMK w czterolatkach, rozumiem, że to czyni go wartym polecenia?

🤔
Spójrz na tyły swojego konia, też można się do nich przyczepić i nie tylko do tego.

O przepraszam zapomniałam ....,przecież Twój jest idealny  😁
No tak...
Jest ładny ,ma piękną grzywę i wyjątkowo bujny ogon, ma dobrą technikę skoku, jest grzeczny, do tego stopnia, że amator zagrał go do MPMK, i z powodzeniem dla niego je pojechał. Ma fajną długą szyję, doskonałe kopyta, i dobry spód, przedstawia model konia nowoczesnego ,o zrównoważonym temperamencie. O bonitacji nie będę się wypowiadać, bo to jest rzecz subiektywna,  i w Polsce nie powinno się jej brać za pewnik. Na dokładkę dodam, że nie znam właściciela, hodowcy również, więc o reklamie nie ma mowy  😉  Po prostu ,takiego konia szukała ancyk. O wymaganiach co do wyników nie było mowy  😀iabeł:

Nie każdy chce konia na GP  ( chociaż nie jestem pewna, czy kryjąc tym ogierem co poleciłam ,nie można się takowego dochować, raczej myślę, że i owszem, po doborze odpowiedniej klaczy ,i odrobinie szczęścia), niektórzy chcą spokojnego konia, nie chodzącego cały czas na dwóch nogach,ale na czterech do lasu, i do małego sportu.
19 mc w 4 latkach to rewelacyjny wynik jak na reproduktora? Oraz piękna grzywa i piękny ogon....  👍
I długa ładna szyja, oraz bdb kopyta i spód, fajna technika,oraz miły charakter, to już coś, a wyniki, no cóż amator jechał, ale dojechał, i to na czterech nogach ,nie na dwóch, lub trzech .  🤣
Uroda konia jest rzeczą subiektywną, jak i bonitacja...
Lecz chyba o ogierze sportowym powinny świadczyć wyniki, oraz jego potomstwo, a nie fakt, czy dojechał na czterech nogach do mety w L klasie... No chyba, że kryjemy ogierem fryzyjskim z bujną grzywą i ogonem...  🏇
Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że wszystkie źrebięta w Polsce powinny się rodzić po jedynym słusznym starym ogierze na literę C ?  🙄

Litości, a konie rekreacyjne to skąd się mają brać? - a przecież po C rodzą się tylko same wybitne na GP  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się