😵 masakra... Mamy ze znajomymi określenie na tego typu koszmarki- "gargamelówa".
Bobek gdzie jest ten fajny dom, którego zdjęcia wstawiłaś parę postów wyżej? Widziałam coś podobnego w Borach Tucholskich, bardzo mi się podobało.
Ja się nie mogę nadziwić, że ktoś sobie takie rzeczy stawia, żeby w tym mieszkać. Różne dziwne (niektóre w tej dziwności też paskudne) knajpy czy inne tego typu mogę zrozumieć, ale dom? 😉
mac, kolo Wlenia na Slasku w mikroskopijnej wsi liczacej 8 gospodarstw.
50 najdziwniejszych budynków świata
Na pierwszym miejscu Krzywy Domek z Sopotu.
http://villageofjoy.com/50-strange-buildings-of-the-world/Niektóre to prawdziwe dziwaki 🙂
na końcu strony jest link do następnych 50
Nie wie, czy dobry wątek obrałam, ale chyba możliwie najlepszy , jaki może być.
A mianowicie- potrzebuję pomocy forumowego architekta bądź osoby, która zna ArchiCAD-a...
marysia550, nie masz zdjęcia całego, wykończonego domu z zewnątrz? Ja strasznie lubię takie małe, proste domki 😉
Zmieniłam zdjęcia.
A no i oczywiście ważne było żeby dom powstał szybko, bo sprzedaliśmy mieszkanie i chcieliśmy się raz dwa wprowadzić
A zdradzisz jak długo trwało postawienie i ile $? 😉
wykop pod fundament był 12 lipca. Wprowadziliśmy się do wykończonego domu 10 listopada. W sumie wykonawca nawalił z terminem.
Kasa, no to myślę, że z papierologią tak do wprowadzenia się na wykończony stan trzeba mieć te 250 tys. Nie wiem, jak z kosztem mediów, bo my zapłaciliśmy za to grosze- wodociąg mamy 2 m od domu, kanalizację 4 metry i prąd od starego licznika.
82m2 po podłodze. Ściana kolankowa ma 1,1m , nie wiem ile nam wyszło użytkowej.
marysia550 a ciepło Wam w tym domku ? jakie macie ogrzewanie i jak się sprawuje w zimie?
Każdy sąsiad pyta czy nam ciepło 🙂 Ten dom składa się z samego docieplenia- 15 cm wełny i 12 styropianu, więc musimy bardziej uważać na systematyczne wietrzenie. Jest cieplutko, grzejniki ustawione na pozycji 3 i tak w większości są zimne.
Takie domy są bezwładnie cieplne - czyli po napaleniu temperatura w domu unosi się w momencie ( nie są ogrzewane mury) ale również szybko opada, bo nie ma muru który ją trzyma.
W związku z tym, że dom jest malutki mamy kotłownię w budynku gospodarczym ( nie są to większe koszty, bo budynek i tak był, a przeprowadzenie ogrzewania z niego do domu to koszty nieporównywalnie mniejsze od zrobienia kotłowni w domu). Piec na paliwo stałe, szacuję, że na tą zimę ( o ile jakieś mega mrozy nie dowalą) starczy nam półtorej tony węgla.
zakochałam się w tym domu i WIDOKU 😍
link
Rul z zewnątrz trochę jak stodoła wygląda, ale wnętrze jak na stodołę całkiem całkiem 😁 widoki bajeczne... 😜
Odświeżam. Mamy tu jakiegoś specjalistę od dachów? 😎
z cyklu "parę pytań do ..." :kwiatek:
specjalista z pewnosci nie jestem, ale moze moge w jakis sposob pomoc 😉
Tak apropo dachów😉

Przy okazji zapytam
re-voltowych architektów, lub ich znajomych: Muszę zrobić teraz bezpłatną praktykę miesięczną. Może ktoś chciałby darmowego pracownika na ten czas? 😉 Jestem z Gdańska, ale mogę robić projekty na odleglość, z domu.
ogromne zdjecie!
Alice, jak nie masz doświadczenia to nie radzę z domu - jednak studia a praktyka w biurze to niebo a ziemia i dobrze mieć kogoś kto na miejscu Ci pomoże jak będziesz miała kłopot...
Wiem, ale w 3mieście biura niechętnie biorą ludzi na takie krótkie praktyki. Wolałabym nie wyjeżdżać, a praktykę muszę zrobić przed oddaniem dymplomu. Co innego długoterminowy staż.
Hej! Mam pytanie do doświadczonych budowaniem własnego domu. Czy spotkaliście się z tym, że gotowe projekty domów są tańsze, ale zazwyczaj droższe w eksploatacji, niż zaprojektowane "na życzenie" i dostosowane bezpośrednio do zachcianek przyszłych mieszkańców? Ja pomału zaczynam drążyć temat, i coraz częściej spotykam się z takimi j.w. opiniami. Wśród moich bliskich każdy budował dom bez "gotowców", więc może to tylko opinia tej bardziej samodzielnej, w projekcie, strony?...
Holandia, dom w starej stajni

więcej zdjęć:
http://tnij.org/vgpii na stronie pracowni Zeec Architecten:
klik
Hej! Mam pytanie do doświadczonych budowaniem własnego domu. Czy spotkaliście się z tym, że gotowe projekty domów są tańsze, ale zazwyczaj droższe w eksploatacji, niż zaprojektowane "na życzenie" i dostosowane bezpośrednio do zachcianek przyszłych mieszkańców? Ja pomału zaczynam drążyć temat, i coraz częściej spotykam się z takimi j.w. opiniami. Wśród moich bliskich każdy budował dom bez "gotowców", więc może to tylko opinia tej bardziej samodzielnej, w projekcie, strony?...
Wcale gotowy projekt domu (wraz z adaptacją) nie jest tańszy.
Za projekt domu z przyłączami i uzgodnieniami zapłaciłam 6 tys. Fakt, że nic wybujanego w metrażu i architekturze, ale nie było mowy o zmianie ceny w razie jakiś wymysłów moich.
dempsey, z zewnątrz piękny ale wewnątrz wydaje mi się jakiś taki martwy, bezosobowy... Może to wina zdjęć ale jak dla mnie jest zbyt sterylnie, jakby w nim nikt nie mieszkał. Kiedyś przeczytałam w wywiadzie dla gazety wnętrzarskiej pewne zdanie - dom rozrasta się przez pączkowanie. Bardzo do mnie trafiło. Projekt projektem ale dla mnie dom powinien mieć duszę, zawierać w sobie jakiś element właściciela. W tym przypadku, mam takie wrażenie, właściciel jest nieco nudny 😉