Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
[quote author=JARA link=topic=20.msg1683148#msg1683148 date=1360432048]
Kupę wozisz 3 dni z rzędu do sanepidu, a prześwietlenie u lekarza medycyny pracy.
a musze mieć jakies skierowanie od rodzinnego? Gdzie robie badanie krwi?
[/quote]
Nie musisz mieć żadnego skierowania. badania krwi u lek med. pracy
Gdzie kupić siemię lniane? W spożywczym takim zwykłym będzie?
moja współlokatorka na pewno kupiła w realu 😉
flygirl, wszedzie jest, ja swoje kupilam w intermarche, ale nawet w malych osiedlowych sklepikach widywalam.
Kupę wozisz 3 dni z rzędu do sanepidu, a prześwietlenie u lekarza medycyny pracy.
Hmmm, robiłam te badania dość niedawno i ani nie odwiedzałam sanepidu, ani nie wędrowałam z kupą. Potrzebne są przecież wymazy (więc też wcześniej trzeba nabyć wymazówki, a nie zwykłe pojemniczki na kał), można je normalnie oddać do labu i po odebraniu wyników lecieć do medycyny pracy z książeczką (do dostania w księgarniach, nawet na moim zadupiu).
flygirl, najtaniej w rolniczych z nasionami i paszami
😡szam, ja książeczkę wyrabiałam 10 lat temu 😡 i 3 razy pod rząd musiałam zawieźć kupę. Więc możliwe, że mam stare informacje.
Wymaz z czego się robi? 😀iabeł:
JARA, nooo jakby ci to powiedzieć... z d**y;D
To chyba wolę jednak walnąć kupę do pojemnika niż analnie zabawiać się bagietką 😁
Dzieki dziewczyny za odpowiedź :kwiatek: 😁
To jakaś nowa technologia. Nam w liceum (jakieś 2 lata temu) mówili, że normalnie kupa i trzy dni pod rząd latania.
Moja mama jako, że pracuje przy produkcji leków, okresowo robi te badania i właśnie też ostatnio latała z kupą. 🤔wirek:
Moja mama robiła badania we wrześniu i procedura była identyczna jak ta, którą kazali mi zrobić przy badaniach 3 lata temu, czyli tak jak szam pisze. Tyle, że bierze się wymaz z kału (dokładnie wielkości ziarenka ryżu), a nie z odbytu. Nie trzeba latać codziennie przez 3 dni z wymazem, tylko po 3 dniach się oddaje do badania.
chciałam w ostatnie wakacje zrobić ksiązeczke, i jak się dowiadywałam to też trzeba było 3 dni pod rząd kupe wozić.
Robiłam w tym roku badania na nosicielstwo do książeczki, bo chyba o takie chodzi. Byłam w szpitalu w lab mikrobiologi zapłaciłam za badanie coś kolo 70 zł, ważne jest dożywotnio. Musiałam chodzić 3 dni pod rząd z wymazem. Wymazówki dostawałam od pani w okienku a na wyniki czekałam około 5 dni.
Gdybym chciała zrobić je w sanepidzie kosztowałoby to 120 zł albo i więcej. A tak z wynikiem poszłam do lekarza medycyny pracy i tam został on wpisany do książeczki 😉
Ja robiłam 3 tygodnie temu i musiałam zawozić kał 3 dni pod rząd.
A powiedzcie, bo mnie to ciekawi. Takie badania są ważne tak 5 lat czy do końca życia. Ale czy to ma sens - bo w każdej chwili można coś złapać i stać się nosicielem. Dlaczego się tego nie odnawia?
Scottie, tak,właśnie o takie mi chodziło. dzięki za odp.
casines, nie mówię, że zakazane. Głównie mnie zastanawiało, czy np. unikatowebonga.pl zakładając firmę powiedzieli- ''będziemy robić i sprzedawać bonga''. A pani w okienku ''ok. to dobry pomysł. a tu jest super biznes plan'' (mówię w skrócie)
flygirl, a robiłaś w sanepidzie i płaciłaś ok 70zł czy te 120zł jak mówi Sandi?
Z tego co wiem to robi się je okresowo jeśli się cały czas pracuje przy produktach żywnościowych, lekach itp. Nie wiem czy nawet nie raz w roku. Normalnie przy okresowych badaniach pracowników.
Jakby się ich nie powtarzało, to przecież nie miałyby najmniejszego sensu.
czyli jak musze zrobić badania na nosicielstwo do szkoły, to od razu mogę sobie wyrobić książeczkę na koszt uczelni? 😁
Alaska, no właśnie, zawsze dziwiło mnie, że osoby, które mają tę książeczkę twierdziły, że jest ważna 5 lat i nie chodziły więcej na badania, widocznie ściemniały 😉
Co to za akcja, że Papież abdykuje ?
Co muszę dołączyć do laptopa jeżeli oddaję go na gwarancję? :kwiatek:
Na pewno dowód zakupu. A oryginalny karton/ładowarka itp?
I drugie pytanie - jeśli mam inne oprogramowanie niż było oryginalnie zainstalowane czy może wpłynąć to na rozpatrzenie reklamacji (np. windows itd)? Bo nie wiem czy szybko robić jeszcze format czy dać sobie siana.
I trzecie - ile średnio trwa czas oczekiwania na powrót sprzętu z gwarancji? Uszkodzenie touchpada, sony vaio. Nie wiem na jak długi okres oczekiwania się nastawić.
:kwiatek:
Karton powinien być, większość punktów nie przyjmuje sprzętu bez oryginalnego opakowania.
do mnie wysyłali kuriera i pan się pytał, czy mam pudło, czy kurier ma przywieźć inne opakowanie. spakowałam wszystko, lapka, baterię, zasilacz. wymiana dysku zajęła niecały tydzień (po drodze był jeszcze weekend). zanosisz czy wysyłasz? jak masz pudło, to pakuj. zawsze to bezpieczniej.
Karton powinien być, większość punktów nie przyjmuje sprzętu bez oryginalnego opakowania.
nie prawda. masz miec dowod zakupu i gwarancje, nikt nie ma prawa kazac ci przetrzymywac w domu smieci przez 2 lata.
Wystarczy przeczytać gwarancję, w większości jest zapis, że towar musi zostać dostarczony w oryginalnym opakowaniu. Bez oryginalnego opakowania można reklamować z tyt rękojmi.
czy jest możliwa zmiana grupy krwi? nie chodzi mi o Rh- na Rh+ i odwrotnie, a np. z A na 0. znalazłam informację, że w wyniku przeszczepu szpiku grupa zmienia się na grupę dawcy, ale przeszczepia się tę samą. w przypadku białaczki może dojść do zaniku antygenów A i/lub B. a coś poza tym? odnotowane były jakiekolwiek przypadki takiej zmiany, nawet w wyniku białaczki?