ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach
Mi na maila przyslali po prostu polise tak jak i w tamtym roku. Nic do domu nie przychodzi chyba... A kupowalam w polowie stycznia.
jaka jest różnica w zarejestrowania się w PZJ a nie OZJ? Domyślam się, że gdy rejestruję się w PZJ to mogę startować w zawodach szczebla centralnego, tak?
basia dokładnie tak na ogólnopolskich czy MP itd jest konieczność rejestracji w PZJ, ale jesli startujesz tylko regionalne lub małę wkkw to lepiej w WZJ, bo z tego co wiem to z licencja PZJ nie można pojechać mistrzostw regionu trzeba wtedy mieć równiez licencje WZJ (nie mieszam coś?)
Magdzior, teoretycznie mogą być różne regulaminy mistrzostw województwa, ale trudno sobie wyobrazić np. mistrzostwa seniorów w skokach bez licencji ogólnopolskiej, skoro są na poziomie CC. Raczej chodzi o to, żeby klub zawodnika opłacił składkę regionalną, nie tylko ogólnopolską.
halo no własnie, ale np. z tgo co widzę to w MZJ i tak trzeba regionalną opłacić,
Ps. a rzeczywiscie teraz patrzę w ten cennik i jest:
"Licencja roczna zawodnika-seniora bez przynależności klubowej, który posiada już licencję ogólnopolską uprawniająca do startu w MMłp i klasyfikacji w pucharze i rankingu oraz innych świadczeń*"
czyli rzeczywiście dotyczy to zawodników niezrzeszonych w klubie z MZJ, czyli reasumując jak się ma ogólnopolską ale jest sie zrzeczonym w klubie z danego WZJ to mozna startowac na mistrzostwach tego WZJ i byc wzietym pod uwage w rankingach itd? Pytanie czysto teoretyczne póki co ale ciekawa jestem.
czy mógłby mi ktoś jak najprościej wytłumaczyć co potrzebuje osoba chcąca startować w zawodach regionalnych (jeśli to ma znaczenie to chodzi o skoki)
Czytam i czytam, i albo nie rozumiem albo nie wiem o co chodzi.
Doczytałam coś, że potrzebne są badania lekarskie. Czy robi się je we własnym zakresie, czy potrzeba skierowanie mieć?
I co dalej? Jakieś licencje, rejestracje, zrzeszenie z klubem?
będę wdzięczna za odpowiedzi :kwiatek:
Fucsja w tym temacie było to wielokrotnie wałkowane 😵
Napiszę jeszcze raz. Aby rozpocząć przygodę ze sportem trzeba mieć:
1. Brązową odznakę jeździecką,
2. Książeczkę zdrowia sportowca z ważnymi na dany sezon (6 miesięcy) badaniami zrobionymi przez lekarza medycyny sportowej (niepotrzebne skierowanie ,a badania są płatne).
3. Ubezpieczenie NNW.
4. Wykupioną licencję WZJ dla siebie i dla konia - wysokość opłaty zależy czy jest się zrzeszonym w klubie, czy nie.
5. Koń musi mieć paszport i ważne szczepienia na grypę (co 6 miesięcy)
Spełniając te warunki można startować do klasy L1 włącznie w skokach, do klasy P w ujeżdżeniu i do klasy L w WKKW.
uff ... poprawiłam bo prawie wszystko tak jak gaga więc dodam tylko ze :
skierowania do lekarza nie potrzebujesz , ale jeżeli masz więcej jak 18 lat to badania są płatne , ponizej bezpłatne ( tak jest u nas )
idziesz do WZJ , jeżeli masz mniej niz 18 lat musisz iść z rodzicem/opiekunem bo potrzebny jego podpis i czekasz na przysłanie licencji
potwierdzenie opłaty dla konia powinni wbić od razu w biurze WZJ
jeżeli jesteś zrzeszona w klubie to z pytaniami udaj sie do nich 🙂
Gaga tylko takie małe dopowiedzenie odnośnie badań z tego co wiem to do 21 lat włącznie mogą być bezpłatne, wtedy potrzebne jest skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu za pierwszym razem, przynajmniej ja tak robiłam jescze parę lat temu jak się wiekowo łapałam.
Dziękuję Wam za odpowiedzi :kwiatek:
tak, nawet z tego co wiem to do 23 roku można się załapać na bezpłatne badania.
Czy wystarczy poprosić lekarza o skierowanie? Czy trzeba mieć jakieś zaświadczenie?
O konia nie muszę się martwić, ponieważ współdzierżawię go i takie koszty ponosi właścicielka.
Chodziło mi właśnie o jeźdźca. Mam srebrną odznakę, do tej pory startowaliśmy tylko w towarzyskich i stąd moje pytanie.
Fucsja mi lekarz pierwzego kontaktu bez problemu dał skierowanie, nic nie potrzeba było
Jestem slepa i nie mam cierpliwosci do strony pzhk, powiedzcie mi prosze czy dla 5 latka na MPMK musi byc juz lic regionalna czy pzj?
Jeżeli w paszporcie mojego konia jest zapisane szczepienie przypominające w odstępie 12 miesięcy (nie wiedzieliśmy, że będę jeździć zawody), a potem już normalnie co 6, to czy sędziowie mogą zakazać mi startować?
ankers, nie, ponieważ według obowiązujących aktualnie przepisów szczepienia przypominające mogą być co 12 miesięcy (+/- 21 dni) i baza nie traci ważności. Jedynie na zawodach ostatnie szczepienie nie może być dawniej niż 6 miesięcy (+ 21 dni).
Koniczka, dziękuję :kwiatek:.
Ma może ktoś link do wniosku o odnowienie licencji zawodnika w pzj?
I czy do konia też muszę mieć taki wniosek czy tylko wpłacam kasę za licencje?
Z góry dziękuje🙂
najlepiej sprawdzać przez e-rejestrację, czy są licencję i tam też wpłacać, chociaż ja załatwiałam licencje w pierwszym tygodniu stycznia i nie przyszły plastiki, ani nie ma mnie i konia na stronie :/
wniosków o odnowienie raczej się nie praktykuje 😉
Czy przy wyjeździe z koniem na egzamin na brązową odznakę obowiązują takie same przepisy odnośnie szczepień jak przy zawodach, innymi słowy czy wystarczy szczepienie nie starsze niż sprzed 12 miesięcy czy musi być max. sprzed 6 miesięcy?
jeżeli chodzi o konie, to chyba nic nie jest sprawdzane - miesiąc temu pomagałam egzaminatorom i nic takiego nie było, odznaki zajmują się tylko jeźdźcami 😉
bardzo dziękuję za odpowiedź🙂
Wie ktoś może czy na mistrzostwach województwa w skokach przez przeszkody, w kategorii juniorów można wystartować na małym koniu? 🤔
free day, MW rozgrywane są zazwyczaj jako kuce i małe konie - i tam chyba junior i MJ na małym koniu może jechać (nie studiowałam regulaminów). W innym miejscu i terminie są MW dla dużych koni. Oczywiście można jechać na małym, nawet na kucu - ale te same wysokości co na dużym.
I np. w regulaminie mazowieckiego jest - że na tych samych szeregach, bez zmiany odległości.
chodzi mi o MDŚL dokładnie (Dolny Śląsk), bazowałam na propozycjach zeszłorocznych, a znalazłam jedne w których było tylko o podziale na juniorów, seniorów i amatorów. Niestety o kucach i małych koniach nic. Niby małe konie są do 21 roku życia jeźdźca czyli na mój rozum nie powinno być problemu, ale nie jestem pewna 🙂
Dzięki halo widzę że moje domysły są chyba dobre :kwiatek:
Mam pytanie dotyczące Mistrzostw Województwa. Rocznikowo mam 16 lat, ale kończę dopiero w listopadzie, w jakiej kategorii mogę startować, Junior Młodszy czy Junior? I mam jeszcze pytanie, czy to nie jest tak, że jak jestem na pograniczu kategorii to mogę startować w tej, którą sobie wybiorę? 👀 Nie wiem czy jasno to napisałam, ale może zrozumiecie :kwiatek:
Masz 16 lat. Jesteś juniorem. Liczy się rocznik, nie data urodzin.
Czy ktoś wie jak się przedłuża ważność paszportu FEI ?
Trzeba go wysłać do Warszawy ?
Z tego co wiem, to tak. Koń zaczipowany?
Jutro czipujemy. Boję się straszliwie.
Mąż twierdzi że o zwierzę to mój "syneczek".
Coś w tym jest 😉