Biotyna

ash   Sukces jest koloru blond....
16 października 2012 10:30
Ja z kolei nie polecam absolutnie biotyny od p. podkowy. Pół roku podawałam i efekt zerowy.

Podaję od roku biotynę z miedzią i cynkiem i widzę efekty.
Koń nie płowieje tylko jest kary cały rok, kopyta mocne, nie pękają i szybko rosną, grzywy bardzo dużo.
http://allegro.pl/biotyna-az-5000mg-cynk-miedz-na-100-dni-warto-i2749681072.html

http://allegro.pl/equistro-kerabol-biotyna-w-plynie-1l-na-3-m-ce-i2760056530.html

która lepsza? Do tej pory podawałam officinalis, było całkiem ok z efektami (jak na nasze kopyta). Za to z Secrety Equistro jestem mega zadowolona i jestem ciekawa czy ichnia biotyna tez byłaby taka dobra.
ja jestem fanką preparatów Equistro ale...jak Ci Officinalis się sprawdził to może warto kontynuować
xxagaxx, a nie chcesz kerafortinu? Z tego co pamiętam z lektury etykiety, ma więcej biotyny niż officinalis (skład i dawkowanie jest inny w opisach sklepowych i na opakowaniu).
anai podawałam 😉 Kopyta rosną po nim mega szybko, więc fajna sprawa gdy trzeba nam wprowadzać jakieś korekty. Ja nie chcę żeby nam jeszcze szybciej teraz kopyta rosły. W końcu nie mamy żadnych pęknięć, dziur itp. Potrzebuję czegoś po prostu w ramach wsparcia dla kopyt 😀
xxagaxx, zazdroszczę, mi jest teraz potrzebny szybki zrost 😉 z tego co wiem, kerabol był zawsze bardzo chwalony i polecany, zarówno przez weta jak i kowala.
Na kopyta z problemami nie ma nic lepszego niz equi life feet formula, czy jakos tak.

Kerabol dobry jest na grzywe i siersc, kopyt nawet nie ruszy.... juz  z equistro lepszy jest ten drugi silniejszy produkt.

Jak lubie i uzywam produktow equistro, to z kopytami nie ma szalu u nich
Crazy
co do equi life formula 4 feet to.... jest rewelacyjny jeśli chodzi o przyspieszenie rośniecia kopyt.
Coś pękło, ścięte za mocno itp. ale nie każdemu jest to potrzebne. Bywa że wręcz niepożądane.
Na szybki wzrost dobry też jest Foran Hoof Aid Liquid i Greand Meadows Hoof Formula

Natomiast jeśli chodzi o wzmocnienie to polecić mogę bez żadych wahań
Equistro Kerabol - zarówno w proszku jak i w płynie
Derbymed Keraderm - nośnikiem są oleje a nie woda.
Humavet Kerafortin
Officinalis Biotin
Audevard Hoof Biotine
Orling Gelapony Biotin.
ja tez po kerafortinie obserwowalam super efekty.
Ja mojemu najpierw podawałam eggersmana a potem dwa opakowania kerabolu i efekt super - kopytka bardzo się wzmocniły i szybko rosły.
I mam pytanie - podawał ktoś ten suplement z Epony na kopytka??? Bo w sumie problemów nie mam  ale chce coś przed zimę podawać żeby wzmocnić a tu cena dość atrakcyjna i środek na długo starcza.
Agnieszka   moje kulawe (nie) szczęście
11 listopada 2012 18:13
Podaję biotynę z Epony od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolona.
Kopyta i sierść zauważalnie się poprawiły.
I za tą cenę nie znalazłam nic porównywalnego.
Polecam!  🙂
co do equi life formula 4 feet to.... jest rewelacyjny jeśli chodzi o przyspieszenie rośniecia kopyt.

U Rudego trwa proces przebudowywania kopyt (wrócił z Niemcolandii z paskudnymi i kruszącymi się kołkami nieprzypominającymi niczego, a już na pewno nie końskich kopyt), więc futrujemy się na maksa biotyną. Od kiedy koń jest u mnie, wypił już dwie butelki Officinalisa Flexi, a od połowy grudnia daję Formula 4 feet - będę trochę rotować różne preparaty (z tego, co mi wetka mówiła, organizm się przyzwyczają do stałego dostępu różnych substancji i rośnie mu z czasem tolerancja). Dziś był u mnie kowal, ten sam, który prowadzi konia od października. Jego reakcja, jak zobaczył Rudzielca, była taka:
😲
Jak sam powiedział, kopyta urosły o tyle, że wyglądają jakby przepuściły ze dwa terminy przekucia. Innym koniom, nie biotynowanym, kopyta urosły zupełnie normalnie, tyle, ile powinny.
I jestem mega happy, bo teraz to już w temacie odgruzowywania kopyt widać nie tylko światełko w tunelu, ale wielkie światła pędzącego intercity 😁 Jeśli kopyta nie zwolnią, to następne przekucie zrobimy za 5 tygodni 😅
Wojenka   on the desert you can't remember your name
04 stycznia 2013 22:44
U nas w stajni niestety żadne cuda nie pomogły na słabe, kruszące się kopyta...

quanta, wlaśnie widziałam na zdjęciach, że nie fajnie te kopyta wyglądają, co oni go tak w tej Niemcolandii urządzili? A jak wyglądały kopyta u innych koni w stajni gdzie stał Rudy?
u nas biotyna orlinga 'naprawiła' kopyta wspólnie z kowalem 🙂 koń miał kopyta jak talerze - tak mu się rozjeżdżały. Był kuty na przód. I zjadał biotynę. Po nie całym roku rozkuty, kopyta trzymają kształt. Od lata nie podaję już orlinga. Dostawał olej i na jesieni chevinal.
Wojenka, niefajnie to mało powiedziane, jak w połowie sierpnia konia zobaczyłam, to była katastrofa po prostu 😵 Klocuszki, a nie kopytka, pofałdowane, ślady po podkowiakach z ostatnich przekuć praktycznie w tym samym miejscu, z piętek zrobiła się jedna piętka, w dodatku gdzieś w kosmos wysoka. Róg suchy i nie przypominający rogu, bardziej tekturę wypełnioną trocinami. Te wysokie piętale jeszcze na podwyższających wkładkach 👿

Nie wiem, co się stało, ale to wszystko stało się w ciągu jakichś 10 miesięcy. Na jesieni konia widziałam i było ok - poza pęknięciami przy podkowiakach, co do których wyraziłam na miejscu opinię, że mi się nie podobają i warto poszukać lepszego kowala. No to mi konia ulepszyli  🙇 Żeby nie pękało, wsadzili podkładki, które zawęziły piętki, więc wsadzili większe podkładki... Róg i pękanie był wynikiem zawężonego kopyta, które przy takim kuciu i podkładkach po prostu musiało być wąskie i koło się zamyka. Nie wiem co się stało, w stajni konie kopyta miały ok, za granicą na kowali posucha, więc może w międzyczasie zmieniło się ze dwóch, każdy ze swoją wizją i nikt tego na bieżąco nie weryfikował? Ja też miałam swoją zaufaną osobę, Polkę, która bywała na miejscu i nawet słowem się przez ten czas nie zająknęła, że coś jest nie tak. 🙁

Było minęło, teraz pozostaje mi to powyprowadzać, a mam i czas, i chęci, i myślącego kowala, i stwierdzam, że biotynowanie działa 🙂 Wkładki wywaliłam od razu - nic nie popękało 😤 Piętki za każdym kolejnym miesiącem są szerzej, powolutku zmieniamy kształt kopyta, będzie good. Cieszę się, że w porę zdążyłam zareagować.

Ale OT - mam nadzieję, że na początku lutego ponownie napiszę, że rośniemy kopytami jak szaleni 🙂
Quanta - czy oprócz szybkiego przyrostu widzisz wzmocnienie strukury kopyt ?
Bo że na Formule rosną jak szalone to wiem.
szemrana, zdecydowanie tak. W ogóle róg narasta równy, gładki, bardzo zwarty, nawet z wierzchu trudno go zarysować i doskonale widać, od którego miesiąca koń zmienił dietę - na wszystkich kopytach poniżej nowego rogu są cuda wianki, obrączki, jakieś rozgęszczenia, róg łatwo pęka, a jak coś odpryśnie, to sypie ze środka wiórem i trociną. Ale czy to robota samej biotyny - nie wiem, bo poza biotyną mam dla konia ułożoną dobrą dietę, doskonałe siano w dużych ilościach (wcześniej koń jadł dużo pasz treściwych), dbam o uzupełnianie elektrolitów itp. Zmiana rogu może też po części wynikać z lepszego kucia i poprawienia kształtu kopyta.
Za to co do szybkości to 100% biotynowanie - reszta koni jest na takiej samej diecie, Skwar do przekucia ma kopyta normalne - jak do przekucia, a Karol, który zasuwa boso i sam sobie kopyto ściera, w ogóle doczekuje minimalnej korekty. Już przy poprzednim kuciu Rudy był sporo poprzerastany, ale ile zdążyło wyrosnąć tym razem naprawdę było dla mnie zaskakujące 😲 Nie przypuszczałam, że się tak da "rozpędzić" kopyta.
Stosował może ktoś TRM Hoofmakers?
http://shop.bober.com.pl/product_info.php?cPath=1226_1238&products_id=6985
Preparaty tej firmy znam, są warte swojej nieraz wysokiej ceny, ale tego jeszcze nie miałam. Używałam Formula4Feet, ale tu za tą samą cenę mam na 2 m-ce nie na miesiąc.
Mój koń (jest małym koniem xd) ogólnie dziennie dostaje 5,5 miarki gniecionego owsa (2, 1,5 , 2) + rano i wieczorem po 0,5 miarki paszy 16 +, i od niedawna dostaje troszkę oleju do obiadku. Dodam jeszcze, że zazwyczaj po jeździe dostaje marchewkę. Był też okres, że dostawał buraki pastewne zamiast marchewki. Niestety nadal ma matową sierść. Olej dostaje właśnie ze względu na sierść... Jedna pani powiedziała żebym dawała mu biotynę.. W jakich sklepach jeździeckich, internetowych można kupić biotynę? I w jakich cenach? Dziękuję bardzo  😉

Można powiedzieć, że je dużo, ale kiedy przyszedł do nas w czerwcu był strasznie chudy. Teraz jej trochę lepiej. 
ash   Sukces jest koloru blond....
30 stycznia 2013 15:41
dawraziowa, nie potrzebnie wkleiłaś tu cały post, wystarczyło zapytać tylko o biotynę.
Proponuję poczytać ten wątek - jest cały o biotynie. Są ferie, więc czas na pewno znajdziesz.
Jak już przeczytasz to użyj GOOGLE, żeby znaleźć sklepy.
W każdym sklepie jeździeckim kupisz biotynę!
Napisałam to samo w innym wątku.. A wkleiłam cały, ponieważ może doradziłybyście mi inne rzeczy lub jakąś konkretną biotynę. A powiesz chociaż w jakich cenach? :P
Właśnie dostałam Nutri Horse H, jak z efektami u was? 🙂
Polecicie mi coś dla małego konia na grzywę itp? Kopyta mamy ok, ale grzywa,grzywka niezbyt bujna ;p
Z jak dużą maksymalnie dawką biotyny można się spotkać w ogólnodostępnych suplementach biotynowych?
Z reguły zawartość biotyny oscyluje wokół 2000mg/1kg. Czy to już dawka zadowalająca?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
24 lutego 2013 09:22
olek,
2000 to zadowalająca ilość,
w makanie masz 3000
a w Officinalisie 5000.

Jeszcze chyba gdzieś mi śmignęło 2500 ale nie pamiętam gdzie.
ms_konik, dziękuję za odpowiedź.  :kwiatek:
trochę przejrzałam wątek - i widzę, że podajecie biotynę w różnych porach roku, czy jesienią, czy przez zimę czy na wiosnę...

Kiedy najlepiej podawać ten suplement? Czy można cały rok i bez znaczenia jest jaka pora roku, jakie koń zapotrzebowanie ma na co? Czy w ogóle warto podawać 'prewencyjnie'? czy tylko w przypadku kłopotów 'kopytowych'?

Bo mojemu kopyta już wyszły na prostą, od zeszłego lata nie podaję biotyny, a na jesień i zimę miał chevinal (który na kopyta też dobrze wpływa) i nie wiem czy teraz nie trzeba by znowu zacząć podawać biotynę, żeby mu się nie rozkapciały?
Junona ja przez rok dawalam typowo na kopyta, potem chevinal jakies 8 miesiecy, potem nic nie dostawal przez ponad rok. Teraz od grudnia dostaje bo uszkodzil sobie kopyto na padoku zebu szybciej rosło. Mi tłumaczono ze jak  nie potrzeba to nie ma co przesadzac. Albo przynajmniej przerwy w podawaniu robic lub podawac słabsze środki. jesli chodzi o to kiedy to chyba nie ma różnicy ale napewno warto przy zmianie futerka.
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
27 marca 2013 11:24
http://www.equi-point.pl/hippovital-biotin-1l-swieza-roztwor-p-99.html
a co sądzicie o tej?  👀
czekam właśnie na dostawę i ciekawa jestem wpływu głównie na kopyta 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się