hucuły.

25 stycznie 2010 ( równo 3 lata temu) podpisałam umowę wstępną na zakup Funkii i Pelargonii. Ale ten czas leci.

Cocker   "Charakter człowieka jest jego przeznaczeniem"
25 stycznia 2013 09:17
Pomóżcie mi nie mogę się zdecydować na żadne siodło. Może Wam uda się wybrać jedno siodełko na tą klaczkę 🙂
błagam pomóżcie 🙇
Ja mam takie jak to drugie - licząc od lewej strony na górze. Podobają mi się brązowe - ciemne siodła, pasujące do umaszczenia konia. Poza tym muszą być praktyczne. Do kolorowego siodła trudno dobrać ładny czaprak, żeby uniknąć pstrokacizny. Na jasnej skórze z czasem widać brud i różne przebarwienia, których nie unikniesz nawet w bardzo czystej stajni. Poza tym konserwacja smarami też robi swoje. To jednak moja opinia. A o gustach się nie dyskutuje.
też z praktycznego punktu widzenia unikałabym jasnej skóry.
Cocker ja brałabym klasyczne:P
jeśli to daw mag hubert to nie polecam w żadnej wersji kolorystycznej 😀
Podobają mi się jasne siodła, ale sama brałabym ciemne 🙂

Musze się Wam pochwalić ! Dziś Pampek pierwszy raz ciągnął mnie na sankach bez asekuracji kogoś przy jego głowie ! Nawet sobie kłusowaliśmy  🏇
Fotka z zakładania uprzęży:

Alicja_8   Z pasja...z miłością...
25 stycznia 2013 18:56
pampera nie masz więcej fotek jak uprząż leży na Pampku?bo ja mam jakąś uprząż w stajni ale strasnzie mała dziura na przełożenie głowy i dygał się Magnat więc sama sobie nie poradziłam z założeniem... Będę wdzięczna za zdjęcia jak to wygląda dokładnie z boku i od przodu, no i patent z sankami 🙂
Kastorkowa   Szałas na hałas
25 stycznia 2013 19:06
A u nas dziś Winegret spełniał się w roli ciągnącego sanki
Alicja_8   Z pasja...z miłością...
25 stycznia 2013 19:13
Kastorkowa Jak zakładacie uprząż pod siodło?? Podoba mi się taki patent i chciałbym wypróbować na Magnacym.

A tak w ogóle to kilka zdjęć z samotnego terenu. Wczoraj było super. Koń chętny i mało strachliwy. Dzis Magnaś bardziej rozkojarzony. Jedna akcja w tył zwrot, ale bez ucieczki. Druga akcja na polu, gdzie ja go wycofałam po czym już bez stresu poszliśmy dalej - a za groma nie wiem co zobaczył że serce mu waliło okropnie 🙂 Pozatym coraz więcej samotnych i rześkich galopów udaje nam się robić. Myślę że to kwestia pokonania jego strachu i niepewności i będzie dobrze 🙂 A zima w lesie cudowna.

Kastorkowa   Szałas na hałas
25 stycznia 2013 19:16
to sa szory z wypiętym nagrzbietnikiem i pasami podpietymi do siodłą za przystuły.
Dzisiejsze kuligowanie się  😁

Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
28 stycznia 2013 08:15
już dawno mnie nie budzili słowami " Beata wstawaj konie uciekły ! "
cholery jedne uciekły jeziorem i poszły daleko w las , masakra  jeszcze nigdy tak daleko nie uciekły
ale po śladach je namierzyliśmy 🙂
ukryły sie w lesie , ale jak nas usłyszaly i suchy chlebek  to przybiegły kochane potworki 🙂

cytuje  z forum hc.
[quote="bielanska"]1. 25-26 maj  „Majówka w Regietowie”
próba dzielności + eliminacje do czempionatu użytkowego

2. 8-9 czerwiec VI Zjazd Huculski w Hawłowicach

3. 15-16 czerwiec „Wakacje z Hucułem” pokaz użytkowania konia huculskiego Szczyszyc

4. 22-23 czerwca Ścieżka huculska Sielec k/Staszowa

5. 6 lipiec Ogólnopolski Czempionat Młodzieżowy Koni Rasy Huculskiej
Kwalifikacja Krajowa do Międzynarodowego Czempionatu HIF Kołaczyce

6. 20-21 lipca Zasadnicza wierzchowa próba dzielności, eliminacje do czempionatu hc i konkurs skoków  Chmielewo k/Pułtuska

7. 3-4 sierpień „ Z hucułem do Krakowa” próba dzielności + eliminacje do czempionatu użytkowego Rzeszotary

8.17 sierpień III Ścieżka Huculska Ziemi Kłodzkiej w Nowej Łomnicy

9. 23-25 sierpień XIII Pożegnanie wakacji Rudawka Rymanowska

10. 31 sierpień Wielkopolski Czempionat Huculski Boguszynek

11. 13-15 wrzesień „XIX Dni Huculskie” Regietów

12. 12 październik  Próba dzielności koni rasy huculskiej Regietów [/b]
[/quote]

gdzies  sie  wybieracie ?
Mi najbliżej do Hawłowic, może uda mi się tam wybrać  🙂
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
28 stycznia 2013 15:05
My na pewno odwiedzimy Sielec, Kołaczyce i Chmielewo. Reszta niestety bardzo daleko, ale kto wie 😉
28 stycznia 2013 15:51
Bardzo dziękuję za rady, siodełko będzie czarno-brązowe. Nie to nie Daw-mag. Siodełko mam sprawdzone, więc już nie mogę się doczekać.
Powiedźcie mi czy jak zapłodnię klaczkę w wieku 3 lat to za bardzo jej wygląd sie nie zmieni? Chodzi mi o to, czy się nie zapadnie (obwiśnięty brzuch czy będzie mieć)?
Bischa   TAFC Polska :)
28 stycznia 2013 15:55
Wszystko jest kwestią osobniczą.
28 stycznia 2013 16:16
Dokładnie tak jak pisze Bischa. Ja miałam nadzieję, że Ifa po źrebaku stanie się bardziej żeńska, a ona wciąż jak była kawał baby tak jest i o żeńskiej sylwetce nie chce słyszeć 😉
28 stycznia 2013 16:18
Bo jest tak, że niektóre odą w masę, a niektóre się zapadają, a nie chcę by cos takiego mojego konia spotkało i chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał cos takiego?
Planuję Olimpię zapłodnić Ogniem, co o tym myślicie?
Jak się uda to pojawie się w Hawłowicach i Kołaczycach  🏇
28 stycznia 2013 16:24
Po jednej ciąży u konia, który ma normalnie rozwinięte mięśnie grzbietu nie powinno dojść do jakiegoś wielkiego zapadnięcia. Może obniżyć jej się brzuch, może się trochę zaokrąglić, ale jakiegoś specjalnie wygiętego grzbietu nie powinno być widać. Twój koń, to Olimpia-Kur?
28 stycznia 2013 16:28
Tak Olimpia-kur, bardzo dziękuję wszystkim za rady xD
Nie musze się martwić tylko mogę spokojnie zapłodnić i normalnie zacząć początki pracy, gdyż to zdjęcie co wcześniej wstawiłam to była pierwsza wsiadana jazda  😁
Ja chyba nigdzie, a tak bardzo chciałam, ale najbliżej mam 428km :/
28 stycznia 2013 16:43
Kinia16322, z Gdańska do Chmielewa masz niecałe 389 km, do Boguszynka 319 🙂
28 stycznia 2013 16:48
Jeśli chciałabym wziąć konia na płytę to musi iść próbę również? Czy może tylko na płycie się zaprezentować?
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
28 stycznia 2013 16:49
Kinia16322 tez jestem z północy i mam ten sam problem
ale może bedzie ściezka w Olsztynie ,więc masz w miare blisko 😉

Ja bym się wybrała do Hawłowic , ale niestety zmienili termin i wybieram Sielec - jako widz 🙂
a z koniem do Chmielewa , jeszcze chciałabym pojechac jako widz do Rudawki , może sie uda zobaczymy
niom i oczywiście jak co roku na Dni Huculskie 🙂

„Wakacje z Hucułem” pokaz użytkowania konia huculskiego Szczyszyc
tego chyba nie było , ktoś wie dokładnie gdzie to jest ?
28 stycznia 2013 17:06
Cocker, musi iść próbę. Jeśli chcesz pokazać konia wyłącznie na płycie, to poszukaj wystaw w okolicy.

Huculska Ostoja, też się zastanawiam co to takiego.
Kinia16322, z Gdańska do Chmielewa masz niecałe 389 km, do Boguszynka 319 🙂

ale to nie z Gdańska, tylko od łeby 😀
Kinia
jaki ogier pod Radomiem stoi? bo w koncu chyba nie powiedzialas 🙂
Mi w googlach wyskakuje tylko Szczyrzyc 🙂 A Wam?
Huculska Ostoja- Ty to już chyba trzeci rok z rzędu zapowiadasz się na na Sielec, nie?
Kurczak- pewna jesteś, że nie można samej płyty?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się