Pensjonaty w Poznaniu i okolicach

Tak, chodziło mi o to, że nie znalazł się żaden kupiec za cenę, którą podał właściciel :P
Boksy duże nie są, ale nie są też takie małe, mają po ok. 8m2. Mojemu koniowi to wystarcza, ale wielki nie jest. Tam jest 30 boksów. Ze spokojem można by było zmniejszyć ich ilość kosztem ich powiększenia. Ale to trzeba by chcieć zainwestować, a z tego co widzę właściciel nie bardzo chce w to inwestować. Szkoda, bo to stoi niewykorzystane. Jest tam obecnie 8 koni :P
BASZNIA   mleczna i deserowa
27 stycznia 2013 20:13
pamirowa, wlasciciel bedzie musial, boksy 8mkw sa za male wedlug przepisow 🙁.
BASZNIA jakich przepisów? Bo z tego co ja słyszałam, to wg Unii boksy powinny mieć 3 na 3 (albo na 3,5 tak dokładnie nie wiem). Rozumiałam do tej pory, że wymiary będą sprawdzane w momencie gdy właściciel stara się o dofinansowanie . Coś się zmieniło, są jakieś nowe przepisy, albo ktoś będzie to sprawdzał teraz? Tak z ciekawości pytam, bo mówiąc szczerze nie jestem w temacie w ogóle. A są stajnie z jeszcze mniejszymi boksami niż 8m2, mój koń coś o tym wie 😉
27 stycznia 2013 21:36
pamirowa, wymiar 9mkw wynika z rozporzadzenia ministra rolnictwa o minimalnych warunkach utrzymywania zwierzat gospodarskich, nie ma nic wspoolnego z dofinansowaniami 🙂. Oczywiscie moge sie mylic, a nie mam teraz czasu szukac, ale na 99,9 procenta obowiazuje to kadego utrzymujacego zwierze, po prostu, jest to rozporzadzenie do ustawy o ochronie zwierzat.
Jest dokładnie tak jak pisze BASZNIA 9 m kw to obowiązkowe minimum.

A Balwinę to ja pamiętam o ile to ta sama. Leciwa kobyłka by już była nieco.
Jak widać nikt tego nie sprawdza, przynajmniej na razie. I nie każdy właściciel pensjonatu przestrzega ustawy niestety.
belle z tego co ja słyszałam to Balwina ma 8 lat, ale pewności nie mam. Chociaż na leciwą to ona nie wygląda 🙂
No to będzie pewnie jakaś jej następczyni, bo Balwina którą ja pamiętam powinna mieć teraz ok 20 lat z +.

"Rozdział 3
Minimalne warunki utrzymywania koni
§ 21.
1. Konie w pomieszczeniu inwentarskim powinny być utrzymywane na ściółce:
1) w boksie;
2) na stanowisku na uwięzi;
3) w systemie wolnostanowiskowym bez uwięzi.
2. Ogiery i klacze powyżej roku życia utrzymuje się oddzielnie.
§ 22.
1. Powierzchnia boksu, o którym mowa w § 21 ust. 1 pkt 1, powinna wynosić, w przypadku
utrzymywania:
1) koni dorosłych - co najmniej 9 m2;
2) klaczy ze źrebięciem - co najmniej 12 m2."
to z ROZPORZąDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 2 września 2003 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania poszczególnych gatunków
zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 167, poz. 1629)"

przepis jest, ale chyba nikt tego nie sprawdza
tak samo jak przepis o gnojowniku czy innych...
martwy
28 stycznia 2013 09:55
Jaki przepis o gnojowniku? Chyba o plycie gnojowej jak juz, stosowany tylko na obszarach chronionych przed podaza azotu u wszystkich, na pozostalych obszarach tylko u producentow powyzej 200 sztuk duzych o ile pamietam.
Dodofon, pojecia mylisz, a poza tym co innego plyta gnojowa, a co innego boks za maly dla stwora, ktory mozna zglosic nawet normalnej policji.
w naszym powiecie inspektorzy z PIWet' oblatywali wszystkie gospodarstwa, sprawdzając min. dobrostan
chodziło mi o miejce gdzie składuje sie gnój - jakkolwiek to zwać, ze powinno być np. betonowe by nie przepuszczało do gruntu.

http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Produkcja-roslinna/Informacja-w-sprawie-wymagan-dotyczacych-przechowywania-nawozow-naturalnych/

myślałam, zę to dotyczy każdej "stajenki", czy chlewu
28 stycznia 2013 13:47
Na razie nie kazdej stajenki, chlewik co innego, bo produkuje gnojowice.

Ktos juz kiedys wlasnie pisal, ze u niego tez oblatywali wszystkie stajnie i mierzyli, takze to nie jest taki do konca martwy przepis.
hej , jak dojechać do stajni w Marianowie?  :kwiatek:
hej , jak dojechać do stajni w Marianowie?  :kwiatek:

jak jedziesz dwupasmówką na Tarnowo Podgórne i widzisz MANa musisz tam skręcić - tak załapać sie na równoległą do tej dwupasmówki - koło MANa jedziesz,
i jak skończy sie płot droga poprowadzi w prawo
po około 500m wjeżdzasz na stajnie w Marianowie - w gospodarstwo na wprost
dziękuję!
po prostu trzeba sie odpowiednio załapać - na tę równoległą - aby nie przejechać
dojazd prosty jak drut

byłam w Marianowie - jak jeszcze stajnia powstawała - ciekawa stajnia i na pewno godna uwagi

belle z tego co ja słyszałam to Balwina ma 8 lat, ale pewności nie mam. Chociaż na leciwą to ona nie wygląda 🙂
[/quote]

belle ma rację ta Balwina to córka Biafry a ta którą ona znała została dawno sprzedana i faktycznie ma lat 20+
krzysztoftzr   Horses knows who moves who
04 lutego 2013 14:00
Widzę ze dużo osób jest tutaj obeznanych jeśli chodzi o stajnie. Może ktoś  polecić jakaś stajnie do  400-500 zł  bez hali  w promieniu 30 km od Śremu  Tzn :Czempiń  Mosina,Kórnik, Środa wlkp. 

Prosiłbym o jakieś informacje o stajni w Sowinkach Mieczewo Borówiec Podgaj  jak tam jest ?? 

W Krajkowie  jest prywatny pensjonat pana Rozmiarek  lecz ograniczona ilość miejsc.  W Pamiątkowie koło poznania tez jest stajnia.
Starkówiec Piątkowski, znajduje się koło Środy Wlkp. od Śremu 34,2 km cena 500zł jasna szeroka stajnia, dużo wolnych boksów, ładne zimowe padoki a wiosną , latem i jesienią 6 h łąk, brak hali z prawdziwego zdarzenia ale w moim przypadku to zbędny luksus.
rati88   Jedź tak, by móc żyć ... żyj tak, by móc jeździć
04 lutego 2013 16:03
Widzę ze dużo osób jest tutaj obeznanych jeśli chodzi o stajnie. Może ktoś  polecić jakaś stajnie do  400-500 zł  bez hali  w promieniu 30 km od Śremu  Tzn :Czempiń  Mosina,Kórnik, Środa wlkp. 

Prosiłbym o jakieś informacje o stajni w Sowinkach Mieczewo Borówiec Podgaj  jak tam jest ?? 

W Krajkowie  jest prywatny pensjonat pana Rozmiarek  lecz ograniczona ilość miejsc.  W Pamiątkowie koło poznania tez jest stajnia.

Ja od niedawna stoję w Babkach u Pana Stróżyńskiego, mieszkam 5 minut drogi stąd na pieszo dlatego taką decyzję podjęłam,
i mimo przeczytanych wielu różnych opinii to jestem póki co bardzo zadowolona.

Cena 450zł.
Konie o 8 dostają owies i idą na pastwisko, gdzie siana mają full (lub sianokiszonki)
Koło 17 godz  wołane są do stajni i dostają kolację. Generalnie na trawie są całymi dniami i to jest super jak dla mnie, a terenu pastwiska jest sporo.
Rzeczka "grodzi" z jednej strony padok (widać na zdjęciu), tereny piękne które znam jak własną kieszeń  😎
Właściciel ma 8 swoich koni + 6 pensjonatowych
Krzysztoftzr Podgaj chyba ma obecnie 650 zł za pensjonat
Ja już pisałam o Szklarzówce w Borkowicach, koło Mosiny. Mają tam 500 zł. Byłam w tej stajni szukając pensjonatu, znajduje się bardzo blisko mojego miejsca zamieszkania, ale mnie tam brakowało pastwisk. Jest jeden plac do jazdy, jeden wybieg dla wszystkich koni i to mnie odstraszało. No i działa tam mini szkółka. Ale tereny do jazdy mają piękne. Z tego co słyszałam, to ludziom się tam podoba pod względem atmosfery. Opiekę nad końmi też chwalą.
krzysztoftzr   Horses knows who moves who
04 lutego 2013 17:39
[quote author=krzysztoftzr link=topic=208.msg1677129#msg1677129 date=1359986454]

Ja od niedawna stoję w Babkach u Pana Stróżyńskiego, mieszkam 5 minut drogi stąd na pieszo dlatego taką decyzję podjęłam,
i mimo przeczytanych wielu różnych opinii to jestem póki co bardzo zadowolona.

Daj jakieś namiary na pw na  tą stajnie  bo mi sie spodobało to ze cały dzień sa na pastwisku a o to mi chodzi
Cena 450zł.
Konie o 8 dostają owies i idą na pastwisko, gdzie siana mają full (lub sianokiszonki)
Koło 17 godz  wołane są do stajni i dostają kolację. Generalnie na trawie są całymi dniami i to jest super jak dla mnie, a terenu pastwiska jest sporo.
Rzeczka "grodzi" z jednej strony padok (widać na zdjęciu), tereny piękne które znam jak własną kieszeń  😎
Właściciel ma 8 swoich koni + 6 pensjonatowych
[/quote]
rati88, gdzie są te Babki?
Za Czapurami bądź Daszewicami, zależy od której strony jedziesz.
Okolice Wiórka. Od Starołęki musiałabyś jechać. Chyba że od Kórnika to przez Kamionki i Daszewice.
Być., to była najbardziej zakręcona odpowiedź, jaką w życiu czytałam 😉
04 lutego 2013 18:22
Być  ale zagmatwałaś   😁 😁 😁

Mapka : http://maps.google.pl/maps?oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&q=mapa+babki&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x470450f44c13535d😲x50617cd7e5ccdf5c,Babki&gl=pl&sa=X&ei=ifsPUcriM8fK4ATs2ICwAw&ved=0CCwQ8gEwAA

edit: sorki za link ale nie umiałam takiego "krótkiego" zrobić  😡
To jeśli chodzi o te okolice to z tego co wiem w Daszewicach jest pensjonat u Foltyna. Ale jaka cena nie mam pojęcia.
04 lutego 2013 18:32
kiedyś 500zł (teraz chyba więcej)ale konie od 9 do 12 na piaszczystym padoku, czasem na łące... reszta dnia w boksie.
Być., to była najbardziej zakręcona odpowiedź, jaką w życiu czytałam 😉

Najbardziej szczegółowa.  😉  😁

pamirowa 500 zł niezmiennie.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się