PSY

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
27 stycznia 2013 13:12
Polska robota, ale we Włoszech 😉 Polka mieszkająca w Italii robi takie rzeczy.
http://www.spunkwood.eu/
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
27 stycznia 2013 13:18
Mam nadzieję że po prostu złapał jakieś paskudztwo ale to ani uczulenie ani grzybica ani bakteria ani pasożyt ponoć jak kiedyś miał ranę na pysku którą zdiagnozowano jako uczulenie to wcale uczuleniem być nie musiało, dostał wtedy steryd i rana się zagoiła. Nie pozostaje nic innego jak dokładnie wszystko sprawdzić, na szczęście pies kompletnie nie zwraca uwagi na brzuch. Ale ewidentnie zaczął się sypać, w zeszłym roku kastrowany bo dwa różne nowotwory lewego jądra, ślepnie, siadają mu stawy, wyje do dzwoniącego telefonu i dusi go jak próbuje szczekać albo zupełnie bez przyczyny, brzmi to jakby mu gdzieś sierść uwięzła, zrobił się strasznie uczuciowy co w jego przypadku jest dziwne i zaczął chodzić tyłem. Doszło do mnie że mój pies jest już stary i że tak naprawdę nie zostało nam dużo czasu razem  😕.
W sumie też mam wrażenie że w tydzień niewiele się wyleczy, może po prostu chodzi o jakąkolwiek reakcję ale wetem nie jestem ani nie znam się na dermatologii a temu wetowi akurat ufam.
27 stycznia 2013 13:20
Biczowa, badania krwi miał pies robione? Czy na podstawie wysypki był zdiagnozowany nowotwór?
edit:
Jak w ogóle został przebadany? Miał rtg, usg, sprawdzone węzły czy po prostu na oko?

edit:

-Dlaczego twoja teściowa wychodzi z bullterierem bez kagańca?
-To spróbuj jej go ubrać!

😁
27 stycznia 2013 14:01
Po sprawdzeniu szamponem będzie miał pobierany wycinek skóry i robioną biopsję, usg miał wczoraj wyszła mu garbata nerka ale w brzuchu nic niepokojącego nie ma, nawet prostata sobie zwłókniała i jest elegancka, rtg po biopsji bo zanim płuca sprawdzimy, mamy skupić się na skórze, bo kaszel może wynikać z jego wieku, węzły czyste, płuca czyste, ogólnie pies jest w dobrej kondycji tylko gruby. Wet jest bardzo kompetentny, sprawdza po kolei i zna się na tym co robi, po wykluczeniu innych przyczyn problemów skórnych, pozostawił infekcję/podrażnienie albo chłoniaka.
27 stycznia 2013 14:10
Wetem nie jestem, ale chłoniak przy SAMEJ wysypce bez powiększonych węzłów, niczego w jamie brzusznej? Dzwina diagnoza, tak mi się wydaje.

A zmieniłaś coś w domu ostatnio? Proszek, płyn do płukania, płyn do mycia podłóg, karmę, pies kładzie się na dworze?

Mój pies też się zaczął sypać ostatnio, muszę kupić biotynę i olej. U nas bez oleju to się nie obejdzie.
Sama piszesz, że Twój pies jest stary, to co opisujesz to mi się właśnie ze starością kojarzy. W nowym numerze "Przyjaciel Pies" jest na ten temat artykuł m.in. o lęku starczym i o tym jak starsze psy zaczynają "wracać" do etapu szczeniaka: częściej jedzą, piją, siusiaja, spowolniona aktywność. Mogę zeskanować, myślę, że warto przeczytać.
27 stycznia 2013 14:25
Zatrzymać czas - czyli o starości u psów
Przyjaciel Pies 02/2013

Strona 1
Strona 2
Strona 3
Strona 4
Strona 5

edit:
Aaa pieski dwa - artykuł dotyczące psiego snu, dlaczego nie powinno się psa budzić kiedy szczeka i wyje przez sen, dlaczego lubią spać w łóżku itp.
Mój Pies 09/2011
Strona 1
Strona 2
Strona 3

Uzdrowicielskie komórki
Przyjaciel Pies 01/2013
Strona 1
Strona 2
Strona 3
Strona 4
Becia23   Permanent verbal diarrhoea
27 stycznia 2013 15:59
Jara, byłaby możliwość, żebyś jeszcze raz zeskanowała 3 stronę artykułu o śnie? Troszkę poobcinało, a ciekawy :kwiatek:
27 stycznia 2013 16:24
Dzięki JARA 🙂 świetne artykuły 🙂. Oczywiście na wstępie artykułu o starości się poryczałam i kilka rzeczy z tego artykułu się sprawdza, na szczęście mój pies wciąż jest aktywny mimo że ciało ma już nie to samo ale duchem wciąż ma te 5 lat.
W domu nic nie zmieniamy ani proszków ani karmy nawet nie udaje mi się przeforsować rozdzielenia porcji Morfusa na kilka mniejszych.Pies się nie kładzie na dworze. No nic poczekamy zobaczymy.
No i przyłączam się do prośby Beci23
27 stycznia 2013 16:52
Niestety nie mam już tej gazety 🙁 Artykuł skanowałam dawno temu i miałam go gdzieś na photobucketa wrzuconego.
Biczowa - trochę dziwna ta diagnoza na podstawie zmian skórnych
bez zmian w obrazie krwi i USG nie możesz nic powiedzieć o chłoniaku

cholera, byłam dziś w kakadu! ale tylko galopem kupić tabliczę na płot (wypadałoby ostrzec o psiaczkach) - "niech prędkość będzie z tobą"  😁
spróbowałabym tej symply, tym bardziej, że w rybnej to prawie tyle ryb, co w F4D
27 stycznia 2013 20:16
No to trzeba się spieszyć, bo karma wycofana z Polskiego rynku, dlatego tak wyprzedają. Normalnie worek kosztuje od 149-170zł.
lipa, ja tam bywam raz na ruski rok, a i zamówiłam canidae, zaskoczona póki co, jej przyswajaniem

chciałam się pochwalić  😁 dziś ćwiczyliśmy węchowo 😉

tylko jeden mój pies ogarnia fantastycznie i jest to zgodnie z przewidywaniem starsza suka 😉 znajdzie wszędzie  😂

za to Jurij średnio, tropi na odwal się, potem zaczyna szukać na półkach, wysoko, a na końcu podłazi do mnie i gada miną "no daj, nie wiem, gdzie to jest, ale się starałem" 😉

a młoda.... no hmm.... cieszy się i skacze jak piłka, że coś od niej chcą i ona nie wie co  😵 straszny gamoń  😜
ale jak trop złapie, to znajduje z grubsza  😎
Tak puchnę, puchnę mocno z dumy, moje dziecie mł.ch ukończyło w weekend na międzynarodowej i zaliczyło nawet pudło na bisach  😅

Jeszcze chciałabym się dopytać o tajny sposób na podtuczenie psa.. moja chuda szkapina od dłuższego czasu (około pół roku) na wetowym Royalu Ostego-Digest i wielkiej poprawy nie ma. Nie wiem już co zrobić, a młody nie chce jeść więcej jak raz dziennie  🙁
28 stycznia 2013 06:33
Amarotsa, jak jest zdrowy to może karma wysokobiałkowa/wysokotłuszczowa? Np Purizon, Doctor Dog?
JARA - badania robiłam wszystkie, morfo i biochem. Tarczycowe i wątrobowe profile nawet dwa razy i wszystko super.  Zjada jeden posiłek dziennie, więcej nie zje, nawet gotowanym pogardzi. Dodatkowo jest z tych bardzo aktywnych i szybko spalających się psów. Nie znam karm, które wypisałaś, czy one będą odpowiednie dla młodego psa, czy coś przydałoby się podawać uzupełniająco?
Dodatkowo jest z tych bardzo aktywnych i szybko spalających się psów.

Amarotsa zasmucę Cię.. z moim miałam cały czas ten problem- nie bylo karmy, na której by przytył i utrzymał masę (a przetestowaliśmy ich naprawdę duuuużo  😵 ) , nawet jadl już karmę dla szczeniaków.. i nic. Problem zniknął gdy przeszliśmy na BARF - w niecały miesiąc nabrąl ponad 2 kg  😅
moje dziewczyny  😍

28 stycznia 2013 11:04
Nie znam karm, które wypisałaś, czy one będą odpowiednie dla młodego psa, czy coś przydałoby się podawać uzupełniająco?
Rozumiem, że chodzi o setera, a w jakim wieku jest pies?
kkk - Również próbowałam wielu karm i nic.... Na chwilę obecną barf u nas odpada, niestety nie mam jak przechowywać większej ilości mięsa, a na kupowanie z dnia na dzień brakuje czasu. Chciałabym spróbować choć boję się, że panowie zaczną memłać.

JARA - Młody ma teraz 13 miesięcy. Okaz zdrowia, ale ekscytuje się wszystkim, w dzień nie śpi prawię w ogóle. Kładzie się na 2 minuty po czym wstaje i robi dziesięć rundek po domu. Próbowałam go uziemiać, ale to nie ma najmniejszego sensu..
28 stycznia 2013 13:45
Amarotsa, zainwestuj w dobrą karmę, jak dla mnie to on jeszcze za młody na nabieranie masy 😉
JARA - chcesz mi powiedzieć, że odstające i widoczne kości biodrowe to oznaka, że jeszcze czas na nabieranie masy?  😉 Wiem o czym myślisz, są psy które potrafią bardzo długo wyglądać jak przecinaki, w szczególności rasy o docelowej atletycznej budowie, ale zdecydowanie nie aż tak.
28 stycznia 2013 14:02
Amarotsa, a badałaś psu kupę, oprócz samego odrobaczania?
No psy dużych ras, która coś tam jeszcze rosną lubią być chude. Spróbuj może z czymś bardziej kalorycznym. Jeśli Twój pies nie ma problemów z nerkami to z tych bardzo kalorycznych jest Purizon.
http://www.zooplus.de/shop/hunde/hundefutter_trockenfutter/purizon

Doctor Dog to polska karma, więc nie znajdziesz jej chyba póki co na niemieckich stronach.
JARA - odrobaczam co trzy miesiące według zaleceń weta, w sumie ze względu na wystawy. Kupy w ostatnim czasie nie badałam, ale 'złowię' coś na dniach i podrzucę do labu. Próbowałaś tego Purizona, ciekawe czy podchodzi psom...
28 stycznia 2013 14:24
Amarotsa, miałam próbkę, tą 400gr, dostałam za free właśnie z Zooplusa. Psy chętnie jadły i miały kupę energii, ale to karma nie dla moich psów: Masza jest za gruba, a u Buły nie ryzykuję tak wysokobiałkowych karm (u nas max 30% białka) ze względu na ryzyko chorób nerek u bulków. To jest karma na licencji Acany.
JARA a ja się z Tobą pierwszy raz nie zgodzę  :kwiatek:

co znaczy, że ma czas na nabranie masy - my tu nie mówimy o pakerze, tylko o tym by pies nie chodził z żebrami na wierzchu! Zanam ból Amarotsy tym bardziej że psa wystawia a na ringu nie może być w takim stanie. Owszem, patrza na to że ma czas dojrzeć, nabrac masy, mięśni, ale nie może być chudy. Ile razy ja się nasłyuchałam że zabiedziłam psa mimo, że u niego na pierwszy rzut oka nie widać bo ma futro - ale co z tego skoro jak go ktoś dotyka to może palce miedzy zerba i kręgi wsadzić 🙂

Mnie jeszcze polecano RC Energy 4800, ale po tylu porażkach już nie zaryzykowałam i pzreszłam na BARF
tet   Nie odbieram wiadomości priv. Konto zawieszone.
28 stycznia 2013 14:48
a nie wydaje wam sie ze wystawy ciagna psy w slepy zaulek? moja suka tez chuda. zdrowa. jesc wiecej nie chce. na sile tuczymy psy zeby na ringu wygladaly? ja olewam to nie jest dla mnie dobro psa. mam chuda i w d....
a nie wydaje wam sie ze wystawy ciagna psy w slepy zaulek? moja suka tez chuda. zdrowa. jesc wiecej nie chce. na sile tuczymy psy zeby na ringu wygladaly? ja olewam to nie jest dla mnie dobro psa. mam chuda i w d....

mojego nie ciągną, bo się wystawia raz od wielkiego dzwonu. Czarny jest zdrowy, jeść chce - tylko co z tego jak ile by nie zjadł to i tak chudy- tylko kupy większe i większe. Karma zwyczajnie mu nie służy a i ja nie lubię jak ma żebra na wierzchu.
Nikt nie mowio tuczeniu jka gęsi tylko znalezieniu takiej karmy- czy sposobu żywienia żeby pies wyglądał normalnie.
Amarotsa, chcesz setera podtuczyć? A to dziś 1 kwietnia czy co?  😁 Co Ci przeszkadza, jeśli jest z tej samej linii pozytywnie bzikniętych całą dobę to będzie wyglądał jak przecinak jeszcze długi czas. Na wysokobiałkowych też, na barfie mój też nie przytył bo jak nie chce to nie zje. Raz w życiu ważył 30 kg - po kastracji, ale po paru tygodniach wrócił do niedożywionej formy bez jakichkolwiek zmian w dawce.
Witam 🙂 pewnie nie raz się to przewijało ale chciałabym popisać z jakąś osobą która ma dużą wiedzę na temat yorków i nie tylko odpowie mi na pytania ale także opisze swoje doświadczenia. Jeśli macie ochotę i trochę czasu żeby poklikać zapraszam na priv  :kwiatek:
28 stycznia 2013 16:46
co znaczy, że ma czas na nabranie masy - my tu nie mówimy o pakerze, tylko o tym by pies nie chodził z żebrami na wierzchu!
Sa psy, zwłaszcza dużych ras, które póki ich wzrost się nie skończy to niczym nie zostaną utuczone. Ani barfem ani smalcem. Widać to dobrze na szczeniakach np 6 miesięcznych, wysokie, a chude i dopiero kiedy przestają rosnąć zaczynają "meżnieć".  Mojego kuzyna owczarek do skończenia 2 roku wyglądał jak przecinek, sama skóra i kości. Są psy też takie, które "genetycznie" długo są chude i nie mają masy. Dopiero po ukończeniu 2-2,5 zaczynają wyglądać jak psy, a nie jak głodzone zwierzaki. Taki np jest Pirat, ojciec Tetowej Guerry. Długo mu zajęło wyglądanie jak pies. Guerra, z resztą też szczupła, pewnie zacznie 'tyć' za rok.
Jeszcze trzecia sprawa to jak ktoś ma psa z motorem w du*ie to  i na mak donaldzie go nie utuczy 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się