siodła bezterlicowe

zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
22 stycznia 2013 12:58
też widziałam takie cuda 🙂 i też myślę miałam taki pomysł-> skórkę  sobie załatwiłam, gumy itp. Tylko zrobić nie ma komu  😜
Heh no tak, przynajmniej na bezterlicówkę łatwiej - wykroić kształt na podstawie nakładki siedziska, przyszyć trzy gumki na krzyż i gotowe 😉
22 stycznia 2013 13:01
tylko jak mam to ręcznie dziergać to mnie już na samą myśl palce bolą 🙂
Ja też 😉 bo nie będę narażać maszyny na zepsucie hehe  😂
22 stycznia 2013 13:18
po cichu licze ze zima sie szybko skonczy i nie trzeba bedzie  marnowac czasu na futro.
Moje futro zamówione (mam nadzieję, że nie będę żałować) i zobaczymy kto pierwszy będzie mieć futrzane siodełko 😉

zabeczka17, gdzie Ty masz ta regulację?
22 stycznia 2013 15:31
specjalnie dla ciebie 🙂

Jak ty masz zamówione to ja sie poddaje 🙂wygrałaś  😎
To ja tak chyba nie mam 😉
Mam starszą wersję siodła - dzięki za objaśnienie - faktycznie fajna sprawa
22 stycznia 2013 15:34
Dla mnie jest to wybawienie bo ja mam dość nietypowe w sensie szerokie i całkiem spore dupsko  😁  W standardowym siodle bardzo się męczę. A tutaj , rach ciach i jest cacuszko 🙂
Nie bardzo widzę związek z tym patentem...
22 stycznia 2013 17:03
jak  wleze na konia, a mąż będzie miął chwile czasu to porobię fotki i wyjasnie orbazowo 🙂
Jeździłam dziś w barefoot Dry Tex i nie mogłam się w nim odnaleźć na początku, no ale to kwestia moich usztywnień. Ale ogólnie siodło mi się podoba. Niemniej bardzo przeszkadzał mi sztywny łęk w półsiadzie - i zastanawiam się na ile to kwestia mojego półsiadu a na ile on rzeczywiście jest jakiś wysoki. Macie może podobne obserwacje co do tego łęku? Podejrzewam że przy tym miękkim jest inaczej.
24 stycznia 2013 18:37
ja miałam znowuż odwrotne wrażenie- ze zaraz wylecę  z siodła 🙂
Tzn ja przy półsiadzie miałam problem z równowagą, byłam zbyt z przodu ale myślę, że to nie kwestia siodła (w ogóle będę mieć pare fotek to wrzucę, bo akurat miałam dziś sesję z koninką 😉 ). Jest sie w nim bardzo blisko konia, trzeba się umieć w tym odnaleźć. Mi z pewnością jest potrzebne wziąć trochę jazd z kimś, ale nie mam jak na razie (jestem w stanie być u konia tylko 1-2 razy w tyg, a to wyklucza jakikolwiek trening). Ale przez to że traciłam równowagę do przodu to właśnie ten łęk przeszkadzał. Z drugiej strony przez niego nie mogłam zrobić takiego półsiadu jaki zawsze robię. No nie wiem. W HB Contact też się jest blisko konia z drugiej strony a tam w sumie nie czułam takiego problemu w galopie.

Nie wiem też kompletnie jak koń, bo ona od pół roku tylko stępuje do lasu raz w tygodniu, więc wzięta nagle na jazde była sztywna jak kołek i podniecona. Musiałabym pare razy wsiąść by ocenic czy koniowi dobrze z tym siodłem.
27 stycznia 2013 16:40
A ja jestem po jeździe próbnej na mojej Pchełce.
Niestety, siodło mimo poprawnego ustawienia przed jazdą, zjechało nam na łopatki. Trzeba będzie się przeprosić z podogoniem.
A ogólnie jestem zadowolona 🙂
A jaką podkładkę powinnam zakupić dla swojego can equi?
Padu specjalnego nie mam, na wstępie zaznaczam.

Jeździłam bez podkładki i wszystko fajnie.
Zastanawiam się czy koniecznie muszę podkładkę zakupić...
Mam pytanie do użytkowników siodeł Freemax Dressage...

Zauważyłam że mój koń nierównomiernie poci się pod tym siodłem - najmocniej z przodu siodła oraz pod tylnym łękiem. W środkowej części, czyli tam gdzie siedzi jeździec, jest suchy. Używam pada chroniącego kręgosłup (kręgosłup po jeździe na całej długości jest suchy, przechodzimy "test sznurka"😉. Czy miał już ktoś taki problem? Gdyby bardziej pocił się w środkowej części podejrzewała bym, że ciężar jest nierównomiernie rozłożony i kości kulszowe uciskają w tym miejscu... Niepokoi mnie również fakt, iż sierść jest lekko zwichrowana na całej długości wzdłuż kręgosłupa  🤔

Jakich padów/czapraków/podkładek używacie pod te siodła? Pytałam w sklepie, który sprzedaje siodła Freemax i odpowiedzieli, że pod te siodła można używać zwykłe czapraki  :emot4:  Tylko przy zwykłym czapraku nie uzyskamy wolnej przestrzeni nad kręgosłupem...
Być., niby do tych siodeł podkładki nie trzeba.....ale na pewno nie zaszkodzi. Ja polecam taką: http://www.jezdzieckidomwysylkowy.pl/product.php?id_product=1456
Też słyszałam, że nie trzeba.
Jednakże chciałabym kupić, po prostu. Dzięki za linka.
możesz też zawsze zamówić w barefoocie któryś pad 🙂
To też jest rozwiązanie!  :kwiatek:

Gdyby bardziej pocił się w środkowej części podejrzewała bym, że ciężar jest nierównomiernie rozłożony i kości kulszowe uciskają w tym miejscu...

no wlasnie odwrotnie- tam gdzie sie nie poci, znaczy ze bardzo duzy nacisk jest i uposledzenie funkcji skory, bezterlicowki z tego co wiem byly bardzo negatywnie oceniane przez jakies siodlarskie goru, wlasnie z tego powodu, ze nie rozkladają ciezaru na calosci tylko tak jakbys siedziala na oklep.

aaaale to nie zmienia faktu ,ze tez sie przymierzam do takiego sprzetu ale uwaga- NA KROWE. 🏇 😁
i teraz moje pytanie za 100 ptk do was- czy mozna podogonie doczepic do takiego siodla?
i z ciekawosci- na wyklebionym chudawym koniu tez sie takie siodlo sprawdzi?
jakos nie moge sie przekonac ze nie rozjedzie sie na klębie i nie obetrze....

interesi mnie takie siodlo- http://allegro.pl/siodlo-bezterlicowe-17-i3005379937.html poprosze opinie 😉
OBIBOK, to siodło widzę pierwszy raz na oczy. Ja osobiście bym się bała kupować jakiegoś noł nejma 😉
Ja mam barefoota i jeżeli byłaby potrzeba z przyczepieniem podogonia nie byłoby żadnego problemu.
Jeżeli chodzi o obcieranie - jeździłam w tym siodle na różnych koniach i nigdy żadnego nie obtarło. Co tam niby ma obetrzeć konia? Futerko z padu? To tak jakby derka miała konia obetrzeć 😉
07 lutego 2013 09:48
, bezterlicowki z tego co wiem byly bardzo negatywnie oceniane przez jakies siodlarskie goru, wlasnie z tego powodu, ze nie rozkladają ciezaru na calosci tylko tak jakbys siedziala na oklep.

Idąc tym tokiem rozumowania (tego guru) ja mogę sobie napisać:
Wszystkie siodła terlicowe sportowe  lecą w przód i też nie rozkładają równomiernie cieżaru jeźdza - ławkują
Oczywiście jest to totalna bzdura.
Na prawidłowe rozłożenie cieżaru jeźdzca na koniu wpływa poprawne dopasowanie siodła. Czy to terlicówka czy bezterlicówka- ma być poprawnie dopasowana.
Kolajna kwestia badania przeprowadzone chociażby przez barefoota mówią nam zupełnie co innego w temacie wspomnianego wyżej cytatu.

A jeśli chodzi o link- no name- niejednokrotnie temat był na tym watku poruszany. Tak samo jak i z podogoniem.
Livia   ...z innego świata
07 lutego 2013 11:40
Tak czy siak bezterlicówka jest lepsza niż niedopasowana terlicówka 😉

Mój koń pod bezterlicowymi Freemaxami pocił się równomiernie, używam pod nie zwykłych padów/czapraków i futerka 🙂
07 lutego 2013 11:42
hehe a ja mówię - dopasowanie w każdej dziedzinie to podstawa  😎
W takim razie muszę wypróbować siodło z padem np.Barefoot, bez pada ale na innym koniu oraz na swoim koniu inną bezterlicówkę 😀 Czeka mnie pracowity weekend  😉

Nie daje mi jednak spokoju opinia, że siodła Freemax nie potrzebują odpowiedniego padu. To ze strony http://naturalhorse.vpweb.co.nz/TREELESS-SADDLES.html

"also remeber that a correctly cushioned saddle pad should always be used with all treeless saddle as to offer better pressure disburstment as to evenly distribute the riders weight all over the saddle", a tu pady które proponują pod Freemax http://naturalhorse.vpweb.co.nz/SHOP-SADDLE-PADS---LEATHERS.html

Poza tym zwykłe czapraki nie podnoszą siodła nad kręgosłup  🙄  To jak to w końcu jest? Jak na razie mam za małe doświadczenie w użytkowaniu bezterlicówek  🤔wirek:
Mam barefoota i szczerze mówiąc, nie wierzę w to, że dłuższe użytkowania jakichkolwiek siodeł bezterlicowych bez grubych padów czy też opcji Mattes+glut nie jest dla kona szkodliwe.
Nawet pod Barefoota z padem special dawałam żel... ale każdy robi jak uważa.
Tym bardziej że jednak same siodła Barefoot w porównaniu np. z Freemaxami mają  swoją grubość - tamte są de facto jak papie... dla mnie t jak jazda na oklep
manuka poeksperymentuj z przesuwaniem przystuł i łęku i sprawdź czy łęk dobrze dobrany bo może tak się uda. U nas nic nie chciało leżeć a freemax jest ok jako jedyne do tej pory siodło z wieeeelu 🙂 no ale my rekreanty 😉

A jeśli chodzi o link- no name- niejednokrotnie temat był na tym watku poruszany. Tak samo jak i z podogoniem.

swietnie. nie mam czasu jakby, sledzic wszystkiego od poczatku, w tym watku jestem pierwszy raz- na ktorej stronie mam szukac info ktore mnie interesuje?

Martolina, wiesz, futerko futerkiem, ale  jesli cisnie to i tak odgniecie 😉.

nie mniej- szukam siodla NA KROWE, tak zeby raz po raz sobie wsiasc na nią "dla jaj" i pojechac nad jezioro, czy dzieciaka jakiegos przewieść "do zdjecia"  🏇. dlatego wazne jest z tym podogoniem 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się