kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
20 stycznia 2013 20:23
Karteczka mój obtarł sobie jak dostał biegunki, umyłam wysmarowałam grubo maścią witaminową i zostawiłam.
Karteczka a może gdzieś na padoku po prostu wystawia ogon ponad( za) ogrodzenie i trze tyłkiem, bo chce się podrapać?
Bo rozumiem, że to strikte obtarcie i nie wygląda na jakiegoś grzyba czy inne parchy.
Biczowa biegunki na 100% n iema
Alaska Też o tym pomyślałam (mamy taśmy, ale są drewniane słupki) jednak to się rozchodzi na długość, nie na szerokość (przy połączeniu nogi z ogonem więcej i coraz mniej ku dołowi ogona). Mi się wydaje, że obtarcie/popękana skóra. Na grzyba mi to nie wygląda w ogóle. Jutro w stajni dopytam kogoś bardziej ogarniętego, bo nie wygląda mi to za dobrze.
albo odparzenie- może miał coś przyklejone i go odparzyło?
marysia550 teraz jestem w miarę często w stajni (no ale wiadomo, mógł sobie to zrobić w nocy czy jak mnie nie było). Kurcze, pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Nie mam pojęcia co to jest.
BASZNIA   mleczna i deserowa
20 stycznia 2013 21:07
Karteczka., a jak pielegnujesz codziennie ten rejon (czas przed obtarciem, normalnie mam na mysli)? Mialam cos takiego u siebie w stajni.
BASZNIA Z nasady ogona wyczesuje wszystkie syfy (błoto czy inne brudy) a skóre przy ogonie miękką szczotką.
Tak? I co to było? Mam nadzieję, że nie jakiś grzyb  🙄
BASZNIA   mleczna i deserowa
20 stycznia 2013 22:13
NIe, wygladalo na podraznienie, ale tam idzie masa chemii, i podejrzewalismy, ze to od tego, wygladalo jakby skora, hmmm, chciala popekac czy cos. Myslalam, ze trez moze uzywasz duzo preparatow, chusteczek itp.
W kazdym razie zeszlo szybko po zwyklych masciach typu bepanthen, sudocrem.
BASZNIA to tak podobnie to wygląda- jakby popękało.
Dziękuję wszystkim. Okazało się, że (na szczęście!) to tylko łuszcząca skóra. A ja jak zawsze panikuję  😵
Lepiej panikować niż olewać 😉

Jakie problemy mogą wyniknąć z krycia klaczy co roku ?

edit: Jakie ćwiczenia można robić w siodle żeby puścić piętę w dół?
Nancy ja jak miałam faze na zadzieranie pięty to starałam się ,,dotknąć" nogą ziemi, napierać na strzemię , ale nie przesadnie.  🙂

Ile mniej więcej koń powinien odpoczywać po werkowaniu? Jest to kwestia paru dni czy już na następny dzień może iść do pracy?
Gillian   four letter word
21 stycznia 2013 20:06
Plackowata, zależy kto werkuje, ja mogę od razu po zrobieniu kopyt jechać w teren po kamieniach 😉

edit: Jakie ćwiczenia można robić w siodle żeby puścić piętę w dół?

Kolano do dołu, nie kombinować w obrębie stawu skokowego.
.
Nancy, moj instruktor radzil mi, ze jak wchodze po schodach, klasc stope tak, aby pieta wystawala z krawedzi schodka i ciagnac ja na dol. Takie cwiczenie na rozciagniecie tamtych rejonow. Mam nadzieje, ze wiesz, o co mi chodzi.,
Plackowata, tego samego dnia, chyba, że werkujący spaprał robotę i cos uszkodził w kopycie.
To jestem zdziwiona, bo w jeszcze za szkółkowych czasów zawsze(!) wmawiano mi, że po kowalu to konie muszą przynajmniej dwa , trzy dni odpoczywać 🤔
Dzieki za pomoc :kwiatek:
Najwyraźniej takiego mieli kowala co to więcej psuł niż robił.
mils   ig: milen.ju
21 stycznia 2013 22:33
[quote author=efeemeryda link=topic=1412.msg1653887#msg1653887 date=1358432768]
nie można powiedzieć jednoznacznie, bo wszystko zależy od tego jakie to konkretnie zwyrodnienia i jakiego stopnia, z jednymi może z powodzeniem z innymi wcale...

A jak w takim razie dbać o takie nogi ze zwyrodnieniami, jeśli nie są to jakieś mocne zwyrodnienia?
[/quote]
Pozwolę sobie przypomnieć moje pytanie... 😡
mils, suplementy, wcierki, czasem ostrzykiwania, czy inne leki i zabiegi wet. zalezy od tego co sie dzieje.
21 stycznia 2013 22:50
katija aktualnie nic. Kilka lat temu koń został wydzierżawiony komuś w W-wie i po ok. roku zaczęły się kulawizny. Zdiagnozowano wtedy lekkie zwyrodnienie stawu w jednej z nóg. Odkąd koń wrócił do właścicieli nic się nie działo, ale nie był w regularnym treningu. W wakacje chodzi codziennie, czasami też poza tym okresem, niekiedy skacze, ale nie jest to regularny trening, a przez resztę czasu koń stoi na pastwisku. Teraz ma być powoli wdrażany w trening i zastanawiam się jak profilaktycznie dbać o nogi ze zwyrodnieniami, żeby te zwyrodnienia w możliwie najmniejszym stopniu dawały się we znaki. 🙂
mils, mysle, ze najlepiej o to spytac weta.
21 stycznia 2013 22:53
katija tak, racja. 🙂 Dziękuję bardzo! :kwiatek:
To jestem zdziwiona, bo w jeszcze za szkółkowych czasów zawsze(!) wmawiano mi, że po kowalu to konie muszą przynajmniej dwa , trzy dni odpoczywać 🤔
Dzieki za pomoc :kwiatek:

Najwyraźniej takiego mieli kowala co to więcej psuł niż robił.

Albo konie robione były raz kiedyś i wówczas powstawał wybór - tniemy by było dobrze czy tylko trochę i za 2 tyg jeszcze raz? Wiadomo, że 2 opcja prawidłowa, ale bardziej obciąża kieszeń.
Po pierwszej nie to, że koń kuleje, ale ma zmieniony mocno kąt ustawienia w stosunku do długiej płetwy i lepiej żeby się przyzwyczaił, bo jak pójdzie w obroty od razu moze być źle dla ściegien.
Nie koniecznie oznacza to złego kowala, czasami chęć oszczędzenia przez właściciela.
Dziękuję 😉

A na drugie pytanie nikt nie zna odpowiedzi?
Na drugie pytanie nie ma odpoweidzi
Jeśli klacz zdrowa, młoda, hodowlana (nieużytkowana pod siodłem), można ją co roku kryć
Tak byłoby w naturze, tak postępuje się w hodowlach...
Jesli klacz starsza i/lub nie do koćńa zdrowa i/lub użytkowana, to szybciej się ją wyeksploatuje i użytkowo i hodowlanie.
Dzięki 😉
Witam,czy moze ktos mi podpowie do czego w uprzezy chomontowej podpina sie pasek podogonia ? bo nie wiem czy do chomonta czy do siodelka
Do nagrzbietnika, tak jak w szorowej.
dziekuje bardzo
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się