Jakie AUTO, czyli czym i dlaczego jeździmy? ;)
[quote author=Diakon'ka link=topic=5139.msg1655344#msg1655344 date=1358513038]
Który rocznik?
2009, diesel🙂
[/quote]
Moj tata mial A6 tylko Avant z 2009, mi jezdzilo sie rewelacyjnie, dla mnie samochod swietny 🙂 dla taty zbyt twardy, pod katem zawieszenia, ale jak takie lubie 😜
Bardzo podoba mi sie strona, w ktora Audi teraz idzie. Zdecydowanie wyzej stoi niz Mercedes juz.
777, no mam nadzieję, że na filtrach się skończy, bo wczoraj jeden spec powiedział, że pompa paliwa padła 😵 Ale z kolei bardziej doświadczony tylko się uśmiechnął i powiedział, że w tych silnikach 90% to są zapowietrzenia, więc łudzę się, że tak właśnie jest. W poniedziałek hol tego mechanika, póki co jeżdżę smokiem mojego TŻ, prowadzi się fajnie, ale jego gabaryt (A4 kombiak) mnie deko przytłacza przy parkowaniu 😁
Diakonka, przez ostatnie 3 lata przewinęło nam się przez dom chyba ze 20 A6 we wszystkich możliwych konfiguracjach - kombi, sedan, s-line i zwykłe, większośc 3.0 diesel, od 2009 w górę więc mogę o tej marce elaboraty pisac 😀
Korzystał ktoś może z myjni bezdotykowej, tej z automatami? Ile to kosztuje mniej więcej i jak to działa? 👀
flygirl, takie jak te Ehrle?

Tylko z nich korzystam, są super :-) Żadna filozofia - wrzucasz pinionżek, wciskasz guzik co chcesz (płukanie, mycie płynem i inne bajery) i bzzzzium bzzzium myjesz ile chcesz ;-) Jak ci przestanie lecieć, to wrzucasz kolejny pinionżek i dalej myjesz 😉
Ja żeby porządnie umyć hopelka, wydaję ok 7, 8zł. Plus na takiej samej zasadzie działa odkurzacz. Wtedy jakieś 14, 15zł w zależności od tego 'ile kg' piasku i słomy mam na dywanikach. 😁
Dokładnie o te mi chodziło. Dziękuję bardzo, jak śnieg się stopi to się wybiorę od razu, fajna sprawa. 😀 I tania.
Musisz tylko wyczaić, które mają dobre ciśnienie w tych myjkach,bo czasem toto leci jakby chciało nie mogło :P w Trójmieście właśnie te Ehrle są spoko, po drugiej stronie ulicy mam jeszcze BKF, też są ok, chociaż odkurzacze mają słaby ciąg ;-)
flygirl, w szczecinie z takich polecam te na bp (szczegolnie w zdrojach) i w dabiu myjnia ehrle (jak sie jedzie od struga to ta po prawej)
Na lewobrzezu bp na wojska i w sumie reszta jest mocno srednia...
Ja jak mam czas to daje auto na Mieszka I na bp na automatyczna - tam sa gabki a nie tak jak na innych stacjach jakies piora dziwne, przynajmniej gabki nie rysuja lakieru. Bardzo dobra myjnia, program zloty z suszeniem, bardzo dokladnym myciem 22zl o ile mnie pamiec nie myli 🙂
Nie no, na Prawobrzeże specjalnie kołować nie będę. 🙂 Spróbuję przy Manhattanie. 😉
Jeździ ktoś volvo s40?NIe wiem czy audi a4 b6 czy volvo?
W obecnej chwili od tygodnia pomykam audi 2.5 d quatro i w sumie fajnie mi się nim śmiga, lepiej niż moim drugim - volvem v70 które moim skromnym zdaniem nie nadaje się na zatłoczone miasto bo skręt ma okropny
Kajula, ja jeżdżę BMW 3.
ktorym? 🙂
fantastyczne auto, prawda?
Ja jakos nie mam przekonania do BMW nie urazajac nikogo. Nie wiem, moze to przez naped, moze przez to, ze sa awaryjne. Ich wyglad tez jakos nie powala.
Jezdzilam 3-ka i jakos sie nie zgralismy
Od ladnych ok 6 lat jestem wierna audi i juz chyba przy niej pozostane. Zaczynalam od A8 w automacie quattro, przez A4 2005 i teraz mam A4 2011 w s-line i mega zadowolona.
Testowalam volvo v60 i mini suv, ale tez jakos nie bardzo.
Marzy mi sie audi Q3......ehhhh moze kiedys
[quote author=CuLuLa link=topic=5139.msg1656367#msg1656367 date=1358589626]
Kajula, ja jeżdżę BMW 3.
ktorym? 🙂
fantastyczne auto, prawda?
[/quote]
E46 2.0 benzyna, u mnie tylko BMW, także ja nie mam obiektywnych opinii. Drugie auto mam trochę większe, bo 5 3.0 benzyna. Za jakiś czas zapatruję się na E90 i E60. Jeździłam na co dzień golfem I, oplem recordem, fordem sierrą, polo, pugiem 206, hondą accord, teraz bmw. Jakoś materiałów, wyposażenie, bezpieczeństwo i fan z jazdy mam z beemek. No i kocham miłością wielką moją 3, bo auto "szyte" było jak dla mnie pod każdym względem. Najnowsze beemki to już nie to samo. Za dużo wpakowanej elektryki i w serwisie kolejki są właśnie z tego powodu.
A do mnie wlasnie maz zadzwonil. Kupil mi dzis rano honde civic VI gen 1.5 v-tec 115km. Ciesze sie na to auto jak durna. Rocznik 99.wersja sedan a wiec japonczyk. Jezdzilam juz takim tylko 3d z silnikiem 1.4 i sprzedalam bo byl za maly. Nigdy bardziej nie zalowalam. No to wrocilam do tego co lubie :-). Siedze wlasnie na zajeciach i nie moge sie doczekac az go zobacze...bardzo sie ciesze bo tych sedanow malo a z tym silnikiem to kilka sztuk w polsce :-)
CuLuLa, popieram 100%! Jezdzilam przeroznymi autami (ze wzgledu na swoja prace w motoryzacji) i BMW nie zamienie na zadna inna marke. Ja obecnie jezdze e46 330Ci, chlopak e46 m3. Nasze dwie perelki, ktorych najchetniej nigdy bysmy nie sprzedawali... No ale staramy sie nigdy auta dluzej nie trzymac niz rok, takze z moja coupejka pozegnamy sie juz w tym roku i zamienimy prawdopodobnie na e92 jak dobrze pojdzie 🙂 poki co ceny wysokie, ale w Polsce na pewno szukac nie bedziemy.
konia44, ja BMW kocham wlasnie za naped, duzo bezpieczniej czuje sie z tylnym napedem, duzo latwiej mi go opanowac w poslizgu niz przedni. Fakt faktem, moze zima jest to bardziej uciazliwe, bo jednak tylny naped szybciej wpadnie w poslizg, niz przedni, ale zdecydowanie latwiejsze jest wyprowadzenie takiego auta z niezbepiecznej sytuacji.
Ktora 3 mialas? Dziwi mnie opinia o awaryjnosci, mysle, ze to raczej kwestia trafienia na awaryjny egzemplarz (wczesniej bity i zle poskladany np).
Kajula, wiesz co nawet nie wiem co to byla za BMW 😡
Smiesznie troche to wyszlo, bo moj chlop kupil ja przez net 🤔wirek:
Pojechalismy po nia do Drammen, jakies 500km. Moze i ladna, srebrna schnitzer. Zdecydowanie za twarda, za niska i reczny nie dzialal, a ja niestety musze miec sprawny reczny ze wzgledu na gorki. Z reszta bylo w niej strasznie ciasno.
Wscieklam sie strasznie, bo auto zaplacone, a ja siedze i rycze
W koncu w tym komisie stala A4 w quattro i sie nia zabralam do domu. Dostalam jeszcze nowki opony letnie, a na zimowki nalozyli mi pigi. Na szczescie w NO nie ma az takich przekretow co w PL i auto okazalo sie trafnym wyborem.
Co do tylnego napedu, to za chiny ludowe nie umiem tym jezdzic. Kiedys jechalam omega i w Lesnie Gornym na tym ostrym zakrecie pojechalam....prosto
konia44, jak bedziecie zmieniac auto za jakis czas przejedz sie BMW 3 (328xd) model F30, lub BMW 5 (525xd) model F10 - bedziesz zachwycona. Ja osobiscie w F10 jestem totalnie zakochana, ceny nie na moja kieszen narazie, ale kiedys na pewno stanie w moim garazu. Auto z xDrivem (4x4), seryjnie w automacie (8 biegów), fantastyczne na wszelkie gorki, zakrety, sniegi.
A jakbys myslala o suvie, to zdecydowanym moim numerem jeden jest obecna X3 20d. Auto rewelacyjne.
Suv mi sie marzy, aj marzy.....
W zeszlym roku jak jezdzilismy po salonach to spodobal mi sie ten suv mini.....byl taki inny, ale po namysle zrezygnowalismy ze wzgedu na dlugie trasy jakie robimy....bylby chyba niewygodny
BMW w ogole nie biore po uwage, ale kto wie. Jeszcze naped 4X4, ale jednosiowy odpada calkowicie. Piekne sa Q3 albo allroady
Poki co mam swoja s-linke i jestem przeszczesliwa.....ale jako, ze zmieniamy auta co ok 2 lata to juz przegladam srtony int 😁
konia44, jak masz gdzies blisko siebie salon BMW to umow sie na jazde X3 20d 🙂 innego nie bedziesz chciala! Albo jak bedziesz w Szczecinie to daj znac, umowimy sie, zaprezentuje CI autko. Pracowalam w salonie BMW w Szczecinie, wiec generalnie nowe modele znam na pamiec. Szczerze polecam, tym bardziej na Twoje okolice.
Kajula A znasz może przypadkiem faceta nazwiskiem Pszczółkowski?
Kajula, to nie jest glupi pomysl z tym testem, bo daja auto na 3-4 godziny i robta co chceta.....wyprobowalam tak sporo aut 😁
Na wiosne moze faktycznie podejde do BMW i sie przejade.
A jakie spalanie maja diesle w tej budzie? Przy silniku, nie wiem...od 2.5 do 3 litrow
konia44, 2.0 diesel pali srednio 7 litrow, 3.0d mysle, ze spali kolo 9l 🙂 oczywiscie wszystko zalezy od jazdy 🙂
misiek, oczywiscie, ze znam 🙂 Moj byly kierownik!
konia44, 2.0 diesel pali srednio 7 litrow, 3.0d mysle, ze spali kolo 9l 🙂 oczywiscie wszystko zalezy od jazdy 🙂
misiek, oczywiscie, ze znam 🙂 Moj byly kierownik!
He, he. Chodziłem z nim razem do klasy w samochodówce na Klonowica. Świat jest mały 🤣 Masz jeszcze jakiś kontakt z nim?
O, jaki ten swiat maly! Mam kontakt, jak najbardziej 🙂 czesto ich odwiedzam, bardzo lubilam ta prace 🙂
Pozdrów go od szczypiora z samochodówki. Będzie wiedział.
Przepraszam za taki malutki 🚫
Mój Grass Hopper pokryty ponad centymetrową warstwą lodu.
Jak go rozmrozić nie ryzykując 300 złotych mandatu ?
Heh, nie ma chyba dobrego sposobu, niż zrzucenie tej warstwy aż do lodu miotełką. Ja zawsze stoję na progach, żeby cały dach sięgnąć. I mało eko jestem wtedy- silnik już odpalony i grzanie w środku na full..
Zen, to już nie o eko chodzi, po prostu mandaty za grzanie aut w mieście dają...
http://www.prawoprosto.pl/inne-dziedziny-prawa/baza-newsow/492-mandat-za-rozgrzewanie-samochodu.htmlTaniu - a odmrażacz w sprayu masz? 🙂