Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
16 stycznia 2013 19:39
Byłam, wróciłam, bo POKOCHAŁAM glutka lnianego. Ugotowałam pierwszy raz, 2 łyżki i szklankę wody, wyszło strasznie gęste, teraz dam 2 łyżki i 2 szklanki. Robię maskę na pół godziny, za pierwszym razem żaden szał, ale dziś zrobiłam sobie drugi raz, w dodatku jeszcze na suszące się dałam jak zwykle jedwab i właśnie glutka zamiast kremu z biedry, który zawsze stosowałam ( bo od dziś przerzucam się na len 😀) i włosy błyszczą się jak głupie, jak jeszcze nigdy w życiu. W dodatku są tak totalnie gładkie i miłe w dotyku, że nie mogę się powstrzymać od miziania. W dodatku po pierwszym użyciu były świeże przez 3 dni ( co ostatnio było moją zmorą, bo na drugi dzień były już do mycia), ale to nie wiem czy się utrzyma, czy tylko kwestia użycia nowego produktu.
W każdym razie, jestem mega zadowolona i polecam. Zwłaszcza, ze koszt jest żaden (ja ukradłam Złotemu Poni trochę szamy 😀)
Poniżej moje włosy około miesiąc po farbowaniu ciemnym brązem.
Mam już dość. Nie dość, że kurczak wrócił, to dodatkowo mam bordo-rudy przód.  😵
Chyba sięgnę po jakąś chemiczną farbę.  🙄
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
16 stycznia 2013 20:54
Krupnik. Właśnie sie zastanawiam nad powrotem do drogeryjnych farb, bo to, co odżywka koloryzująca z elda zrobiła z moim skalpem, przechodzi ludzkie pojęcie. ŻADNA farba drogeryjna nie przetłuściła mi tak włosów, kolor był przepiękny, ale jak mam potem walczyć z tłustymi włosami, gdzie normalnie nigdy nie miałam takich problemów, to dziękuję. Dodatkowo boję się koloru henny i czy złapie moje ciemne odrosty, a chciałam tą z elda sypką chnę wypróbować.. 🙁
Strzyga, świeżość włosów powinna się utrzymać, bo w moim przypadku stosuje len już jakis czas i zawsze po zastosowaniu mam o jeden dzień dłużej włosy w dobrym stanie 😀
16 stycznia 2013 21:00
Już daaaaaawno nie miałam takiego włosowego wow =)
A dużo gluta dajecie? Wcieracie jak takie A+E normalnie?
Chciałam spróbować, ale bałam się, że dam za dużo i będą włosy tłuste, jak to z tym jest?
Przydałyby się 3-dniowe włosy.
16 stycznia 2013 21:07
Tak, jak normalną maskę stosuję.
ovca   Per aspera donikąd
16 stycznia 2013 22:23
Alaska u mnie sleek jest dostępny w drogerii Jasmin.
Heval, ja nie robie maski 😉 Gotuje siemię, tak dwie łyżeczki i 2 szklanki wody i potem tą wodą płucze jako ostatnie płukanie i już dalej nic nie robie. Wczoraj pierwszy raz nie rozcieńczyłam tego, tylko oblałam samym tym wygotowanym i jest super 🙂 U mnie sie nic nie przetłuszcza, wręcz przeciwinie 🙂
A ja kupiłam dziś odżywkę farmony herbal cere lnianą, bo od tej skrzypowej różni się tylko ekstraktem, a zapach mi się spodobał. Będzie dziś próba  🏇
Ale niestety nie było wcierki Saponics, tylko szampony  🙁
gllosia, na porost spróbuj jeszcze wcierki Jantar, ja przestałam używac narazie, ale nowych włosow mam tyle, że mi sie chyba czoło skróciło😀

Gdzie tą wcierkę dostanę? W aptece, drogerii jakiejś?

A co powiecie o laminowaniu? Nie na porost włosów, a ogólnie 😁 Już dawno miałam spróbować, ale wciąż zapominam. Stosowała któraś z was?
Gllosia Jantar wiem, że jest na pewno w galerii krakowskiej w aptece-drogerii na poziomie 0 koło C&A.
Można dostać go także w drogerii Flirt na Karmelickiej oraz w drogerii koło Nowego Kleparza lub u samego producenta: http://sklep.farmona.pl/ 😉
gllosia, w aptekach Dbam o zdrowie, mozna sobie zamowic tez tu http://www.doz.pl/
Laminowałam, byłam bardzo zadowolona z efektów 🙂 Warto spróbować, na każde włosy inaczej zadziała.
U mnie laminowanie wypadło średnio, włosy sypkie i lśniące, ale twarde
17 stycznia 2013 17:55
u mnie nie było żadnego efektu po laminowaniu.
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
17 stycznia 2013 18:02
Jakie znacie (i polecacie) odzywki/maski z aloesem - mam ( i uwielbiam) Alterre grabat-aloes i Mr Potters aloes-jedwab.  Moje wlosy go uwielbiaja, wiec szukam czegos nowego do przetestowania, ale tez z tym skladnikiem. Jakies pomysly?
17 stycznia 2013 18:06
A może sam sok aloesowy?
kujka   new better life mode: on
17 stycznia 2013 18:07
Alaska, o super, że w centrum 😀 Lecę zakupić i będę testować.

Czyli laminowania po prostu trzeba spróbować. Nawet jeśli nie będzie efektu wow, to nie powinno zaszkodzić. Muszę się za nie na dniach zabrać, niech no tylko znajdę swój przepis.
17 stycznia 2013 18:13
ej, sluchajcie, jestem jakas ciemna ale o ktory krem z Biedronki (na koncowki) chodzi? mozecie mi pokazac zdjecie?
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
17 stycznia 2013 18:15
Strzyga, do plukania ostatniego np? Taki sok aloesowy z Ikei bylby ok?

kujka, skad to wziac? wyglada fajnie 😉 a z Biedronki krem do rak z olejem kokosowym w zielonej tubce.

kujka,
A mogłabyś powiedzieć gdzie kupiłaś tę maskę? I ile dałaś? Niedawno wprawdzie była o tym mowa, ale wypadło mi z głowy.
Horciakowa, dzięki za link do gazetki.  :kwiatek:
17 stycznia 2013 18:25
kujka- z sokiem aloesowym możesz maaasę rzeczy robić. Poszukaj ja wizażu. Myślę, że z ikei byłby ok.
17 stycznia 2013 18:26
szafirowa, o dzieks!

Krupnik., w drogerii natura mozna je dostac. juz w 2 roznych je widzialam 🙂
17 stycznia 2013 18:28
A herbata z pokrzywy wystarczy obojetnie jaka, czy sa jakies specjalne?

A dziewczyny, jeszcze prosba o podpowiedz 🙂 Moja przyjaciolka ma sliczne geste, grube, dlugie wlosy. Szybko jej rosna, czego jej strasznie zazdroszcze, ALE bardzo szybko sie przetluszczaja. Kupila maske biovaxu do przetluszczajacych sie, no ale co z szamponem? Co najlepiej uzyc, zeby problem minal, ale zeby tez nie wysuszyl wlosow?

Tylko sie przypomne...  :kwiatek:
17 stycznia 2013 18:35
kajula - jakby był sposób na przetłuszczające się włosy, 3/4 osób już by z niego skorzystało.

Najważniejsze:
- nawilżać skapl
- nie przeciążać włosów
- próbować
Kajula, powinny gdzieś być spisy delikatnych szamponów. Myślę, że warto spróbować Babydream, Facelle [żel do higieny intymnej] lub odżywką o odpowiednim składzie [Joanna Naturia b/s przykładowo, jeśli się nie mylę].
Nie wiem co moim włosom się dzisiaj stało, ale rano wyglądały tak (świeżo po wyschnięciu, tak wyglądają zazwyczaj):

a po całym dniu w kitku tak:

😍 😍
Horciakowa   "Jesteś lekiem na całe zło..."
17 stycznia 2013 20:31
korsik, niezła zmiana  🍴

A moje po myciu jakieś takie sztywne, szorstkie, nie wiem dlaczego. Może przez podwójne umycie slsem?  👀

Kupiłam dziś polecany Saponics, zobaczymy czy u mnie tez będą tak rewelacyjne efekty 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się