Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)
wendetta, oleju im więcej! Oprócz tego silikonów i parafiny 😉 Po zimie odżyją. Teraz jest trudny czas dla włosów 😉
właśnie pokornie wracam do olejowania... Po kilku nocach z olejkiem waniliowo- kokosowym jest ciut lepiej. 😉 Akurat mam jeszcze prawie kg odżywki z parafiną, więc też sobie szczędzić nie będę (mimo, że ma jakiś tam oblepiacz czy silikon, ale na zimę mówisz, że jestem rozgrzeszona? 😉)
Jedwabiu na końce też pakuję jak szalona 😉
I muszę powiedzieć, że Alberto malinowa robi moim włosom wspaniale!! 😜
u mnie od dłuższego czasu jest już nowa alterra z pompką ale tylko migdał/papaja 🙁 widział ktoś u siebie brzoza/pomarańcza?
u mnie też tylko migdał/papaja 🙁
Dziewczyny, znacie jakiegoś sprzedawcę na allegro, który ma u siebie dużo fajnych naszych odżywek? Na razie znalazłam tylko takich, którzy mają laverde i nic więcej, a u mnie mogę dostać tylko nivea log repair, alterre(i to tez nie zawsze), biovax, garnier(nie dla mnie- testowany na zwierzętach), Mrs.Potters(nie sprawdzają sie u mnie za bardzo) i kompresy z apteczki babuni(o ile sie nie myle maja PEG). A marzy mi sie zamowic od jednego sprzedawcy chociaz taka glorie, alverde bo ostatnio wydenkowalam wszystko i został mi kallos, biovax i artiste. Nie ma to jak mieszkać na zadupiu. 🤣
Florcik, dlaczego unikasz PEGów?
Co,oprócz szamponów Batiste, warto przywieźć z Irlandii/Szkocji?
kosmetyki minerlane Lily Lolo 🙂 i mają super serum silikonowe "Pure coconut" z inecto! taka mała, biało-zielona tubka 🙂
Napatoczyło mi się w pracy gościnne stoisko z kosmetykami... Kupiłam Amlę od Valony (huille minerale, emlica officinalis (amla), parfum, benzotrazotyl dodecyl p-cresol). Ciekawe, co na ten olej powiedzą włosy. Jak powiedzą "beeee", to będę miała do pozbycia się 😉
cavaletti, a to PEGi dobre są?
I pytanko od razu, nie znalazłam jak na razie tego Glisskura (to trudniejsze niż myślałam 😵 ), to rozglądam się za czymś innym w sprayu, takim co tam trochę zabezpieczy te włosy a jakby był naprawdę wartościowy dla włosów, to już magia.
Wobec tego znalazłam takie psikacze, czy warto spojrzeć na nie?
[url=
http://włosy równomiernie spryskiwać odż]Ziaja - intenstywna odbudowa[/url] - tu jest PEG właśnie i nie wiem co z tym? Reszty składników nie znam.
mgiełka Radical do włosów tłustychOprócz tego będę jeszcze stosować serum A+E na końcówki, bo w końcu dziś przychodzi 🙂
Heval
Co do Radicala, tej konkretnej nie miałam, miałam kiedyś ze skrzypem i dupy mi nie urwało, że tak powiem. 😉
Zależy czego oczekujesz, fajnie, bo jest lekka i nie klejąca, nie obciąża za bardzo, ale nie uzyskałam tego efektu jakiego chciałam. A chciałam błyszczenia się włosów, zabezpieczenia i łatwości w rozczesywaniu.
Alaska, chcę żeby w jakiś sposób chroniła moje włosy, jakby je odżywiała chociaż trochę to byłoby super, choć cudów się nie spodziewam. No i wiadomo, żeby trochę błyszczały i ogólnie wyglądały ładnie.
Nie musi ułatwiać rozczesywania, ważne żeby go nie utrudniała jakby co, bo moje włosy same się rozszczesują jak schną, z czesaniem nie ma żadnego problemu 😉
Heval, a A+E Ci nie wystarczy? Ja do tego mam jeszcze Biovaxu taki zielony dwufazowy w sprayu + gliss kura i powiem Ci, ze po takiej mieszance moje wlosy sa przez dwa dni cudowne i w ogole sie nie placza! A+E w tym przypadku potrafi zdzialac cuda...
Heval Ja mam teraz takie coś
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=50270 W połączeniu z odrobiną nivea intensiv repair b/s i tym olejkiem od połowy włosów do końca jest ostatnio u mnie szał.
Kajula, nie chce mi się nakładać A+E na całość, bo to mi wieki zajmie 😉 Poza tym nie wiem czy chcę je "marnować", bo mi całośc zejdzie po chwili.
Ale dzięki za pomysł z biovaxem, ja myślałam, że ta dwufazowa z pq jest a tu surprise. A gliss kur jaki masz?
Moje to się wcale nie plączą, pod tym względem są super 🙂
Alaska, ooo, dzięki! Pierwszy raz widzę takie cuś🙂
dziewczyny, PEGi:
PEG-120 Methyl Glucose Dioleate-emolient, zagęszczacz
PEG-180-emolient
PEG-20 Stearate-emolient
PEG-200 hydrogenated glyceryl palmate-ma dzialanie zmiękczające
PEG-25 PABA-filtr przeciwsłoneczny
PEG-3 Distearate-środek o działaniu zagęszczającym, ale także emolient
Peg-40 hydrogenated castor oil-emolient, składnik odżywczy i zagęszczający, to pochodna glikolu polietylenowego i oleju rycynowego o wlaściwościach nawilżających
PEG-5 Cocomonium Methosulfate-pochodna glikolu polietylenowego
PEG-55 Propylene Glycol Oleate-emolient
PEG-7 glyceryl cocoate-substancje powierzchniowo czynne -łagodniejsze detergenty, także emolient (nawilżanie)
PEGi pełnią różne funcje- od detergentów poprzez zmiekczacze po emulgatory
plus z tego co pamiętam PEGi rozpuszczają się w wodzie, więc to chyba te dobre silikony 😉
Heval, uważaj z tym A+E, ja wykorzystałam ostatnio tę z próbki dołączonej do Biovaxu i nałożyłam tego tyle co normalnie jedwabiu Biovaxu i tak sobie przetłuściłam włosy od połowy, że musiałam zrobić koka żeby nie bylo widać 😉 I wątpię, że to od czegoś innego, bo nie robiłam wtedy w OMO nic nadzwyczajnego.
W rossmannie przecena szamponów i odżywek Alterry, a w gazetce ponownie odżywka morela i pszenica 🙂
Za to na rossnet.pl 21.01. będzie do pobrania kod na Gliss kur Elixir Ultimate Oil - obnizka 27%
z Marionem nigdy nie mogę utrafić w ilość - albo za mało, albo głowa cała tłusta 🙁 z PEGami
polecam to!
czy jeśli chodzi o pokrzywę, to mogę pić herbatkę z korzenia?
Bay, dzięki za te PEGi. Ja próbek już zużyłam sporo i zauważyłam, że bez względu na to ile nałożę serum na włosy, to i tak się "wsiąknie". Po kilku minutach i ewentualnym przeczesaniu/wstrząśnięciu było super zawsze 🙂
PonPon, super, dzięki :kwiatek: Szkoda, że znowu trzeba za przesyłkę dawać dużo 🙄 Ale może sobie coś jeszcze wybiorę z oferty i w przyszłym miesiącu mogłabym zamówić.
Ja się raz na 2-3 miesiące umawiam z koleżankami i robimy duuuuuże zamówienie z darmową przesyłką 🙂
Zawsze możesz na zapas zamówić szampon, balsam, jakąś maskę - wszyskiego po dwa i już masz za 120zł
Pomyślę, popytam czy ktoś, coś. Oby oby!
No na zapas to bym zrobiła, tylko właśnie kłopot za co 😁
W rossmannie przecena szamponów i odżywek Alterry, a w gazetce ponownie odżywka morela i pszenica 🙂
Gdzie, gdzie?? 👀
Bo w aktualnej gazetce 3-17.01 nie widzę.
Bay, ja uzylam ostatnio calej probki na wlosy i wygladaly rewelacyjnie. Zalezy od wlosow pewnie...
Heval, gliss kur ten z 7 olejkami w sprayu a do tego razem z gliss kurem uzywam w sprayu biovaxu dwufazowego zielonego. A+E na od polowy do koncowek, a na calosc dwa spraye. Wlosy wygladaja po tym niesamowicie 🙂
Alaska, w tej od 18.01 🙂 Ale ta morela, pszenica to pewnie błąd, bo już kiedyś też była w gazetce, mimo, że wycofana.
Horciakowa, dałabyś do niej linka? Ostatnio szukam i nie mogę znaleźć. ;<
ostatnio moje włosy bardzo łatwo łapią przesusza 🙁 niestety suszarka im nie służy - suszyć muszę, bo od razu mam chore zatoki. zimny nawiew mam, używam, ale jak się rano spieszę, to nie wystarczy. chyba pora na wypróbowanie glutka lnianego!
(wieczorem umycie SLSem, maska jaśminowa organiczna, na całą noc olej łopianowy na skalp i ze słodkich migdałów na długość, zmyte babuszką agafią łopianową, później balsam łopianowy = suuuuper gruby kucyk i wrażenie mocnych włosó 😍 tylko miękkośći brak...)
PonPon, pokaz swoje wlosy 💃
Ja jestem na sobote umowiona do fryzjera, podcina wlosy, trzeba koncowki przesuszone i porozdwajane usunac, a potem zaczynam wszystko stosowac na glowe co sie tylko da 🙂 nawet wlosy zmierze, zeby sprawdzic ile mi urosna 🙂
Dzisiaj przychodzi moj A+E w końcu, razem z Saponicsem 😅 Musze jeszcze kupić ta odzywke Herbal Care, co Epikea znalazla, tlyko nigdzie nie moge jej dorwac. Chyba znowu przez allegro zamowie... Jeszcze do apteki musze sie wybrac po CP 👀
Powiedzcie mi, jak robicie siemie do jedzenia... Zawsze robilam koniom, ale nigdy bym gluta nie tknela... Na ktorejs stronie czytalam, ze ktos mieli siemie z jablkiem i zostawia namoczone na cala noc (o ile dobrze pamietam). Jest to w ogole jadalne?
PonPon, więcej emolientów może? b/s jakaś solidniejsza?
Kajula, tylko rozplanuj sensownie sobie tę pielęgnację. Za dużo na raz też nie jest dobrze, bo w przypadku, kiedy coś zrobi kuku, nie będziesz wiedziała, który kosmetyk odstawić 😉
Siemię do jedzenia: kupujesz mielone, zalewasz na noc gorącą wodą, rano do tego dodajesz starte jabłko, mieszasz i wcinasz 🙂
Cavaletti, poki co szampon Amla, odżywka biovax d/s razem z kapoor kachli. Po umyciu wcieram w skalp Rzepe kuracje (na zmiane z Saponicsem bedzie), na końcówki A+E biovaxu, i psikam calosc gliss kurem 7 olejkow i dwufazowym biovaxem. Trzy razy w tyg olej Alma Brahmi.
Chce łykac CP i zaczac jesc siemie, ale chyba bede sie dlugo do niego przekonywac... musze raz zjesc na probe. Jak czesco?
Myslisz, ze za duzo?
Kajula,
SZAMPONY: Amla - do stosowania na co dzień. Masz coś typowo oczyszczającego? Gliss Kur i Biovax to sporo silikonów, a dodatkowo pokrywasz włosy warstewką parafiny z oleju. Masz cienkie włosy, więc szybko mogą klapnąć. Trzeba będzie czasem oczyścić je do zera. Im tańszy szampon tym lepszy. Jakaś Barwa, Joanna Naturia z zieloną herbatą...
ODŻYWKI: Jedna to może być za mało. Włosy mogą szybko się przyzwyczaić do danego produktu. Masz dostęp do Tesco extra (tych dużych)? Są tam maski BingoSpa z masłem shea (zielona) i z proteinami kaszmiru (różowa). Bardzo fajne do stosowania na co dzień. Są tanie, wydajne i mają dobre składy. Oprócz tego w Rossmannie/Naturze możesz kupić odżywki Garnier Fructis. Chyba wszystkie są zgodne z CG. Dobre są na pewno Oleo i Fruity Passion (tej drugiej za chwilkę machnę recenzję na blogu, to Ci podlinkuję wraz z analizą składu).
Kapoor Kachli na skalp ok, wystarczy 🙂
WCIERKI: Pisałaś coś o wrażliwym skalpie. Joanna Rzepa nie powoduje podrażnienia i przesuszenia? Jest oparta na alkoholu, więc radzę uważać i odstawić, jeśli tylko pojawi się jakieś ała. Saponics ma całkiem fajne ekstrakty, nie ma alko 🙂
ZABEZPIECZANIE: A+E na końcówki ok. Glisskur i dwufazowy olejek też spoko, tylko pamiętaj o oczyszczaniu co jakiś czas. Tutaj zamiast psikaczy mogłaby być ta odżywka b/s znaleziona przez Epikeę.
OLEJOWANIE: Amla Brahmi jest ok, ale dołożyłabym inny olej na długość. AB oparty jest na parafinie i nie wiadomo ile wartościowych olei zawiera.
SUPLEMENTACJA: Dołóż sobie herbatkę z pokrzywy. IMHO lepsza niż siemię, bardziej... zjadliwa (wypijalna?)
To ja się pochwalę, że JEDNO użycie szamponu Sanosan praktycznie do zera zlikwidowało przesuszenie skalpu. Szampon na łopianowym propolisie RBA zużyje familia. Jeszcze tylko kilka razy wetrę Cerkogel żeby nawilżyć skalp i pewnie problem łupieżu zażegnam. SLES to zło...