kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Koniczka, jest poparzeniem. i jak przegniesz z tym parzeniem to zostana blizny. o czym tu dyskutowac?
Blistrowanie

Blistrowanie to zabieg polegający na nałożeniu na końskie ścięgno (a dokładniej na pokrywającą je skórę) roztworu tlenku rtęci lub jodyny. Zabieg ten stosuje się wtedy, gdy podejrzewa się chroniczne zapalenie ścięgna. Celem jest wytworzenie lokalnego stanu zapalnego, który wzmaga ukrwienie, tymczasowo nasilając obrzęki i powodując podwyższoną temperaturę. Po ustąpieniu tego stanu zazwyczaj znika także i chroniczny stan zapalny. Obecnie uważa się tę metodę za niehumanitarną i bolesną dla konia, przez co zaprzestano jej stosowania np. w Niemczech.

Pogrubienie moje. IMHO medycyna i weterynaria poszły na tyle do przodu, że można spokojnie z tej metody zrezygnować.
Przenosimy się z Pasiem do innej stajni gdzie mamy halę no i nasuwa mi się pytanie : Musi się ogolić ? Na hali jest raczej 'średnio' na padok będzie wychodził pytanie czy jest to koniecznością?
No i teraz stoi dość zarośnięty ,ale zaczął mi smarkolić pewnie przez ten deszcz.
Nie musi, golenie jest wygodą dla intensywnie użytkowanych koni i nie ukrywajmy ich właścicieli, ale spokojnie koń może pracować na hali ofutrzony - najwyżej będzie dłużej schnął.
Bischa   TAFC Polska :)
07 stycznia 2013 16:28
Dlaczego skrót od konika polskiego to KN?
ChingisChan, po przeczytaniu twoich postow zastanawialam sie i zastanawialam nad zasada, za ktora stoi laczenie ze soba terapii komorkami macierzystymi z blistrem i nijak zrozumiec nie moglam. Jak uzasadanic niszczenie prymitywna metoda blistru toczacego sie juz pozytywnego procesu zainicjowanego droga zlozona nowoczesna medycyna. No, ale mam juz odpowiedz skoro mowisz o tzw. komorkach z rogu jelenia, ktore sa chyba juz dosc slyne, a z kompletnie niejasnych dla mnie przyczym wciaz przez niektowych szumnie nazywane komorkami macierzystymi kiedy kolo terapii komorkami macierzystymi to te dziwne preparaty nawet nie staly. W tym momencie nawet rozumiem sens blistru, bo skoro doszlo do "rozwalki" uszkodzonego sciegna to moze z tanszych metod tylko blistrem da sie to posprzatac.
Czy szczepienie na Herpes dwóch koni, w stawce ponad 60 w stajni ma sens? Jak wygląda ta sama sytuacja w momencie szczepienia na grzyby?
Nam weci mowili ze trzeba zaszczepic wszystkie, albo to wywalone pieniadze. W dodatku jezeli jakis kon to ma/jest nosicielem to tez bez sensu. Dokladnie co jak i dlaczego nie powtirze bo nie pamietam 😡
Amarotsa w kwestii autoszczepionek na grzybicę to mój wet stwierdził, że tak na prawdę powinno się robić szczepionkę na konkretny grzyb u konkretnego konia. Ta sama szczepionka na ten sam typ grzyba u innego konia ponoć może nie działać.
JSBach - Moje dwa dorosłe konie zostały zaszczepione na Herpes, wet w szczególności naciskał na szczepienie klaczy tłumacząc, że gdybyśmy chcieli ją kryć, warto by była na Herpes szczepiona. Później właściciele w stajni stwierdzili, że jestem niemądra szczepiąc na Herpes, w momencie gdy żaden inny koń w tej stajni nie jest na to szczepiony. Takim o to sposobem zgłupiałam..

misia997 - U nas cała 10 młodziaków złapała grzyba, w tym dwa moje ogierki. Właściciele nic z tym nie robili mówić: "samo przyszło, samo pójdzie". Ja niestety nie mogłam patrzeć na rozwijającą się chorobę i zawołałam weta. Prócz grzyba pojawiło się małe kasłanie i gile z nosa, więc badaliśmy wszystko: zeskrobina, kał, morfologia i biochem.  Szczepiliśmy na tego konkretnego grzyba i leczyliśmy zewnętrznie.. tylko na razie rezultatów brak, a ja się zastanawiam czy to całe szczepienie miało sens..
Bischa, od KoNik? W hodowli używany jest także skrót KP.
Gdzie znajdę wykaz ogierów na 2013 rok ?
Iszka90, a na stronie PZHK nie powinno być?
Na stronie PZHK są, ale tylko z 2012 roku.
Nie mam pojęcia w takim razie, bo się na tym nie znam kompletnie. Może po prostu tego nigdzie jeszcze nie ma? Ale niech się wypowiedzą osoby, które coś o tym wiedzą.
Anderia   Całe życie gniade
08 stycznia 2013 19:34
Czy przekrwione spojówki to u konia coś groźnego? Domyślam się, że - jak to z oczami - trzeba szybko zareagować i będzie po krzyku, ale to pytanie zadaję tak w ramach ciekawostki.
Iszka90, jeszcze nie ma, bo pewnie większość osób nie opłaciła jeszcze licencji na ten rok.
Dzięki za odpowiedzi 😉
mtl   I M Equestrian
09 stycznia 2013 08:57
Przenosimy się z Pasiem do innej stajni gdzie mamy halę no i nasuwa mi się pytanie : Musi się ogolić ? Na hali jest raczej 'średnio' na padok będzie wychodził pytanie czy jest to koniecznością?
No i teraz stoi dość zarośnięty ,ale zaczął mi smarkolić pewnie przez ten deszcz.

mój ma ogolona tylko szyje i kawalek lopatki, jest derkowany ale reszta nie zgolona, chodzi na zewnatrz i na hali, na padok rowniez, poci sie bardzo rzadko mimo ze chodzi ponad godzine, czasami 2 razy dziennie
W stajni gdzie uczyłam się jeździć do owsa konie czasami dostawały różne owocowe herbatki. Konie lubiły takie dodatki do owsa i chciałabym spróbować dać mojej podopiecznej coś takiego. Czy może to w jakiś sposób zaszkodzić? Herbata ma być całkiem zimna czy może być letnia? Dostawałaby taką mieszankę tylko raz na jakiś czas.
ja kupuję zioła z zielarskim i dwa trzy razy w  tygodniu dodaję do meszu. Koń się az trzęsie, jak czuje, że je niosę :P
Rozmiar bryczesów 76 to jaki to jest przedłużony rozmiar?
basia16816 38.
Amarotsa u nas była sytuacja z grzybicą. Półroczne leczenie nie przynosiło efektów, vet zdecydował się na insol - lipiec 2011. Koniec leczenia. Koń zarósł zimowym futrem, jakieś tam małe 'strupki' (bardziej zgrubienia skórne) poodpadały przy czyszczeniu czy też same z siebie. Na wiosnę koń czysty - tylko w trzech miejscach gdzie był grzyb było nieco jaśniejsze futro. Po lecie na zimowej sierści już żadnych śladów odbytej choroby. Szczepione były tylko konie z grzybicą / podejrzeniem
co trzeba zrobić zeby mieć papiery instruktora ?
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
12 stycznia 2013 15:34
Odbyć kurs na instruktora i zdać egzamin.

Twoja odpowiedź jest nadzwyczaj miła i wyczerpująca.

Czy właśnie ktoś wie jak to teraz jest z kursami? Czy dalej kursy instruktora rekreacji ruchowej są honorowane? Czy teraz trzeba odbyć kurs szkolenia podstawowego?
Potrzeba do tego jakiś odznak? Jaki jest koszt tego kursu?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
12 stycznia 2013 17:46
xxagaxx, chyba w kąciku instruktora dziewczyny całkiem niedawno o tym pisały 🙂
Mam pytanie czym różni się szereg zamknięty od otwartego ?
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
12 stycznia 2013 18:18
[quote author=Misskiedis link=topic=1412.msg1647503#msg1647503 date=1358004879]

Twoja odpowiedź jest nadzwyczaj miła i wyczerpująca.

[/quote]

Pytanie nie było precyzyjne a odpowiedź jest prawidłowa, nie widzę w niej nic niemiłego, może jest po prostu lakoniczna 😉 Na instruktora sportu trzeba odbyć kurs i zdać egzamin. Na instruktora rekreacji też jest kurs i egzamin. O kursach na instruktora rekreacji ruchowej jest osobny wątek w którym dziewczyny pisały o kursach- ceny, opinie itp
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się