Olsztyńscy voltowicze
oo to super : D już nie mogę się doczekać, bo teraz blada dupa ;<
no taka pogoda to i tak ze skokami nie zaszalejesz 😉 kunia byśmy jeszcze podbiły. od wiosny pociśniemy z tematem żebyś w kobyłoszce już była w mega formie! 😅
No dokładnie 😍 do formy wrócić.
dziewczyny jak będziecie robić rozpiskę co do zawodów to ja wstępnie rezerwuję koniec kwietnia - początek maja, muszę to skonsultować z szefem i ekipą stajni 😉 konkretny termin podam na początku lutego 😀 u nas skoki + ujeżdżenie!
ajajaj jak wcześnie 😀 super, to już trzeba tyłek ruszać i jutro do konia jechać XD
U nas koniec maja albo początek czerwca, doinformować mogę później 😉 ujeżdżenie.
Dziewczyny-a może by tak wpisać te zawody towarzyskie do kalendarza 2013 wmzj? Chyba będzie to równoznaczne z tym, że będą autoryzowane, a po za tym może być więcej osób 😉
dodatkowo jak można to czemu nie, plus prywatny kalendarz dla nas 😀
To skoro piszesz, to moze jakos konkretniej opiszesz swoje wymagania co do stajni? Nie wiem, cena, warunki...?
jeśli chodzi o cenę - 400-450, ale nie wiem czy w tych okolicach jest możliwość znalezienia czegoś w tym zakresie.. miejsca szukam dopiero od wiosny, dlatego nie potrzebuję hali, szukam przydomowej stajni z placem do jazdy, gdzie jest możliwość wypuszczania konia na łąkę z innymi. no i tak jak już pisałam, musi być możliwość dojazdu komunikacją miejską 😉 pozdrawiam
Gdyby ktoś z okolic Olsztynka chciał zdj to zapraszam, na początku lutego będę 🙂
Jakie są teraz najbliższe zawody?
Dziewczyny-a może by tak wpisać te zawody towarzyskie do kalendarza 2013 wmzj? Chyba będzie to równoznaczne z tym, że będą autoryzowane, a po za tym może być więcej osób 😉
Obecnie jestem w trakcie tworzenia kalendarza zawodow towarzyskich, ktory bedzie dostepny na naszej czesci forum. Mialam zamiar wrzucic go na strone wmzj. O ile oczywiscie wszyscy organizatorzy wyraza zgode.
Zglaszajcie mi na priv propozycje i terminy zawodow (moga byc wstepne terminy). Damy sobie czas do konca stycznia.
Sluchajcie, teraz pilna sprawa. Wlasnie jestem na szkoleniu dot. transportu zwierzat, polaczonym z humanitarnym ubojem zwierzar, w Gdansku.
Czy sa chetni zainteresowani takim szkoleniem w Olsztynie? I w jakim terminie? Co do terminu, firma sie dostosuje. Musze znac liczbe zainteresowanych i na kiedy.
Rozpowiedzcie prosze znajomym.
Alexandra, planujcie zawody na koniec kwietnia, bo 1 maja jest cross w Liwie.
kosteczka co daje takie szkolenie? to może ja byłabym chętna 😉 zawody będą w sobote albo 27.04 albo 4.05. bardziej stawiam na 27.o4 bo na weekend majowy ludzie zazwyczaj wyjeżdżają 😉
Szkolenie daje uprawnienia do transportu zwierzat (w tym koni), w wiekszej lub mniejszej ilosci, na dowolna odleglosc.
A drugie szkolenie, daje prawo do uboju zwierzecia (nawet w warunkach domowych), w razie koniecznsci.
to ja mam chetna osobe na transport zwierzat
kosteczka rozumiem ze po tym kursie moglabym podczepic trajler i pocisnac z 2 konmi na zaowdy? xD co do tego uboju to odpada ale jezeli chodzi o transport to bylabym zainteresowana. tylko kiedy, jakie pieniadze itd
Teoretycznie, to możesz, ale praktycznie na ciąganie przyczepy dwukonnej musisz mieć zestaw, który nie przekracza 3,5 tony, lub prawo jazdy B+E.
Jeżeli chodzi o termin to jest bardzo elastyczny i nastawiony głównie na to, żeby zebrać odpowiednią liczbę chętnych. Podejrzewam, że w połowie lutego, bo na zebranie chętnych do końca stycznia zostało mało czasu.
Całkowity koszt to 339 zł.
Szkolenie odbyło by się w Olsztynie w siedzibie LOKu.
Huculska Ostoja, Ciebie jako chętną policzyłam już za pierwszym razem 🙂
no więc bez sensu 😉 jednego konia to mogę wieźć i bez papierów i kursu jeżeli zestaw w dokumentach nie przekroczy 3,5 t. a żeby wieźć 2 konie muszę mieć bez względu b + e, więc taki kurs to chyba wydawania kasy bez sensu bo i tak nic po nim nie możesz 😵 mój tata wiele razy jeździł z 1 koniem i jak nas policja zatrzymywała to nikt nigdy nie chciał jakiś uprawnień na przewóz zwierząt ... chyba, że ktoś chce wozić zarobkowo... np do Włoch na mięso 😉
Ale trzeba pamiętać, że w naszym szalonym kraju co chwilę zmieniają się przepisy i w każdej chwili może wejść przepis, że nawet do przewiezienia komuś zwykłej krowy mogą być potrzebne kwalifikacje. Nigdy nic nie wiadomo, ja tam się już zabezpieczyłam. A czy potrzebnie, czy nie, czas pokaże.
allexandra - uprawnienia do ciagniecia przyczepy i tak musisz miec (no chyba ze wlasnie zestaw nie przekracza 3,5t), a ten kurs jest potrzebny osobom, ktore chca przewozic konie zarobkowo. Nie jest on wymagany od osob, ktore wioza sobie swojego konika na zawody.
kochani pomóżcie ,robie strone internetową o koniach huculskich w woj.Warmińsko-Mazurskim
część hodowli znam,ale może ktoś zna jakieś hodowle,stadniny hc. każda pomoc się przyda , mogą byc mniejsze i te wieksze hodowle , konie prywatne.z góry dzieki za pomoc 😉 :kwiatek:
Huculska Ostoja, koniecznie wpisz panią Kmieć 😁
Słuchajcie, wiecie może kto mógł by mi wypożyczyć dosłownie na kilka dni, miarkę do mierzenia łęków, czy jak to tam się nazywa?
Huculska Ostoja http://patataj.com.pl/ :kwiatek:
ircia2, kopara mi odpadła jak zobaczyłam zdjęcia w galerii. JA CHCĘ TAKĄ STAJNIĘ!!! 😍 😍 😍
i w normalnej cenie z halą!!!
w Novum tez jest hala a kosztuje 450zl. Wszystko zalezy od okolicy i mozliwosci dojazdu 😉
dokłądnie - ja stawiam na osoby z Olsztyna i okolic , stąd cena 450zł - wydaję mi się wręcz śmieszna, gdyby to było bliżej olsztyna na pewno pensjo u nas byłby troszkę droższy.
właśnie angeel o to mi chodziło - taki papier potrzebny jest jak np wozimy konie zawodowo - ale to i działalność wtedy jest nam potrzebna itd. czy właśnie dla osób wożących zwierzęta do rzeźni itp.
No wlasnie-NOVUM-trzymam tam swoje dwa konie i jestem zadowolona.Dzisiaj wlasnie bylismy w terenie.......bylo ekstra 😅 Do Patataja mam o wiele blizej ale bardziej przypasowala mi Kobylocha
Bea1 i mój Be Great wraca do naszej stajenki pod koniec miesiąca 🏇 przyjeżdża z koleżanką z rodzinnego stada 😅 tez folblutką. Niedługo skończą nam się boksy 😀
Bardzo urokliwe miejsce, ten Patataj. I cena faktycznie wręcz szokująca. Jak dla mnie, ogromnym minusem byłaby ta rekreacja, obozy - ja akurat od takich "atrakcji" uciekam, ale wiadomo - co kto lubi. 😉
Sluchajcie, dostalam wczoraj od organizatora informacje, ze szkolenie dotyczace transportu zwierzat i uoju zwierzat, odbedzie sie 26.01.2013, o godzinie 9 w siedzibie LOKu w Olsztynie.
Taka informacja dla tych, ktorzy jednak byli by zainteresowani. Wiecej informacji na stronie
EXPERT SZKOLENIA, lub
TUTAJ