Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia
Dla mnie trochę dziwne, pisze wyraźnie że lonżowany (dla mnie lonżowanie oznacza to,że koń porusza się w 3 chodach). Mimo wszystko na takie bieganie w kółko jest obciążające w jakimś stopniu dla nóg, a przecież on ma dopiero 7 miesięcy. A nawet jakby go tylko przyzwyczajali to chyba nie trzeba tak często, tak mi się tylko wydaje 🙄
Ja swoich źrebców nie lonżuje ani nie przyzwyczajam ich do tego 😡
A ja byłam zmuszona lonżować swojego konia zanim skończył rok. Miał przykurcz ścięgien i zarówno wet jak i weterynarz lonżowanie zalecili. Aleee nie było to lonżowanie takie jak dorosłego konia. Owszem chodził w trzech chodach, ale tak naprawdę głównie kłusem, nie było mowy o żadnych patentach czy choćby ogłowiu. Ot, takie sobie bieganie w kółko. Niby ciężko nazwać to lonżowaniem, ale jednak nim było. Mimo wszystko jeżeli nie ma takiej potrzeby, to nie popieram tego.
Hmm od kiedy lonżowanie oznacza że koń musi sie poruszać w 3 chodach? , ja swoją kobyłę lonżuję i w 1 i w dwóch i moim zdaniem jest to lonżowanie a nie tylko poganianie. Oczywiście że zgodzę że może być obciążenie dla nóg, ale nie wiemy ile trwa lonżowanie tego źrebola, jak przeleci z 10 razy dokoła matki , bo nie raz widziałam taki maraton źrebaka, to chyba też jest jakieś obciążenie. Mówiąc szczerze mało wiemy jak ten koń jest lonżowany, bo tak naprawdę nic więcej nie pisze.
mnie to się średnio podobają pęciny tego źrebaka (a przednie nogi to od nadgarstka w dół), ale może przewrażliwiona jestem. 😉 szkoda, że nie widać kopyt...
http://allegro.pl/k-u-p-i-e-konia-i2906208373.htmldesperacja? 🤔 aż boję się pomysleć jakie doświadczenie z końmi ma ogłoszeniodawca.. 👀
Prima "prezęt prezętem" 😉 ale urodziwy to on jest 🙂 jakby był większy to sama bym się skusiła dla córy 😀
ceffyl to trzeba mu przyznać, że jest słodki 💘
A kiedy nadejdzie moment, gdy bicie konia batem, wbijanie mu pięt i 'wodze na zadzie' przestają działać, trzeba go wymienić na lepszy egzemplarz... 😅 No ale cóż, dziecko to dziecko, szkoda że dorośli czasami głupsi od własnych pociech... 🙄
http://tablica.pl/oferta/swietny-na-prezet-sliczny-kucyk-pieknie-umaszczony-ogierek-kon-zam-ID1Xe3F.html#24676dc4b4;r:;s:
Świetny na prezęt! 🙄
tresc ogloszenia ciekawsza...
Sprzedam przepięknego kuca o imieniu Skrafi , ma prawie 3 lata.Chodzi w siodle i zaprzęgu.Konik jest troszkę mniejszy od typowego szetlanda - ma ok 85 cm. W razie innych pytań proszę o kontakt. Niestety córka już wyrosła i potrzebny jest większy - chętnie wymienię na większego konika o podobnej urodzie!kucyk nie ma nawet 3 lat, a corka juz wyrosla...
Niedługo ten siwy też pójdzie na sprzedaż, bo synek także powoli wyrasta... 👿
Trzy letni kucyk, ujeżdżony jako źrebię, co dobrze prosperuje na przyszłość - im koń szybciej ujeżdżony tym więcej się przecież nauczy 😉 😉 😉 Idealny na prezęt!
Trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam...
a jakby tego wiekszego dac córce, a synowi kupic innego? 👀
Też o tym najpierw pomyślałam 🤣 A co jeśli córeczka zażądała, żeby konik był kolorowy? 👀
Jak to mówi moja koleżanka "myślenie jest trudne, ale można się do niego przyzwyczaić"... 😉
mam nietypowe pytanie:
gdzies widziałem ogłoszenie o sprzedaży konia po Cottonclub, i ten ogier był wpisany jako koń rasy SP w paszporcie ? jakim cudem ?
korysindex4, a jaka mialby miec wpisana? holsztynska?
mam nietypowe pytanie:
gdzies widziałem ogłoszenie o sprzedaży konia po Cottonclub, i ten ogier był wpisany jako koń rasy SP w paszporcie ? jakim cudem ?
No właśnie możesz wyjaśnić ? Jeśli chodzi o polskie księgi to jedyna opcja to wlkp/sp, ogier poza Polską nigdzie uznany (chyba?) nie jest więc to prawidłowy sposób opisania.
tak, Cottonclub to krew holszyńska. Notamomiast inny koń od klaczy wlkp i własnie po nim jest w rasie SP, ale w rodowodzie ojciec jest Holsztynem.
w przypadku ( mój post wyżej) jest koń np. z matki SP x ojciec Cottonclub Sp, gdzie on jest rasy holsztyńskiej. Dzwoniłem po tego konia, bo jestem nim zainteresowany, ale właściciel konia nie potrafił mi tego wyjaśnić .
edit : literowka
No to raczej błąd, po prostu. Cotton Club ma polski paszport, i wpisany jest do księgi sp, więc zapewne ktoś zastosował skrót myślowy 😉
Nie przejmowałabym tym 🙂
rase ma wpisana holsztynska, ale wpis do ksiegi sp, bo ksiegi holsztynskiej w polsce sie nie prowadzi. i tyle. czesto jest tak, ze w rodowodach rasy sa wpisane prawdziwe- hanowerska, holsztynska, oldenburg. ale jesli te konie maja polskie licencje to w ksiedze sp. chyba, ze sa tez uznane dla innej rasy, ale to nie wszystkie.
Z wpisem rasy właściwej zostają zazwyczaj te, które mają niemieckie paspzorty. Cotton Club ma wyrobiony polski paszport, więc pewnie stąd te błędy.
A co do krwi, akurat zw. holsztyński ma bardzo rygorystyczne zasady wpisu, m.in. od pewnego już czasu, ma tak jak w rasach czystych, zamkniętą księge klaczy. W old, westf czy bb możesz wpisać klacz z całkowicie polskim papierem, w holsztynie to nie przejdzie. Oni tego bronią (i słusznie), a u nas są tacy sprzedawcy co konia po ojcu hann/hol (notabene często wybrakowanym z tamtejszej hodowli) dumnie nazywają w ogłoszeniach hanowerami/holsztynami 😵
edit: literówki
korysindex4 ponadto Cotton Club po Cantus nie jest jedynym koniem o tym imieniu w Polsce
Jest jeszcze np. Cotton Club po Selim xx
Cotton Club- rodzice rasy Holsztyńskiej - mówię o tym 🙂
Dziękuję za wyjaśnienia! 🙂 🙇
niestety takie wczesne zabawy to chyba coraz częstrzy widok:/ znam ludzi, którzy kupili 5-o mmiesięczną klaczke na której od razu jezdzili bo Pan powiedział że można... A na wszelkie sprzeciwy i tłumaczenia mieli dość ciekawe odpowiedzi uzasadniające jak to ją kochają...🙂
o matko! to się do TOZu nadaje...
Czy mi się tylko wydaje, czy dzieci od "prezętu" nie mają nie tylko "zbytnich umiejętności jeździeckich" 😎 ale też kasków na głowach 🤔wirek: ?! Ja widziałam kiedyś ogłoszenie "SPRZEDAM KONIA MŁODY NA TRZECH NOGACH LATA" i oczyma wyobraźni widziałam już młodego trzynożnego pegaza 😀iabeł: a tu zwykły galopujący pod jeźdźcem szaraczek... zgadzało się za to, że młody, 2 lata. Zdarzyło mi się również usłyszenie od "hodowcy koni" wyrażenie "koń z umiejętnościami raperskimi" o tkającej kobyle 🤣 i jeszcze, że "no, taak, bardzo zgrabnie tańcuje"... w odpowiedzi na zamieszczone pytanie dotyczącego umiejętności konia "ujeżdżeniowca" rzekomo przygotowanego do N i wyżej... 💃
edit: oczywiście tkającej, nie łykawej 🙂 sorry, myślenie mi nie działa 🙄
ja kiedyś słyszałam historię o laickiej rodzince, która kupiła ARABA. Rodzinka zachwycała się tym, że koń "bardzo ładnie tańczy" - oczywiście tkał masakrycznie.
ogloszenia juz nie ma wiec i moj post stracil sens a nie chce robic lipy wystawiajacym ogloszenia na r-v. btw obiecalam sobie olac sprawe i sie nie wpie**** w rzeczy na ktore nie mam wplywu.
http://allegro.pl/sprzedam-ogiera-slaskiego-derit-i2918791012.htmlPierwsze zdjęcie dla ludzi, którzy nie wiedzą do czego służy ogier 😵
http://allegro.pl/pensjonat-dla-koni-i2919619460.html Pensjonat ale żadnego zdjęcia stajni, a na 6tym zdjęciu plecy tego siwka- jakiś koszmar.
http://tablica.pl/oferta/swietny-na-prezet-sliczny-kucyk-pieknie-umaszczony-ogierek-kon-zam-ID1Xe3F.html#24676dc4b4;r:;s:
Świetny na prezęt! 🙄
Wydaje mi się, że w ,,kwiatkach" był ten chłopak na siwku, co ,,ujeżdżał" źrebaki i konie do lat 3. A srokaty kucyk jest piękny i szkoda, że tak szybko go do roboty zagonili.
z re-voltowych ogłoszeń, koń w sztylpach 😂
A to jest ogłoszenie? , bo widziałam wątek, gdzie dziewczyna szuka tego konia, ale koń w sztylpach, hehe, po co ja mojej kupowałam ochraniacze? 😁